Dividendiaktsiad kannatlikule investorile - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Dividendiaktsiad kannatlikule investorile

Raido Tõnisson

29.03.2021 08:39

Shutterstock

Aktsionäridele rahavoogu väljamaksvaid ettevõtteid otsides kiputakse tihtipeale valima oma portfelli neid, kelle dividendi hetkemäär on võimalikult kõrge. Atraktiivselt kõrge dividendimäära võib põhjustada nii ettevõtte aktsia hinna oluline langus, mis olenevalt põhjusest võib kaasa tuua dividendikärpe tulevikus, kui ka ettevõtte liiga kõrge väljamaksemäär, mis pikas perspektiivis ei ole jätkusuutlik. Seetõttu on olulisem pöörata tähelepanu ettevõtte võimekusele iga-aastaselt dividende kasvatada.

Dividendiaristokraadid on ettevõtted, kes kasvatavad oma dividendi igal aastal, hoolimata sellest, kas on kriis või mitte. Seda lubab teha peamiselt nende dividendi väljamakse määr, mis reeglina ei ole suurem kui 60% vabast rahavoost, jättes varu ka aegadeks, mil rahavoog võib väiksem olla. Alljärgnevad dividendiaristokraadid pärinevad vähemalt 25 aastat järjest dividende kasvatanud ettevõtteid koondavast indeksfondist SPDR S&P US Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYD.DE).

Archer Daniels Midland (ADM)

Ettevõte tegeleb toidu ja sööda koostisosade töötlemisega, mis muuhulgas hõlmab maisist ekstraheeritud looduslikke magusaineid, tärklisi ja toiduainetööstuses emulgaatorina kasutatavat letsitiini. Archer Danielsil on üle maailma kokku rohkem kui 270 taimekasvatust ja üle 420 põllukultuuride rajatise, kus teraviljaterad ja õliseemned töödeldakse toodeteks, mida kasutatakse toiduainete, jookide, toitlustuse, tööstuse ja loomasööda turgudel kogu maailmas.

Archer Daniels ootab tugevat aastat, mis on juba hästi sisse juhatatud ja mis väljendub ka analüütikute optimismis. Wall Streeti analüütikute sõnul suureneb teravilja ja õliseemnete tugev eksport toiduainetööstuses sel aasta veelgi, tänu millele peaks ettevõtte kasum aktsia kohta kasvama sel aastal 21% 3,86 dollarini. Samas oodatakse tulude kasvu vaid 4,3% 67,1 miljardi dollarini.

Ettevõte on dividende maksnud järjest 89 aastat, millest kasvavaid dividende viimased 47 aastat. Alates 2011. aastast on Archer Daniels suutnud dividende suurendada keskmiselt 9% aastas, mis arvestades veebruarikuus kinnitatud uut rekorddividendi teeb aastaseks dividenditootluseks 2,7%. Aktsia 26. märtsi sulgemishind oli 57,91 dollarit.


Allikas: Bloomberg

Realty Income (O)

Kinnisvarainvesteeringutega tegelev Realty Income on üks väheseid REIT-e, kes on pääsenud dividendiaristokraatide nimekirja. Ettevõttel on rohkem kui 6500 ärikinnisvarainvesteeringut, mis on välja renditud rohkem kui 630 üürnikule, nende seas Walgreen Boots Alliance (WBA), FedEx (FDX) ja Dollar General (DG).

Üürnikud jagunevad 51 erineva tegevusvaldkonna vahel, mis pakub kinnisvaraportfellile head hajutust. Kuid suurema osa portfellist moodustavad pandeemia ajal lüüa saanud kaubanduskeskused, mis põhjustasid eelmisel aastal aktsia hinna olulise languse ja suurendades seetõttu dividenditootlust. Vaatamata sellele ei ole Realty Income oma dividendi kärpinud, kuid kõrge dividendi hetkemäära tõttu on ka tema keskmine dividendi aastane kasvumäär teistest madalam ehk 3,4%.

Realty Income eristub ka selle poolest, et väljamaksed toimuvad igal kuul.


Allikas: Bloomberg

General Dynamics (GD)

General Dynamics on ülemaailmne lennundus- ja kaitsetööstusettevõte, mille toodang hõlmab nii ärilennukeid, lahingmasinaid, tuumakütusel töötavaid allveelaevu kui ka sidesüsteeme. Ettevõte lisati dividendiaristokraatide nimekirja 2017. aastal, mis teeb temast ühe värskeima liikme.

Ettevõtte tulemusi on positiivselt mõjutanud peamiselt riikide suurenenud kaitsekulutused. Näiteks viimane suurem leping sõlmiti 2020. aasta detsembris USA armeega, kes tellis 4,6 miljardi dollari eest sõjatehnikat.

Praeguseks on General Dynamics dividende suurendanud 29 aastat järjest ning viimane tõus tehti teatavaks 3. märtsil, kui dividendi tõsteti 8,2% 1,19 dollarini aktsia kohta. See on vaid 26% vabast rahavoost, mis tähendab, et ruumi dividendi kasvatamiseks on veel küllalt. Aktsia 26. märtsi sulgemishinna 181,54 dollarit põhjal ja 2021. aasta dividendimakse eeldusi arvestades on väljamaksetootlus 2,7%.


Allikas: Bloomberg

Medtronic (MDT)

Ühe maailma suurima meditsiiniliste seadmete tootja Medtronicu aparaate võib leida ka Eesti edasimüüjatelt. Ettevõtte tooted on laiaulatuslikult kasutuses ning sellel on enam kui 47 tuhat patenti toodetele, alates diabeetikute insuliinipumpadest kuni südamekirurgias kasutatavate stentideni. Kuid hoolimata sellest teeb Medtronic ka suuri investeeringuid teadus- ja arendustegevusele, mis selles valdkonnas on ajaga kaasas käimiseks möödapääsmatud. 2020. aastal ulatusid need kulutused 2,3 miljardi dollarini.

Medtronicu eesmärk on maksta aktsionäridele dividendide ja aktsiate tagasiostu kaudu aastas vähemalt 50% oma vabast rahavoost. Eelmisel aastal ulatusid väljamakstud dividendid 2,9 miljardi dollarini ja aktsiaid osteti tagasi 664 miljoni dollari eest, mis kokku moodustas 59% vabast rahavoost.

Ettevõtte värskeim dividend kuulutati välja märtsikuu alguses ja see on eelmise aasta I kvartali maksest 7,5% kõrgem ehk 0,58 dollarit. Aktsia 26. märtsi sulgemishinna 118,56 dollarit juures ja terve 2021. aasta hinnanguid arvestades teeb see dividenditootluseks 2,1%. Alates 2011. aastast on Medtronic suutnud dividende suurendada keskmise aastase kasvumääraga 10,2%.


Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon