Kuidas puidust saab plast ja kangas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas puidust saab plast ja kangas

Erko Rebane

11.08.2021 11:18

Autor: kazuend

Ajal, mil süsinikdioksiidi, metaani ja lämmastikoksiidi kontsentratsioon maailma atmosfääris on purustamas rekordeid, liustikud sulavad kiiremini kui varasemalt arvati, ookeanide temperatuur ja tase tõuseb ning ebatavalised ilmastikunähtused sagenevad, tuleb leida mooduseid, kuidas võimalikult laiahaardeliselt vähendada fossiilkütuste kasutust.

Kui 55% üleilmsest süsinikuemissioonist tuleb energia tootmisest ja transpordist, siis ülejäänud tekib tarbe- ja tööstuskaupade jaoks toodetud materjalide valmistamisest, milleks kulub üle 10 miljoni barreli toornaftat päevas. Jätkusuutlikult valmistatud materjalide massiivset turgu sihib 2008. aastal University of California Davis tudengite John Bisselli ja Ryan Smithi ideest sündinud ettevõte Origin Materials.

Toornafta asemel on nende peamiseks tooriaineks puidujäägid (metsajäägid ja töötlemises tekkivad laastud, saepuru), vana papp ja paber, destilleerimise protsessis tekkivaid teravilja kõrvalsaadused, purustatud viljapuud, mandlikoor, maisi ülejäägid, vitshirss, suhkruroo ülejäägid jm.

Seejärel konverteeritakse patenteeritud tehnoloogiaga tselluloos neljaks erinevaks kemikaaliks (chloromethylfurfural, hydrothermal carbon, levulinic acid ja furfural), mis saavad omakorda olema sisendiks teistele ettevõtetele, kes valmistavad  riiet, plasti, pakendeid, autoosasid, rehve, vaipu, mänguasju, värve, kütuseid, põllumajanduslikke tooteid jne. Kuna tselluloos on looduse poolt fotosünteesiga õhust kinni püütud süsinikdioksiid, hindab Deloitte Origin Materialsi kemikaalide elutsüklit kommertsmahtude juures süsinikunegatiivseks (arvestades ka energiat, mida nende tootmiseks kulutatakse).

Kui üldiselt tähendab jätkusuutlikum materjal kõrgemat hinda, siis Origin Materialsi sõnul suudavad nende tooted konkureerida naftast valmistatud sisenditega, tekitades seetõttu ukse taha järgmise 10-30 aasta perspektiivis investoritele süsinikuneutraalsust lubavatest klientidest juba üsna pika järjekorra. Tuntumatest nimedest toovad nad välja näiteks Danone’i, Nestle Watersi, Pepsico, Fordi.

Teine märkimisväärselt mastaapsem tehas peaks valmima 2025. a ja selle käibeootus on 708 mln USD. Nendest kahest peaks juba piisama, et jõuda kulumieelse ärikasumiga plussi (2025.a oodatav EBITDA 139 mln USD). Pikaajalise visiooni järgi kavatsetakse järgneva 10 aasta jooksul veel tehaseid rajada: kolmas 2027.a, neljas 2028.a, viies 2029. a ja kaks tükki 2030. a. Tehaseid püstitatakse võimalusega skaleerida tootmismaht väga tugeva nõudluse korral kaks korda suuremaks. Sellisel juhul teeniks Origin Materials 2025.a 475 mln USD müügitulu asemel 887 mln USD ja EBITDAd vastavalt 139 mln dollari asemel 372 mln USD.

Allikas: Origin Materials presentatsioon

Nõudlus näib juba praegu jaguvat kahe esimese tehase võimekusest enamaks, sest kui veebruaris oli neil lepinguid umbes miljardi dollari väärtuses ja läbirääkimistes lisaks ligi 0,4 mld dollari väärtuses potentsiaalset tarnet, siis aprilliks oli mõlema maht kokku kasvanud täiendavalt umbes miljardi dollari võrra.

Origin Materialsi juhtkonna sõnul võiksid nad praegust nõudlust arvestades müüa kahe esimese tehase toodangu kohe välja ning hakata tellimusi vormistama juba kolmanda tehase jaoks, aga see pole nende strateegia. Selle asemel soovivad reserveerida mahtusid uutele ettevõtetele erinevatest valdkondadest, kellel on kõrgema marginaaliga tooted. Nõnda saavutatakse tulude hajutamise eesmärk ja ühtlasi aitab Originil oma toodete eest saada kõrgemat hinda, sest üha rohkem firmasid arvestab (või peavad maksudest tulenevalt arvestama) süsiniku hinda oma toodetesse. Tulevikus ei välista nad ka oma tehnoloogia litsentseerimist.

Klientide tugev nõudlus oli ka põhjus, miks otsustati tulla börsile SPACiga (special-purpose acquisition company), kuna raha kaasamise protsess on aktsiate esmaemissiooniga võrreldes kiirem, võimaldades neil investeerimisega varem alustada. Veebruaris välja kuulutatud liitumine viidi edukalt lõpule 25. juunil, mille järel sai ettevõtte aktsiasümboliks ORGN.

2025. aastast edasi ulatuvad prognoosid on paberil kahtlemata väga atraktiivsed, kuid tänane aktsionär peab võtma kõrge riski, et juhtkond suudab tehased õigeaegselt valmis saada ja üsna kaugeid ootusi ka lõpuks realiseerida.

Maailm, nagu me teame, on pidevas ja kohati ka üsna kiires muutumises: alates sellest, et me ei tea täpselt teiste, finantsiliselt ja tootmisvõimekuselt palju suuremate keemiaettevõtete arendusplaane ning lõpetades tehaste rajamiseks vajalike ehitusmaterjalide hindadega, mis on kõigest poole aastaga hüppeliselt kallinenud.

SPACiga kaasatud rahast peaks jätkuma kahe esimese tehase rajamiseks, kuid 860 miljonist dollarist, mida lõpuks loodetakse saada, on praegu olemas veidi rohkem kui pool. Umbes 400 miljonit dollarit peaks veel laekuma SPACi raames emiteeritud warrantite (tuletisväärtpaber, mis annab õiguse, kuid mitte kohustuse osta aktsiat) realiseerimisest (emissiooniga lisandub praegusele 141 mln aktsiale veel 35,5 aktsiat). Tuletisväärtpaberite omanikel on aega oodata õiguste kasutamisega kuni 2026. aasta suveni, kuid selleks peab 6 dollarile vajunud hind jõudma tagasi üle 11,5dollarilise täitmishinna.

Origin Materialsi aktsiahind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon