SoFi – finantsteenuste Amazon - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

SoFi – finantsteenuste Amazon

Raido Tõnisson

22.06.2021 09:46

SoFi

Kuigi nimi SoFi Technologies kõlab kui tehnoloogiaettevõte, on tegemist äsja börsile tulnud finantsteenuste pakkujaga, kelle eesmärk on muuta pangandusega seotud toimingud inimestele lihtsamaks, kiiremaks ja soodsamaks. SoFi toodi börsile 1. juunil, kui see ühines Facebooki ühe endise tippjuhi loodud tühja tšeki ettevõttega (SPAC) Social Capital Hedosophia Holdings.

Arvestades, et kasvulugude puhul on numbrite ja ettevõtte tulemuste analüüsimine selle ajaloo puudumise tõttu keeruline ning mõnede puhul isegi võimatu, tuleb suuremat tähelepanu pöörata ettevõtte juhtimisega seotud isikutele ja nende taustale. Seega väärib mainimist ka SoFi enda tegevjuht Anthony Noto, kes on üks Twitteri kaasasutajatest ja endine investeerimispanga Goldman Sachsi tegevdirektor.

2011. aastal asutatud SoFi Technologiesi juhib Noto alates 2018. aastast, peale mida on ettevõte märkimisväärselt kasvanud nii tuludelt kui ka kasutajate arvult. SoFi pakub laiaulatuslikke finantsteenuseid, hõlmates erinevate laenude refinantseerimisi, hüpoteek- ja õppelaene, krediitkaarte ja investeerimisplatvormi, mille kaudu saavad USA kliendid erinevate finantsinstrumentide ja krüptovaluutadega kaubelda. Kõik tegevused on kliendile lihtsasti hallatavad läbi SoFi mobiiliäpi. Nagu eelnevalt mainitud, iseloomustab SoFi end kui lihtsa, soodsa ja kõik-ühes finantstehnoloogiaettevõttena.

Vaadates, kuidas on aja jooksul muutunud SoFi kodulehe positsioon maailma turul, on ettevõtte veebisait tõusnud külastatavuselt 2020. aasta lõpu 8588. kohalt 4883. kohani. Alloleval graafikul on lisaks SoFile välja toodud tema peamised konkurendid, kellest järgmise veebilehe Upstarti külastatavus jääb maailmatasemel 18817. kohale.

SoFi kodulehe ja selle konkurentide külastatavuse positsioon globaalselt

Allikas: Alexa

Klientide arvu iga-aastasest kasvust on olulisem selle kasvukiirus, mis on alates 2019. aastast igal kvartalil suurenenud. Kui 2020. aasta I kvartalis kasvas klientide arv võrreldes 2019. aasta I kvartaliga 54% 1,1 miljonini, siis 2021. aasta I kvartali kasv võrrelduna eelmise aasta sama perioodiga oli juba 110%, jõudes 2,3 miljonini.

Allikas: SoFi

SoFil on kolm tegevussegmenti, millest tarbimis-, kodu- ja õppelaenuäri andis 2021. aasta I kvartali tuludesse ligi kolmveerand ehk 148 miljonit dollarit. Tehnoloogiaplatvorm hõlmab 2020. aasta mais täielikult omandatud Galileo Technologiesi aktsiaid ja selle platvormi, kus teenitakse tasusid teenuste pakkumisega institutsionaalsetele klientidele, mitmekesistades ettevõtte äritegevust tarbijapõhiselt.

Kõige väiksema osa ehk 3% tuludest moodustab finantsteenuste segment, mis hõlmab SoFi Money, SoFi Invest, SoFi Credit Card ja SoFi Relay (personaalne finantsnõustamine) nimelisi tooteid. SoFi Money pakub klientidele digitaalset raha haldamise võimalust, intressitulu ja võimalust eraldada rahasaldod erinevatesse alamkategooriatesse.


Allikas: SoFi

SoFi finantsandmed on saadaval alates 2018. aastast. Kolme aastaga on ettevõtte tulud kasvanud 241 miljonilt dollarilt 622 miljoni dollarini, samas kui kulumieelne kahjum on vähenenud 227 miljonit dollarilt 45 miljoni dollarini. 2021. aastal loodab ettevõte teenida tuludena ligi 980 miljonit dollarit ning EBITDAd 27 miljonit dollarit, mis teeks vastavaks marginaaliks 3%. Ehkki I kvartalis ulatus EBITDA vaid 4,1 miljoni dollarini (I kv 2020: −66,2 miljonit dollarit), teenis ettevõte juba kahel eelneval kvartalil positiivset EBITDAd, ulatudes vastavalt 33,6 miljoni ja 11,2 miljoni dollarini. Seega, arvestades ettevõtte kasvukiirust ja seda, et laenuäri põhisegmendina paistab olevat tugevam aasta teises pooles, on järgnevates kvartalites oodata märkimisväärselt suuremat EBITDAd.

Allikas: SoFi, Bloomberg

Tulevikku vaadates kasvavad SoFi tulud järgneval neljal aastal analüütikute hinnangul keskmiselt 39% aastas, ulatudes 2025. aastaks 3,7 miljardi dollarini.

Allikas: Bloomberg

SoFi Technologiesi (SOFI) aktsia eilne sulgemishind oli 22,51 dollarit ning selle P/S suhtarv on kõikunud juunikuu jooksul 17,5-23-6 vahel, olles praegu 18,6. Arvestades järgmiste aastate tulude ootusi, langeb SoFi P/S suhtarv 2023. aastaks praeguse aktsiahinna juures 8,54-ni.

Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon