Foorumid mugavamaks! - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Foorumid mugavamaks!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Muude portaalide kogemus on näidanud, et igasugused foorumid on parim võimalus kasutajate sidumiseks mingi portaali külge. Võiks ju arvata, et kasutaja jaoks ei eksisteeri peaaegu mingit künnist siirdumaks ühe portaali kasutajast teise kasutajaks. Foorumid on sellised asjad, mis toda läve oluliselt kõrgendavad. Tehke kasutajatel foorumite kasutamine mugavamaks ja teil on palju rohkem lojaalseid kliente!

    lhvdirect jätkab delfi traditsiooni, kus kasutajal pole võimalik lihtsalt selgeks teha, mida ta juba on lugenud ja mida mitte. Kas ma pean tõesti jätma iga teema puhul meelde, mitu kommentaari ma seal läbi olen lugenud? Oletame, et mingil teemal on 200 kommentaari (esialgu veel kauge unistus selle saidi jaoks, kuid delfis vahel esinev). Kui mul pole meeles, et olen tutvunud juba 150 kommentaariga, pean läbi skrollima kõik eelnevad ja lugema neid taas mingil määral tegemaks kindlaks, kus minu järg oli. Kas pole tobe?

    Malli võiks ju võtta näiteks Outlook Expressi või mõne muu news-readeri ülesehitusest ja sama asi webipõhiselt realiseerida. Usun, et paljud selle saidi kasutajad loevad ka www.arvopaperi.fi foorumeid. Seal on sama asi tehtud webipõhiselt. Või võtke malli Silicon Investorist. Häid ja õilsaid eeskujusid leidub kuhjaga.
  • Töö foorumite mugavaks muutmise kallal käib. Ning mainitud võimalused tulevad.
  • Ikka vana lugu!
    Kas foorumi parendamine on lõppenud?
    Investor.ee sai päris kiirelt probleem lahendatud ja seda on palju parem lugeda. Selle lugemine on üks aja raiskamine.
  • Nüüd on siis asi parandatud. Lugemata teadetega threadid on boldis. Threadide listis näitatakse iga threadi järel nüüd kahte numbrit - esimene on teadete arv kokku ning teine lugemata teadete arv. Kui on lugemata teateid, siis on see viimane boldis jälle.

    Threadi sisu vaadates on hallil taustal kasutajanime järel olev subject või pealkiri boldis, kui antud teadet pole veel loetud.

    Threadi sisenedes pannakse järg esimese lugemata peate juurde -- seega ei pea alla kerima ja otsima, kus see järg siis tegelikult oli.

    Loodan, et need muutused teevad foorumite kasutamist veidi mugavaks ning vabandan nende muudatuste sisseviimisega seotud hilinemisega - tegemisel oli teisi kõrgema prioriteediga asju.

    Ja loomulikult jääme edasisi kommentaare ning ettepanekuid ootama.

  • see on tõesti ilus. Kuid lisage ka võimalu e-mail nähtavaks teha!!!!!
  • GorillaG arvas kohe alguses: "... igasugused foorumid on parim võimalus kasutajate sidumiseks mingi portaali külge".
    Rõhutaksin selle juures sõna 'võimalus', s.t. et see ei ole mitte alati ja tingimata nii. Põhineb see iseenda ja isiklikul kogemusel, faktil, et üle modemi (33,6) õhtul kodust LHVD Foorumid & Chat avalehe https://www.lhvdirect.com/forums/index.cfm?nocache=1 avanemine on eriliselt aegavõttev.
    Ei aita ka salakaval muudatus nocache=0, aeglane on ikka.

    Ilmselt võtab algulnõutud tahtmine läbiloetud foorumiteemad kasutajapõhiselt teisiti kuvada siiski üleliia palju võrguressurssi.
  • Praegu käsiloleva foorumi suuruseks tuli 47,5KB. See ei tohiks küll hinge kinni tõmmata. Kasutajapõhine kuvamine jääb ju puhtalt serveri mureks (kuidas ta HTML lehekülje koostab): Võrgukomponent ei tohiks siin rolli mängida.
  • Pidasin eelkõige silmas foorumite sisukorda, mis minu arusaama kohaselt on 112,9 KB ja mis mõne konkreetse Foorumi sisust Back nupuga tagasi tulles uuesti serverist laetakse.
  • Asjalikemail veebiservereil on sisu pakkimise võimalus. Kõik uuemad browserid toetavad seda ka.

    Asi toimub põhjusmõttelisellt nii, et browser saadab koos http päringuga ka infi, kas ta toetab pakitud lehti.
    Kui veebiserver loeb selle päringust välja, siis pakib rõõmsalt lehe kokku (a'la ZIP) ja saadab ära.
    Kasutaja browser pakib jälle asja lahti ning näitab kasutajale.

    Selmoel on võimalik koormust ribalaiuse pealt kasutaja masinasse nihutada.

    Suurim võit oleks kasutajatele kel on keskmine arvuti + modemiühendus.
    Tädi Almal (386@16MB+IE 3.0) on asi niiehknii aeglane, niiet temal pole vahet kas lehte alles laetakse või pakitakse lahti.
  • Kuidas sisestada foorumisse linke, pilte, graafikuid?
  • Teemat linkides võiks teema nime kõrval olla valikuvõimalus. kas avaneb kogu teema või näiteks 10, 20 viimast postitust!
    Muidu kulub ju igakord teemasse sisenedes kogu teema allalaadimisele palju aega!
  • teebki ju automaatselt 10 viimast postitust
  • ei tee "kuidas kunagi".
    kui oled sisse loginud näitab kõiki lugemata postitusi; kui kõik loetud, siis kümmet viimast.
    kui pole sisse logitud, kuvatakse kõik postitused.
  • Vbla on sul õigus! Alati ei logi jah sisse!
    Tnx lissabon.
  • See foorumite asi on meil ka endal LHV poolt pinnuks silmas. Kui kunagi neid foorumid lõime, siis tahtsime nad tehniliselt hoida nii lihtsad kui võimalik ehk ilma igasuguste vilede ja kelladeta järjest postitused ühel lehel. Kuni 100 postituse puhul ei olnud ka väga probleemi, kuid tänasel päeval kipuvad teemad pigem juba 1000 kanti minema.

    Muidugi kui kasutajana sisse logida, siis peab süsteem meeles mis loetud ja mis mitte ning viskab kohe õigesse kohta. Samas on väga palju kasutajaid kes sisse ei logi ning erinevatel põhjustel ei saa või ei oska oma kasutajanime ka Cookiena salvestada (et ilma sisselogimata järge peetaks) - PERSONALISEERIMINE ning lehekülje lõpus link SALVESTA SEIS. Ei saa näiteks seetõttu, et arvutit kasutavad sama kasutajakontoga ka teised inimesed. Samas, kõigil kellel ikka arvuti isiklikuks kasutamiseks ja LHV foorumeid armastavad külastada, soovitaks selle SALVESTA SEIS mugavuse mõttes ära teha.

    Pikema perspektiivi osas on plaan foorumeid ka sisselogimata kasutajate jaoks mugavamaks teha seeläbi, et ei näita posituse mitte ühes jorus vaid jaotame need lehekülgedeks, a la 30 positust ühel või midagi sarnast ning automaatselt näitame nende lehekülgede viimast otsa ehk viimaseid positusi. Mõtted sel teemal muidugi veel päris toored ning kommentaarid/ettepanekud teretulnud.
  • Commentid võiks nt ära nummerdada. Nt tagasihoidlik hall number nime või kuupäeva juures ei tohiks väga häiriv olla. Oleks hea ja mugav viidata.
  • Mis kasu nende kommentite nummerdamisega oleks? See tekitaks osadele postiralli tuju.
  • Sellest on ka varem juttu olnud, et foorumi väljatrükkimisel ei mahu tekst portretis ära, peab keerama landscapi. Liiga palju paberi raiskamist. Äkki ikkagi saab selle printeri nupu.
  • Ma usun, et see on jube töö, aga neid samanimelisi foorumeid on siia üsna palju kogunenud. Sellega seoses ettepanek: need võiks kõik kokku tõsta, ja mingid väga vanad ja aktuaalsuse kaotanud teemad üleüldse kustutada. Samuti võiks piirata nende isikute arvu, kellel on õigus teemasid algatada. Tavaline tundub olevat see, et keegi satub siia lehele ja hakkab kohe küsimusi esitama, ilma et oleks uurinud, kas sellest juba kusagil juttu pole. Foorumiteemasid on juba niigi kohutavalt palju.

    Kui inimene on mõne aja neid foorumeid kasutanud, siis võiks alles tekkida õigus uut teemat avada.
  • võiks olla võimalus foorumi teemad nö. loetuks märkida.. praegu pean korraks teema avama, et see loetud teemaks muutuks.
  • See ei ole küll päris foorumi teema, aga kas ei võiks teha nii, et LHV veebilehe avanemisel vilguks kursor juba kasutajanime kastis? Väga mõnus oleks, kui sisselogimiseks poleks hiirt vaja näppida.

    Tänud juba ette.
  • Hea näide numbrite ebaõnnestunud kopeerimisest on järgmine kommentaar: mort     Re: KINNISVARA MULL 2     23/09/07 02:49



    Siit palve: kustutage, palun, numbrite seest tühikud ära, on arusaadavam. Enne andmete siia kopeerimist oleks mõistlik neid tekstiredaktoris muuta. Samuti oleks hea punkti asemel kümnendkohtade eraldajaks kasutada koma. (Või lepiks kokku punkti?)


    Mõistlik oleks arvandmeid panna tag'ide "<tt>" ja "</tt>" vahele. See tekitab proportsionaalse fondiga teksti. Näiteks:


    12375484 3343 443,76

    84383946 8439 439,74
    84383946 8439 439,74      -- Ebaproportsionaalne font.




    Hea vahend tulemuste eel-ülevaatuseks on:http://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_link_target

    Kasulikud leheküljed on veel:
    http://www.w3schools.com/html/html_entities.asp
    http://www.w3schools.com/tags/ref_entities.asp
  • Nojah , minu mängimine br-tag'idega tekitas liigseid reavahesid. :-(
  • Hea näide numbrite ebaõnnestunud kopeerimisest on järgmine kommentaar: mort          Re: KINNISVARA MULL 2         23/09/07 02:49

    Siit palve: kustutage, palun, numbrite seest tühikud ära, on arusaadavam. Enne andmete siia kopeerimist oleks mõistlik neid tekstiredaktoris muuta. Samuti oleks hea punkti asemel kümnendkohtade eraldajaks kasutada koma. (Või lepiks kokku punkti?)

    Mõistlik oleks arvandmeid panna tag'ide "<tt>" ja "</tt>" vahele. See tekitab proportsionaalse fondiga teksti. Näiteks:

    12375484 3343 443,76
    84383946 8439 439,74
    84383946 8439 439,74      -- Ebaproportsionaalne font.

    Hea vahend tulemuste eel-ülevaatuseks on:http://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_link_target

    Kasulikud leheküljed on veel:
    http://www.w3schools.com/html/html_entities.asp
    http://www.w3schools.com/tags/ref_entities.asp
  • Urlid võiks automaatselt klikitavaks muutuda. Suht tüütu on neid kopeerida.
  • Tsitaat : "puhkjapojad Re: BÖRSIKRAHH 2007 24/11/07 07:30 ootott, katsu oma verbaalset kõhulahtisust piirata veidi ja katsu ise kah vähe respekteerida. See siin ei ole peldikusein, kuhu kribad mida tahad. See on avalik ruum investoritele ja kauplejatele ja kui sulle tehakse märkus, et lisatud info ei ole lugejatele antud teemas huvitav, siis repsekteeri seda. Me peame kõik siia ära mahtuma, vastasel juhul tekib delfi (kaos). Ka minu sõnumi võib ära kustutada kui see on ootottile kohale jõudnud..."
    Tegelikult paneks kirjutajatele südamele, et oma sõnumit foorumisse jättes, mõelge, kas see sõnum poole aasta ja aasta pärast ka lugejale huvi pakub, kas see sõnum läheb ikka ka foorumiteemasse sisse või on selle sõnumi jaoks sobivam foorumiteema olemas, kuhu see panna. Olen ka ise väga palju selle põhimõtte vastu eksinud, vabandan.

    Siin võiks olla eraldi teema kus saaks oma solvumisi välja elada , suvalistel teemadel vaielda ja teistele kasutajatele märkusi teha.
  • Ahjaa, see polnud mitte märkus Puhkjapojad'le vaid lihtsalt kujunenud situatsiooni kirjeldus.
  • Foorumis peaks olema valida:
    1) vanemad eespool
    2) uuemad eespool
    Praegu on ainult vanad eespool- kui ma olen asjaga kursis,
    siis ei viitsi kogu aeg algusest alustada...
    JÕUDU!
  • alati suunatakse sind ju lugemata postituste juurde, sa ei pea algusest peale kõiki foorumeid lugema :)
  • kaikollo, kui sisse oled loginud, näidatakse ainult uuemaid postitusi.
  • Kas ei saaks niimoodi, et kui kasutaja jutt tundub jätkusuutlikult ebaadekvaatne, selle kasutaja postitused kuidagi settingutes niimoodi paika panna, et tema sõnavõtu asemal lendaksid nendel ridade asemel mul ekraanil väikesed liblikad?


  • Tuleb meeles pidada, et kui w3schools.com -i "Tryit Editor" ( http://www.w3schools.com/html/tryit.asp?filename=tryhtml_link_target ) korjab teksti sees olevad reavahetused ära, siis LHV foorum seda ei tee!
  • kui valida mingi rubriik foorumis, siis võiks kohe automaatselt sattuda viimaste kommentaaride juurde. Hetkel on nii, et valin rubriigi, näen et selles on juba näiteks 20 lk., pean valima lk. nr 20 ja kerima kõige alla. Usun, et seda võimalik automatiseerida....või on see kasutaja arvuti seadistustest sõltuv kuidagi?
  • Sooalu, kui sa oled sisse loginud, siis kuvataksegi viimased postitused. Või kui sul on seadete alt "seis salvestatud", siis jäetakse kasutajanimi meelde ja viiakse samamoodi viimaste postitusteni.
  • LHV foorumi headus sõltub eelkõige kasutajatest ning nende postitustest; tehniline külg on sekundaarne. Foorumi kvaliteedile mõjuks hästi, kui vaidlustes välditaks demagoogiat. Pole põhjust eeldada, et inimesed on ratsionaalsed olendid, kes mõtlevad rangelt formaalse loogika reeglite kohaselt, langetavad otsuseid mänguteooriast lähtuvalt ning väljendavad end nagu retoorikakooli õpilased, kuid järgnevalt toodud eksimuste vältimine muudaks keskustelu tunduvalt sisukamaks.

    Allikas: Ülo Vooglaid, (1987) Juhtimise ja valitsemise eetikast, Vikerkaar, 7, 39 – 41

    Demagoogia üldvõtted

    1. Siltide külgekleepimine. Keegi nimetatakse urgitsejaks, õõnestajaks, majakaks, kangelaseks, juudaks või eesrindlaseks. Seejärel nimetatakse ta nime vaid koos selle sildiga ning mõne aja pärast piisab vajaliku assotsiatsiooni tekkimiseks vaid nime nimetamisest. „Silt” on püsivalt külge kleepunud ning tõstab või häbistab selle kandjat juba iseseisvalt, objektiivselt.
    2. Paatose esilekutsumine. Suurte sõnadega, üleva plekise häälega, dramaatiliste žestide, pauside ja kordustega püütakse jutule anda erilist kaalu, meist kõigist kõrgemat ja kaugemat mõtet. Kokkuvõttes loodetakse kujundada arusaam, mille arvustamine oleks selge patt ning kaitsja tunnistatakse väga auväärseks.
    3. Apelleerimine enamusele või üldsusele („Me kõik nagu üks mees…”).
    4. Eesmärgi ja vahendi äravahetamine. Vahend tõstetakse sel puhul eesmärgi seisusesse, kusjuures inimene muutub vahendiks mingite hüvede või eesmärkide loomisel. Tootmine, jaotamine, tarbimine, varumine jne muudetakse eesmärgiks omaette ning kõik, mida selleks vaja, saavad vastavalt vahendiks. Inimesest räägitakse sel juhul kui töötajast, tarbijast, vms.
    5. Väga säravate, ent kõigile samavõrra segaste ning ebamääraste mõistete kasutamine. Nende mõistete kohta on kõigil vaid teada, et nad tähistavad midagi head, õiget, üllast, meile omast (nt demokraatia, humanism ja teised mitmed ismid, oma maa elulaad).
    6. Vanade, püsikindlate sümbolite ülekandmine. Sellisteks kangelasteks on kangelased, klassikud, teatud geomeetrilised kujundid, mingid värvid ja värvikombinatsioonid, traditsioonilised pidupäevad, erirõivad… Demagoogiline efekt kujuneb seetõttu, et sisendatav mõiste või tegevus põimitakse vanade vaieldamatult omaste ja väärtuseks fikseeritud sümbolitega nii tihedalt läbi, et neid ei saa teineteisest eristada. Seetõttu tuleb „alla neelata” ka võõrad ning vastuvõetamatud mõtted.
    7. Kuulaja-vastase-partneri kasu rõhutamine. Olgu vastase kasu kas või tühine, võrreldes kõneleja kasuga, on see enamasti ometi olemas. Demagoogiline efekt kukub välja tähelepanu väärastumise kaudu, lõppresultaadist ebaobjektiivse kujutluse kujundamisega.
    8. „Vahevagun”. Nii nimetatakse demagoogiavõtet, milles väär väide paigutatakse õigete vahele ning esitatakse samas tempos ja rütmis kui õigedki väited. Kuulaja –isegi kui ta pettust märkab – ei hakka sel puhul protesteerima, sest enamik võiteid oli talle meeltmööda.
    9. Lihtrahvalikkus. Inimestele meeldib kuulda ja arvestada „ühte meie hulgast”, inimest, kes on üldiselt samasugune kui nad ise. Seepärast püütakse levitada jutte ja fotosid kangelastest, kes on lihtsalt riides ja poriste saabastega, pühib higi, hoiab süles seapõrsast, vestleb tööinimestega, hopatab lapsi või surub raudhallide vanainimeste kätt… Niisuguste võtetega tehakse „kangelane” sedavõrd lähedaseks, et kui ta midagi edaspidi ütleb ja arvab, siis see on „oma mehe”, väga südamliku, rahvalähedase, raskustega alti rinnutsi koos olnud mehe arvamus ja seda… usutakse.
    10. Rõhumine (ühistele) mälestustele. Mälestused soojendavad ja seovad, äratavad ellu aegu, mil kõik olid nooremad, tugevamad, julgemad. Mälestuste heietamine aitab luua positiivset meeleolu, seab jutuvestja keskpunkti, sunnib teisi vait olema, paremal juhul täiendama. Kui mälestustevestja oli siis, omal ajal, nii edukas, vapper, töökas, taibukas, on ta seda usutavasti nüüdki ja igal juhul tuleb teda austada ning ta soovid täita.
    11. Sohk. Siia kuulub iga liiki tüssamine, väärade faktide ja argumentidega opereerimine. Levinud võtteks on ka valeargumentide kättesokutamine nagu kaardimängus. Kui tõde ilmneb, on enamasti hilja: asi otsustatud, tegu tehtud. Siis korratakse mõnikord, et pärast kaklust rusikatega ei vehita…
    12. Toetumine autoriteetide soovitusele (mis sellest, et need anti teises olukorras, teisel ajal jne).
    13. Kõneleja enda või kellgi teise (positiivne-negatiivne) kogemus.
    14. Naeruvääristamine.
    15. Tõsise käsitluse asendamine mängulisega.
    16. Ähvardamine.
    17. Hoiatamine.
    18. Manitsemine, kui oluline või tähtsuseta, õige-vale jms vaatlusalune küsimus on.
    19. Majandusliku, administratiivse perekondliku jm sõltuvuse rõhutamine.
    20. Sümboolika, atribuutika, traditsioonide, rituaalide rakendamine käitumise stereotüüpide kujundamiseks ja tekstide vastuvõtmist soodusava emotsionaalse seisundi esilekutsumiseks.
    21. Saladuslikkuse tekitamine.
    22. Väga subjektiivsete hinnangute andmine.
    23. Käsitletava küsimuse segaseks ajamine, selle tähtsuse, keerukuse, uudsuse, ulatuse jm läbisegi esitamine.
    24. Oma mõtete, hinnangute, huvide… esitamine teiste omade pähe.
    25. Süü ja süüdlase otsimine probleemi tekke ja süvenemise põhjuste selgitamise asemel.
    26. Kangelaste kui näidiste ülistamine üldiselt viletsas olukorras.
    27. Minevikuraskuste ja –saavutuste esitamine argumendina oleviku-saamatuse hoolimatuse jms varjamiseks.
    28. Tulevikupiltide maalimine juhtimaks tähelepanu kõrvale olevikuraskustelt, juhtimisvigadelt ja muult selliselt.
    29. Enesekriitika vältimaks teiste sisulist analüüsi ning tõepäraseid järeldusi.
    30. Rääkimine, rääkimine ja aina rääkimine, et tekiks vasardusefekt ning kognitiivse dissonantsi kaudu soostumine räägitava sisuga.
    31. Millestki aina rääkimine, et jääks mulje, nagu seda ka tegelikult arvestataks ja tehtaks. See, millest muudkui räägitakse, võidakse jätta tegelikkuses täiesti unarusse. Aga kui seda märgataksegi, siis pole ometi kuigi sünnis vastupidist ütlema hakata.
    32. Apelleerimine kainele mõistusele („Igaüks, kel vähegi mõistust peas, saab aru, et…”).
    33. Viitamine oma teenetele, ametikohale, „pagunitele”, autasudele jms, mis peaks toimima austust ja võimusuurust kujundava kompleksina.
    34. Hääle tõstmine.
    35. Püstitõusmine, veelgi enam – kõrgemale ronimine.
    36. Vastaspoole ignoreerimine: ei pöörata tähelepanu tema küsimustele, märkustele, räägitakse hoopis millestki muust.
    37. Vastandatakse igale faktile mingi teine fakt hoopis teisest valdkonnast. See just nagu lubaks lõpuks öelda, et teie faktid ei pidanud paika.
    38. Üldiste, konkreetse sisuta fraasidega manipuleerimine, tühi sõnamulin.
    39. Oma teesi paigutamine arutluse algusesse ja lõppu. Püüd arutlust alustada ja lõpetada, esinedes esimese ja viimasena.
    40. Käsitletava suhtes isikliku tähelepanu ning suhtumise rõhutamine („Olen pika aja vältel jälginud” – tegelikult ei ole).
    41. Käsitletava erilise tähtsuse rõhutamine („See on küsimuste küsimus. Tegime õigesti, kui selle küsimuse päevakorda, üles võtsime”).
    42. Oma soovide esitamine objektiivse tendentsina, paratamatusena, mille tunnetusest johtub vaid vabadus sellega leppida ja seda toetada.
    43. Kõneldakse mitte resultaatidest-tagajärgedest ja kujunenud olukorrast kui seisundist, vaid oma tegevusest, eriti veel tegevusest, mingite otsuste (pikkade nimetuste, kuupäevade ja numbritega!) täitmisel. Lõpuks selgub, et tehtud on väga palju ja paljude otsuste punktid on peaaegu täidetud… Asjaolu, et saavutatud tulemused kedagi ei rahulda, jäävad teisejärguliseks.
    44. Sõnavõtu „pikkimine” hämmastavate, üllatavate, uskumatute (üksik)faktidega – see jätab kõnelejast mulje kui asjatundlikust, printsipiaalsest ja julgest inimesest. Üldistused, järeldused ja põhimõttelist laadi hinnangud jäävad sel puhul kõrvaliseks, koguni tarbetuks, põhjuste analüüsist ja kõrvaldamisest rääkimata.
    45. Faktimäng. Üksikfaktide esitamine tõestusmaterjalina. Faktid on „karm asi”, üksnes siis, kui neid käsitleda süsteemis, vastastikustes seostes ja sõltuvuses. Vastasel juhul võib „faktidega” näiliselt ükskõik mida tõestada või ümber lükata („Mis siin enam rääkida! Esitatud faktid näitavad, et asi on niigi selge”).
    46. Võrreldakse võrreldamatut. Võetakse üks näide ühest ajastust, teine teisest, üks fakt ühest seosest, teine teisest, üks hinnang ühest perioodist, teine teisest ja leitakse nende kõrvutamisel, mida parasjagu taheti leida, s.o. ükskõik mida.
    47. Oma järjekindluse ja huvitatuse rõhutamine arutlustesse ootamatu ja kohatu sekkumise, arvukate küsimuste esitamise korduva sõnavõtmise jms kaudu, mis kokkuvõttes toimub surveavaldusena, taktitundelist inimest pärssiva ja eemaletõukava tegurina.
    48. Arutluse aluse äravahetamine: hakatakse kaitsma seda, milles keegi polegi süüdistanud ja kus on kõik tõepoolest korras. Nii kujundatakse mulje, et ka selles, milles süüdistati, pole midagi ette heita.
    49. „Idem per idem”. Tautoloogiline väide, mille tõestuseks on tõestatav materjal ise.
    50. „Argumentum at hominem”. Selle asemel et rääkida arutletavast küsimusest, hakatakse kõnelema vastaspoolest endast, inimestest, kes mingeid seisukohti esitavad, kaitsevad või ründavad.
    51. Räägitakse tõtt ja valet vaheldumisi. Kui veel alguses ja lõpus kindlasti teadaolevat tõtt öelda, võib kuulajail jääda mulje, et kõik on õige.
    52. Antakse aina hinnanguid, selgitamata seda, keda või mida maha tehakse või ülistatakse. Kui pole teada, mida hinnatakse ja milliste kriteeriumite alusel hinnanguid langetatakse, ega ka seda, kes ja kuidas mõõtis laidetavaid või kiidetavaid omadusi, pole hinnangud tõsiselt võetavad ja niisugune hindamine kujuneb demagoogiaks. Tõsi küll, enamasti pole hinnangud mõeldudki muuks kui emotsionaalseks mõjutuseks teemal „see on hea!” või „see on paha!”.
    53. Pööratakse mõni vastase väide viltu või pea peale ja öeldakse siis: „Näete, te räägite ise endale vastu!” Seejärel hakatakse kuulajaid naerutama või suuremeelselt seletama, et ega sest pole midagi, probleem on keeruline ja vastavate kogumuste ning teadmisteta pole seda nii kerge lahata, nagu mõnele esialgu paistab…
    54. Puhutakse eriti suureks mõned tühised detailid, mingid emotsionaalsed nüansid nii, et kuulajad aina ohkaksid või naeraksid, imestaksid või hakkaksid meelt avaldama hüüete, vilistamise, trampimise, plaksutamise vm moel.
    55. Demonstreeritakse oma erilist informeeritust. Seejuures jäetakse mulje, et öeldud on vaid tühine osa sellest, mida teatakse. Info valdamine on teatavasti prestiiži allikas.
    56. Tuuakse vaidlusse tsitaate, kellegi mõtteavaldusi hoopis mingis muus kontekstis, teisel ajal, teises kohas… ja esitatakse neid argumentidena oma kasuks, oma mõtte (või teise jutu mõttetuse) tõestusmaterjalina.
    57. Kritiseeritakse neid, keda pole kohal ning kes ei saa seetõttu end kaitsta („Kahju, et teda ennast täna kohal ei ole, muidu kuuleksime nende asjade kohta peategelaselt endalt…”).
    58. Valetamine. Paradoksaalne, et mida rängem ja uskumatum vale on, seda enam kalduvad inimesed seda uskuma.
    59. Enne mõtte esitamist antakse sellele hinnang („Seltsimees K-l on erakordselt väärtuslik ettepanek”).
    60. Mõtte allikas peidetakse ära („On ettepanek… lõpetada sõnavõtud”).
    61. Esitatakse kas-küsimus, millele on võimalik vastata jaatavalt või eitavalt. Kuna on teada, et inimesel on raske öelda „ei”, saadakse jaatav vastus ka ebameeldiva kohta.
    62. Seatakse kahtluse alla teise meeleorganite korrasolek („Sa ju ei näe, ei kuule… ei saanudki näha”) või öeldakse midagi vastaspoole mälu ja mõtlemisvõime alaväärtustamiseks.
    63. Asutuse-ettevõtte-organisatsiooni samastamine endaga ja vastavalt oma arvamuste-hinnangute esitamine kogu kollektiivi või muu üksuse arvamusena, hinnanguna, seisukohana, otsusena.
    64. Korraga mitme küsimuse esitamine. Ükskõik millisele küsimusele vastamise korral naeruvääristatakse või (ja) segatakse vastajat: „Küsiti ju muud”.
    65.Öeldakse, kes kohalolijatest või kuskil auväärsete hulgast võiks kõneleja sõnu kinnitada. See paneb kuulajad sedavõrd uskuma, et kahtlus kaob ja kinnitust vaja ei lähegi.
    66. Manipuleeritakse kiires tempos mitmesuguste arvude, protsentide ja koefitsientidega. Kuulaja kaotab sel juhul peagi orienteerumisvõime ning kõneleja võib meelevaldselt arve lisada, neile oma arutlusi rajada, kiita või laita, tunnustust või pahameelt avaldada.
  • Väike ettepanek foorumile. Võiks olla kasutusel ka emotikonid. Kui vaja saaks oma tänuavaldust väljendada :)
  • Seda ei tohiks kohe kindlasti teha. LHV foorumid võiks olla ainult ja peamiselt adekvaatse, emotsioonivaba ja vajaliku finantsinfo edastamise kohaks. Kui kellegil on soov niisama chattida või sotsiaalselt lävida, siis on selleks teised foorumid. Seal räägitakse niisama, LHVs teenitakse raha. ;P
  • Emotsioonivaba?
    Räägib inmene kelle CAPS on tihti põhjani vajutatud.
  • http://www.engadget.com/2010/09/14/live-from-nokia-world-2010/

    test

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon