Kellelt oodata koroonavaktsiini esimesena? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kellelt oodata koroonavaktsiini esimesena?

Raido Tõnisson

01.10.2020 10:14

iStockphoto

Võrreldes paari kuu taguse ajaga, kui avaldasime viimase ülevaate vaktsiine arendavate ettevõtete kohta, on koroonaviiruse osas toimunud nii halbu kui ka häid arenguid. Negatiivse poole pealt on kahe kuuga haigusjuhtumite arv maailmas tõusnud üle kahe korra 16 miljonilt 33 miljonini, kuid surmade arv on kasvanud 55% ühe miljonini. Lisaks surmajuhtumite aeglasemale kasvule võrreldes haigusjuhtudega on positiivne see, et mitmed ettevõtted jõuavad üha lähemale vaktsiini väljatöötamisele ning siiani on kogu protsess kulgenud kordi kiiremini kui mõne teise vaktsiini puhul.

WHO andmetel oli 30. septembri seisuga esimese faasi katsetustel 27 vaktsiini (vaktsiini manustatakse inimestele veel väga vähesel määral ja suure ettevaatlikkusega). Teises faasis oli 14 vaktsiini ning kolmandas faasis 11, võrreldes viie kolmanda faasi vaktsiiniga juuli lõpus. Kuna vaktsiine antakse miljonitele tervetele inimestele, peavad need järgima kõrgemaid ohutusstandardeid kui teised ravimid, mille tõttu on nende tootmiseks vaja neid eelnevalt tavaliselt aastaid katsetada. Koroonavaktsiiniga loodetakse aga välja tulla juba lähiajal ja mitmed ettevõtted toodavad juba praegu, enne kasutusloa saamist, sadu miljoneid doose vaktsiine, et need oleks loa saamisel kohe kasutamiseks valmis.

Kuigi suurt tööd vaktsiini arendamisel teevad kõik selle kallal töötavad ravimiettevõtted, sealhulgas börsi- ja eraettevõtted, aga ka mitmed suured ülikoolid (koostöös teiste firmadega), on mõned sammukese ees teistest. Tasub aga meeles pidada, et vaktsiini või ravimi arendamisega kõige kaugemasse etappi jõudnud ja häid tulemusi näidanud ettevõte ei pruugi lõpuni edukas olla ja tagasilöögid võivad ilmneda ka viimastes etappides.


Allikad: WHO, Yahoo Finance

USA president Donald Trump öelnud, et esimene vaktsiin saab valmis juba oktoobrikuu keskpaigaks, vahetult enne presidendivalimisi. Teadlased peavad aga tõenäoliseks ajaks 2021. aasta keskpaika, mil vaktsiin laiemalt kasutusse antakse.

Moderna (MRNA)

Ravimitele ja vaktsiinidele ja nende tehnoloogiale spetsialiseerunud Moderna arendab mRNA-1273 nimelist vaktsiini, mida on alati peetud üheks kõige tõenäolisemaks, mis võiks esimesena turule tulla. Suvel läbi viidud kliiniliste uuringute vahetulemused näitasid, et Moderna mRNA-1273 ei ole põhjustanud vaktsiini saanud inimestele olulisi kõrvalmõjusid, mis tähendab, et ettevõttele anti luba alustada 3. faasi kliiniliste uuringutega, võimaldades katsetada vaktsiini juba suuremal hulgal inimeste peal. Moderna kolmanda faasi katsetused hõlmavad vaktsiini manustamist 30 tuhandele USA elanikule ning katsetuste lõpulikud tulemused selguvad eeldatavasti 2020. aasta lõpus või järgmise aasta alguses.

Vaktsiini arendamise protsessi kiirendamiseks ja toetamiseks on ettevõte saanud toetusi mitmelt erinevalt asutuselt. Viimane oli 955 miljoni dollari suurune rahastus USA kõrgetasemelise biomeditsiini teadus- ja arendusasutuselt (BARDA). Lisaks on ettevõte regulatiivse heakskiidu saamisel kindlustanud endale 1,5 miljardi dollari suuruse müügitulu 100 miljoni doosi müümisest USA valitsusele, mille kohta leping on juba sõlmitud. Sarnaste lepingute sõlmimiseks peetakse praegu läbirääkimis ka Jaapani valitsusega. Moderna augusti alguses avaldatud II kvartali tulemuste kohaselt kasvas müügitulu viis korda 66 miljoni dollarini, peamiselt tänu koroonavaktsiini eeltellimustele.


Allikas: Yahoo Finance


Novavax (NVAX)

USA biotehnoloogiaettevõte Novavax on väike, 6,6 miljardi dollarilise turuväärtusega koroonavaktsiini arendaja, mis võrreldes aasta algusega on kasvanud ligi 3200%.

Sarnaselt eelmisega on Novavax koroonaviiruse arendamiseks toetusi saanud heldelt. Epideemiateks valmisoleku uuenduste koalitsioon (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation) on ettevõtet toetanud 384 miljoni dollariga ning USA valitus 1,6 miljardi dollariga. Novovaxi augustis läbi viidud teise faasi katsetused Lõuna-Aafrikas kinnitasid nii vaktsiini ohutust kui ka selle efektiivsust. Kuu aega hiljem alustati kolmanda faasi katsetustega, mis hõlmasid 10 tuhandet vabatahtlikku Ühendkuningriikides. Katsetuste tulemused loodetakse kätte saada 2021. aasta alguseks. Lisaks alustab Novavax oktoobris USAs rohkem inimesi hõlmavate katsetustega. Septembri alguses alustas ettevõte koostööd India seerumiinstituudiga, ühe peamise vaktsiinitootjaga, kes on lubanud Novavaxi aidata ligi 2 miljardi vaktsiinidoosi tootmisega aastas.

2019. aasta II kvartaliga võrreldes kasvasid Novavaxi tulud ligi 10 korda 35,5 miljoni dollarini, kuid kasumlikkuseni veel ei jõutud. Kuna vaktsiini arendamisega seotud arengud on väga ebaselged, ei ole ettevõte teinud prognoose, mis on seotud vaktsiiniarendamist hõlmavate kuludega või tuludega.


Allikas: Yahoo Finance

Pfizer

Farmaatsiaettevõte Pfizer arendab koroonavaktsiini koostöös Saksa ravimitootja BioNTechiga. Algselt nelja erineva vaktsiinivariatsiooni arendamisest on praeguseks sõelale jäänud üks, BNT162b2 nimeline vaktsiin, kuna see on ennast nendest neljast tõestanud kui kõige efektiivsema ja turvalisemana. Septembris sai BioNTech Saksamaa Haridus- ja Teadusministeeriumilt (German Federal Ministry of Education and Research) toetusi summas 375 miljonit eurot, kuid Pfizer jätkab arenduskulude katmist omavahenditest, kasutamata selleks valitsuse rahastust.

Juulis alustati selle vaktsiini teise ja kolmanda faasi katsetusi, mille eeltulemused peaksid ilmuma juba oktoobrikuu lõpuks. Seega on Pfizer ja BioNTech ühed peamised kandidaadid, kes esimesena võivad saada regulatiivse nõusoleku FDAlt. Vaktsiinide tarnimiseks on lepingud sõlmitud nii USA, Inglismaa, Jaapani kui ka Euroopa Liiduga. Kahe ettevõtte kavatsus on plaanide kordaminekul tarnida 2020. aasta lõpuks 100 miljonit vaktsiini, mis 2021. aasta lõpuks peaks suurenema 1,3 miljardini. Eesmärgi saavutamiseks on ettevõtted aktiivsemat tootmisprotsessi juba alustanud.


Allikas: Yahoo Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon