Kas innovatsioon on unter? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas innovatsioon on unter?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eesti investeerib teaduse ja tehnoloogia arengusse ainult 0,5 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP), mis on neli korda vähem kui teistes Euroopa maades. Ühelt poolt teevad Eesti ettevõtted vähe investeeringuid toodete ja tootmistehnoloogia arendamiseks. Teisalt on riiklik finantseerimine valdavas osas suunatud teaduse toetamisele.

    Kas võib uskuda seda uuringut?
    Näiteks eesti pangandus on väga innovaatiline, ma pean silmas tehnoloogilist poolt ja küllap on tehtud suuri investeeringuid. Ajakirjanduse kasutavad tehnoloogiad on küllat moodsad jne. Pigem pole ettevõtetel vastavat arvepidamist, kus löödakse lahti investeeringud innovaatikale, pidanud. Riik pole varem kuidagi teinud soodustusi innovaatika arendamiseks. Seepärast pole ka investeeringuid moodsasse tehnoloogiasse ettevõtete poolt eraldi väljatoodud.

  • Ma arvan nüüd, seitse aastat hiljem, et innovatsioon on hoopis über alles!
    Toomas Hendrik Ilves kutsus Euroopa Liitu tähtsustama innovatsiooni
    PM Online 19:25

    Eesti president kutsus Euroopa Liitu üles panustama innovatsiooni ja teaduse arengusse, märkides, et on vaja täpsemat visiooni, kuhu maailma 20-25 aasta pärast jõuab.
    «Praegune mõtlemine Euroopa Liidus ei anna põhjust optimismiks kahel põhjusel,» ütles Ilves täna Berliinis toimunud esinduslikul majanduskonverentsil «Kontinentide konkurents — Saksamaa ja Euroopa kujundavad tulevikku». «Esiteks innovatsiooni ja teaduse arengut käsitlenud Lissaboni agenda läbikukkumine ning teiseks ühenduse protektsionism liikmesriikide vahel.»
    Eesti riigipea hoiatas, et Euroopa konkurendid selles vallas on Ameerika Ühendriigid ja Aasia.
    «Üks ennast ise energeetika superjõuks kuulutanud riik kasutab gaasi ja naftat välispoliitilisel eesmärkidel,» märkis Ilves, rääkides energeetilisest julgeolekust ning ühtsest energiapoliitkast, mis väldiks allumist «jaga ja valitse» põhimõttele.

    Konverentsil, kus osales 1800 saksa tööstusjuhti, kõnelesid ka Saksamaa liidukantsler Angela Merkel, Saksamaa Tööstusliidu president Jürgen R. Thumann ja endine WTO peasekretär, nüüdne BP ja Goldman Sachs Internationali nõukogu esimees Peter Sutherland.
  • Kui keegi viitsib/oskab/tahab, siis võiks osalusveebis Eesti innovatsioonipoliitika tuleviku üle kaasa rääkida. Olukord, kus apoliitiline riigiametnik on tulnud välja ideega, mis vajab tõsist poliitilist otsust, on sedavõrd märkimisväärne julgustükk, et tasub lugemist ja kaasamõtlemist.

    Eestis on teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni valdkonna korraldus püsinud sisuliselt muutumatuna alates 2000-ndate algusest. Samal ajal on tekkinud juurde uusi väljakutseid nt „kolmanda põlvkonna” innovatsioonipoliitika näol. Eestis on üheks ohuks see, et „kitsas“ innovatsioonipoliitika jätab mängust välja olulised kohad, kus innovatsioonid aitaksid avaliku sektori toimimist oluliselt tõhustada. Eestis tervikuna vajaksid kõrgharidus-, teadus-, tehnoloogia-, innovatsiooni- ja ettevõtluspoliitika tõhusamat ja omavahel seostatud koordineerimist.

    Ideega tutvuda ning kaasa rääkida saab siin.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon