Börsipäev 19. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 4413 tehingut ning käive oli 1,970 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,093 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 845 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3021 ning 1266.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Harju Elekter HAE1T viis 15. detsembril lõpuni tehingu, millega soetas kinnisvarafirma Harju Elekter Services AB alla 100% LC Development Fastigheter 17 AB aktsiatest. Ostetud kinnisvaraettevõte, LC Development Fastigheter 17 AB, on loodud spetsiaalselt Västeråsi tehase ehituseks, mille valmimisel arvestati Harju Elektri vajadusi. Tulevikus plaanitakse ostetud ettevõte ühendada Harju Elekter Services AB-ga, mis tuleneb kontserni põhimõttest hoida tootmistegevus ja kinnisvarahaldus eraldi ettevõtetes.

    Baltika BLT1T saneerimisnõustaja Artur Suits leiab värskes saneerimiskava täitmise aruandes, et kava abinõude rakendamisega on Baltika majanduslik seisund paranenud. "Baltika on oma tegevuses järginud saneerimiskava ning rakendanud kavas ettenähtud meetmeid, mistõttu on saneerimiskava täitmine, sealhulgas võlausaldajate nõuete rahuldamine, saneerimiskavas ettenähtud perioodi jooksul endiselt realistlik," märkis Suits aruandes.

    Täna:
    SAF Tehnika SAF1R dividendi ex-kuupäev

    Sel nädalal:
    22.12 DelfinGroup DGR1R dividendi ex-kuupäev
  • Eelmise nädala alguses rõõmustasid investorid oodatust madalamaks osutunud USA novembrikuu inflatsiooni üle, ent kolmapäeval keskpanga poolt saadetud sõnum vajadusest jätkata tööturu ja majanduse jahutamist võtsid veel reedelgi turuosalistelt riskiisu. S&P 500 indeks sulgus reedel 1,1% madalamal, alanedes nädala peale 2,1%, mis oli suurim langus alates septembrist. Nasdaq 100 langes reedel 0,9% ja jäi viie tööpäeva lõikes 2,8% miinusesse. Euroopas jäi Stoxx 600 tulemuseks reedel –1,2%, mis andis kogu nädala peale 3,3% miinuse.

    Euroala töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsusindeks kerkis detsembris ühe punkti võrra 48,8 punktile, saavutades sellega nelja kuu kõrgeima taseme. Alla viiekümne punkti jääv tase viitab erasektoris endiselt aktiivsuse langusele, kuid see võiks küsitluste kohaselt kujuneda neljandas kvartalis kardetust siiski pehmemaks. Töötlevas tööstuses on olukord paranenud tänu pudelikaelte leevenemisele tarneahelates ja teenindussektoris ei näi tarbijad olevat nõnda tugevalt mõjutatud elukalliduse tõusust kui ehk võis eeldada.

    Ühendriikide erasektori aktiivsus langes detsembris 1,8 punkti 44,6 punktile, saavutades madalaima taseme alates augustist ja jäädes ka konsensuse 46,9punktisele prognoosile alla. Kõrgemad intressimäärad on jahutamas nõudlust ja paralleelselt paranenud tarneahelate toimivus on aidanud ettevõtete jaoks vähendada sisendite hinnatõusu survet, mis detsembris tegi küsitluse kohaselt läbi 13 aasta suurima languse (kui mitte arvestada kukkumist pandeemia alguses). Majanduse jahtumise ja kõrgemate intressimäärade tõttu mõistagi kasvab ühtlasi ka surutise risk.

    Aasia aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega, alanedes Jaapanis 1,1%, Hiinas 2,0%, Hongkongis 0,6% ja Lõuna-Koreas 0,3%. Brenti toornafta kallines 0,5% 79,5 dollarile, Bitcoin püsis 16 745 dollaril, Ethereum hoidis samuti taset 1182 dollaril ja kuld odavnes 0,1% 1791 dollarile.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa detsembri kindlustunde indeksid ning USA majade ehitajate detsembri kindlustunde indeksi. Ettepoole vaadates võiks sel nädalal suurimat huvi pakkuda reedel selguv USA novembrikuu inflatsioon keskpanga poolt jälgitava PCE mõõdiku järgi.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid (detsember)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (detsember)
  • Saksa ettevõtete jooksva olukorra hinnang paranes detsembris 1,2 punkti 94,4 punktile, ületades konsensuse 93,5punktist prognoosi ja järgmise kuue kuu ootuste hinnang kerkis kolme punkti võrra 83,2 punktile, mis oli samuti kõrgem analüütikute 82,0punktisest ootusest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon