Türgi kriisist pealiskaudselt - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Türgi kriisist pealiskaudselt

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ankara aktsiaturg põhjalikult alla(mai 2000 ca.20000, praegu 8350)
    valuuta, Türgi liir, nõrgenes pärast vabaks laskmist 30%
    Saksa pankadel oli 30.septembril 12.1 miljardi USDi eest positsioone

    Türgi kriis on pika inertsiga, likviidsusprobleemid tekkisid esmakordselt novembri alguses

    Türgi kriisile sarnaseid situatioone võib tekkida mujalgi, eelkõige Ladina-Ameerikas(Argentiina).

    Argentiina peso on küll pikemat aega püsinud USA dollariga pariteetis, kuid usalduskriis püsib üleval, sest Argentiina peab regulaarselt oma suure võlakoorma tagasimakseid tulevikku edasi nihutama.
  • Mõnda aega tagasi vaatasin ja hindasin, millised riigid võiksid olla maailmas majanduskriisi korral eriti löögi alla sattuda. Türgile ja Argentiinale lisanduks veel nimekirja Poola ja Kreeka (kui mingil põhjusel EL oma toetused ära peaks võtma).
  • nonii...ehk põhjendaksid oma nägemust Poola kohta natuke detailsemalt?
  • No US, Sa oled endale tõesti tabava nime valinud! Annab tunda, et oled vanast maailmast tõesti tuhandete miilide kaugusel...ehkki homset maailmalõppu pole ju võimalik välistada, tegu on täiesti reaalse ohuga!
    Aga kuna tema toimumise tõenäosus on ülikohutavalt väike, siis me seda riskina kunagi ei arvesta. Umbes samas suurusjärgus on Su EL toetuste vähenemine Poolale ja Kreekale.
    Tegelikult toimub nende riikide toetamine täiesti erinevaid mehhanisme pidi ja Poola jaoks on see paljuski moraalne tugi, reaalset abi pole hetkel veel protsentigi SKP-st!
    Seega, kodanikud teispool lompi, enne Euroopa Liiduga spekulerima hakkamist tutvuge temaga!
  • Oi, pidasin siin silmas just EL-i toetusi Kreekale. Teistkordselt lugedes sain aru, et tõesti võis aru saada, et pidasin silmas ka EL-i toetuste saajana Poolat. Tegelikult ei pidanud.
    Poolal peamised riskid tulenevad eelkõige viimastel aastatel müstiliselt kasvanud tarbimisest (vt kasvõi jooksevkontot). Välisvõlg oli vist 40mld USD, mis ühe elaniku kohta on umbes sama võrreldes Venemaaga.
    Omal ajal tutvusin toetuste jagamise süsteemiga EL-is ja summad on ikka müstilised. Lisaks Kreekale olid ka Hispaania ja Portugal tõsised toetustesaajad. Ma lihtsalt ei kujuta ette, mis siis saab, kui ühel hetkel põhilised doonorriigid enam ei taha (või ei jõua) ühiskassa kaudu nendele riikidele maksta.
  • US, sinu näol on tegu tüüpilise inimesega, kes näeb Euroliitu ainult ühest vaatevinklist. Aga don't take it personally, see on nii tüüpiline viga, andesta, et toon sind lihtsalt näiteks.
    Ja kui sa numbreid tunned, siis mõistad, et need toetused pole sugugi müstilised. Veidi alla poole EL eelarvest läheb põllumajanduse peale, kolmandik regi peale ja siis tulevad kõik ülejäänud.
    Lihtne võrdlus: kogu euroliidu eelarve on umbes sama suur kui Saksamaal makstav sotsiaaltoetuste kogusumma! kõik need euronumbrid tunduvad suured vaid imepisikesel puruvaesel eestimaal.
    Ja järsust reformist Euroopa Liidu sees unistada ei maksa! Seda lihtsalt ei tule!
  • 8 mld EUR-i Hispaaniasse netotoetustena ei ole minu arvates väike summa.
  • Euroopa mastaabis on see väga väike summa!
  • Tegelikult suur või väike, see on maitse asi. Fakt on see, et Euroopa Liidu toetuste ärajäämine ei põhjusta mitte kusagil majanduskriisi! Usun, et see peaks meie jaoks olulisem olema!
  • Jah, on küll väike. Sa vist kirjutasid välja selle numbri, mis läks teedeehitusse.
    Omast kogemustest tean, et seal on suurepärased teed.

    Tartu-Tallinn maanteele läheks vaja 2-3 mld. EEK. Võrdleme siin Hispaania linnastumist ja vahemaid:
    Sevilla-Malaga 220 km, Madriid-Malaga 550 km, Madriid-Sevilla (Pythagorase järgi); Madriid, Barcelona; Valencia, Gibraltar, Toledo ja sajad teised suurepärased teed...
  • Jah, ja Ühtekuuluvusfond on finantseerinud sellest ainult ringteed ümber Madriidi!
  • velikij: sa kirjutad siin pidevalt paris tarka teksti, jaga oma edukuse retsepti ka teistega, kust haridust oled saanud, kas teed ka borsil reaalset raha, voi piirdud ainult kommentaaridega??
  • to: madispoiss

    Kõigepealt tänan Sind komplimendi eest, meeldiv algus tänaseks päevaks, mida iganes sa selle all ka ei mõtelnud. Üritan Sulle veidi vastata.

    Edukas on inimene, kes saavutab seda, mida tahab.
    Õnnelik on inimene, kes on rahul sellega, mida saavutab.
    Ja tarkusega pole kumbalgi juhul üksühest seost, kuigi tegu pole otseselt teineteist välistavate sündmustega.

    Seega, edukuse retsepti küsi Scrooge'lt, SPETS'ilt, j.t. tegelikult edukatelt. Ma ei taha rääkida asjadest, mida tean vaid teoreetiliselt, kuid praktiliselt teostada ei suuda! Mis kasu on edukuse retseptist, mis ei rakendu?

    Tarkust (mitte edukuse retsepti!) olen jaganud hoolega ja teen seda veidi ka praegu. Loengus tuleb käia, ütleksin selle peale :-)
    Räägin asjadest, mida tean. Euroopa Liiduga olen tegelnud üsna palju ja põhjalikult, ta on mulle nii leiba kui leivakõrvast andnud, tunnen end Brüsselis ja Berliinis üsna hästi. Üle lombi aga pole kunagi olnud :-(

    Õppinud olen vaid Eestis. Seega pole eriline tegija. Mida ei tea, sellest arvan. Vaba inimene vabal maal!

    Börsil tegutsen vähe ja harva. 1996-97-98 teenisin palju ja kaotasin palju. Hetkel pos 100%cash. Seetõttu ei anna ka ostu- ja müügisoovitusi, pigem vaatan maailma veidi üldisemalt seisukohalt.

    Päris pikk CV sai!
  • velikij: motlesin hasti ja aitah cv eest. pakuks ikke valja et tarkus on mingil maaral ka edukuse eelduseks ja edukus onnelikkuse eelduseks. aga tegelikul vahet pole, iga sell oma onne valaja.
  • Nii et siis Tyrklastel on siis pyris oma raha! Kyvad poisid ja plikad pole midagi yelda! Well, nothing is not free! Mynikord tuleb vabaduse eest palju maksta! Miks mitte!
  • to Madispoiss:

    Tarkus on paraku kõige raskemine mõõdetav dimensioon kogu selles kompotis, mis inimese elukäiku ja ssatust kujundab. Diplomid ja kraadid siin-ja sealpool piiri seda veel kahjuks ei näita.

    Ehk aitad ise hädast välja ja selgitad...
  • madispoiss&Velikij,
    edukuse eelduseks on töökus ja vaeva nägemine,mitte tarkus.Tarkus on see kui kirikus peksa ei saa.Ja õnn ja õnnelikkus on asi,mida kuskil raha eest müüa ei ole...
  • Kas ma küsin õigest kohast, aga tahaks teada, kust saab jälgida Türgi indeksi liikumist. Omasin Türgi fondi osakuid, kuid kust saada infot selle liikumise kohta ei suuda leida. Ette tänades
  • Veel uudiseid Türgist - tasub mõelda, millisesse riiki oma raha paigutate :)

  • Ei avane nagu hästi. Suunab teisele lehele.
  • winger

    Türgi avalik-õiguslik televisioon otsustas Karupoeg Puhhi ja tema kaaslaste seiklused Notsu tõttu näitamata jätta.

    Telekanal TRT on Türgi islamistliku valitsuse range järelevalve all. Moslemite jaoks on siga räpane loom ning islamiusk keelab ka sealiha söömise.

    TRT esialgse plaani kohaselt oleks seriaalist lõigatud välja kõik need kohad, kus Notsu näha oli. Kui aga ilmnes, et selliselt ei jääks multifilmist suurt midagi järele, otsustati see hoopis keelata
  • "Islamistlik valitsus". Türgi on selline huvitav koht, kus põhimõtteliselt on võimul sõjaväehunta, kes siis puppeteerib valitsusega. Pole see valitsus midagi islamistlik, või kui, siis just sellistes PR-küsimustes, kus saab näidata, et "vaadake kui ustavad usujüngrid me oleme". Tegelikult on tänapäeva Türgi kemalistlike ideaalide järgi kujundanud sealne sõjavägi, kes ka korduvalt liiga uljalt islamistlikku agendat pushivad poliitikud sobivalt paika pannud. Kas vanglasse, häbisse või eksiili, on iseasi.

    See, et 100 miljonit moslemit on võimalik ilmalikult ja STABIILSELT valitseda, kusjuures inimõiguslased eriti ei köhi ja välismaailm näeb valdavalt demokraatlikku molu, on omaette kunsttükk. Lisame siia faktorid nagu:
    1) persläpi maailma kõige ebastabiilsem regioon,
    2) mustmiljon erinevat sõjakat huvigruppi riigis ja regioonis,
    3) märkimisväärne sisevaenlane (kurdid),
    4) sisepoliitiliselt ülimalt ebapopulaarne liitlane (USA) ja
    5) vähemalt igas ilmakaares riik või regioon, kus kes-teab-millal jälle mõni pomm pannakse või rakett sinu poole teele lastakse
    ning sealne armee väärib meie kõigi imetlust ja tänu.

    Tänu eelkõige seepärast, et see riik võiks ka hoopis teistsugune olla, näiteks midagi Süüria või Iraani taolist.
  • ... tänu eelkõige ka selle eest, et praegu teostavad NATO õhuturvet meie toredas Eesti õhuruumis just Türgi lennukid. Vaatavad taevast, kuidas me oma Hummeritega auklikel tänavatel koperdame.
  • Mingi viimatine uuring alkoholi tarbimise vallast andis Türgis inimese kohta tarbitava alkoholi keskmiseks aastakoguseks 3 liitrit (abs alkohol), minu jaoks vägagi üllatav, kuna tõsiuskne moslem alkoholi ei tarbi. Väga uskliku riigiga siiski tegemist olla ei saa.
  • kas statistika arvestab euroopa turistidega?
  • Mnjaa, selle peale ei tulnud. Aga 300 miljonit liitrit absoluudset alkoholi ei jõua ka Euroopa turistid ära juua.
  • Ei tea midagi, ma eelmine aasta lasin seal iga päev 0.5L viina ( lahjad koksid ) läbi pasuna
  • türgi liir on viimase kuuga pea 20% tugevnenud peale hiljutist sell-offi
  • Inflatsioon kerkinud üle 50%, tekkinud on energiakriis kuna Iraani gaasijuhtmega probleemid tänu millele on tugevalt häiritud tuhandete ettevõtete tegevus makseprobleemid.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon