Põhjamaade populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Põhjamaade populaarseimad aktsiad

Raido Tõnisson

03.09.2021 08:37

iStockphoto

Suvekuudel tegid LHV kliendid Põhjamaade aktsiatest enim tehinguid pangandussektorisse kuuluvate suuremate nimedega nagu Danske ja Swedbank, kuid ka riskantsemate lennundusettevõtete väärtpaberitega Finnair, Norwegian Air Shuttle ja SAS. Ainukese tehnoloogiaettevõttena pälvis kolmanda koha üle lahe asuv Nokia. Kui üldiselt näitasid Põhjamaade aktsiad suvekuudel tubli tõusu, siis hoolimata piiride avanemisest lennundussektoril nii hästi ei läinud.

Pangandus

Populaarseima aktsia Danske Banki (DANSKE) hind langes suvekuudel 7% võrra, jäädes alla konkurentidele. Langus on seotud ettevõtte pikka aega kestnud rahapesuskandaaliga, mis tõi käesoleva aasta kevadel uusi arenguid. Nimelt esitas USA föderaalse pensionikindlustuse investeerimisnõukogu kevadel Danske Banki ja selle endise tegevjuhi vastu hagi, mille kohaselt kohustub ettevõte tasuma hüvitisteks esialgselt 1,4 miljonit (eurodes), ehkki see võib tõusta sadade miljoniteni. Selliseid nõudeid on samal põhjusel varasemalt ettevõttele esitatud veel mitmeid, mille summa kokku ulatus 2020. aasta lõpu seisuga 1,7 miljardi euroni.

Danske on võtnud sarnaste nõuete vastu kaitsva seisukoha, üritades neid edasi kaevata. Ettevõtte majandustulemused on aga olnud üsna tugevad, ületades teisel kvartalil isegi analüütikute ootusi. Kõigest hoolimata on investorite tähelepanu suunatud arengutele seoses rahapesuskandaaliga, mistõttu on aktsia hind pärast väikest taastumist alates 2021. aasta märtsist uuesti languses olnud.

Teine populaarseim aktsia oli samuti pangaaktsia, mille kõrge koht tabelis ei ole selle suuruse tõttu üllatuseks. Swedbanki (SWEDA) aktsia tootluses ei pidanud investorid tõenäoliselt pettuma, ehkki ka seda tabas juba rohkem kui kaks aastat tagasi rahapesuskandaal. Aktsia hind on tõusnud alates eelmise aasta märtsist, pärast seda kui ettevõttele määrati analüütikute ootustest palju väiksem trahv, seoses rahapesu reeglite rikkumisega. Aktsia hinnatõusu selle aasta suvel toetasid II kvartali majandustulemused, mille kohaselt käive kasvas kvartaliga 4% ja kasum 12%.

Keskmisest rohkem tehti suvekuudel tehinguid ka teiste pangaaktsiatega Sampo (SAMPO) ja Nordea (NDA_FI), mille hinna kasv ulatus kolme kuuga vastavalt 14%ni ja 12%ni. Kuigi aktsia hinna kasvumäärad olid sarnased, näitas Nordea II kvartalis oluliselt paremat kasumikasvu kui Sampo (aastaga +5x vs 77%).


Allikas: Yahoo.Finance

Lennundus

Kiire vaktsineerimisprotsess ja majanduse avanemine Põhjamaades tõstis LHV klientide seas suvekuudel tavalisest rohkem tähelepanu lennundusettevõtete vastu, mille aktsiad kokkuvõttes võrreldes finantssektoriga nii palju ei tõusnud. Populaarseim oli koroonaviirusest üks enim kahju saanud Finnair (FIA1S), mis juunis-augustis jätkas langemist 7% võrra. Juuli keskpaigas teatas ettevõte oma II kvartali tulemused, mille kohaselt tulud küll kasvasid madala baasi tõttu 63% 112 miljoni euroni, kuid jääb endiselt tugevalt alla kriisieelsele tasemele 800 miljonit eurot.

Norwegian Air Shuttle (NAS) investorid pidid suvekuudel leppima aktsia −18% langusega, mis jätkas stabiilset langust pärast maikuus toimunud järsemat kukkumist. Kuigi Norwegian on saanud rahastust ettevõtetelt ja valitsustelt, viies lisaks ettevõttesiseselt läbi ulatusliku restruktueerimisprogrammi, ohustab ettevõtet jätkuvalt reaalne pankrotioht. Maikuus lõpetati ka ettevõtte pankrotimenetlus, mis ettevõtte sõnul aitas märkimisväärselt vähendada Norwegiani võlataset. Augusti lõpus andis ettevõte uut infot, et on valmis järgmise aasta reisimise kõrghooajaks ning uue raha kaasamise vajadust tal praeguse seisuga ei ole.

Rootsi lennufirma SASi (SAS) aktsia tõusis suvekuudel 3%, kuigi ettevõtte olukord ei erine palju kahest eelmisest. 2021. aasta juulis lõppenud majandusaasta III kvartali tulud kasvasid samas suurusjärgus Finnairi tuludega ehk 59%, kuid need moodustavad vaid 32% kriisieelsest tasemest. Ka SASi tegevjuht kommenteerib tulevikku vaadates, et lennundussektori taastumine sõltub suuresti pandeemia ebakindlast arengust ning vaktsiinide tõhususest uute tüvede vastu.


Allikas: Yahoo.Finance

Tööstus

Fortum Oyj (FORTUM) on Soome elektri- ja soojusetootja, kes pakub oma teenuseid ja tooteid muuhulgas ka Vene, Poola ja India turgudel. Ettevõte opereerib elektrijaamu, sealhulgas koostootmisjaamu ning panustab aktiivselt ka ressursside taaskasutusse. Kui suvekuudel lisas aktsia hind 11%, siis alates kriisi põhjast eelmise aasta märtsist on aktsia tõusnud pea kahekordselt. Sesoonse ärimudeli tõttu on Fortumi tulud kõrgemad talvekuudel ja madalamad aasta teises ja kolmandas kvartalis. Ka see aasta ei olnud selles osas erandiks, kajastades tulude 20% langust võrreldes I kvartaliga. Aastases võrdluses on tulud tõusnud aga 39%, peegeldudes ka aktsia hinnas.

Erinevate roostevabast terasest toodete müügiga tegelev Soome tööstusettevõte Outokumpu (OUT1V) ei satu just tihti populaarsemate aktsiate edetabelisse, ehkki tegemist on oma valdkonna ülemaailmse liidriga, mis tähendab külmvaltsitud toodete osas maailmaturul 6% osa. Euroopas ollakse turuliider 30% osaga ja USAs ollakse teisel kohal 22% turuosaga. Roostevaba terase ülemaailmne tarbimine kasvab, kuna maailma kõige kriitilisemate probleemide lahendamiseks on vaja üha enam pikaajalisi ja jätkusuutlikke lahendusi.


Allikas: Yahoo.Finance

Nokia

Telefonitootja ja üha enam 5G ettevõttena tuntud Nokia (NOKIA) oli suvekuudel LHV klientide seas populaarsuselt kolmandal kohal, pakkudes 15% tootlust. Nagu ka teised tehnoloogiaettevõtted, näitasid Nokia II kvartali tulemused soliidset kasvu. Tulud kasvasid 4% 5,3 miljardi euroni ning olulist paranemist näitasid kõik kasumimarginaalid. Kui muidu võiks arvata, et Nokia tippajad jäid 2008. aasta finantskriisi eelsesse aega, on ettevõte seadnud ambitsioonika eesmärgi saavutada 2023. aastaks kiirem tulude kasv kui turul keskmiselt.


Allikas: Yahoo.Finance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon