Mida kujutavad endast Kasvukonto uued aktsiad? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Mida kujutavad endast Kasvukonto uued aktsiad?

Raido Tõnisson

30.11.2022 12:12

LHV

Alates eilsest on LHV Kasvukonto kasutajatel võimalik valida veelgi suurema hulga väärtpaberite vahel, kuhu automaatselt ja väiksete summadega investeerida ning seeläbi pikaajaliselt oma portfelli kasvatada. Kokku lisandus Kasvukonto valikusse 20 uut üksikaktsiat, viies valikus olevate üksikaktsiate koguarvu 30ni ja kõikide investeerimisinstrumentide arvu 65ni.

Kui seni oli Kasvukonto valikus olevate üksikaktsiate valik piiratud üksnes tuntumate USA aktsiatega, replikeerides mõnevõrra S&P 500 indeksit, siis nüüd on nimistusse lisandunud ka erineva suurusega ettevõtteid Euroopa turult, sh Skandinaavias ja Põhjamaadest. Lõviosa uutest aktsiatest on LHV klientide poolt ühtlasi ka ühed enim ostetumad-hoitumad instrumendid väärtpaberikontodel, kuid valikul oleme lähtunud ka sektori populaarsusest ja tulevikupotentsiaalist. Seega leidub nimistust nii kasvuaktsiaid tehnoloogiavaldkonnast, uuesti investorite vaatevälja sattunud nafta- ja gaasihiiglasi, dividendifookusega ettevõtteid, kui ka lihtsalt hästi tuntud rahvusvahelisi firmasid.

Tehnoloogia

Kui liigitada siia kategooriasse ka ülemaailmne voogedastusplatvorm Netflix (NFLX), siis täienes tehnoloogiafirmade nimistu kokku nelja ettevõttega. Ehkki 2022. aasta ei alanud Netflixile kuigi soodsalt, kaotades nii kasutajaid kui seistes silmitsi ka suurenenud konkurentsiga, on ettevõte leidnud viise, kuidas oma kiiret kasvu pikemas perspektiivis jätkata. Nimelt on Netflix suurelt sisenenud potentsiaalikale videomängude turule, pakkudes hetkel 40 erinevat mängu ligi 1,7 miljonile kasutajale. Põhitegevuse osas on Netflix kasutusele võtnud odavama, reklaamipõhise tellimuspaketi, teenides lisatulu reklaamide näitamisest ja võites juurde uusi hinnatuslikemaid kliente.

Lisasime nimistusse ka mitmeid pooljuhtide tootjat, millest LHV klientide seas populaarseimad on tarbeelektroonikakaupades olevatele kiipidele spetsialiseerunud Advanced Micro Devices (AMD) ja võimekate graafikakaartide poolest tuntud Nvidia Corporation (NVDA). Viimase tooteid leidub eelkõige arvutites, mis on ehitatud eriti suure jõudluse pakkumiseks, sealhulgas arvutimängude mängimiseks ja muude programmide kasutamiseks, aga ka krüptovarade kaevandamiseks. Seevastu Advanced Micro Technologiesi tegevus on seotud pigem andmekeskuste protsessoritega ja arvutikiipide tootmisega tavakasutuses. Ettevõtte turuväärtus ulatub novembri lõpu seisuga 121 miljardi dollarini ja on 16 miljardi dollarilise aastatuluga üks suurimaid kiibitootjaid maailmas.

Kasvukonto uute üksikaktsiate hulgast leiab kolmandagi kiibitootja, Inteli (INTC) ehk AMD ühe peamise konkurendi, mida investorid väärtustavad pigem helgete dividendimaksete tõttu, kui kaugeleulatuva kasvupotentsiaali pärast. Kuid seegi on Intelil olemas, sest 2022. aasta seisuga on ta üks ainukesi kiibifirmasid, mis samal ajal nii arendab kui ka toodab kiipe. Ettevõte investeeringud kiibitehastesse ulatuvad kümnete miljarditeni, luues head eeldused selleks, et kiiresti kasvavast pooljuhtide turust võimalikult suur osa hõivata. Inteli turuväärtus ulatub novembri lõpu seisuga 121 miljardi dollarini ja suurte kapitalikulutuste kõrval suudab ta maksta koguni ligi 5%lise tootlusmääraga dividendi.

Et mitte piirduda üksnes pooljuhtide tootjatega, lisasime nimekirja ka maailma suurima arvutite, tehnoloogia ja ärinõustamise konsultatsiooni ettevõtte International Business Machenesi (IBM), mille tegutsemisajalugu ulatub juba 111 aastani. Ettevõtte all töötab üle maailma 400 tuhande töötaja, teenindab kliente 170 erinevas riigis ning omab olulist turuosa nii koduturul USAs kui ka rahvusvahelistel turgudel. IBM on suurenevaid dividende maksnud järjepanu juba 26 aastat, kuuludes seega ka dividendiaristokraatide nimistusse. Kuid samal ajal on ta teinud suuri investeeringuid uutesse tehnoloogiatesse, nagu pilveteenused ja tehisintellekt, üritades leida uusi ärivõimalusi ja hoida ettevõtet kasvukursil.

LHV klientide poolt teine enimhoitud väärtpaber, finantstehnoloogiaettevõte ja Eesti esimene ükssarvik Wise (WISE) ehk pikemat tutvustust ei vaja ning nüüd on võimalik ettevõtte kasvuloost osa saada ka väikeste summadega läbi Kasvukonto süsteemi. Ettevõte pakub makselahendusi nii era- kui äriklientidele, krediitkaarte ning valuutavahetuse võimalust ning tema platvormi kasutab ligikaudu 15 panka 11 erinevas riigis. Wise’i 7,7 dollari suurune turuväärtus teeb temast ühe suurima fintech-ettevõtte maailmas.

Tasakaaluks Wise’ile lisasime nimekirja teisegi sama valdkonna ettevõtte, veebipõhist maksesüsteemi haldava Paypal Holdingsi, mis pakub nii tšekkide kui maksekorralduste osas elektroonilist alternatiivi harjumuspärastele paberkandjal variantidele. 1998. aastal asutatud Paypal on praeguseks saavutanud 91 miljardi dollarilise turuväärtuse ja on sellega maailma kõige väärtuslikum digitaalsete maksete platvorm. Enam kui 20 aastase tegutsemisajalooga Paypal on alati üritanud teenuste pakkumises esirinnas olla ning seda ka praegu, kui ettevõte on avanud kasutajatele krüptorahaga arveldamise võimaluse ja pakkunud uudseid eelarve koostamise lahendusi. Huvitava asjaoluna on praeguseks maailma rikkaima inimese Elon Muski edulugu suures osas alguse saanud just Paypal Holdingsist, kus ta oli üks asutajaliikmetest.

Energiagigandid

Venemaa – Ukraina sõda on tekitanud ülemaailmse energiakriisi ning kiiresti on muutunud turuosaliste meelsus naftafirmade suhtes. Kui koroonakriisi järgsel perioodil tundus, et naftat ei vaja enam keegi ja fossiilseid kütuseid saab hõlpsasti asendada taastuvenergiaga, siis nüüd on jõutud arusaamale, et nafta omab energiasüsteemis veel pikka aega suurt osatähtsust.

Sellest lähtuvalt lisasime Kasvukonto valikusse kolm energiafirmat, millest esimene on Norra riigi omanduses olev Equinor (EQNR), 2018. aastani tuntud ka kui Statoil. Kuna ettevõtte nimi peegeldab suuresti tema peamist tegevust ja on selge, et üleminek naftalt kui peamiselt energiaallikalt taastuvatele alternatiividele tasapisi siiski toimub, on oma identiteeti ümber kujundanud ka Equinor. Seega on ettevõtte üheks prioriteediks pikemas perspektiivis olla peamine teerajaja energia üleminekul taastuvatele allikatele, tehes märkimisväärseid investeeringuid roheenergiasse, eelkõige meretuuleparkidesse. Equinori turuväärtus ulatus novembri lõpus peaaegu tema 2008. aasta tipuni, olles 116 miljardit dollarit, ehkki ta ei ole kaugeltki mitte suurim naftafirma Euroopas.

201 miljardi dollari suuruse turuväärtusega Briti naftatootja Shell (SHEL) pakub tööd enam kui 80 tuhandele inimesele rohkem kui 70 riigis ning nii nagu paljud teised suured naftafirmad, püüdleb ka tema rohelisema tuleviku suunas ja investeerib taastuvenergialahendustesse. Shell kuulub upstream-tootmise valdkonnas maailma suurimate ettevõtete hulka ning oma downstream-tegevusega teenindab ta iga päev ligi 32 miljonit klienti enam kui 46 tuhandes jaemüügikohas.

2021. aasta tulusid arvestades USA suurim ja maailma suuruselt neljas naftatootja ExxonMobil (XOM) asutati juba 1870. aastal ning oli 2009. aastal koguni suurim ettevõte S&P 500 indeksis, edestades oma 346 miljardi dollari suuruse turuväärtusega nii Walmartit kui ka Microsofti. Kuigi praeguseks on ExxonMobili turuväärtus kasvanud 466 miljardi dollarini, on tehnoloogiasektori aktsiad hõivanud suures osas indeksi esiotsa ja viinud ExxonMobili üheksandale kohale. ExxonMobil on tuntud ka kui üks parimaid dividendimaksjaid, kuuludes 3,2%lise väljamaksemääraga dividendiaristokraatide nimekirjas kõrgeima tootlusega ettevõtete hulka. Viimaste aastate mõõnaperioodidest hoolimata on ExxonMobil kasvatanud dividende igal aastal alates 1982. aastast.

Tööstusfirmad

Kasvukonto valikusse lisatud tööstussektori ettevõtetest üheks tuntumaks on lennukeid ja kosmosesüsteeme arendav ja tootev Boeing (BA). Lisaks reisilennukitele toodab Boeing tellimuslepingute alusel militaarlennukeid ja -koptereid ka valitusasutustele, millest üheks peamiseks on USA merevägi. Boeing asutati 1916. aastal ning ta kuulub Dow Jonesi tööstuskeskmise indeksi koosseisu.

Euroopa aktsiatest lisandus nimekirja maailma suuruselt kolmas transpordi- ja logistikateenuseid pakkuv DSV A/S (DSV), mille tuludest suurima osa moodustab kaubavedu lennukite ja konteinerlaevade vahendusel. Taani päritolu DSV eripäraks on väike varade kogumaht, mistõttu on tal kiiresti võimalik oma tegevust laiendada või koomale tõmmata vastavalt turunõudluse muutumisele. Ettevõtte turuosa on 2021. aasta lõpu seisuga ülemaailmsel kaubaveoturul ligi 4%, mis on märkimisväärne saavutus, arvestades, et konkurentsimaastik on üsna killustunud ja 20 suurima ekspediitori käes on vaid 30-40% turust.

Kolmandana lisasime USA tööstuskonglomeraadi General Electricu (GE), mis on asutatud 1892. aastal ja mis teenib tulu nii tööstus-, infrastruktuuri- kui finantstoodete ja -teenuste pakkumisest. Ettevõtte peamistest toodetest võiks välja tuua lennukimootorid ja -süsteemid, tervishoiuvaldkonnas ja ravimitööstuses kasutatavad seadmed ning mitmed energiatooted, sealhulgas nafta- ja gaasitootmisseadmed. Laiaulatusliku toote- ja teenuseportfelliga on General Electric üks maailma mitmekülgsemaid ettevõtteid, mille turuväärtus novembri lõpu seisuga on 96 miljardit dollarit.

Dividendimaksjad

Kuigi ka mitmed eelpool tutvustatud ettevõtted on korralikud dividendimaksjad, väärivad eraldi välja toomist McDonalds (MCD), JP Morgan&Chase (JPM), Swedbank (SWEDA) ja AT&T (T). Ehkki esimese kahe puhul ei ole hetke väljamaksetootlus pealtnäha just kõige kõrgem, jäädes mõlema puhul alla 3%, on nad iga aasta üha suuremaid dividende maksnud järjest vastavalt 46 aastat ja 11 aastat. McDonalds ja JPMorgan on viimase kümne aasta jooksul dividende kasvatanud keskmiselt 7,3% ja 14,6% võrra aastas, õigustades tagasihoidlikku hetke dividenditootlust.

Seevastu Swedbanki ja AT&T puhul ulatub dividenditootlus mõlema puhul enam kui 5%ni, kuid viimase 10 aasta jooksul on USA telekomihiid AT&T väljamakseid suurendanud vaid 2,0% võrra. Swedbanki dividendimaksed varieeruvad aasta-aastalt laiemas ulatuses, vastavalt sellele kuidas suudetakse kasumit teenida ja vaba rahavoogu tekitada – dividendipoliitika kohaselt jaotatakse 50% aastakasumist Swedbanki aktsionäridele.

Soome ettevõtted

Põhjanaabrite aktsianimekirjast oleme välja valinud kaks ettevõtet, millest üks on elektri- ja soojatootja Fortum (FORTUM). Põhjamaade suurima elektri jaemüüja ja Euroopa suuruselt kolmanda süsinikuvaba elektritootja Fortumi üheks ambitsioonikamaks eesmärgiks on 2050. aastaks saavutada CO2-neutraalsus kogu oma äritegevuses, vastates ühtlasi ka Pariisi kliimakokkuleppe eesmärkidele. Ettevõte tegutseb kokku enam kui 40 erinevas riigis ning tal on ligi 20 tuhat töötajat.

Teine Soome firma, paberitööstusettevõte UPM-Kymmene (UPM) lõikab eelkõige kasu stabiilselt kasvavast toiduainete pakendite turust, mille suuruseks hinnatakse 2027. aastaks 465 miljardit dollarit, laienedes igal aastal keskmiselt 5,4% võrra. Ettevõte pakub materjale nii toiduaine- ja puidutööstusele, sh mööblitootjatele, kui ka ehitusfirmadele ja naftakeemiatööstusele. Kokku on UPM-il kuus erinevat ärivaldkonda, omades kõigis tugevat turupositsiooni ning näidates valdkonna juhtivaid majandustulemusi. Osa kasumist maksab UPM välja investoritele dividendidena, ehkki uuendusmeelsus ja innovaatilisus nõuab ka investeeringuid uutusse projektidesse ning toodetesse. UPMi turuväärtus ulatub novembri lõpu seisuga 18,2 miljardi dollarini, olles oma ajaloolise tipu lähedal.

Kasvukonto valikus olevatele tervishoiuettevõtete nimistu pikenes USA ravimiarendaja Moderna (MRNA) näol, mis on 2020. aastal alanud pandeemiast üks enim kasu saanud ettevõte. Ravimite väljatöötamisel kasutab Moderna uudset mRNA-põhist tehnoloogiat, mis läbi konkreetse valgu loomise suudab ravida ka vähki ja raskeid nakkushaiguseid. Moderna üheks paljulubavamaks arenduseks on latentsete viiruste, nagu HIV ja HPV vastaste vaktsiinide ja ravimite väljatöötamine. Kokku on Moderna pipeline’is ühtekokku 48 pooleliolevat arendust, hõlmates lisaks nimetatule ka erinevate tüvede koroonaviiruse vaktsiine, gripivastaseid vaktsiine, respiratoorseid vaktsiine jm.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon