Röntgentehnoloogia uus tulevik - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Röntgentehnoloogia uus tulevik

Raido Tõnisson

03.09.2020 09:38

Shutterstock

Kuigi röntgenpildistamine võib tunduda väga kitsa ja väikese meditsiinilise haruna, on tänu tehnoloogia arengule mitmed ettevõtted hakanud valdkonda uuele tasemele viima ja teenust laiemale inimkonnale kättesaadavamaks muutma. Üheks selliseks paljulubavaks ettevõtteks on hiljuti börsile tulnud Nano-X, mis plaanib meditsiinilise pildistamise valdkonda muuta eelkõige läbi masinate hinna allapoole toomisega.

Luude või hammaste pildistamine põhineb röntgenkiirtel, mille tekitamiseks kasutatavat tehnoloogiat on muutumatuna kasutatud üle saja aasta. Röntgenkiirte abil kahjustuste kindlakstegemine on küll tõhus, kuid paljudele inimestele maailmas jääb teenus kättesaamatuks selle kalliduse tõttu. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) 2012. aasta aruande kohaselt ei olnud umbes kahel kolmandikul maailma elanikkonnast ligipääsu meditsiinilisele pildistamisele, samal ajal kui järjekorrad meditsiinilisele pildistamisele ja selle järgsed ooteajad piltide töötlemiseks on väga pikad.

Tavaline röntgenmasin maksab USA-s üle miljoni dollari, mistõttu ei saa ka pildi tegemine odav olla. Nano-X arendab tehnoloogiat, mis võimaldaks röntgenkiiri tekitavaid masinaid hakata tootma u 10 tuhande dollarilise maksumusega, muutes seeläbi teenuse väga odavaks ja kättesaadavaks kõigile. Seejuures kiirendatakse ka kogu pildistamist ja hilisemat töötlemist hõlmavat protsessi.

Nano-X ise on Iisraeli startup-ettevõte, mille lõi ka varem mitu tehnoloogiaettevõtet asutanud Ran Poliakine. Ettevõte tuli börsile 21. augustil 18-dollarilise aktsiahinnaga ning kaasas IPO käigus kokku 165,2 miljonit dollarit kapitali. Kuu aega enne seda oli ettevõte veel investoritelt kaasanud 59 miljonit dollarit, mis andiski peamise tõuke avalikuks ettevõtteks saamisele. Praegu on Nano-X-i suurim strateegiline investor Lõuna-Korea juhtiv telekommunikatsiooniettevõte SK Telekom, kes ehitab Lõuna-Koreasse Nanox-i tootmishoonet. Ettevõtte teine tootmispunkt asub Jaapanis. Arvestades seda, et SK Telekom arendab 5G tehnoloogiat, siis ühildades röntgenkiired ja 5G tehnoloogia, oleks revolutsioon valdkonnas ilmselge.

Näiteks võimaldaks nende tehnoloogiate ühildamine röntgenmasinaid tänu selle kompaktsusele hakata kasutama ka kiirabis. Nanox on öelnud, et nende tehnoloogial põhinev riistvara kaalub 70 kilogrammi võrreldes tavalise röntgenmasinaga, mille kaal võib ulatuda mitme tonnini. Nanox-i masinate puhul tuleneb kaalusääst peamiselt väiksematelt komponentidelt ja sellelt, et piltide töötlemine toimub suures osas pilves. Võiks arvata, et masinate odav hind ja kompaktsus pärsib piltide kvaliteeti, kuid tegelikult teeb Nanox koostööd veel mitme teise ettevõttega, kes arendavad keerukaid algoritme, et röntgenpildid senisest paremini ja täpsemalt arusaadavamaks teha.

Nagu öeldud, kavatseb lisaks kompaktsusele Nanox hakata röntgenmasinaid tootma üle 100x odavamalt kui seni ehk 10 tuhande dollariga. Poliakine on isegi öelnud, et esimesi masinaid jagatakse tasuta. Tänu odavamale röntgenseadme hinnale on suudetud alla tuua ka maksumus ühe pildi kohta, mille senine keskmine 300-dollariline hind saab Nanox-i puhul olema palju taskukohasem. Peamiselt piltide pealt tulu teenimine ongi Nanox-i ärimudeliks.

Kuna Nanox-i seade vajab FDA poolt nõusolekut, mida veel ei ole saadud, ei ole ka praeguses staadiumis toodete müügilt tulu tulnud. Seega tootmiskulud praegu puuduvad ja põhilise kuluallika moodustavad teadus- ja arendustegevusega seotud kulud ja üldhalduskulud, mis 2020. aasta esimese poolaasta jooksul ulatusid vastavalt 4,2 miljoni ja 7,9 miljoni dollarini. Võib kindel olla, et lähitulevikus kasvavad need kulud veelgi ning peale regulatiivse heakskiidu saamist, kui ettevõte saab hakata tegelema tootmisega, lisanduvad veel ka tootmis-, turustus- ja müügikulud. Tulevasi müügikulusid aitab märkimisväärselt alandada see, et Nanox kavatseb seadmeid hakata müüma otse kliendile, kasutamata selleks edasimüüjaid. Müügitulu piirdub praegu mõningate litsentseeritud lepingutega, mille kohta ei ole ettevõte numbrilisi andmeid avaldanud. Suurt tugevust näitab aga Nanox-i rahaline positsioon, mis 30. juuni 2020. aasta seisuga oli 39,5 miljonit dollarit. Käibevarasse on investeeritud kokku 37,8 miljonit dollarit ning kohustusi on kokku vaid 3 miljoni dollari ulatuses. Väga hea märk on ka see, et isegi peale börsile tulemist on asutaja Ran Poliakine säilitanud suurima osaluse ettevõttes, omades üle 10% aktsiatest.

Tootmise osas on nii lähitulevikus kui ka pikemas perspektiivis Nanoxi visioon üsna selge. 2020. aasta veebruaris tutvustatud prototüübi tootmine loodetakse käivitada 2021. aasta esimesel poolel kui loodetakse müüa esimesed tuhat seadet ning aastaks 2024 kavatsetakse valmis saada juba 15 tuhande seadmega, kuid seda loomulikult eeldusel, et peagi saadakse tagasisidet FDA-lt. Eeltööna on ettevõttel sõlmitud juba kaubanduslikud lepingud peale USA ja Euroopa veel mitme teise strateegilise partneriga nagu Aasia, Aafrika ja Lõuna-Ameerika.

Kasvupotentsiaali kõrvalt ei puudu loomulikult ka riskid. Meditsiinilise pildistamise tööstus on kiiresti arenev ning seal valitseb tihe ja kasvav konkurents. Selles osas on Nanoxi peamine väljakutse säilitada tugev konkurentsipositsioon teiste traditsiooniliste ja tuntud meditsiinilisi pildistamissüsteeme pakkuvate ettevõtete kõrval nagu General Electric, Siemens, Philips ja Toshiba. Kuigi need ettevõtted võivad olla turul paremini sisse seatud, omada rohkem ressursse ja arendustegevusega seotud kogemusi, on Nanox-i arendatav tehnoloogia röntgenkiirte tekitamiseks ainulaadne ja kõige odavam.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon