Väärt allikas aktsiaturu analüüsiks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Väärt allikas aktsiaturu analüüsiks

Raido Tõnisson

22.10.2020 08:53

Shutterstock

Internetiavarustest on võimalik tänapäeval leida lugematul hulgal erinevaid investeerimisteemalisi blogisid, andmebaase ja sotsiaalmeedia kanaleid. Ehkki enamik neist on üsna üldised ja oma olemuselt sarnased, on Aswath Damodarani loodud analüüsid võrreldes teistega rohkem detailidesse minevad ja kasulikud igat tüüpi investorile.

Aswath Damodaran on 1957. aastal sündinud India päritolu finantsprofessor ja mitme raamatu autor. Lisaks finants- ja investeerimisalastele uuringutele töötab ta New Yorgi ülikooli Sterni ärikoolis õppejõuna, kus õpetab aktsiate hindamist ning ettevõtte rahandust. Damodaran on kokku kirjutanud 11 investeerimisteemalist raamatut, millest viimane ilmus 2017. aastal ja kannab nime „Narratiivid ja numbrid“. Õpetamise ja raamatute kirjutamise kõrvalt jääb tal veel aega hallata oma kodulehte, kirjutada blogipostitusi ja hoida töös Youtube’i kanalit.

Külastades Damodorani kodulehte, võib selle esmapilgul näiv lihtsus ja algelisus paljusid eemale peletada, kuid nagu ta ka ise ütleb, ei plaani ta oma lehega minna disainivõistlusele ja kujundusele investeerimisest on olulisem see, et leht on täielikult tema enda kontrolli all ja lihtsasti hallatav.

Damodorani koduleht on jagatud neljaks osaks:
1. Õppesessioonid – sisaldab Damodorani õppematerjale ja videosalvestusi tundidest, mida ta ülikoolis andnud on. Enamik nendest on üleval ka Damodorani Youtube’i kanalil ning lisaks leiab sealt ka blogipostituste esitusloendi, kus seletab üksipulgi lahti oma postituste sisu. Kuna Damodoran on korraldanud ka mitmeid seminare, leiab sellest jaotusest ka presentatsioonide esitlusslaide ja näiteid ettevõtete hindamise kohta.

2. Kirjatükid – hõlmab viiteid peaaegu kõigele, mida Damodoran on kirja pannud kas raamatute, blogipostituste või artiklite näol. Blogipostitusi ilmub heal juhul paar korda kuus, kuid on see eest sisukad ja rikastatud mitme graafiku ja tabeliga. Viimane ja ka praegu kõige populaarsem postitus kirjutab sellest, kuidas ESG poliitika mõjutab ettevõtete tulemusi ja investorite tootlust. Huvitav lugemine on ka kuue suurima tehnoloogiaettevõtte valuatsioonist ja sellest, kuidas nende turuväärtus tõuseb aasta-aastalt palju kiiremini kui teiste USA ettevõtete väärtus.

3. Andmebaas – tegevussektorite andmed ja statistika, hindamismeetodid, Damodorani hinnangud erinevatele riskipreemiatele ja oodatavale tulususele (kapitali hind). Andmeid uuendatakse uuesti iga aasta alguses, kuid riikide riskipreemiaid uuendatakse ka aasta keskel (viimane oli 1. juulil). Suur pluss on see, et kõik andmed on võimalik alla laadida Exceli failina, kust saab sobivate näitajate alusel juba välja filtreerida endale meelepärased ettevõtted või sektorid. Andmebaasis on olemas (peale ettevõtte spetsiifiliste) enamik diskonteeritud rahavoogude analüüsiks vajaminevaid sisendandmeid.

4. Tööriistad – sisaldab Damodarani koostatud Exceli mudelipõhjasid ettevõtte väärtuse arvutamiseks nii diskonteeritud rahavoogude (DCF) kui ka dividendide (DDM) meetodil. Kuigi esmapilgul võivad need mudelid tunduda väga keerulised, viitab Damodoran selles jaotuses ka õpetustele, kuidas neid hindamisel kasutada. Tasub tähele panna, et Damodaran on ehitanud erinevad mudelid vastavalt ettevõtte tüübile (kiiresti kasvavad, stabiilsed, problemaatilised jne). Vastavalt ettevõtte eripärale tuleb valida vastav mudel ja  sisestada sisendandmed lahtritesse. Tööriistade alt leiab ka kasulikke kalkulaatoreid standardhälve ja ettevõtte beeta arvutamiseks.

Kõiki tehtud uuringuid ja analüüse kajastab Damodaran ka oma Twitteri kontol ning lisaks on võimalik teavitused uute blogipostituste kohta tellida endale meili peale.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon