10 asja, mida peab teadma alustav investor - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

10 asja, mida peab teadma alustav investor

Raido Tõnisson

27.09.2021 14:36

Shutterstock

Investeerimine on saavutanud Eestis enneolematu populaarsuse, mis tähendab, et iga päev leiab aktsiaturgudele tee ka rohkelt uusi investoreid. Et sind investeerimismaailma saabumise puhul tervitada ja sulle toeks olla, jagame järgnevatel nädalatel kokku 100 kasulikku soovitust, mida alustava investorina võiks arvesse võtta.

Pane paika oma eesmärk

Eesmärke, miks raha koguda ja kasvatada, võib olla erinevaid. Olgu selleks finantsvabaduse saavutamine, lapsele tulevikuks raha kogumine või ümbermaailmareis, peaasi, et sa tead, mille nimel pingutad. Öeldakse, et ainuüksi eesmärgi üles kirjutamine suurendab selle saavutamise tõenäosust 30%.

Ära oota õiget hetke

Parim aeg investeerimisega alustamiseks oli eile, täna on viimane aeg. Pole mõtet oodata uut langust või koguda suurt summat, sellega kaotad lihtsalt aega ja raha. LHV-s saad alustada kasvõi ühe euroga, investeerida väikeste summadega iga kaardimaksega ning teha tehinguid Balti turul ilma teenustasudeta.

Võta aega

Jooksma ei pea alati spurtides ja sama kehtib ka investeerimise kohta. Vali endale sobiv distants, mida „jooksma“ hakkad. Investeerimine on pikaajaline protsess ja sarnaneb pikamaajooksule – ära alusta kohe täiskäigul hinda oma võimeid realistlikult ja arvesta pika distantsiga.

Õpi ennast investorina tundma

Inimeste võimalused, teadmised ja riskitaluvus on erinevad. Enne, kui turgudel toimetama asud, tee endale selgeks, millised on sinu rahalised võimalused ja milline riskitaluvus. Alustavad investorid kipuvad sageli oma riskitaluvust üle hindama, valides väga riskantseid aktsiaid ja oodates vastu kiiresti suurt tootlust. Pea meeles, investeerimine on pikaajaline protsess.

Ära tegutse emotsioonide ajel

Investorite jaoks üks suurimaid ohte raha kaotada on emotsioonide ajel tehtud otsused. Pead arvestama, et sinu investeeringud võivad teatud hetkedel miinust näidata ja tõenäoliselt nii ka juhtub, ent just siis ei tohi paanikasse sattuda. Tee oma otsuseid teadlikult, mitte emotsioonidest lähtuvalt.

Ükski tõus pole igavene

Viimased aastad on aktsiaturud korralikult liikuma pannud ning pakkunud lühikese ajaga kõrgemat tootlust, kui mitme aasta peale kokku. See võib uutele investoritele hinnaliikumistest vale mulje jätta. Kuigi lühikeste perioodide lõikes võib turg tõusta või ka langeda mitmekümne protsendi võrra, taandub ajalooline keskmine tavaliselt 7-10% tasemele.

Hajuta riske

Ära pane kogu oma raha ühe ettevõtte aktsiatele, sest ükski aktsia pole riskivaba. Riskide hajutamiseks investeeri ühe suure ostu asemel pidevalt väiksemate summade kaupa, jaota oma raha mitmete erinevate aktsiate ja majandusharude vahel, investeeri indeksfondidesse ja püsi investeerimise juures, seda nii tõusude kui ka languste ajal.

Tunne oma portfelli

Erinevad varaklassid käituvad vastavalt majandustsüklile erinevalt, mistõttu on oluline teada, kuhu oma raha paigutanud oled. Tee endale selgeks, kui suure osa sinu portfellist moodustavad näiteks aktsiad, indeksfondid, väärismetallid, krüptovaluuta ja muud instrumendid. See aitab vältida põhjendamatult suure riski võtmist.

Investeeri vastavalt oma võimalustele

Investeerimise üks põhireegleid ütleb, et investeeri vaid see summa, millest ilma jäämine ei mõjutaks sinu igapäevaelu. Tee selgeks, kuhu sul raha kulub, leia võimalusi lisaraha teenimiseks, kuid ära torma alustajana finantsvõimendust kasutama.

Investeeri oma teadmistesse

Investeerimisalase info kättesaadavus pole kunagi varem olnud nii lihtne. Läbi ajaloo on mitmed tuntud investorid kirjutanud häid ja aegumatuid investeerimisraamatuid, millest paljud on saadaval nii eesti- kui ka ingliskeelse versioonina LHV raamatukogus. Lisaks korraldab LHV tasuta investeerimisalaseid veebiseminare, mis on internetis ka järelvaadatavad. Palju kasulikku infot ja artikleid leiad ka LHV finantsportaalist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon