Börsipäev 26. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 4295 tehingut ning käive oli 1,614 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,241 miljonit eurot ja Vilniuse börsi käive 354 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3284 ja 902.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    Enefit Green EGR1T tegi eile olulise, 44 miljoni euro suuruse, investeerimisotsuse ja alustab Eesti suurima päikesepargi rajamist Sopi-Tootsi taastuvenergeetika alale. 74-megavatine Sopi päikesepark on plaanitud alustama tööd 2025. aasta alguses. Pargi prognoositav aastane toodang on 75 gigavatt-tundi, mis katab ligi 22 500 keskmise Eesti majapidamise aastase tarbimise. Enefit Greeni juhatuse esimehe Aavo Kärmase sõnul ehitab ettevõte Põhja-Pärnumaale Baltimaade suurima taastuvenergia ala. "Tuule- ja päikeseenergia täiendavad üksteist, sest tuulest saab kõige rohkem elektrit toota sügisest kevadeni, päikesepargi suurim tootlikkus jääb aga suvekuudele. Rajades ammendunud Tootsi turbamaardlale nii tuule- kui ka päikesepargi anname praegusele väheväärtuslikule maale uue otstarbe ning viime Eesti lähemale taastuvenergia eesmärkide saavutamisele," märkis Kärmas.
  • Nvidia tehisintellektiga seotud müügitulu prognoos ületas ka kõige optimistlikumate analüütikute nägemust, pannes ettevõtte aktsia rallima 24% ja kergitades ka teisi tehnoloogiafirmasid. Nasdaq 100 lõpetas sestap päeva 2,5% plussis ja S&P 500 kosus 0,9%, samas kui tööstusettevõtteid koondav Dow Jones langes 0,1%. Euroopas sulgus Stoxx 600 0,3% võrra miinuses.

    Vabariiklased ja Valge Maja on väidetavalt liikumas lähemale USA riigivõla limiidi tõstmiseks vajaliku kokkuleppe saavutamisele. See seaks valitsuse kulutustele järgmiseks kaheks aastaks piiri, kuid summat pole vee täpselt paika pandud. Küll aga lubatakse kaitsekulutustel tõusta 3% järgmisel aastal nii nagu president Joe Bideni administratsioon on soovinud. Selline kokkulepe tähendaks järeleandmist vabariiklaste poolt, kes algselt soovisid tõsta võlalimiiti järgmise aasta märtsini ja piirata valitsuse kulutusi järgmised 10 aastat.

    USA töötu abiraha taotlused kasvasid eelmisel nädalal nelja tuhande võrra 229 tuhandele, kuid eelneva nädala tulemust korrigeeriti 242 tuhandelt 225 tuhandele. Abiraha saajate arv alanes 13. mail lõppenud nädalal 1,799 miljonilt 1,794 miljonile, osutudes madalamaks analüütikute 1,80 miljoni suurusest prognoosist. Allapoole revideerimine oli tingitud pettustest Massachusettsi osariigis, mida võib potentsiaalselt esineda ka teistes osariikides ja sestap võib antud statistika puhul tekkida küsimus, kui tõeselt see tööturu olukorda peegeldab. Arvestades seda, et viimasel viie majandussurutise ajal on töötu abiraha taotluste tase olnud keskmiselt 388 tuhat, siis viitab praegune näit endiselt üsna tugevale majandusele.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel valdavalt kõrgemale, kerkides Jaapanis, Lõuna-Koreas ja Austraalias 0,2%, kuid nõrgenedes Hiinas 0,2%. Hongkongi börs oli püha tõttu suletud. Brenti toornafta odavnes 0,3% 76,0 dollarile, Bitcoin langes 0,2% 26 431 dollarile ja Ethereum alanes 0,1% 1807,8 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,2% 1,0741 dollarile ja unts kulda maksis 1948,1 dollarit (+0,3%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USA aprilli inflatsiooni PCE mõõdiku järgi, mis võis analüütikute ootuste kohaselt toitu ja energiat arvestamata püsida 4,6% peale.

    Ameeriklastel ootab ees pikem nädalavahetus, kuna esmaspäeval on veteranipäev (Memorial Day) ja börsid on siis samuti suletud.

    09.00 Suurbritannia jaemüük (aprill)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (mai)
    11.00 itaalia tarbijate ja töötleva tööstuse kindlustunde indeksid (mai)
    15.30 USA isiklikud kulutused ja sissetulekud (aprill)
    15.30 USA inflatsioon (aprill)
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (aprill)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (mai)
  • Aktsiafondidest jätkus raha väljavool kolmandat nädalat järjest

    Global equity funds had third straight week of outflows in the week through May 24, driven by redemptions in US and Europe, while cash and bonds had in inflows, according to a note from Bank of America, citing EPFR Global.
    * Cash had $23.1b inflows, bonds $9.5b, gold $100m, while $3.9b were withdrawn from stock funds
    ** Cash inflows now amount to $756b YTD, that compares with 2020 inflow of $917b, while equity flows are now flat YTD
    ** Bonds had 9th week of inflows, taking YTD inflows to $152b, with big preference for quality as IG bonds received $101b YTD vs HY bonds had $9b outflow
    * Strategist Michael Hartnett expects another bout of risk-off in late June, once spreads in creaking global HY bonds rise back above 550bps
    ** Says June 14 FOMC Fed hike expectations rose, 10-year Treasury yield back to 4%, dollar surging in May, financial conditions tightening again
  • USA alusinflatsioon kiirenes aprillis 0,1pp võrra 4,7% peale vs oodatud 4,6%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon