Börsipäev 4. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 4. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 5687 tehingut ning käive oli 2,323 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,533 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 744 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3974 ja 1544.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Täna:
    Eften Real Estate Fund EFT1T dividendi ex-kuupäev
    Nordecon NCN1T I kvartali majandustulemused

    Sel nädalal:
    04.05 - 05.05 Kauplemispüha (RIG)
    05.05 Enefit Green EGR1T I kvartali majandustulemused
    05.05 Merko Ehitus MRK1T I kvartali majandustulemused
  • Kuigi FEDi eilsest otsusest võis välja lugeda intressimäära tõstmise tsüklis võimaliku pausi tegemist, ei olnud see turuosaliste jaoks piisavalt konkreetne sõnum, sest õhku jääb endiselt võimalus, et tulevikus võidakse vajadusel rahapoliitikat ka edasi karmistada. S&P 500 lõpetas sessiooni 0,7% ja Nasdaq 100 0,6% langusega. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,3% plusspoolel.

    Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee otsustas tõsta lühiajalist intressimäära ootuspäraselt 25 baaspunkti võrra 5,00-5,25% peale (kõrgeim alates 2007. aastast) ning eemaldas pressiteatest varasema lause, et rahapoliitikat peab edasi karmistama. Intressimäära edasise tõstmise vajaduse hindamisel jälgitakse jooksvat majanduslikku olukorda, mis võib tähendada seda, et tõstmise tsüklis võidakse potentsiaalselt teha paus, ent välistatud pole ka jätkamine. Jerome Powelli sõnul pole praegune intressimäär väga kaugel piisavalt piiravast tasemest. Kui aga osad turuosalised loodavad aasta teises pooles intressimäära kärpimist, siis Powelli kohaselt inflatsiooni väljavaade sellist stsenaariumit ei toeta.

    Vahetult pärast seda, kui Jerome Powell oli kinnitanud pangandussektori kindlust ja tingimuste paranemist alates märtsist, teatas järelkauplemise ajal järjekordne regionaalpank PacWest, et on sunnitud kaaluma ettevõtte varade müümist, mis kukutas aktsiat 52% ja tirides alla ka teisi.

    Ühendriikides loodi ADP küsitluse kohaselt aprillis 296 tuhat töökohta, mis ületas analüütikute 150 tuhande suurust ootust (märtsis 142 tuhat) ja viitab erasektoris uuest hoogustunud palkamisele. Valitsuse ametlik tööturu raport avaldaks reedel ning analüütikud prognoosivad seal töökohtade loomise kasvu aeglustumist märtsis saavutatud 236 tuhande järel 182 tuhandele.

    USA teenindussektori aktiivsus kerkis aprillis 0,7 punkti võrra 51,9 punktile, ületades konsensuse 51,8-punktist prognoosi. Uute tellimuste alamindeks tõusis 52,2 punktilt 56,1 punktile ja tööhõive indeks alanes 51,3 punktilt 50,8 punktile.

    Aasia aktsiaturud suundusid öösel erinevalt, kosudes Hiinas 0,8%, Hongkongis 1,1%, kuid alanedes Lõuna-Koreas 0,1% ja Austraalias 0,1%. Jaapani aktsiaturg oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta kallines 1,1% 73,2 dollarile, Bitcoin tõusis 2,3% 29 172 dollarile ja Ethereum 1,4% 1900 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,2% 1,1083 dollarile ja unts kulda maksis 2041 dollarit (+0,1%).

    Täna on järjekord Euroopa Keskpanga käes, kelle nõukogu peaks tõstma peamiseid intressimäärasid 25 baaspunkti võrra, sh hoiustamise püsivõimaluste intressimäära 3,0% pealt 3,25% peale. 50-baaspunktine tõstmine pole siiski päris välistatud. Ühendriikides hoitakse silma peal läinud nädala töötu abiraha taotlustel.

    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (aprill)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (aprill)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (aprilli lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (aprilli lõplik)
    11.00 Euroala teenindussektori PMI (aprill)
    11.00 Norra keskpanga intressimäära otsus
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (aprill)
    15.15 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.45 Christine Lagarde’i pressikonverents
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
  • Hispaania, kus teenindussektori aktiivsust mõjutab oluliselt turism, näitas aprillis kasvu mõningast aeglustumist, kuid üldine tase püsib endiselt väga kõrgena

    Spanish HCOB Composite PMI Apr: 56.3 (est 58.5; prev 58.2)
    - Spanish HCOB Services PMI Apr: 57.9 (est 59.9; prev 59.4)
  • NORGES BANK RAISES BENCHMARK INTEREST RATE TO 3.25%; EST. 3.25% - BBG
    *NORGES BANK RATE WILL MOST LIKELY BE RAISED FURTHER IN JUNE
  • Euroala teenindussektori aprilli lõplik aktiivsusindeks korrigeeriti 0,4 punkti allapoole 56,2 peale, mis märgib siiski 12 kuu kõrgeimat taset.

    Eurozone HCOB Composite PMI Apr F: 54.1 (est 54.4; March 53.7)
    - Eurozone HCOB Services PMI Apr F: 56.2 (est 56.6; March 55.0)


    "Services firms' confidence is reflected not only in the solid index reading for business expectations, but also in the fact that firms increased their staffing levels more than the previous month, according to the PMI survey. This is also matched by the fact that new business increased at an accelerated pace, across all four major euro countries.
    "One fly in the ointment that cannot be entirely ignored, however, is that the eurozone order backlog grew at a weaker pace, nearly stagnating in Germany and falling slightly in Italy. Across all HCOB PMI indicators, however, everything suggests that growth in the eurozone services sector will continue in the months ahead."
  • Euroopa Keskpank tõstis intressimäärasid ootuspäraselt 25 baaspunkti võrra

    - Refinancing Rate: 3.75% Vs 3.50%
    - Marginal Lending Rate: 4.00% Vs 3.75%
    - Deposit Facility Rate: 3.25% Vs 3.00%
  • USA töötu abiraha taotlused kasvasid nädalaga 12 tuhande võrra, kuid saajate arv kokku alanes

    U.S INITIAL JOBLESS CLAIMS ACTUAL: 242K VS 230K PREVIOUS; EST 240K
    U.S CONTINUING JOBLESS CLAIMS ACTUAL: 1805K VS 1858K PREVIOUS; EST 1865K
  • Short sellerite pidu. Tõmmatakse panga X stock -50%, selline langus muutub juba narratiiviks iseeneses ja hakkab varju heitma panga usaldusväärsusele. "Midagi peab seal olema". Fedile heidab ka see ka väga halba varju, kui Powell just teatab, et "banking system is sound" ja pangaaktsiad nii suures miinuses on.

    Kui nüüd regionaalpangad vastu peavad ja neid see aktsiahind niiväga lühiajaliselt ei morjenda, siis peaks see paanika ise üle minema. Fundamentaalselt on nad tugevamad kui SVB või FRC.
  • Arvatigi, et kõik on läbi. Olid tulemused, FRC pandi ka läbi FDIC mehele JPM-le.
    Siis aga tuli PACW ise, et kaalub müüki. See tähendab, et ei saa iseseisvalt hakkama. Ja hetkel on mäng selline, et antud lause on valge rätiku viskamine.
    See pani sektorile uue paugu.
    Eile päeval veel see lugu, kus isegi kahtluse poeg WAL-i pooleks küttis, mis ilmus FT-s.
    No ja TD taganes FHN-i ostust, sest miks tahta midagi, mis sulle kasulik pole.

    Ja pangaäri pole mägiveiste pidamine asustamata saarel. Inimesed räägivad. Väga palju sellest müügist on lihtsalt inimesed, kes teavad asju teistest varem ja teistest rohkem.
  • Vaatap, mis tulevik näitab, aga eile oli sellise kuulujutu välja laskmine kahele seltskonnale magus mesi:
    PUT omanikele ja neile kes, tegelikult stocki tahavad. Kui ..veelkord, kui siin ei ole mingit alust, siis on asi ikka väga inetu. Pmts võid niisama lällata ja midagi suurt ei juhtu. -50% peale pidi ikka väga suur seltskond sunnitud müüma, margin jne. Floati kaubeldi pea ca 65% !!!


  • Räägiks teoreetiliselt shortimisest.
    Kes saavad shortida?
    Kas selline võimalus oleks teoreetiliselt võimalik, et paariariigi pealik, kellel on keldritesse hunnikute viisi varasid kühveldatud, kes laseb iga päev meeletutes kogustes moona vastu taevast, näeb oma võimalust selles, kui saab jõuka riigi majanduse põhja lasta, jagab raha varifirmadele ja isikutele, kes siis turu kollapsile kaasa aitaksid?
    Juhul, kui see pole võimalik, siis mul on küsimus: miks käituvad teised nii, nagu nad oleksid selle paariariigi teenistuses?
  • Oeh. Ma olen ka tihtilugu loll, aga mitte tahtlikult. Siin näen ma aga jõulisust, mis välistab, et see kogemata juhtus.
  • ymeramees,
    Tahaks saada ruttu rikkaks, mis siis, et edaspidi elan varemetel? ;)
  • WAL on nüüd kõrgemal kui enne räpast FT kuulujuttu. Ja ta langes 31 > pea 11 juurde haltide kaupa sel päeval.
    Retailer j tahetakse ikka ja jälle jätta olukorda, kui isegi Arno oli juba koolitunnid lõpetanud.

    Siin võis juhtuda, et tegemist oli ülimalt hästi ajastatud ja ettekavatsetud plaaniga võtta sihikule hea stock, mida kokku osta või callidega korralik raha teha. Kuulujutt > algod hullud, stop lossid käiku jne. Pangad on hetkel iga sellise osa müügi-uudise suhtes ülimalt tundlikud, eriti sel päeval, kuna ette tuli PACW uudis ja WAL oli selle baasilt juba palju lihtsam "kaasa tõmmata".
  • Deposiite muutus ei midagi märkimisväärset:


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon