Kuidas investeerida tavakliendina USA ETF-idesse? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas investeerida tavakliendina USA ETF-idesse?

Kevin Koik

11.05.2021 09:10

iStockphoto

USA börsidel noteeritud väärtpaberid on Euroopa investoritele kauplemiseks vabalt kättesaadavad, seda vaid ühe erandiga. 2018. aasta jaanuarist jõustunud MiFID II regulatsiooni järgselt jäid USA-s registreeritud börsil kaubeldavad fondid (ETF), mis ei vasta PRIIPs regulatsioonile, Euroopas kättesaadavaks vaid asjatundlikele investoritele. Investorite õnneks leidub enamusele laiapõhjalistele fondidele Euroopas kaubeldav sõsarfond. Kui aga on huvi millegi eksootilisema vastu, on investoril üks võimalus fonde USA-st siiski osta.

USA ETF-idesse on võimalik investeerida läbi optsioonide realiseerimise. Strateegia kohaselt tuleks ETF-is pika positsiooni võtmiseks osta ostuoptsioon, mille alusvaraks on soovitud fond, ning see hiljemalt täitmispäeval aktsiate vastu realiseerida.

LHV tavakliendile on optsioonid kaubeldavad läbi internetipanga või kauplemisplatvormi Trader. Vaatame optsiooni soetamist USA börsil kaubeldava fondi ARK Innovation ETF (ARKK) näitel.

Internetipangas tuleks optsioonide soetamiseks leida jaotise „Raha kasvatamine“ alt „Optsioonide ost-müük“. Seejärel valida sobiv konto ning tehingutüübiks „ost“ (lühikeseks müümine pole internetipangas lubatud). Sümboli lahtrisse tuleb sisestada optsiooni sümbol, mida on võimalik leida näiteks Yahoo Finance kaudu. Oletame, et soovime optsiooni kiiresti realiseerida, seega valime optsiooni aegumiskuupäevaks 14. mai 2021. Kui valida pikema aegumisperioodiga optsioon, on sama täitmishinnaga (strike) optsioon ajaväärtuse lisandumise tõttu üldjuhul kallim.

Järgmiseks tuleb teha otsus täitmishinna valiku osas. Antud stratreegia puhul on tavainvestorile tihti probleemiks standardse optsioonilepingu kordajaks olev 100, mis tähendab, et optsiooni ostmiseks ja nende realiseerimiseks vajaliku kapitali hulk on üksjagu suur. Et leida, millise täitmishinna juures kujuneb kontol oleva vajaliku rahasumma suurus madalaimaks (arvestamata teenustasusid), tuleks liita kokku strike hind ja optsiooni turuhind. Investori jaoks, kellele on jõukohane ühe optsioonilepingu ning 100 fondiosaku ostmine, kujuneks madalaima tehingusummaga ostuoptsiooniks sümbol ARKK210514C00109000 (strike hind 109 + preemia 9.50 = 118.50 USD). Sellisel juhul on optsioonilepingu maksumus 950 dollarit ning realiseerimiseks kuluv summa 10900 dollarit, millele lisandub optsiooni ostmisega seotud tehingutasu 6 eurot ja kasutamise tehingutasu 17 eurot).

Reaalsus on see, et mida kaugemal on strike hind turuhinnast, seda vähem on optsiooni väljaandjaid. Täitmishinna kaugenemisel turuhinnast langeb väärtpaberi likviidsus oluliselt ning teoorias võib madalaima tehinguhinna saavutamine seega raskendatud või isegi võimatu olla. Yahoo kaudu saab likviidsust hinnata veergude „Volume“ ja „Open Interest“ abil. Võib järeldada, et antud optsiooni puhul on hoopis tõenäolisem leida müüja näiteks strike hinna 115 juures. Sellisel juhul on investori kulu ETF-ide ostmiseks 12400 dollarit, millele lisandub tehingutasu 23 eurot.

Optsioonide realiseerimine LHV Traderis

Traderis on optsiooni ostmiseks mitmeid võimalusi. „Mosaic“ vaates tuleb „Order Entry“ lahtrisse sisestada alusvara sümbol, vajutada Enter ning valida „Options“. Avanevas aknas tuleb teha valik sobiva täitmiskuupäeva ja -hinna osas. Kõiki valikus olevaid kuupäevi näeb, kui klikkida „Lisa“. Suurema valiku täitmishindade nägemiseks kliki „8 STRIKES“ ning vali „All“. Seejärel vali sobiva strike hinnaga ostu- või müügioptsioon (Traderis on lubatud ka lühikeseks müük), määra Buy/Sell, kogus ning orderi tüüp. Tehingu kinnitamiseks kliki „Submit“ -> „Transmit“. Trader platvormil on tehingutasu ühe USA optsioonilepingu soetamisel 4 dollarit.

Optsioonilepingu realiseerimine toimub internetipangas ja Traderis erinevalt. Internetipangas tuleb optsioonid realiseerida käsitsi „Optsioonide realiseerimine“ kaudu. Ilma realiseerimistehingut tegemata müüakse rahas aeguvad optsioonid aegumiskuupäeval enne turu lõppu maaklerite poolt maha ning saadud raha kantakse investorile. Kui valitud optsioon on täitmiskuupäevaks rahast väljas, on realiseerimine võimalik vaid juhul, kui leidub tehingu vastaspool. Seega on kindlam juba optsiooni ostmisel teha valik täitmishinna osas selliselt, et optsioon aeguks kindlasti rahas.

Platvormis Trader toimub optsioonide realiseerimine täitmiskuupäeval automaatselt, kuid seda vaid juhul, kui investori kontol on fondiosakute soetamiseks piisavalt vahendeid. Et realiseerida optsioone ennetähtaegselt, tuleb „Classic Trading“ vaatest valida ülaribalt „Trade“ -> „Option Exercise“ (eestikeelses Traderis „Tehing“ -> „Optsiooni kasutamine“) ning klikkida sobiva optsiooni realt „Select“ -> „Exercise Early“. Seejärel kinnitada tehing, vajutades sinisele „T“ ikoonile ning „Override and Transmit“. Optsiooni realiseerimise teenustasu on võimalik leida valemi (0.000119* alusvara kogus)+(alusvara kogus * täitmishind*0.0000051) abil. ARKK optsiooni (täitmishind 100) realiseerimiseks kuluv teenustasu oleks seega (0.000119* 100)+(100*100*0.0000051)= 0.0629 dollarit.

Investoril on oluline meeles pidada, et optsioonide puhul on tegemist väga volatiilsete väärtpaberitega, mistõttu on ootamatute hinnakõikumiste vältimiseks turvalisem sisestada limiithinnaga ordereid. Samuti tasub tähele panna, et kirjeldatud tehingute puhul mõjutavad tootlust ka tehingu- ja haldustasud ning muutused valuutakurssides. Internetipanga tehingute hinnakirjaga saab lähemalt tutvuda LHV kodulehel ning Traderi omaga Trader hinnakirja lehel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon