Kas patuaktsiatel on tulevikku? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas patuaktsiatel on tulevikku?

Raido Tõnisson

23.04.2021 08:45

iStockphoto

Ühe olulise kriteeriumina ettevõtte puhul vaatavad tänapäeval investorid seda, kas ettevõte on sotsiaalselt vastutustundlik või aitab kaasa jätkusuutlikule arengule, säästes sealjuures keskkonda. Tihtipeale just vastutustundlikkuse tõttu jäetakse tagaplaanile kõiksugused kasiinosid haldavad ettevõtted ning relva-,  tubaka,- ja alkoholitootjad, kuid keskkonnasäästu aspektist ka põlevkivikaevandajad ja õliliivad.

Enamik ülalnimetatud tööstusharudest on küll pikka aega ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) poliitikat järgivatele ettevõtetele ja S&P 500 indeksile tootluse poolest alla jäänud, kuid paljud neist ettevõtetest teenivad jätkuvalt suuri tulusid ja kasumeid või maksavad investoritele prisket dividendi.


Allikas: Yahoo.Finance

Roheenergiale üleminekuga on viimase 10 aastaga kõige kehvema tootlusega olnud naftaettevõtted, mille vastav indeksfond iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF (IS0D) on 10 aastaga langenud 52%. Viimasel aastal on langust vedanud koroonakriisist tingitud nõudluse langus, kuid uuringud näitavad, et hoolimata elektriautode pealetungist taastub nafta nõudlus kriisieelsele tasemele uuesti 2023. aastaks. Nõudlust veab peamiselt tööstus- ja transpordisektor, eriti lennundus ja laevandus, mida ei ole mõistlik täielikult elektrifitseerida.

Kasiinosid opereerivaid ettevõtteid koondav USA indeksfond VanEck Vectors Gaming ETF on viimase aastakümnega tõusnud 129%, jäädes alla kolmele enim tõusnud ETF-ile. Suure osa ajast alates 2011. aastast on kasiinode aktsiad kaubelnud suhteliselt kitsas vahemikus, pakkudes investorile nulltootlust või isegi kahjumit. Valitsuste piirangute tõttu oli kasiinodele kõige kehvem aeg kahtlemata eelmise aasta algus, mida väljendab ka järsk aktsiahindade langus graafikul. Kuid nii nagu paljusid teisi kriisis pihta saanud aktsiaid, hakati ka kasiinoettevõtete aktsiaid kiiresti üles ostma, lootuses, et inimesed hakkavad oma piirangute ajal kogunenud sääste kulutama kasiinodes.

Indeksis üle 6% osakaaluga ja Rootsi börsil kauplev Evolution Gaming (EVO) on üks edukamaid kasiinoaktsiaid, mis on alates eelmise aasta märtsist tõusnud ligi 279% ning mis on võrreldav S&P 500 indeksi, ESG fondi ja kaitsetööstusettevõtete 10-aastase tootlusega. Pöörast hinnatõusu õigustab mõnevõrra ettevõtte kasumlikkus.

Evolution Gamingu puhaskasumi marginaal eelmisel aastal ulatus 53,4%-ni, mis ei ole eelnevaid aastaid arvestades üllatuslik. Samas sektori keskmine puhaskasumi marginaal oli eelmisel aastal -8,3%. Tulude ja puhaskasumi kasvu ootavad analüütikud ka sel aastal, kasvades vastavalt 997 miljoni euroni ja 536 miljoni euroni puhaskasumimarginaaliga 54%. Keskmiselt 42% ja 48% aastase kasvumääraga peaksid analüütikute hinnangul tulud ja puhaskasum aastaks 2023 jõudma vastavalt 1,545 miljardi euroni ja 876 miljoni euroni, mis teeks puhaskasumi marginaaliks 57%. Seega kasvatab Evolution Gaming iga-aastaselt oma kasumeid kiiremini kui tulusid, mis stabiilse kasvu saavutanud ettevõtte puhul hea märk.


Allikas: Evolution Gaming

Ettevõtte omakapitali tootlus 2020. aastal oli 10,4%, võrreldes sektori -1,9%-ga. 22. aprilli sulgemishinna 1411 Rootsi krooni põhjal on Evolution Gamingu 12-kuu ettevaatav P/E suhtarv 54,76x.

Üllatuslikult on kaitsetööstusettevõtteid koondav USA indeksfond iShares U.S. Aerospace & Defense ETF viimasel kümnel aastal ületanud tootlusega kõiki artiklis väljatoodud fonde, kuid vaadates tootlust alates 2020. aastal, ei ole see praeguse seisuga jõudnud isegi mitte koroonaeelse tipuni. Fondi tipuks jäi 2020. aasta jaanuaris 113,85 eurot, samas kui eilne sulgemishind oli 104,19 dollarit.

Fondi kuuluvad peamiselt suured lennuki- ja relvatootjad, sealhulgas Boeing (BA), General Dynamics (GD), Raytheon Technologies (RTX) JA Lockheed Martin (LMT). Eelkõige kahe viimase ettevõtte kasvavate tulude aluseks on USA valitsus, kelle järjest suuremad kaitsekulutused panevad ettevõtteid rohkem tootma ja seeläbi suuremaid tulusid teenima.

Ajalooliselt on kaitsetehnikat tootev Lockheed Martin tootluse poolest konkureerinud maailma parimate tehnoloogiaaktsiatega, sealhulgas Microsoft. Alates 2000. aastast on Lockheed Martini kogutootlus olnud 1835%, võrreldes näiteks Microsofti 1098% tootlusega. Lockheed Martin kaupleb praegu oma 2019. aasta hinnataseme juures, samas kui Microsoft on selle ajaga tõusnud kahekordselt.

Võime jätkuvalt iga aasta tulusid ja kasumeid kasvatada sama aktsiahinna juures on jätnud Lockheed Martini 12-kuu ettevaatava P/E suhtarvu odavana näiva 14x tasemele koos atraktiivse 2,69% dividenditootlusega. Alates 2016. aastast on ettevõtte tulud kasvanud keskmiselt 8,5% aastas, ärikasum 13,9% aastas ning puhaskasum 6,5% aastas. Samas on P/E suhtarv praegu sama ajaperioodi lõikes madalaim, olles kahanenud keskmiselt 6,8% aastas. Kõrgeim P/E suhtarv oli 2017. aastal 26,0x.


Allikas: Yahoo.Finance

Lisaks potentsiaalselt kõrgemale tootlusele võivad patuaktsiad teatud turulanguste korral pakkuda täiendavat kaitset portfelli languse eest, sest majanduse halvenedes kipub alla minema ka inimeste tuju, üritades seda parandada kasiinos või alkoholi- ja tubakatooteid tarbides. Keerulistes oludes on lihtne tühistada Netflixi või Spotify tellimus, samal ajal kui eelnimetatud pahesid hakatakse rohkem tarbima ja nendest lahti lasta ei ole lihtne.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon