dokumentaalid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

dokumentaalid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Siia võiks linkida häid dokumentaale, mis netist leitavad.
    Teen otsa lahti:
    http://www.youtube.com/watch?v=s6ixGYzbLz0&feature=related
    Stiilne, kohati täiesti sürr dokk reisist Põhja-Koreasse. Kokku 14 osa.

    http://www.youtube.com/watch?v=QQSjyYRTDVM
    Samade tegijate reis Libeeriasse. Ekstreem :)) 8 osa
  • Ei leidnud paremat kohta, aga lugu siis selline.

    Vene polaaruurijad on suutnud lõpuks jõuda Vostok järve piirini ning eeldatakse, et ollakse veepiirist 20 meetri kaugusel. Probleemiks on aga see, et 6 veebruaril lõppes seal suvi. Seega nüüd läheb seal veel külmemaks. Suvi tähendab järve Vostok pealsel liustikul -40C. Ning järve kohalisel liustikul on registreeritud maailma madalaim temeratuur -89,6C Praegu proovitakse meeleheitlikult teha siis kõik, et saaks augu järveni puuritud, lasta vesi puurauku, üle talve ära jäätuda ning uuel aastal tulla tagasi ja hakata seda uurima. Teadlased närivad huulde ja käivad kikivarvul, et kõik õnnestuks. See nädalavahetus siis asi juhtus või juhtub kohe. Kui juhtub.

    Mis asi on Votski järv? Mis seal head on?
    Lake Vostok - Life Under Ice 6:17
    en.Wikipedia - Lake Vostok
    ru.Wikipedia - Восток (озеро)

    BBC Horizon: The Lost World Of Lake Vostok 4x14min.

    Lühidalt - järv Votsok on järv, mille vanuseks hinnatakse 30 - 3 miljonit aastat, mis on olnud täies isolatsioonis välismaailmast, mis tähendab, et see on tõieliselt püha graal kogu evolutsiooniteooria ja meie päikesesüsteemis elu olemasolu mõistmiseks.

    Artiklid
    Race to Reach Antarctica's Giant Buried Lake Vostok Almost Over
    Russians looking for aliens in 15 million year old Antarctic lake
    Russia poised to breach mysterious Antarctic lake
  • Enceladus, Water News from Saturn's Moon 3:12

    Saturni kuu Encaledus purskab kosmosesse jäätükikesi läbi oma keisrite. Ehk, seal on vedelat vett.


  • The Tillman Story (2010)

    Pat Tillman never thought of himself as a hero. His choice to leave a multimillion-dollar football contract and join the military wasn't done for any reason other than he felt it was the right thing to do. The fact that the military manipulated his tragic death in the line of duty into a propaganda tool is unfathomable and thoroughly explored in Amir Bar-Lev's riveting and enraging documentary.

    http://www.imdb.com/title/tt1568334/


  • Inside Job (2010)

    'Inside Job' provides a comprehensive analysis of the global financial crisis of 2008, which at a cost over $20 trillion, caused millions of people to lose their jobs and homes in the worst recession since the Great Depression, and nearly resulted in a global financial collapse. Through exhaustive research and extensive interviews with key financial insiders, politicians, journalists, and academics, the film traces the rise of a rogue industry which has corrupted politics, regulation, and academia. It was made on location in the United States, Iceland, England, France, Singapore, and China.

    http://www.imdb.com/title/tt1645089/

    Trailer
  • Vahele ka üks propaganda/ettekavatsematu huumori klassik - Reefer Madness (1936). Pole küll dokumentaal, sorry, aga omab peale tugeva meelelahutusväärtuse ka teatud väärtust õppematerjalina.

    http://www.youtube.com/watch?v=V2FZgErvNTE
  • Hämmastav telepaatia. Vaatasin Reefer Madnessi just eile enne jalgpalli. Nimelt on plaan kõik vahelejäänud kultusfilmid tasapisi ära vaadata. Vaimustavalt halb film oli, väärib kohta Edward J. Woodi surematute linateoste kõrval!
  • Mis teil Ed Wood'i vastu on? Plan 9 from Outer Space oli minu meelest tunduvalt parem kui näiteks...Independence Day... :-D
  • Loomulikult on Plan 9 from Outer Space parem kui Independence Day, Armageddon ja Star Wars episode I kokku. See on umbes sama loll film kui need teised, aga põlve otsas tehtud oskamatu soperdus ja sellisena võluv. (Põhjendus puhtalt minu isikliku mätta otsast, kultusfilmide fenomeni pole minu teada seni veel ammendavalt selgitada suudetud).
  • Päris hea pokkeriteemaline dokfilm USA rahalaudade spetsidest: http://sport.delfi.ee/news/pokker/uudised/video-online-pokkeri-rahalaudadest-valmis-dokumentaalfilm.d?id=42983727&l=fplead
  • Plan 9 puhul meeldis mulle see plot hole, et alguses on horror - taldrikud, Bela Lugosi ja muu paha-paha...pärast on aga hõbedastes sukkpükstes tulnukas, kes põhimõtteliselt käntseldab kogu Lugosi-teema ära :-D
  • Inside Job tasuta nähtav http://www.openculture.com/2011/04/inside_job.html
    alguses võib laadimiseks mõni minut kuluda ja edasine vaatamise mugavus sõltub ka internetiühendusest


  • The War You Don't See (2010)

    "The War You Don’t See is a compelling, hard-hitting documentary which explicitly poses and sets about answering the controversial question – has mainstream media become a part of rapacious war-making?"

    http://www.littlewhitelies.co.uk/theatrical-reviews/the-war-you-don%E2%80%99t-see-13186 Review

    http://www.viddler.com/explore/Irishstorm/videos/7/ Video 01:36:38 min.

    Pilger Film and US Visit Banned June 11, 2011
  • Meltdown - The men who crashed the world

    "The first of a four-part investigation into a world of greed and recklessness that led to financial collapse."

    Uploaded by AlJazeeraEnglish on Sep 21, 2011
    http://youtu.be/6zZ_JfROhOE 42:30 min

    http://english.aljazeera.net/programmes/meltdown/2011/09/2011914105518615434.html
  • "In the second episode of Meltdown, we look at how the financial tsunami swept the world."
    http://english.aljazeera.net/programmes/meltdown/2011/09/201191713542357406.html 42:27 min.

  • 3/4 Meltdown - Paying the price http://youtu.be/JBhAvUTW5ZE 44:59 min.
    4/4 Meltdown - After the fall http://youtu.be/bZwMIIJLWOw 44:58 min.
  • DanielK postitatud dokumentaalist "Meltdown" võib jääda, või isegi jääb mulje Hank Paulsonist kui probleemitekitajast mitte päästes Lehmanit. Asi ei ole päris sirgejooneline ja lihtne kui seal väidetakse, küll aga on selge, et Hankson'i nõunik tunnistas vigade tegemist ja kuidas üritasid asjad paika panna nii nagu eales varem pole tehtud - TARP.

    Otsides seda dokumentaali, komistasin ka teise Lehmaniga seotud dokumentaali. Seega postitan mõlemad. Vaatamise järjekord on suvaline.

    The Fall of Lehman Brothers Part 1 of 6. 6x10min.
    Frontline Inside - The Meltdown Part 1 of 6. 6x10min. (Süvavaade mis toimus ja kuidas vigadest jooksujalu õpiti)
  • Mida ma õppisin dokumentaalfilmist "Uus Maailm"...

    A) Kui hipidele raha anda, siis ükskõik, mis on selle raha esialgne eesmärk, juuakse see maha;
    B) Märsilohistajad ei ole kinnisvaratehingutel usaldusväärne vastaspool;
    C) Kõik klišeed, mida te sallitallajate, märsilohistajate ja hipide kohta kunagi kuulnud olete, vastavad tõele....

    :-DDDDDD
  • BBC Horizon - Cold Fusion 1/5. 5 x 10 min.
    Kuna alternatiivautode foorumis läks löömaks, siis panen siia üles BBC Horizon seriaali teemast, kuna Rossi väited viisid teaduamaailmas mõned raevu ja BBC Horizonist keegi soovis vahendajana lepitust tuua. Õpetlik lugu.
  • See on google. See ei ole Sergey Brin, Larry Page ega Eric Schmidt. See on google, arv google. Google on sedavõrd suur väärtus, et kogu universumi elemendid mahuvad googli piiresse. Teadusele teadaolev kõige suurem arv on googleplex .e. 10 astmes google ehk 10^10^100. Probleem on selles, et keegi ei tea kui suur on googleplex. Nüüd aga on küsimus, kuhu jääb lõpmatus, kui googlplex on teadaolev suurim arv - seega lõplik hulk ja lõpliku võimsusega hulk - ning isegi siis kui iga aatomi elementidele kirjutada üks googleplex numbri koht ei jätku universumis ruumi kuhu seda täies ulatuses kirja panna.

    Sellele ja teistele huvitavatele algebra ja hulgateoreetilistele küsimustele, mis on seotud lõpmatuse olemusega on BBC Horizon teinud dokumentaali To Infinity and Beyound -- 6 x 10 min.

    Soovitan ka neile, kelle suhted hulga võimsuste ja algebraga polnud kõige soojemad :-)

    Klõpsa.
  • Phäh. Nii väike arv. Peaaegu kõik arvud on sellest suuremad.
  • Naturaalarvud mõistagi. Täisarvudest, ratsionaalarvudest ja reaalarvudest on googleplexist väiksemaid sama palju, kui suuremaid.
  • rumaluke, tegemist on siiski arvuga Googol http://en.wikipedia.org/wiki/Googol mitte google.

    Kõige tavalisem suur number mida sa igapäevaleus kasutad on krüptograafilised võtmed mis on üldiselt 128 bitti, mis on 2 astmel 128 mis on pisut suurem kui googol.

    Muidugi lõpmatuse kohta on hea küsimus, kuidas sa mahutad lõpmatusse hotellis, milles juba elab lõpmatu arv külalisi, veel ühe lõpmatu hulga külalisi.
  • {0;1}^128 > {0;1;2;3;4;5;6;7;8;9}^100 ???
    Tõestad, usun :-D.
  • 2^128 on väiksem kui 10^100, kuid suurim teadaolev algarv on hetkel 2^43112609-1,
    küllap need krüptograafilised võtmed ka pikemaks kasvavad.
  • RSA asümeetrilistel võtmetel baseeruvad turvalahendused lähtuvad faktist, et praeguse matemaatikaga ei ole võimalik leida algarvude vahel matemaatilist seost. Kui see tõestatakse - sellest saab lähiajaloo üks suuremaid matemaatilisi läbimurdeid - siis ei päästa siin ka võtme pikkus v.a. juhul kui selle arvutamiseks a la brute force võtab liiga palju aega a la ajaline kulu kui % universumi teada olevast vanusest. On veel võimalus, et kvantarvutite tulek, mitte ainult parandab krüptograafiat, vaid aitab arvutusvõimsuse kasvule kaasa ning leitakse viis arvutuslikult ühest algarvust tuletada teine ning teoreetiline matemaatiline baas tuleb hulga hiljem. Ja kui vaadata tänapäeval edusamme kvantbittide valdkonnas, siis mingi tajutava aja jooksul, 70 - 150 aastat, peaks kvantarvutusvõimsus olema käepärast.
  • Peale aatompommi Manhattan projekti olid paljud teadlased võtnud nõuks vaadata aatomenergiale rahumeelseid eesmärke. Manhattan projektis osalenud Stanislaw Ulam pakkus välja lahenduse kasutada aatomenergiat lennutamaks inimesi kosmosesse ja teistele planeetidele. Tema ideest kuni reaalse projektini kulus 14 aastat, mil venelased Sputniku kosmosesse lennutasid ja ameeriklased soovisid iga hinnaga kosmoserallis järgi jõuda. Projekt sai koodnimeks Orion. Alguses oli ainult idee, kogu teoreetiline arvutuslik pool, tehniline spetsifikatsioon ja teostavuse tõestust tehti läbi projekti käigus, milles jõuti isegi töötava prototüüp mudelini (miinus plutoonium). Projekti saatusele hakkas mõjuma muutuvad poliitilised tuuled, mis ka viisid selle sulgemiseni. Paljude osaliste jaoks oli see kajääri parim ettevõtmine ning sulgemise järgselt ka suurim isiklik läbikukkumine. Enamus projekti detailidest on siiani salastatud ning üllataval kombel rakendatavad nii kosmoloogias, planeetide vallutamisel kui ka reaalselt terrorismis. Näiteks suudeti Orion käigus välja tööta tehnoloogia, kuidas heita kosmoselaevale ette piisava suurusega väikseid lõhkeainete pakette koos uraanituumaga, tekitamaks ahelreaktsiooni ja tõukejõu kanderaketimootori asemel.

    Antud kosmoselaev oleks olnud suurim, mis eales inimese poolt kosmosesse lennutatud, kaasaarvatud kosmosesse lennutatud tonnaaž - 50-200 inimest, lisaks aparatuur ja tehnika, ristluslaeva suurune, lend marsini ja tagasi 14 päeva praeguse 12 kuud + tagasilennuks soodsa planeetide asetuse ootaeg, lend Saturni kuudele 7 kuu vältel praeguse 9 aasta asemel. Tänapäeva kosmoselaevad oleksid Orion tüüpi kosmoselaeva kõrval kääbused.

    Kogu lugu räägituna algusest lõpuni ühe dokumentaalina, mis on ka selle projekti parim kokkuvõte. 60 min.

    Klõpsa.


    -------------------------------------------------------

    Orion projekti prototüüp kapsli proof of concept katsetus. -- 0:27. (Kiika video kirjelduse lahtrisse)

    -------------------------------------------------------
    Kuna projekt on paljudele sügava elamuse jätnud ning nii mõendki soovinuks oma silmaga näha, kuidas selline rakett ja lend välja näeks, on ühe amatööri poolt koostatud Orion-tüüpi raketi lend Marsile ja tagasi animatsioonina.

    Mission to Mars: Orion nuclear propulsion - Orbiter Space Flight Simulator -- 7:33. (Kiika video kirjelduse lahtrisse)
  • Margin Call esilinastuse tegi LHV välja koos hilisema muljetamisega söögikohas. Eks need, kes käisid, võivad lühidalt muljetada.
  • Suure tõenäosusega on see dokfilm LHV foorumites kuskil läbi käinud, aga igaks juhuks lisan selle siiski:

    Quants: The Alchemists of Wall Street
    http://www.youtube.com/watch?v=ed2FWNWwE3I

    Lihtsalt suurepärane!
  • Kui juba kvantide peale läks, siis panen siia ka kohustusliku väärt dokumentaali.

    The Midas Formula -- 50 min. BBC Horizon 1999.

    Black-Scholes valemi teke ja inimesed nende taga, tururisk ja kuidas see väljendus Long Term Capital Management fondis ning kuidas turg paneb näkku ka kõige helgematele.
  • Neile, kellele pakub huvi muusika ja muusikatööstuse või -suuna arengu ajalugu. Valik väärt dokumentaalfilme UK ja Saksa muusikatööstusest ja mõjust muusikatööstusele üle maailma.

    NB! Tarbige mõistlikuse ja võimekuse piires.

    -- The Alchemists of Sound 60 min.
    BBC 2003 dokumentaalfilm BBC Radiophonic Workshop osakonnast ajal, mil olid ainult lintmakid, süntesaatorid, kajamasinad, loopjaamad ja muu helitöötluseks tuttav masinapark oli kauge kättesaamatu ulme. Töö sõna kõige otsemas mõttes toimus lintmaki lintide lõikamisest ja kokku kleepimisest (miximisest) ning selle käigus omandatud tehnikast. Selliste kodukootud vahenditega tehti valmis vast kõige meeldejäävamad futuristlikud helid ja saadete vahekõllid. Kõige rohkem räägitud on esimese Dr. Who seriaali sissejuhatuse kõll.

    -- Delia Derbyshire - Sculptress of Sound 60 min.
    BBC dokumemtaal, mis on eelmise BBC Radiphonic Workshop jätkulugu Delia Derbyshire nimelisest töötajast. Tema oma oskustega komponeeris, miksis ja kataslogiseeris lintide peal olevad helid ja tegi neist terviku, kaasaarvatud muusika ajal, mil minimal ambient, dubstep ja elektronika kui selline ei eksisteerinud. BBC ise ka siiani ei tea, millise pärandi Delia Derbyshire oli jätnud ning mida saab veel säilitada või katalogiseerida. Lugu temast, tema elust, suhtest BBC-ga. Mõned tema loomingu lood on foorumi disko osas esindatud.


    -- Krautrock - The Rebirth of Germany 60min.
    BBC4 dokumentaal Saksamaa muusikatööstuse arengust ja krautrockist. Kuidas majandus ja majanduslik raskus või heaolu mõjutab isikuid looma ning vaatama asjale alternatiivse pilguga.

    -- BBC - Synth Britannia 90min.
    BBC dokumentaal UK elektroonika ja süntesaatormuusika loojatest mis pea enamusele tunduvad tuttavad nimed. Lugu sellest, kuidas nad jõudsid muusikani, millist mõju see avaldas ning mis neid mõjutas looma. Kuulsus ja tuntus tuli nende juurde juhuslikult, kuid seal olid kindlad majanduslikud hoovad mängus.

    -- BBC Prog Rock Britannia 95 min.
    BBC dokumentaal Proge Rock sünnist ja selle algusest Sakslaste Krautrock mõjust. Bändid ja nende arengulugu ning kuidas üks asi viib teiseni.

    -- Kraftwerk, and the Electronic revolution NB! 180 min.
    Selles 3h dokumentaalis on käsitletud kogu sündmustik muusikutest, nende elust ja arengud enne ja pärast Kraftwerki ning kuidas neist sai maailmamuusika mõjutajad. Väga huvitav ja informatiivne.
  • Vaatasin Margin calli ära. Oleks oodanud rohkem selliseid üdini iivõleid rahabosse, kes sõrmenipsuga inimesi ja riike hukatusse saadavad ja kellel inimlik mõõde täielikult puudub. Muidu selline kunstiliselt keskpärane tükk minu arust, pinge kadus kahjuks enne lõppu ära. Ilmselt üsna realistlik, aga kunstilt ootaks pigem üle võlli ekstreemsusi, mitte reaalsuse täpset peegeldust. Ütleme nii, et on paremaid ja on ka halvemaid filme. Kevin Spacey on muidugi ületamatu nagu ikka, aga kahjuks mängis ta seekord pigem positiivset karakterit, negatiivsed tulevad tal minu meelest veel paremini välja.
  • mykoloog, sul on igati õigus. Samas, tead miks finantsinimesed seda filmi kiidavad? Lihtsalt sellepärast, et see oli nii tohutult palju parem kui Wall Street 2. Viimane oli teatavasti koleda ja närvihaige naispeaosalisega ulmefilm-suhtedraama, kus räägiti ulmeliste teemade finantseerimisest. Film, mida ei suutnud päästa isegi Michael Douglas.

  • Ancient Aliens
    http://www.youtube.com/watch?v=vgJ7-R4Zpbk
    3 hooaega filme, mis kenasti youtubes saadaval. Üritatakse selgitada, kuidas tegelikult püramiidid ehitati, mis eesmärk on Nazca maajoonistel,mida on näha ainult kõrgelt taevast jpm. Kas rahvale lollitamiseks või huvitav materjal mõtlemiseks, eks seda mõtleb igaüks ise.
  • Tähendab dokumentaal siiski baseerub faktide loetelul mitte nende tuletistel.
  • Pead sellest siis History Channelile kirjutama. Tundub, et ka nemad ei ole nii hästi kursis.
  • Rumal minust. Tõepoolest dokumentaaliks nimetab seda PoeticalTv.com Youtubes kuigi Wikipedias kirjas, et tegemist Ameerika televisiooni saatega. Formaalsustest hoolimata tegemist huvitava vaatamisega.
  • Filmitegija

    Ancient Aliens
    http://www.youtube.com/watch?v=vgJ7-R4Zpbk
    3 hooaega filme, mis kenasti youtubes saadaval. Üritatakse selgitada, kuidas tegelikult püramiidid ehitati, mis eesmärk on Nazca maajoonistel,mida on näha ainult kõrgelt taevast jpm. Kas rahvale lollitamiseks või huvitav materjal mõtlemiseks, eks seda mõtleb igaüks ise.


    See saade algab väga huvitava sissejuhatusega:"Miljonid inimesed ümber maailma usuvad, et meie planeeti on külastanud maavälised elukad"
    väga intrigeeriv statement
    kas ka sina kuulud nende miljonite sekka?
    kui jah kas usud, et on lootust maaväliste isendite taaskülastamiseks
  • Mina näiteks kaldun küll võimalikuks pidama, et meie planeeti on külastanud maavälised "elukad". Näiteks Marsilt pärinevalt Allan Hills 84001 meteoriidilt leiti üsnagi veenvaid bakterisarnaste eluvormide kivistisi ja lisaks ka aminohappeid (http://en.wikipedia.org/wiki/ALH84001). Selles valguses ei saa sugugi võimatuks pidada, et omal ajal olid just meteoriidid nn. "elu edasikandjateks" päikesesüsteemis ning kuskil 3,5-4 miljardit aastat tagasi sai sedalaadi eksogeneesi teel ka elu maal alguse. Sel juhul oleksime me tegelikult ka ise siin planeedil "tulnukad". (Vt. http://en.wikipedia.org/wiki/Panspermia)

    Taaskülastuste võimalikkuse kohta nii palju, et eks peagi ole kuulda, kas ja mis NASA Mars Science Laboratory http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Science_Laboratory leiab.
  • See võib olla tõsi, aga viimase aja katsed pärmi, suhkru ja gravitatsiooniga näitavad, et eluvormi teke kui selline gravitatsiooni olemasolu korral, ei olegi teab mis erakordne nähtus. Mis puudutab Allan Hills Marsi komeedikivi, siis kuniks tavateadus ei suuda kinnitada oma tõendust, et leitud vormid on mikroobide kivistised, on sellel ideel tugevaid vastaseid kui ka teisiti ümberlükatav - mõningate settete ladestused võivad moodustada analoogseid kujusid.

    Mis aga puudutab kõrgelt intelligentset eluvormi ja selle maavälist külastust, siis see on küll roppus kuubis, eriti väitega, et need välised külalised andsid tõuke iidsete tsivilisatsioonide arengu tõukele. Inimkonna ajaloo jooksul on olnud niivõrd mitmeid suuri tsivilisatsioone, kes ühel või teisel põhjusel on eksistentsi lõpetanud või arenenud teises suunas, et väita mingi teadmise tulenemist kuskil taevarahvalt ei pea paika. Väita, et kuna me ei saa aru või ei tea teadmise pärinemist, siis see peab olema maaväline, on läbinähtav tüssamine.

    -- Hiina tsivilisatsioon oli aastal 900 AD teinud maailmareisi ümber maailma, omades tolle aja kohta äärmiselt arenenud laevastiku. Rääkimata selleks ajaks hiinlaste arenenud automatiseeritud ammutehnoloogia, püssirohtu või laevade veepealseks lahinguks kasutatavaid rakette.
    -- 1900 aastal avastatud ja tänapäevaks nii taastatud kui ka selle keerukusest innustatult ka kommertslikus reklaamis kasutatav Antikythera mehhanism on maailma senituntud mehaanilistest arvutitest kõige vanem masin ning arvestades selle ülimalt keerukat ülesehitust võib eeldada, et see ei olnud ainus tolle ajastu saavutus.
    -- Kuigi oletatakse, et Antikythera mehhanism on 150 - 100 aastat E.Kr, mil elas Arhimedes, pärineb sellise seadme tegemise teabeoskus pigem Ctesibius kreekasest leiutajalt, kes elas enne teda. Kahjuks, Alexandria raamatukogu põlenguga kadus ka kõik Ctesibius tööde ja referentsid temale, aga faktiliselt on teada, et tema tegi valmis esimese toimiva veekella ja käokella.
    -- Egiptlased tegelesid maa harimisega, mis nõudis maade tükeldamist kinnistuteks. Kinnistute mõõtmine ja suuruse registreerimine on tegevus, mis sünnitas matemaatika ja algebra.

    Väita, et mingi teadmise või tehnoloogia sünd peab omama maavälist pärinemist oli võibolla kerge seedida 40-30 aastat tagasi, aga mitte praegu. Inimtsivilisatsioonidel on kombeks olnud jõuda oma arengus tasemele, mis on keerukuselt piisavalt kompleksne ja teostatav tollaste vahenditega, kuid selle saavutamise mehhanismid vastasid tolle aja tehnoloogia tasemele. See, et me leiame, et ammu-ammi keegi enne meid tegi samu asju ja sama täpsusega, ei ole argument maavälise külastuse kohta.

    Faktiliselt on ka SETI projektiga tõestatud, et lähima 100 000 valgusaasta kaugusel ei ole leitud intellligentset elu. Arvestades kui levinud on eluvormid Maal, võiksime eeldada elu laiemat levimist universumis, aga SETI projekt on tõestanud, et intelligentse eluvormi leidmine ei ole üldse kerge ülesanne.

    Pealegi, ei tasu ülbeks minna, Filmitegija, History Channel'il on kombeks lasta eetrisse kerge meelelahutusliku väärtusega saateid, mis näiliselt tegelevad sügava teadusega, kaasates inimesi, kelle jutt või usaldusväärsus on kergelt kahtlane. Ancient Aliens kuulub sellesse kategooriasse, ning see pole ainus.
  • Veel üks näide - Heroni aurukera oli 100 AD Kreeka leiutaja Heron leiutis, kus ta avastas vasekuuli sisse pandud vee puhul omaduse, et seda kuumutades hakkas kera avade kaudu paigutatud torukeste abil liikuma, mis saavutas suisa 3500 p/min. Esimene aurumasin, mida meie teame, ehitati 1698. Kui tema või mõni muu nutikas kreeklane oleks tollal selle leiutise tähtsust inimkonnale mõistnud ja aurumasin oleks 1600 aastat varem ehitatud, mõtle milline oleks tänapäeva tsivilisatsioon arengutase praegu, arvestades mida ajalooraamatutest kirjutatakse inimkonnast kui nad 1600 aastat tagasi olid arenenud tsivilisatsioon.

    Teadmisel on komme säilida ja aja jooksul muunduda kasulikuks rakenduseks, kui selleks on sobiv keskkonna areng.
  • winger
    See võib olla tõsi, aga viimase aja katsed pärmi, suhkru ja gravitatsiooniga näitavad, et eluvormi teke kui selline gravitatsiooni olemasolu korral, ei olegi teab mis erakordne nähtus.


    Kummastav on seegi asjaolu, et elu maal tekkis praktiliselt koheselt, kui maa keemilised/füüsikalised tingimused muutusid meile tuntud eluvormide eksitentsi jaoks vastavaks. See nagu viitaks võimalusele, et abiogenees allub mingitele üldisematele loodusseadustele ning elu peaks tekkima kõikjal, kus see võimalikuks saab.

    winger
    Faktiliselt on ka SETI projektiga tõestatud, et lähima 100 000 valgusaasta kaugusel ei ole leitud intellligentset elu. Arvestades kui levinud on eluvormid Maal, võiksime eeldada elu laiemat levimist universumis, aga SETI projekt on tõestanud, et intelligentse eluvormi leidmine ei ole üldse kerge ülesanne.


    Seda vastuolu tuntakse Fermi paradoksi nime all. Tõesti - kui elu abiogeneetiline teke on sedavõrd lihtne, peaks universumi röögatuid mõõtmeid ja vanust arvestades see praeguseks kõikvõimalikel erinevatel arengutasemetel olevast elust lausa kihama. Samas, miks aga pole seni kuskilt ei kippu ega kõppu kuulda?

    Üheks võimalikuks vastuseks Fermi paradoksile peetakse muuseas võimalust, et kui tsivilisatsioon jõuab teatud arengu- või intellekti tasemeni, hävitab ta ennast ise, kas siis ammendades oma eksistentsiks vajalikud ressursid või mõnel muul "nutikal" moel. See seletaks päris hästi, miks meil pole maavälise elu märke õnnestunud leida. Universumi eluea suhe inimkonna eluea suhtesse on umbes sama kui laialiaetud käte vahe võrrelduna küüne paksusesse. See osa inimkonna eksistentsist, kus ta on olnud võimeline teostama teaduslikke kosmilisi vaatlusi on selles omakorda veel tühine murdosa. Sel juhul oleks meie SETI katse piltlikult võrreldav üritusega tabada pimedas ruumis oma küüneotsaga teise samas ruumis oleva inimese küüneotsa.
  • Antartikas on registreeritud 367 jääkilbi alust magevee järve, millel on puudunud otsene kokkupuude välise keskkonnaga vähemalt üle 100 000 aasta, neist kõige tuntum on järv Vostok. Tegelikult on neid järvesid veel enam. Brittidel on soov jõuda ühe nende järvedeni, mis ei ole niivõrd sügaval kui Vostok. Vostokini jõutakse sellel aastal, sest Antartikas on kevad alanud ja veebruarist alates läheb eelmisel aastal katkenud töö edasi. Vostoki puhul ollakse mõnesaja kuni mõnekümne meetri kaugusel järve pinnast.

    Bioloogia ja elusolendite avastused merede suurte sügavustes, kus inimene arvab elu oleva võimatut, lisaks väga pikka aega isolatsioonis olnud koobastes on alati leitud mikroobset elu ja tihti ka lülijalgseid ja muid sarnaseid keerulisi organisme. Probleemiks on antud keskkonnas olev äärmiselt kesine juurdepääs söögile ja soojusallikale, mis välistaks elu meile teadaoleval kujul.

    Mitte keegi ei kahtle, et nendes Antartika järvedes on olemas mikroobne elu, lihtsalt mitte keegi ei oska ennustada, mis kujul ja viisil on nad olemas. Isegi arvatakse olevat hulga keerulisemaid elusvormide kooslusi, mis sarnaneksid 3km, 5km, 10km meresügavustest leitutele. Nüüd räägitakse tõsiselt, lisaks Europa jääkihi all olevale võimalikule elusvormidele, et elu kui selline on olemas Titanil ning kuna Io-l on märgatud jäägeiserit, siis ei välistata mingil kujul vee olemasolu ka Io-l endal ehk võimalikku elusvormide olemasolu.

    Inimkonna areng primaadist hominidini läks ligikaudu 7 miljonit aastat. Homo Sapiensist tänapäeva inimeseni mitte vähem kui 150 000 aastat. Kui iga aasta oleks inimkond nihkunud oma asukohast 1 km edasi, oleksime läbinud 150 000 km ehk kolm ja pool korda maakerale tiiru peale teinud. Selle teekonna vältel võttes kasvõi meie teadaolev talletatud tsivilisatsioonide mälestused, saame ligi 5000 aastat tsiviliseeritud ja ühiskondliku ühiskonnana. Sumeritest kuni tänapäeva päikesesüsteemi koloniseerimise kavadeni kõigest 5000 aastaga kõlab kui üüratu spurt võimekuse arengus. Võrdleme seda Maa 4,5 miljardi vanusega, siis 150 000 ja 5000 aastat on sisuliselt sama mõõtmisvea ja täpsuse piiresse jääv suurus. Isegi teisendades primaatide kestvusele on hominide valitsemise aeg ja arengu ääretult hetkeline suurus, äärmiselt tormilise kiirusega.

    Mis puudutab tsivilisatsioonide eneshävingusse, on see praktikas toimunud ja toimub kindlasti edaspidi k.a. ka meile teadaoleva tsivilisatsiooniga. Küll aga on kosmoses pakub piisavalt sündmuseid, mis oma energia eralduse intensiivsusega võib terveid planeete elutuks muuta. Fermi paradoksi kõrval on paslik vaadata Drake'i valemit, mille järgi varieerub Linnutee tehnoloogiliste tsivilisatsioonide arv 10 - 10 000 piires, kuid Linnutee on läbimõõdult 100 000 valgusaastad, mis on ka galaktikate mõõtskaalas suur galaktika. Viimase 112 aastaga on inimkond suutnud Tsialkovski poolt tahvlile kritseldatud astmelise raketitehnoloogia teoreetilisest printsiibist jõuda päikesesüsteemi esimese viie planeedi lähiuuringuteni (Merkuur, Veenus, Maa, Mars, Jupiter) ning veel jõudnud päikesesüsteemi äärealale - helisosfääri - Voyager1 ja Voyager2 aparaatidega. Pole paha saavutus 112 aasta kohta.

    Võttes seda arvesse, siis intelligente elusvorm peaks jätma piisavalt jälgi endast. Pigem ei välistaks võimalust, et lähiümbruskonnas oleme me ainus tehnoloogiline tsivilisatsioon. Ja me pole isegi tsivilisatsioonide kolmeastmelisel skaalal saavutanud esimest taset.

    Alan Turing, lisaks oma fenomenaalsele panusele teoreetilises informaatikas, krüptograafias ja matemaatikas, oli veendunud, et ta suudab matemaatiliselt tõendada morfogeneesi olemust ja seost matemaatiliselt, mille ta avaldas 1951 aastal, mõned aastad enne oma enesetappu, pealkirjaga "The Chemical Basis of Morphogenesis". Enesele teadmata oli ta tõendanud, mida Vene teadlased lükkasid kui mitte teaduslikku tagasi Beloussov petri tassikeses juhuslikult avastas, kus toimus tsükliline morfogeneesne protsess, mis 1950ndatel oli vastuolus teadusliku tõdemusega. Selle kohta on on BBC4 teinus hea dokumentaali The Secret Life of Chaos, kus Beloussovi petri tassikese näide oli toodud. 4 min lõik sellest dokumentaalist.

    Kokkuvõtvalt võib küll eeldada elusvormide olemasolu, kuid arvestades meie kui karvutute ahvide tehnoloogilise arengu kiirust, siis võrdväärse partneri olemasolu on lähitulevikus märgatav nende tegevuse tulemusena v.a. juhul kui meievaheline kaugus ületab mõlema tehnoloogisi võimalusi.

    Kui eeldada, et selline arenenud rändav(ad) tsivilisatsioon(id) siiski eksisteerib(vad), siis pigem võtta tõsiselt Zoo Universe alamprojekti Moon Zoo, kus eesmäärgiks on crowdsourcing abil märgistada kõrgresolutsiooniga tehtud Kuu pinnase fotodelt looduslilkke elemente, kuid mida suurele üldsusele reklaamiti kui võimalust avastada tulnukate olemasolu jälgi Kuu pinnalt, vaatamata selle äärmiselt väiksele (kuid kindlalt nullist suuremale) võimalusele. See on Galaxy Zoo projekti järg, mille kõige eredam tulemus oli hollandlanna avastatud galaktikast eraldunud roheline pilv - Hanny's Voorwerp

  • SETI projektiga pole midagi tõestatud. Kõik mida me teame on see, et seni veel pole maavälise tsivilisatsiooniga ühendust võtta suudetud, see võib vabalt juhtuda homme, võib juhtuda järgmine aasta, võib juhtuda pärast meie kõigi surma.

    Kõigist probleemidest kõige praktilisem on see, et selliselt kauguselt ühenduse loomine nõuab mingit teadlikku tegevust nii ühelt kui teiselt poolt - raadioside 100 aastase ajaloo jooksul on kasutatavad võimsused ja kiirguse suunamine muutunud üpris efektiivseks, mingit barbaarset megavattidesse ulatuva võimsusega ja lihtviisil moduleeritud signaali kosmosesse karjumist enam väga ei harrastata. Ja mingit teadlikku kutsungiedastust on tehtud ka suht näppudel loetav arv kordi ning kitsalt suunatuna. Teiselt poolt on Maal ka teadlikku sõnumite vastu võtmist harrastatud paarkümmend aastat, mis on Galaktika mastaapides tühine silmapilk.

    Natuke vähem praktiline, aga samas ka täiesti reaalne küsimus on see, et mis organisatsiooni pädevuses on signaali kuulmise korral vestlusesse astumine või kutsungite sõnastamine. Kultuurierinevustest tekkinud arusaamatused on diplomaatias pähkliks isegi maapealses mastaabis.
  • jesper
    Natuke vähem praktiline, aga samas ka täiesti reaalne küsimus on see, et mis organisatsiooni pädevuses on signaali kuulmise korral vestlusesse astumine või kutsungite sõnastamine. Kultuurierinevustest tekkinud arusaamatused on diplomaatias pähkliks isegi maapealses mastaabis.

    ÜRO tegeleb selle probleemiga. Nähtavasti jääb ka nende ülesandeks kui signaali saamise hetkeks maailma domineeriv riik ei võta au ja paiste endale. Olgu selleks jänkid, jenkud, hiinlased või keegi järgmine maailmavalitseja - näiteks Merkozy.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon