Päevakaja - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Päevakaja

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Parempoolsed on need, kes tunnistavad, näevad ja aktsepteerivad loomulikke hierarhiaid. Vasakpoolsed on need, kellede jaoks on eesmärgiks või kvaliteediks võrdsus või võrdõiguslikkus. See selleks.

    Väga paljusid inimesi ei huvita tegelikult tõde, vaid see, mida on konkreetses ühiskonnas kasulik teha või öelda. Hetkel on võimul vasakliberaalne konsensus, mistõttu on kasulik järgida vasakliberaalseid rituaale ja arvamusi. Mõni siinkirjutaja leiaks isegi et see on nii enesestmõistetav, et kes seda ei tee on päris lollid või abitud. Inimesi saabki lihtsamalt jagada nendeks kes järgivad kehtivat konsensust ja nendeks kes seda ei järgi.

    Probleem minu ja paljude teiste jaoks asjaolu, et kehtiv konsensus on mäda, korrumpeerunud ja enesehävituslik. Selle järgimine viib allakäiguni, et minne öelda katastroofini. Palju lihtsam oleks tuimalt kõike järgi teha, et KK on maailma parim peaminister, trans lives matter, mitmekesisus on rikkus, sugusid on 68, Donald Trump on literally Hitler jne jne, kuid seda kõike pole. võimalik. jätkuvalt. uskuda. seda enam et silmapiiril pole midagi positiivset, kuhu see kõik peaks viima.

    Kujutage ette et lööd Postimehe lahti ning esimesed kolm lehekülge on tuntud julgeolekuekspertide kindlas kõneviisis väited, et Putin on parim ja geniaalseim inimene. Avad Delfi, sealgi pool sisust puha sellest, kuidas Vladimir Vladimirovitš on eestlaste parim sõber. Teed teleka lahti, näed Astrid Kannelt "Aktuaalses Kaameras" õnnejunnis sellest kuidas Putin tema vene keele kohta kord komplimendi tegi. Külastad Vabamut või Kunstimuuseumi, kus on aukohal Putini püsiekspositsioon. Rahvusvahelites telekanalites nagy AP, Euronews või BBC muud ei olegi kui Putini geeniuse kiitmine. Tahad minna sotsiaalmeediasse kiruma, siis Putini-kriitilised postitused on faktikontrollijate poolt eemaldatud ja sa ise saad AI poolt automaatselt bänni, kui Vladimir Vladimirovitši vastu ebaviisakust üles näitad. Töökohast antakse sulle king et teha ruumi rohkem putinlikele tööotsijatele. Hea veel et Z-sõbralikus pangas su kontot kinni ei panda.

    Mis arvate, kas sellises konsensuses elamine tekitaks teis veits ärritust? Kibestumistki? Ajaks sõimama? Võiks äkki öelda et käituksite nagu... tüüpiline ekreiit?
  • Natuke liiga palju kindlat kõneviisi, peaagu hakka või aru saama ja uskuma, seda kuidas tegelikult asjad on ja käivad!
  • "sigakoer"

    Väga paljusid inimesi ei huvita tegelikult tõde, vaid see, mida on konkreetses ühiskonnas kasulik teha või öelda.


    Hmmm. TEGELIKULT me ju valetame, teadlikult (või alateadlikult) valetame oma lastele --
    Ole viisakas, viks ja korralik, teisi arvestav blah-blah-blah.
    Aga TEGELIKULT: Ole julm, psühhopaat, manipuleerija, "jala taha panija". Kasuta "lolle" julmalt ära ja ära hooli kellestki ja sind ootab korralik karjäär, tõus ametiredelil, koht juhtkonnas või miks mitte ka poliitikas.
    käi koolis, saa korralik haridus, blah-blah-blah.
    Paljud meist õpetavad, et sõida Ethereumi ja teeni 6000% kazummi.
    Paljud meist õpetavad, et LOLL On see kes maksab, mitte see kes KÜSIB. Et RAHA tuleb küsida nii, et endal ka HÄBI hakkab.
    Et eetika, moraal, pieteeditunne, teistega arvestamine ja hoolimine on ainult TAKISTUSEKS teel raha ja võimu juurde.
    Hah?
  • "sigakoer"

    "Maskid, noh, nii pealiskaudsel vaatlusel võib-olla vähendavad tati lendamist õhus, mis võiks äkki anda mingi teoreetilise efekti viiruse vastu... seepärast on meil ettekääne trampida kõikidel inim-, kodanike- ja kommertsõigustel."


    Et kuskil maski kandmise nõudmine hävitas kohe kõik inim-, kodaniku- jt õigused?

  • see oli kohustuslik rituaal, millel polnud rohkem põhjendust, kui sellel, et risti ette löömine aitab kurjad vaimud eemal hoida või et vaia laiba südamest läbilöömine takistab teda vampiirina ellu ärkamast ja elusate inimeste verd imemast .

    OK, las nupust nikastunud teevad mistahes rituaale enda nupust nikastanud kogukonna seas, kuid kogu ühiskonnale neid peale suruda on lihtsalt jälestusväärne
  • Ei-ei kärpekohti meil ei ole. Või tahate politseinike-päästjate ja õpetajate kallale minna, ah???

    Sotsiaalministeeriumi kommunikatsiooniosakonnas töötab lisaks kommunikatsioonijuhile kolm meediasuhete nõunikku, kaks kommunikatsioonispetsialisti, üks digikommunikatsiooni spetsialist ja üks kommunikatsiooninõunik ehk kokku kaheksa kommunikatsiooniinimest.

    Ja sellest on veel vähe, et oma tööga hakkama saada. Peab 120k kulutama väljast sisse ostetud teenuse peale.

    Vt. Ministeerium otsib 120 000 euroga peresõbraliku tööandja märke promojat

  • "Vanaema"

    Et kuskil maski kandmise nõudmine hävitas kohe kõik inim-, kodaniku- jt õigused?

    keskmised maskinautijad:
  • Kusjuures mulle hiljuti kohalikke olusid tundev tegelane sellest Põhja-Ameerika riigist, kus valitseb ilus mees, rääkis, et jah, seal siiani kantakse ikka väga palju maske. Ja kusjuures nii ongi, et sellest on saanud meelsuse väljendamise tööriist. Kui sa ikka arvad, et kliimamuutus/teatud spetsiifiliste (kuid kindlasti mitte kõigi) vähemuste õigused/palestiinlased ja ilus mees ajab õiget asja, siis märgistad sa end maskiga ära.

    Minul, kes ma tubli poole oma elust olen elanud ajal, kus kõik läks kogu aeg vabamaks/paremaks, võtab selline asi ikka veits õõnsaks seest.

  • "Karum6mm"

    Minul, kes ma tubli poole oma elust olen elanud ajal, kus kõik läks kogu aeg vabamaks/paremaks,


    Ahet karumõmm on 68-70 aastat vana. Päris hästi säilinud mõmm, ütleks piltide järgi. Tahaks ka 70selt nii reibas välja näha. Osta või ära, tee või järele.
  • Karumõmm on ilmselt umbes viiekümbine. Elu läks paremaks-vabamaks taasiseseisvumisest alates kuni ca 2016-2019. aastani. Sealt alates algas rohepööre, Covid, maksutõusud, NIMBY, absurdne energiahindade tõstmine ja muu säärane jama.
  • Veits (aga tõesti ainult veits) noorem olen. Aga vahemikus 1987-2014 läks tõesti kogu aeg ainult paremaks (isegi, kui majanduslikult oli vahepeal keeruline). 2016-19 olid ka veel ok, kuigi pasteedi kogus kasvas märkimisväärselt.
  • Tõesti. Minu viga. Ma oletasin, et "paremaks minema" hakkas alates 1988, hiljemalt 1990 või no kõige hiljemalt 1990.
    Aga ma unustasin sealt "ülemisest otsast" maha arvata viimase aja "imedemaa".
  • "Offf"
    "Karum6mm"

    Minul, kes ma tubli poole oma elust olen elanud ajal, kus kõik läks kogu aeg vabamaks/paremaks,


    Ahet karumõmm on 68-70 aastat vana. Päris hästi säilinud mõmm, ütleks piltide järgi. Tahaks ka 70selt nii reibas välja näha. Osta või ära, tee või järele.


    tund kuumal saunalaval kestab üldselt kauem kui pruudiga kurameerides... m6mm luges perestroika ajal sekundeid...
  • Stardipauk oli vist Hirvepark 1987 - igatahes, kui vene armeest aasta lõpus koju sain, oli siin juba hoopis teine õhustik.
  • ...jah. Umbes sellel ajal kadus ära hirm. Ja mis siis, et veel 1988. suvel kolmetäheline organisatsioon kuulas pealt, ähvardas, santažeeris, jälitas ja kiusas inimesi, kellel oli veidi suurem suu ja kes julgesid öelda, et n-liit on urruauk ning okupatsioon ja sotsialistlik elukorraldus on p**k.
  • "itiitsu"
    Stardipauk oli vist Hirvepark 1987 - igatahes, kui vene armeest aasta lõpus koju sain, oli siin juba hoopis teine õhustik.

    Tegelikult seda vabamat õhustikku tekitas juba fosforiidi kaevandamise vastane liikumine kevadel 1987, mis tegelikult laialdaselt kajas vastu kogu eesti rahva seas. Polnud vist ühtegi eesti kooli ega asutust, kus sellega seonduvat poleks arutatud. Inimesed protestisid avalikult ja sellel polnud hirmsaid tagajärgi.

    Samas, Hirvepargis olid vene sõdurid Gagarini puiesteel valmis selleks, et see üritus jõuga ja veriselt maha suruda. Õnneks seda ei tehtud.
  • ...telekas näitas siis veel töökollektiive, kes mõistsid teravalt hukka mõningate inimeste soovi naasta kodanliku elukorralduse juurde. Leksika sarnasused praegu kultuuriajakirjanduses kapitalismi sarjavate hilismürsikutega on muidugi märkimisväärsed.
  • Kriitiline mass vene aega omal nahal kogenuid on kadunud?
  • "itiitsu"
    Kriitiline mass vene aega omal nahal kogenuid on kadunud?


    Tead, ei tea, kas asi on selles... Täiesti piisav kogus on neid, kelle sünniaasta küll eeldab, et täisjamaga kaasa ei peaks minema, kuid kui juba Ameeeeerikas kõik sõbrad pasteeti ajavad, siis peab see üks hea pasteet olema... Need, kes hiljuti 30 on saanud ja kultuuriajakirjanduses võukevangeeliumite referaate kirjutavad kaheksasajandat korda - neile vast on lihtsam andeks anda, sest nad ei tea, mida tähendab, et viiner on luksuskaup ja mingi suure maja ees väikse plakatiga inimõigusi nõudes tuleb varstu must Volga, viib kaasa ja tumedates riietes onud peksavad nurga taga kisseliks...või viivad rohelise aia taha, kus saad seni keemiat ja elektrišokki, kuni sotsialistlik riigikorraldus meeldima hakkab.
  • Alaväärsuskompleksis ida-eurooplased. :) Sama fenomen, mis Jehoova tunnistajatega - kui inimese kogu enesehinnangu alus on 'oi kuis ma oskan ikka täpipealt pühakirja järgi elada', siis saab palju nalja kui seal kirjas jõutakse eriti ajuvabade kohtadeni - ego ei luba tunnistada, et väike osakenegi asjast on jama, ning raevukalt minnakse edasi.

    Täpselt sama juhtus meie 'Ma olen euroooooplane, mitte mingi eesti talumats' seltskonnaga, kui nad said kokku USA ja Lääne-Euroopa punalembusega. Täpselt sama iba, mille peale suurvenelase pikalt saadaks, aga kui ikka sacred white personi suust tuleb no ju siis see küüditamine ikka oli CIA propaganda ja "tra te matsid ei saa asjadest aru, olete oma idaeuroopluses kinni, ma olen Californias raamatuid müümas käinud".

    Nagu Abraham ütles "...ja kas tõesti su sõber mängis Hollywoodis laipa?"
  • Sotsialism on lihtsalt vähkkasvaja ja propageerib end iseäranis hästi. Lisa sinna kompotti infosõjad, vaimse tervise kriis ja noorte vajadus lihtsate narratiivide järele ja tulemus ongi käes. Mäletan, et kuskil 2005 kandis olin ühes matemaatikute (!) foorumis, seal MITi inimestega lõbustasime end "irratsionaalarvudes mustrite leidmise" ja muu toredaga, kuni äkki üks hakkas rääkima sotsialismist ja sellest, kui palju parem see on, kui USA. Mu reaktsiooni ilmselt kujutate ette, aga ta muudkui jätkas, no et Stalin ikka tahtis parimat jne... Ma lugesin seda nagu kits kuulutust, ma ei saanud absoluutselt aru, kuidas on võimalik, et inimene on ühes maailma absoluutses tippülikoolis, lõbustab ennast keset päeva matemaatilis-filosoofiliste ekstsessidega ja ei saa aru et sotsialismis ta kõplaks Siberis kolhoosipõllul kartulit -- heas stsenaariumis.

    Järgmine wat-hetk oli umbes 2010 Tartu Ülikoolis, politoloogia loengus, kus oli ka mingi hirmus vasakpoolne jutt ja siis seminariülesanne "kirjeldada, kuidas Eesti on fašistlik riik" vms, 300 sõna. Siis mulle hakkas tugevamalt kohale jõudma, et libertaarne maailmavaade vist kohe-kohe pole enam mainstream. 2015 edasi me juba kõik teame, mis on toimunud.

    Ma arvan, et lisaks hea elu sündroomile on põhjus ka selles, et ühiskonnas on alati palju Väikeseid Inimesi -- no sellised, kes käivad rusikas taskus ringi; kes tunnevad, et kõik on neile midagi võlgu; kes tahavad hirmsasti universumi direktorid olla. Dolores Umbridge'id. Sotsialism ongi ju lihtsalt üks suur teiste rõhumise harjutus "maailma parandamise" sildi all.
  • Riskides järjekordse miinustelaviiniga, ei saa siiski märkimata jätta Stalini juhigeeniust. 250 Minimest, kellele eraldivõetuna oli sotsialismist sama palju kasu, kui betoonkingast võlgnikule, hääletasid ühehäälselt poolt. Süsteem, mille enesesäilitusvõime oli tagatud sellega, et iga üksikisik tegutses oma huvide VASTU (suuremas pildis), hetkelise kasu nimel. Süsteem, mille enesesäilitusvõime oli selline, et isegi totaalses pankrotis leidus veel piisavalt "pooldajaid".
    Geniaalselt saatanlik "defitsiidi" ja "kitsaskohtade" võrk, mis sidus iga inimese jäägitult -- hüvesid oli võimalik saada AINULT süsteemi ühel või teisel moel "teenides". Hulk hüvesid aga tähendas, et "igaüks on kurjategija", "igaühe kohta on toimik". Sest Nõukogude Süsteemis, nõukogude seadusi järgides ei olnud võimalik elada või kui siis väga tagasihoidliku "koristaja" või "sanitari" või "katalakütjana". Võimaluste ja vabaduste puudumine oli absoluutne. Mitte-vabamat ühiskonda ei suutnud isegi esimees Mao ja Hiina KP luua. Totaalse mitte-vabaduse apoteoos.
    Ma ütleks, et pole just väga lihtne sellist, pikalt stabiilset süsteemi luua. Küsimus pole selles, kas Stalin oli "hea" või "halb" vaid selles, et Stalin lõi maailma parima ja tuugamalt kinni kruvitud totalitarismi.
  • Vaatan Ringvaadet ja nägin Hannes Hermaküla reportaaži Transpordiameti asjapulgaga, kes vahutas heausksetele, et plaanivad suure liiklusega teelõigult eemaldada töökorras keskpiirde ja asendada selle paindlike märkpostidega. Senini on antud sõidusuundi eraldav keskpiire välistanud laupkokkupõrkeid ja seda kasutatakse jätkuvalt uutel objektidel, kuid nüüd tekkis kellelgi kimbatus poolel elukaarel olev piire utiliseerida. Halloo Priit Sauk jms. tegelinskid, kuhu jääb säästev talupojatarkus ? Viitna kandis prooviti taolisi kummijukusid- ei õpitudki !
  • Tundub, et kasutatakse 500 aastat vana tehnoloogiat.
  • https://www.delfi.ee/artikkel/120286388/veapunktisusteemile-liikluses-loodi-kaega-selle-asemel-voetakse-sihikule-rasked-rikkujad

    Minu jaoks uudiseks see, et "universiaalministeerium" tegeleb lisaks kõigele nüüdsest ka sisuliselt karistusõigusega, so antud konkreetsel juhul liiklusrikkujate karistuspoliitika kujundamisega. Oskab keegi ehk selgitada, mis otsast see kliimaga seotud on?
  • "karmol"
    Oskab keegi ehk selgitada, mis otsast see kliimaga seotud on?


    Autosõit on ju kliimakuritegu....kompuuterkarsson räägib siin koguaeg, et kui sa veekaheksaga ringi sõidad ja seda viivitamatult üks- või kastiratta vastu ei vaheta, siis läheb maakera vastavalt sellele mis ilm juhtub olema - kas põlema või upub ära.
  • "karmol"
    https://www.delfi.ee/artikkel/120286388/veapunktisusteemile-liikluses-loodi-kaega-selle-asemel-voetakse-sihikule-rasked-rikkujad

    Minu jaoks uudiseks see, et "universiaalministeerium" tegeleb lisaks kõigele nüüdsest ka sisuliselt karistusõigusega, so antud konkreetsel juhul liiklusrikkujate karistuspoliitika kujundamisega. Oskab keegi ehk selgitada, mis otsast see kliimaga seotud on?


    Kala hakkab ikka mädanema peast.
    Kui Valitsus ja Ministeeriumid ei saa enam aru mida nad tegema peavad või teevad, siis kuidas vaene kodanik või see "ettevõtja" peaks aru saama?
    Valitsuse liikmed ja lähedal seisvad kodanikud nagu näiteks Herem räägib suhteliselt veendunult et homme algab sõda. Ja samal ajal otsitakse majanduskasvu.
    Minu küsimus on , kas mingi trupp naljahambaid esitab igapäevast riigi juhtimise musta paroodiat või päriselt see klounide kamp arvab ka et riigi juhtimine käibki kuidagi nii?
  • Ringvaates tunnistasid õhinas abipolitseinikud, et enamus energiat läheb puhumisreididele jms. nn. madalate õunte noppimisele. Kas on statistikat, mis % neist reididel vahelevõtutest, kelle on näit alla 0,5 promilli ? See muus maailmas tavapiiriks ! Tihti näen igapäevases liikluses vanakesi, kelle reaktsioonid ja orientatsioon on hullem kui 1,5 promillisel.
    Mujal eetris aga lubati prioriteete kaasajastama hakata, et jääks aega ja resurssse ka kõrgemate õunte noppimiseks.
    Kas Ringvaade on ikka Tellija ootustele vastav ?! Kuidagi kallivõitu, vananenud ja kollase sisutäitmisega tegelev ?
  • "Karum6mm"
    Kusjuures mulle hiljuti kohalikke olusid tundev tegelane sellest Põhja-Ameerika riigist, kus valitseb ilus mees, rääkis, et jah, seal siiani kantakse ikka väga palju maske. Ja kusjuures nii ongi, et sellest on saanud meelsuse väljendamise tööriist. Kui sa ikka arvad, et kliimamuutus/teatud spetsiifiliste (kuid kindlasti mitte kõigi) vähemuste õigused/palestiinlased ja ilus mees ajab õiget asja, siis märgistad sa end maskiga ära.


    Lükkan ümber. Olin seal kümmekond päeva, ei näinud maske. Ma olin muidugi teiskeelses osas, võib-olla on see erandlik piirkond, ei tea.

    Küll aga kohtasin seal kohalikku, kes ei osanud sõnagi inglise keelt. Mõned ei taha kõneleda, aga see tüüp lihtsalt ei osanud.

  • "jahe"
    "Karum6mm"
    Kusjuures mulle hiljuti kohalikke olusid tundev tegelane sellest Põhja-Ameerika riigist, kus valitseb ilus mees, rääkis, et jah, seal siiani kantakse ikka väga palju maske. Ja kusjuures nii ongi, et sellest on saanud meelsuse väljendamise tööriist. Kui sa ikka arvad, et kliimamuutus/teatud spetsiifiliste (kuid kindlasti mitte kõigi) vähemuste õigused/palestiinlased ja ilus mees ajab õiget asja, siis märgistad sa end maskiga ära.

    Lükkan ümber. Olin seal kümmekond päeva, ei näinud maske. Ma olin muidugi teiskeelses osas, võib-olla on see erandlik piirkond, ei tea.
    Küll aga kohtasin seal kohalikku, kes ei osanud sõnagi inglise keelt. Mõned ei taha kõneleda, aga see tüüp lihtsalt ei osanud.


    Kui räägite Kanadast, siis see on väga suur ning mitmekesine riik. Toronto/Ontario ja Vancouver/British Columbia on väga erinevad, rääkimata sellest mis nende kahe vahele jääb. Montreal/Quebec on selle kõrval veel täiesti omaette maailm.
    Lisame kogu komplektile ka Nova Scotia ja Newfoundlandi ning pilt saab lõpuks omajagu kirju.
    Seda konteksti arvestades küsiks Karum6mmi käest, et kuskohas nimelt tema "kohalikke olusid tundev" tuttav resideerub?
    P.S. see "ilus mees" ei ole minu teada viimasel ajal enam väga populaarne..

  • Täitsa sealses pealinnas askeldav tegelane on. Aga ilus mees ise arvavat siiani, et ta on Taeva Kingitus(TM) ning võukmessias. Soomlastel on selliste vendade siblimise kohta hea sõna - jeesustelu.
  • Tegu on kliimaministeeriumi allasutusega. Ja kõik mis nad teevad on kliima hüvanguks ja raha ei loeta. Mida rohkem kulutada, seda parem kliima meid ootab.
  • Eesti valitsusasutuste ametnike, kabinettides prsetavate nõunike, "ekspertide", juhtide jms. sooja õhu/ CO2 tekitajate õudusunenägu: Soome plaanib koondada tuhandeid riigitöötajaid.

    Paraku meil pole sellist asja ette nähtud- pigem korjatakse igasuguseid puuke endile veel juurde.
  • "vaits"
    Tegu on kliimaministeeriumi allasutusega. Ja kõik mis nad teevad on kliima hüvanguks ja raha ei loeta. Mida rohkem kulutada, seda parem kliima meid ootab.

    Kui ma praegu aknast välja vaatan, siis tuleb tõdeda, et vähe on kulutatud.
    Sihuke jama tuleks mingi eraldi aktsiisiga maksustada...
  • "ziff"
    "vaits"
    Tegu on kliimaministeeriumi allasutusega. Ja kõik mis nad teevad on kliima hüvanguks ja raha ei loeta. Mida rohkem kulutada, seda parem kliima meid ootab.

    Kui ma praegu aknast välja vaatan, siis tuleb tõdeda, et vähe on kulutatud.
    Sihuke jama tuleks mingi eraldi aktsiisiga maksustada...

    Mis ilmal viga on? Sellised peavadki ilmad olema, et aasta keskmine temperatuur alla saada.
  • "ziff"
    "vaits"
    Tegu on kliimaministeeriumi allasutusega. Ja kõik mis nad teevad on kliima hüvanguks ja raha ei loeta. Mida rohkem kulutada, seda parem kliima meid ootab.

    Kui ma praegu aknast välja vaatan, siis tuleb tõdeda, et vähe on kulutatud.
    Sihuke jama tuleks mingi eraldi aktsiisiga maksustada...


    Juba on ülearu kulutatud. Vaata aknast välja, lumi, külm. Kliima jaheneb!
  • Kui naer naerdud, siis tegelikult on lugu päris traagiline, eriti see osa, kus riik loodab, et VÕS (riik) kaitseb teda (riiki) enda lolluse (riigi) eest. Artikkel seda kõige olulisemat tõika välja ju ei kirjutanudki: et ametnik tellis töö ilma maksumust üldse kokku löömatagi. “Pärast hinnati turuhind” — okei, ja mida te siis hanke hindamise ajal tegite? Ausalt minu jaoks on see “optimism” täiesti mõistetamatu, VÕSi point ei saa olla see, et riik saaks öelda pärast teenuse osutamist, et kutid kuulge teie meie endi poolt kinnitatud ja võitjaks tunnistatud hind on tegelikult ikkagi liiga kõrge? Kas riik on see nõrgem pool keda tuleks kaitsta? Või mis pretsedenti siin luuakse? Eriti kuna tarnija tegelikult ju läks ka kompromissi peale välja.

    Paistab, et nad tahavad minna võs pg6 ja 7ga kohtusse. Kui mina esindaks ettevõtjat, siis ma tõlgendaks seda nii, et heauskne on ka ettevõtja, kes usub, et kui riik kõigepealt hankeprotsessis ja hiljem avalikku raha käsutades pakutud hinnaga nõustub, siis on mõistlik eeldada, et riik täidab oma kohustuse. Siin ei saa ju olla juttugi, et riik on kuidagi “tünga saanud” või ei osanud hanke pakkumusi lugeda?
  • "siretsch"
    Kui naer naerdud, siis tegelikult on lugu päris traagiline, eriti see osa, kus riik loodab, et VÕS (riik) kaitseb teda (riiki) enda lolluse (riigi) eest. Artikkel seda kõige olulisemat tõika välja ju ei kirjutanudki: et ametnik tellis töö ilma maksumust üldse kokku löömatagi. “Pärast hinnati turuhind” — okei, ja mida te siis hanke hindamise ajal tegite? Ausalt minu jaoks on see “optimism” täiesti mõistetamatu, VÕSi point ei saa olla see, et riik saaks öelda pärast teenuse osutamist, et kutid kuulge teie meie endi poolt kinnitatud ja võitjaks tunnistatud hind on tegelikult ikkagi liiga kõrge?


    Suht kurioosne lugu.
    Olles natuke riigihangetega kokku puutunud, siis siin ilmselt tehti kaks ränka viga järjest.
    Esiteks hanke korraldamise käigus see viga, et küsiti hanke käigus pakkumust lisateenustele, mille hinna järgi tegelikult pakkujaid ei võrreldud (ei valitud soodsamat välja ega hinnatud kui palju seda teenust lepingu perioodil tõenäoliselt tellitakse).
    See lubas ettevõtjal teha lisatöödele absurdselt kõrge hinnaga pakkumise, mis ei mõjutanud tema edukust hankel mitte kuidagi, sest lisatööde hinnakirja teiste pakkujatega ei võrreldud. Olles sellise pakkumuse edukaks kuulutanud, on tellija juba kahvlis, sest riigihangete seaduse järgi kusagilt mujalt seda teenust tellida ei tohikski kui hankelepingu pertnerilt, aga hind, mis lepingusse sai, on tõesti absurdne.

    Teine viga tehti siis konkreetse teenuse tellimisel kui "unustati" lepingus olevat hinda vaadata.
    Ma võin ainult oletada, kuidas see juhtuda sai - pakun, et hankelepingus ei olnud see hinnakiri lahti kirjutatud, kuid lepingus on punkt, mis ütleb, et "lepingu lahutamatuks osaks on riigihankes xxxx tehtud pakkumus". Pakkumust ennast oleks tulnud aga otsida kusagilt riigihangete registrist. Ametnik tellis töö, olles küll lepinguga kursis, aga ei vaevunud pakkumuses olevat hinnakirja kusagilt registrist otsima ja pärast oligi üllatus suur.
    Kuna artikkel ka kirjutab, et vahepeal toimus ametite liitmine ja maanteeametist sai transpordiamet, siis tundub tõenäoline, et need ametnikud nende aastate jooksul vahetusid ja uus seltskond ei osanud kahtlustadagi, et hanke pakkumuses selline "miin" on valmis pandud.

    Nii et minu jaoks tundub inimlikult isegi täiesti usutav, et sellised vead juhtuda saavad. Professionaalses mõttes muidugi ei ole kahtust, et oleks pidanud olema hoolsam ja riigiasutuse sõlmitud lepingute tingimused võiksid olla seal nii ametnikele kui juhtidele ikkagi teada.
  • Kui nende lisateenuste hind hanke tulemust ei mõjutanud, siis tõenäoliselt ei olnud tellijal ka otsest kohustust neid lisateenuseid just sellelt hankijalt tellida. Lihtsalt need on väikesemahulised tööd, milleks ei ole otstarbekas suurt hankeprotsessi püsti panna ja nii tellitigi need hanke võitjalt, vaevumata esmalt pakutud hinda kontrollima.

    Hea küll, hind oli absurdne 100€/m2 ja tn saab kohtust lahenduse, aga oleks see nt 4-5 eurot olnud? 70-80k läinud ning täiesti võimalik, et amet oleks üritanud oma bläki pigem surnuks vaikida.
  • Ma jään siinkohal eriarvamusele -- tegemist ei ole inimliku veaga, st tahtmatu eksimusega, vaid olukorraga, mis juhtus ainult selle tõttu, et keegi tegi tellimuse, mille maksumust ta ei vaevunud kontrollima. On väga ebatõenäoline, et kõik muud korrad ollakse hoolas ja ainult üks kord mõeldakse, "ah, vahet pole, palju see ikka maksab". Avaliku raha käsitsemisel peab aga hoolikas olema sõltumata töö iseloomust või summast, eraettevõttes oleks ju mõeldamatu, et keegi tellib midagi, aga ei tea isegi, kui palju see maksma läheb. Nüüd läheb jah "natuke rohkem" maksma, aga lisame sinna juurde kohtukulud, ajakulu jne ka.

    Ja teiseks, äkki minu arvates ei ole 100eur/m2 "absurdne" hind. Võib-olla on sellel ettevõttel mingi erikompetents, ma ei tea, teevad pintsliga iga kruusakivikese eraldi puhtaks? Käsitöö-puhastus? Kõrge energiavibratsiooniga konstellatsioonpuhastus? Väga kallis Jaapani metoodika? Minu jaoks on lihtsalt jabur, kui kohus hakkab hindama seda, kas riigi poolt heaks kiidetud hankes toodud hindadega tellitud ja teostatud teenus kuulutatakse pärast kõike seda "hea usu" printsiibi vastaseks. Hea usu ja mõistlikkuse printsiibi point on kaitsta nõrgemat osapoolt fine printi eest.

    Ma olen ise ka olnud ühes olukorras, kus tuli riiki nõustada situatsioonis, kus riik läbi oma esindajate tahtis hirmsat moodi õigust nõuda ja ühte väikeettevõtjat kottida, kuna ta kasutas brändi, mida riik tahtis avaliku teenuse jaoks kasutada. Hirmsate egodega agentuuriinimesed jaurasid midagi riigibrändist jne ja tahtsid talle patendivolinike kirju saata... Püha müristus. Okei see krausberg vms ilmselgelt trollib ja pole ka mingi väikeettevõtja, aga minu maailmavaate kohaselt pole võimalik asuda riigi poolele, see on lihtsalt kõige vastu, mis on õige ja hea. Ainus normaalne lahendus oleks see, et transpordiamet(i juht või muu asjapulk) oleks teinud avalduse, et näe, meil juhtus selline asi, eksimus. Juhtus see nii ja nii -- tahame võtta vastutuse ja teisalt utsitada teisi riigiameteid suuremale hoolikkusele. Samuti tahaks üle vaadata riigihangete toimimisloogika jne. Palume vabandust ja loodame jõuda ettevõttega kompromissini, et meie eksimusest sündinud tulu teeniks mõnda head eesmärki.

    Aga ei eks jah kohtusse minek ole ka muidugi variant...
  • Mõistlik variant -- tehakse protsessi-audit ja muudetakse Protsessi selliselt, et sellise vea "läbi lipsamise" tõenäosust oluliselt vähendada.
    Enterpraiss variant - korraldame eksinud ametniku näidispõletamise tuleriidal ja läheme arvega kohtusse.
  • "aurora"
    Kui nende lisateenuste hind hanke tulemust ei mõjutanud, siis tõenäoliselt ei olnud tellijal ka otsest kohustust neid lisateenuseid just sellelt hankijalt tellida.


    Antud juhul mulle tundub, et juriidiliselt oli kohustus neid lisateenuseid just sellelt hankijalt tellida, sest hankes küsitud teenuse ulatus kattis ka selle killustiku puhastamise ära.
    Aga päris elus on muidugi nii, et kui sa oled hankijana sõlminud sellise hankelepingu, kus need lisateenused on absurdselt kõrge hinnaga ja tellid need tööd tegelikult mõnelt teiselt ettevõttelt soodsamalt, siis ma pakun, et see juriidiline riigihanke seaduse nõuete rikkumine tegelikult mingeid tõsiseid tagajärgi kaasa ei too. Riigikontroll teeb äkki märkuse, aga see on ka kõik. Kõrvalt tellitud tööde maksumus (kui see oleks olnud 2500 €) jääb alla riigihanke piirmäära ja kui just ema lellepoja ettevõttelt ei telli, siis ei juhtu midagi.

    Kui sa oled ametnik, kes selle teenuse tellimise eest vastutab, siis on sul ka suhteliselt lihtne valik - kas tellid 1,6 miljoni euro eest teenuse mille jaoks sul raha eelarves tegelikult ei ole ja mida asutus endale lubada ei saa. Või siis paned toime mingi pisikese normitehnilise hankeseaduse rikkumise, mis on tegelikult asutusele ja maksumaksjale mõistlikum lahendus.
    Ma arvan, et enamik siit telliks rahulikult selle teenuse mõnelt muult ettevõttelt turuhinnaga ja magaks öösel rahulikult.

  • "Draax"

    Ma arvan, et enamik siit telliks rahulikult selle teenuse mõnelt muult ettevõttelt turuhinnaga ja magaks öösel rahulikult.


    Ma arvan, et me kõik suudame ette kujutada, võimalik, et oleme isegi päris elus näinud, kuidas Reeglitele Vastav Milku Põletamine toob kaasa tõusu ametiredelil, aga tehniline rikkumine, eesmärgiga hoida kokku märgatav summa avalikke vahendeid, toob kaasa näidispoomise. Nii Töötavad Suured Organisatsioonid.
  • Selle Krausberg Eesti näol on tegu ilmselgete huiaritega ning tõenäoliselt lahendatakse see asi kohtus suhteliselt kiirelt ja lihtsalt ära. Ametniku poolt muidugi ämber, aga üldiselt kui üks lepingu osapool toimetab halvas usus siis on selliseid vigu väga lihtne teha nii avalikus kui erasektoris. Vaheta näiteks mõnes üürilepingus ruutmeetrid ruutsentimeetrite vastu, liiguta mõnes hankelepingus komakohta jne... võimalusi lepingupartnerit huiata on lõputult palju.

    Selle Krausbergi koduka järgi ostavad sealt teenust nt Kaubamaja, RKAS, Eesti Energia ja päris viisakas nimekiri ettevõtteid. Good luck, päris tore on äri ajada partneriga, kes enda vaba aega sisustab hinnakirjadesse ja lepingutesse miinide peitmisega. Isiklikult vahetaksin kohe sellise uudise peale selle Krausbergi välja, kui need tüübid mulle mingit teenust osutaks.
  • "Stealth"
    Krausbergil on kirju minevik olnud. Ja ega see olevik ka päris must-valge pole


    Tundub üldse üks põnev ja huvitavate äritavadega kontor. Küll süüdistus inimkaubanduses, küll sümboolika, mis pea äravahetamiseni sarnane ühe tuntud õllemargiga, küll vaidlused tööötajatega tasustamise üle. Nüüd siis sada-euri-ruudust. Nii vahva, et keegi ikka hoiab tõelist 90ndate "vibet" elus.
  • Postimehe artiklis konkurentsiseadusest on minu jaoks uus termin "haldussuva", mis ilmselt tähendab haldusorgani kaalutlusõigust. Inglise keeles siis administrative discretion.
    Vähemalt eesti keel areneb. (tsiviilsuva, kriminaalsuva, valitsussuva, seadussuva jne tulemas ilmselt.)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon