Kuidas möödus aprill LHV PIK kasutajatele? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kuidas möödus aprill LHV PIK kasutajatele?

Raido Tõnisson

16.05.2022 09:28

iStockphoto

Pärast suurte kõikumistega märtsikuud, mil aktsiaturud otsisid suunda kas üles või alla, otsustati kohe aprilli alguses viimase kasuks. S&P 500 indeksi põhjal osutus aprill kõige kehvemaks kuuks alates pandeemia algusest, samas kui tehnoloogiaindeksi Nasdaq 100 jaoks ei ole nii halba kuud alates 2008. aasta finantskriisist nähtud. Börside liikumisi aprillis mõjutasid ettevõtete avaldatud neljanda kvartali tulemused, kuid jätkuvalt ka hirm inflatsiooni ja intressitõstete osas ning geopoliitilised pinged. Kõik see jättis jälje ka LHV PIKi kasutajate portfellide väärtustele.

Allikad: LHV, Nasdaqbaltic, Yahoo.Finance

Suurima turuväärtusega investeeringute osas vahetas aprilli lõpu seisuga kohad LHV Group ja Enefit Green, peamiselt viimase kõrgema tootluse tõttu aprillis, kuid osaliselt ka tänu sellele, et märtsi alguses avanes PIKi kasutajatele võimalus Enefit Greeni ka automaatselt investeerida. Kahe suurima positsiooni osakaal kogu PIKi mahust on siiski üsna võrdne ehk vastavalt 7,4% ja 7,3% (märts 2022: 6,7% ja 7,1%).

Üheteistkümne suurima turuväärtusega positsiooni hulka mahtus Balti börsi aktsiatest veel ka Coop Pank, mis säilitas võrreldes kuutaguse ajaga seitsmendat kohta.

Välisväärtpaberitest domineerivad endiselt laiapõhjalised indeksfondid, eesotsas USA suurettevõtteid koondava ETFiga iShares Core S&P 500 UCITS (5,7% PIKi kogumahust). Võrreldes märtsi lõpuga on neljanda koha säilitanud väärtuselt teist suurimat krüptoraha, Etherit, järgiv fond, millele järgneb tehnoloogiaindeks iShares NASDAQ-100® UCITS ETF. Nende osakaal PIKi kogumahust on aga juba tunduvalt väiksem, vastavalt 3,0% ja 2,9%.

Dollarites nomineeritud USA üksikaktsiaid on suurimate positsioonide seas vaid kolm: Tesla, Apple ja Microsoft ning needki kuuluvad kahe nimetatud aktsiafondi suuremate positsioonide hulka.

Kokku moodustavad 11 suurima mahuga investeeringut PIKi kogu turuväärtusest 40,0%, mida on kuutagusest ajast vaid 0,2 protsendipunkti rohkem.

Väärtpaberid ja vaba raha

1. mail saabus aeg uueks rahaliseks laekumiseks neile, kes olid esitanud raha üleviimise avalduse senisest pensionifondist PIKile hiljemalt 31. märtsiks. Ligi 3,4 miljoni euro väärtuses uusi sissemakseid tõstis PIKi kasutajate vaba raha osakaalu mai alguse seisuga 43%ni, ehkki suur osa laekunud rahast investeeriti kohe. Kõige madalam ehk 33% oli vaba raha osakaal detsembri lõpus, kui aktsiaindeksid olid rekordtasemetel ja uut raha ei olnud veel laekunud. Suurim rahaline laekumine pärast 2021. aasta 1. septembri sissemakset toimus jaanuaris, mil PIKi kontodele lisandus 8 miljonit eurot.

Allikas: LHV

PIKi portfellid saavutasid uue madalpunkti

1. septembril pensioni investeerimiskontot kasutama hakanud investorid olid mai alguseks oma II samba varasid saanud ise juhtida ligi 8 kuud, millest alguskuud möödusid PIKi kasutajatele tootlikumalt, ehkki alates novembri algusest ollakse pigem languse lainel. Mai alguse seisuga süvenes LHV PIKi portfellide tootlus ligi 10%ni, mis on madalam kui märtsikuu põhi ning kajastab 14,4%list tipust põhjani langust (alates novembrikuust). Laiapõhjalise aktsiaturu languse tõttu suurenes LHV PIKi portfellide tootluse vahe EPI üldindeksiga võrreldes 5,7 protsendipunktini (aprillis oli vahe 2,8pp).

LHV PIKi kasutajate tootluse areng võrreldes pensionifondide koondindeksi (EPI) NAV muutusega. Allikad: Pensionikeskus, LHV

Kokkuvõttes tõid aprillis LHV PIKi portfellidele suurima kahju krüptovarad, sh Ether ja Bitcoin, samas kui Balti turu aktsiad aitasid kõige paremini väärtust säilitada. USA suurettevõtete aktsiad on aprilli algusest ligi 14% allapoole tulnud, ehkki suurima panuse sellele on andnud vaid mõned üksikud nimed.

Balti-OMX Baltic Bechmark; Krüptovarad-CMC Crypto 200 Index by Solactive. Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon