Börsipäev 27. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 4494 tehingut ning käive oli 2,754 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,603 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 1,125 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 2879 ja 1542.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    EGR1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 4,396 x 25 152)

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Tallinna Sadam TSM1T ja Utilitas Wind sõlmisid ühiste kavatsuste memorandumi eesmärgiga kiirendada meretuuleenergia arengut nii Eestis kui ka Balti riikides laiemalt; ettevõtete koostöö meretuuleparkide arendamisel, ehitamisel ja hooldamisel võimaldaks nende sõnul siin piirkonnas luua juurde uusi ärivõimalusi ning arendada kohalikku kompetentsi meretuuleenergia valdkonnas. Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on koostöö Utilitasega märk sadama olulisest rollist taastuvenergia arendamisel Läänemere regioonis. "Tallinna Sadama üks eesmärkidest on saada juhtivaks avameretuuleparke teenindavaks ettevõtteks Balti ja Põhja Euroopa piirkonnas. Selle jaoks on Tallinna Sadama nõukogu otsustanud investeerida kuni 53 miljonit eurot Paldiski Lõunasadamasse uue kai ehitamiseks," ütles Kalm pressiteates.

    Täna:
    Tallinna Vesi TVE1T 12 kuu vahearuanne
  • Eilne Ühendriikide konjunktuur näitas sealset majandust üsna tugevast küljest, mis andis alust arvata, et Föderaalreserv suudab intressimäärasid tõstes saavutada pehme maandumise. S&P 500 lõpetas sessiooni 1,1% tõusuga kõrgeimal tasemel alates detsembri algusest (4060,43 punkti) ja Nasdaq 100 kosus 2,0%. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,4% plussis.

    Ühendriikide töötu abiraha taotlused langesid läinud nädalal kuue tuhande võrra 186 tuhandele, osutudes paremaks analüütikute prognoositud 205 tuhandest. Abiraha saajate arv kokku kerkis 14. jaanuaril lõppenud nädalal 1,655 mln pealt 1,675 miljonile (oodati 1,658 mln). Vaatamata koondamistele tehnoloogiasektoris püsib tööturg Ühendriikides endiselt väga tugevana ja annab Föderaalreservile põhjust jätkata intressimäära kergitamist. Teisalt, mida laiahaardelisemaks majanduse jahtumine kujuneb, seda selgemalt peaks see hakkama lõpuks ka töötu abiraha taotlusi kergitama.

    USA majandus kasvas neljandas kvartalis annualiseeritult 2,9% võrreldes kolmandaga, ületades konsensuse 2,6% ootust ja märkides sellega väikest aeglustumist eelneva kvartali 3,2% järel. Positiivsema panuse andsid varude kasv, tarbimine, valitsuse kulutused ja ettevõtete investeeringud, samas kui negatiivsemalt mõjutasid majapidamiste investeeringud. Seega väga olulist majanduskasvu aeglustumist veel polnud, ent karmistatud rahapoliitika kumulatiivne efekt peaks viitega hakkama tugevamalt välja paistma.

    USA uute majade müük kerkis detsembris annualiseeritult 2,3% 616 tuhandele. Kasvule vaatamata oli uute majade müük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 26,6% võrra madalam, ja antud müügitempo juures oli varusid piisavalt, et katta 9 kuu müük, mida on normaalseks hinnatud 5-6 kuust rohkem.

    USA kestvuskaupade tellimused kasvasid detsembris 5,6% võrreldes novembriga, ületades konsensuse 2,5% ootust. Kui aga jätta välja kaitse- ja lennutööstus, kahanesid tellimused ootuspäraselt 0,2%. Viimasel tasandil oli tellimuste maht 74,88 miljardit dollarit, püsides suvest alates Intressimäärade tõusust hoolimata väga stabiilsena. Aastatagusega võrreldes kasvasid tellimused ilma kaitse- ja lennutööstuseta 5,2%, peegeldades ettevõtete jätkuvat huvi investeerida.

    Kansase töötleva tööstuse aktiivsusindeks paranes jaanuaris kolme punkti võrra –1 punktile, osutudes kõrgemaks konsensuse oodatud –8 punktist. Kõrgemale liikusid nii uute tellimuste, tootmise, tarnete, tööhõive, hinna ja ka järgmise kuue kuu väljavaate indeks. Siiani avaldatud neli töötleva tööstuse aktiivsusindeksit viitavad sellele, et üleriigiline ISM indeks võis jätkata jaanuaris langust detsembris saavutatud 48,4 punktilt.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel plusspoolel. Nikkei kerkis 0,1%, Hang Seng kosus 0,4%, Kospi lisas väärtust 0,6% ja S&P/ASX200 0,3%. Brenti toornafta kallines 0,4% 87,8 dollarile, Bitcoin alanes 0,3% 23 006 dollarile ja Ethereum
    langes 1,2% 1583,3 dollarile. EUR/USD nõrgenes 1,0867 dollarile ja unts kulda maksis 1923,3 dollarit (–0,3%).

    Tänastest majandusuudistest jälgitakse kõige pingsamalt USA detsembri inflatsiooni PCE mõõdiku järgi, mis peaks energiat ja toitu arvestamata aeglustuma 4,7% pealt 4,4% peale.

    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar)
    10.00 Hispaania neljanda kvartali SKP
    11.00 Itaalia tehaste müük (november)
    11.00 Euroala rahapakkumine (detsember)
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (detsember)
    15.30 USA inflatsioon (detsember)
    17.00 USA majade pooleliolevad müügitehingud (detsember)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (jaanuari lõplik)
  • Hispaania majandus kasvas neljandas kvartalis 0,2% võrreldes esimesega (oodati 0,1%), mis andis aastaseks kasvuks 2,7% (prognoositi 2,2%).
  • Väike näpukas ,kuld maksis ikka 1923 USD.
  • USA alusinflatsioon aeglustus PCE mõõdiku järgi detsembris ootuspäraselt 0,3pp võrra 4,4% peale
  • FED FUNDS FUTURES PRICES CONTINUE TO REFLECT EXPECTATIONS FOR 25 BPS RATE HIKE NEXT WEEK, PLUS ONE MORE 25-BPS HIKE BEFORE STOPPING.
  • Kolmapäeval FED kohtumine.
    Mul hakkab aina enam tunduma ja tundma, et turg läheb sinna üsna positiivsete ootuste saatel.
    Pakuks välja game plan: esmasp - teisip vbl veel kerge bullish foon ja seejärel saame selloff. Nt. mulle ei meeldi üldse CPA1T ja muude kohalike pankade (high beeta) liikumine viimastel päevadel, selline " no problemo"..all a board. Sinna vaja tuua suuremaid müüjaid, mida veel ei ole. Saame vbl., kerge pullback, ei enamat,
    TSLA siiski tundub mega bullish mid term, ma ei tea miks, aga vol. ütleb nii. Seda tahaks omada, alt poolt.
  • Vitsa on vaja siin!
    ..hommikul oleks tahtnud nad lausa üle helistada.
    PS - LHV liikumine samuti
  • Siiamaani enamus valesti arvatud.

    Oleks võinud ise ka nõksa kauem hoida, aga seekord sedasi...
    Müüjaid ei tulnud, vaid osutus õrn kasumivõtmiseks. FED kohtumine ja otsused kõik vastavalt ootustele, siiski oleks oodanud midagi "huvitavat" ja et turg kavalam oleks. Vbl. muudab turg aga hoopis millegi muu peale meelt, ER näiteks, suured.

  • hetkel on "sell the news"

    Tuleb tuleb...mida kõrgemale liikunud, seda raskemaks võhm läheb.
  • Viimaks on hakanud korralikku miinust ka tulema ja see ei tohiks veel küll kõik olla.
    Täna USA jube punane, korrektsioon peaks edasi kestma.

    CPA puhul siis turg valmistus kenasti ER peale sell the news liikumiseks. Enne juba andis märke, et aina raskemaks tõus läheb ja müüjad juba näitavad end. Aga olin ise nõks vara äksi täis, maksimumi ajastamine on jube loto. Kuigi ER ja selle reaktsioon andis kõige tugevama kinnituse - väga suur käive ja stock müüb tõusu ära.

    W.Gretzky
    esimene - ma ei liigu sinna, kus litter on. Vaid sinna kuhu litter lendab
    teine - kui sa kaotad, sa ei ütle midagi. Kui võidad, siis räägid veel vähem

    Aga lihtsalt endal oli huvitav (sai kaasa tehtud) ja ehk keegi loeb kasvõi grammi jagu enda jaoks siit midagi tarka ning kasulikku.

  • "rinx"
    W.Gretzky
    esimene - ma ei liigu sinna, kus litter on. Vaid sinna kuhu litter lendab
    teine - kui sa kaotad, sa ei ütle midagi. Kui võidad, siis räägid veel vähem

    Aga lihtsalt endal oli huvitav (sai kaasa tehtud) ja ehk keegi loeb kasvõi grammi jagu enda jaoks siit midagi tarka ning kasulikku.

    Rinx, sina ei ole Wayne! Ehk et võiksid ikka öelda ja rääkida küll. Mõlemal juhul.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon