Börsipäev 21. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 3930 tehingut ning käive oli 1,386 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,131 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 238 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 3088 ning 777.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    22.08 Ignitis Grupp IGN1L II kvartali majandustulemused
  • Märgid sellest, et Ühendriikide majandus püsib jätkuvalt üsna tugevana, on juhtimas intressimäärasid kõrgemale. USA valitsuse 10-aastase võlakirja tulusus on jõudnud 4,28%-le, lähenedes tasemetele, mida nähti 2007. aastal ja pakkudes sellega konkurentsi aktsiaturule. S&P 500 indeks jäi reedel küll paigale, ent pidi nädala lõikes leppima siiski 2,1% langusega, mis oli kolmas järjestikune ja süvendas augustikuu korrektsiooni 4,8%-ni. Euroopas jäi Stoxx 600 reedel 0,6% miinusesse ning sai viie tööpäeva peale kirja –2,3%. Augusti algusest on Euroopa aktsiad tulnud alla keskmiselt 4,9%.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel erinevalt: Nikkei kerkis 0,4% ja Kospi lisas väärtust 0,2%, kuid negatiivsem oli meeleolu Hiinas ja Hongkongis, kus Shanghai Composite ja Hang Seng langesid vastavalt 0,5% ja 1,5%. Osaliselt võis selle taga olla Hiina kommertspankade otsus kärpida oma laenumäärasid vähem kui tegi seda keskpank eelmisel nädalalal.

    Kui Hiina keskpank langetas oma peamist intressimäära 15 baaspunkti, siis kommertspangad vähendasid laenudega seotud üheaastast määra 10 protsendipunkti võrra 3,45% peale ja jätsid 5-aastase laenu määra sootuks 4,2% peale. Põhjuseks võib olla asjaolu, et uute hüpoteeklaenude keskmine intressimäär oli juunis juba rekordmadal 4,11% ja keskpanga hiljutise aruande kohaselt on kommertspankadel vaja säilitada teatav kasumlikkus, et teenindada reaalmajandust ning vältida finantsriskide realiseerumist.

    Brenti toornafta kallines 0,7% 85,4 dollarile, Bitcoin odavnes 0,5% 26 100 dollarile ja Ethereum nõrgenes 0,6% 1680 dollarile. EUR/USD tugevnes 0,1% 1,0881 dollarile ja unts kulda maksis 1888,1 dollarit (–0,1%).

    Nädal algab majandusuudiste osas väga vaikselt kui täna avaldatakse vaid Saksamaa tootjahinnaindeksi juulikuu muutus. Ettepoole vaadates võiks välja tuua kolmapäeval selguvad eurola ja USA erasektori augusti esmased aktiivsusindeksid. Samuti väärib mainimist USA olemasolevate ning uute majade juulikuu müük (vastavalt teisipäeval ning kolmapäeval). Reedel toimub iga-aastane sümpoosion Jackson Hole’is, kus fookus langeb keskpankurite kõnedele.

    09.00 Saksamaa tootjahinnaindeks (juuli)
  • Saksamaa tootjahinnaindeks langes juulis 6% (oodati -5,1%), mis viitab sellele, et ka tarbijahinnaindeks peaks hakkama tulevikus järsult alla tulema.

  • ehk siis inflatsioonisurve leevenemise mõttes on hea näitaja?
  • Teatav viitaeg seal on, aga üldiselt jah peaksid hinnaindeksid liikuma suhteliselt sarnaselt

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon