Maksude optimeerimine - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Maksude optimeerimine

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eestis on võimalik edukalt tulumaksu vähendada. Residendist füüsilise isiku jaoks on dividendid tulumaksuvabad ja see annab järgneva võimaluse:
    Tuleb osta aktsiaid enne dividendide maksmist (tegelikult enne dividendide saajate nimekirja fikseerimist) ja müüa peale seda. Selliseks aktsiaks sobib näiteks ETL. Oletame, et hind on 45 ja makstakse 5 EEK dividende, siis tuleks osta ETL-i 45-ga ja müüa 40-ga (peale nimekirja fiks.). Seega õnnestub teil maksuametile näidata kahjumit, kuigi tegelikult olete nullis või natuke miinuses (tehingukulud, spread). See põhineb eeldusel, et aktsiahind langeb dividendimakse võrra.

    See jutt läheb pikaks ja arvatavasti kõik teavad seda võimalust. Kuid küsimus oleks järgmine, kas analoogne skeem õnnestub ka USA aktsiate puhul. Kui õnnestub, siis oleks tore, kui keegi soovitaks mulle neid aktsiaid, mille dividendimakse toimub veel selle aasta jooksul ja dividenditootlus on suur.
  • IRS tahab Eestis resideeruvate väärtpaberiomanike kohta saada ammendava info vormi W8-ben näol. Seda nõutakse eraldi iga kontohalduri kliendikontol väärtpabereid hoidva investori kohta. Kui seda ei esitata peetakse sult kinni 30% dividendist, mida on võimalik (teoreetiliselt) hiljem tagasi nõuda.
    Kui su kontohaldur ei küsi sult W8-BEN tarbeks andmeid, siis pole (USA maksuameti arvates) ka sinu aktsiad eraldi kontohalduri varadest, mis tekitab sulle teatava juriidilise riski, kuid võimaldab vältida mainitud 30% kinnipidamist.
    Igal juhul ei õnnestu sellisel viisil makse optimeerida, kuna Eestis maksab residendist füüsilise isiku eest dividendid ettevõte. USA puhul see loomulkikult ei toimi.
    Kui soovid makse optimeerida siis kasuta sinu poolt kirjeldatud skeemi Hüvitusfondi obligatsioonidega, leverage pole küll 5/45'le nagu telekomil, kuid ka 7/100'le on üle turu keskmise
  • mina soovitaks makse optimeerida investeerides pensionifondi. Tee, mis sa tahad, aga 15% ulatuses saab omi maksustatavaid tulusid vähendada.
  • aga kuidas oli aktsiatehingutest saadud losside kandmine maksustatavast tulust maha? kas seda lossi voib lopmatult edasi kanda jargmisse aastasse voi ainult yhe korra?
  • riq, vanasti võis 5. aastat, nüüd võib lõpmatult.
  • ja seda ka usas saadud kahjude korral?
  • Kui Eestis makse maksad, siis muidugi. Yaak on ülevalpool toonud mõned kitsaskohad US puhul.
  • riq, tänu lossi ülekandmise võimalusele võib sinust saada rikas mees :-))
  • oleks eestis progresseeruv tulumaks, siis ma elaks kaua kaua tagastatud tulumaksust.

    6nneks ei ole!

    kusjuures see ongi huvitav et kui maksad palju tulumaksu ja siis saad palju lossi, ja siis jargmine aasta oled töötu, saad oma lossi arvelt riigilt elatisraha.. st ylejaanud maksud makstakse ikka tagasi tuludeklaratsiooni alusel?

    kunagi olin soomes tööl. 35% tulumaksu ja pisimkasud lisaks. see on koigil v66rtöölistel see 35% kas ka eestis?
  • Tagasi saadud raha eest ostad uuesti aktsiaid, millelt arvatavasti tekib uus loss - infinite loop
  • selline variant:
    kui mul on aktsiaid hinnaga 10EUR tk, 100 tk.
    Hind aasta lõpupoolel on kukkunud 5EUR-i peale.
    ostan juurde 100 tk @5EUR
    Keskmine soetushind seega 7,5EUR
    Hind tõuseb aastalõpu ralliga 7EUR-i peale
    Müün 100 tk
    Sisuliselt olen saanud kasu ja päris normaalselt. Paberi järgi (kui lähtuda keskmisest soetushinnast) olen saanud aga kahju. Kuidas vaatab sellist tehingut maksuamet? Kas olen kahjumis või kasumis? Hinnad muidugi näitlikud aga siiski...
  • Maksustamine käib eraisikul FIFO meetodiga.
  • First In First Out. Maakeeli - esimesena müüd esimesena ostetud aktsiad ja sinu juhul saadki kahjumit.
  • Kulud: 10EUR * 100 + 5EUR * 100 = 1500 EUR
    Tulud: 7EUR * 100 = 700 EUR

    Tuludena peab üles võtma 700 EUR, millest saad maha arvata aasta jooksul tehtud kulud 1500 EUR - seega on aasta lõpus sinu saldo negatiivne -800 EUR ning tulumaksu maksma kindlasti ei pea. Saad hoopis oma -800 EUR edasi kanda järgmis(t)esse aasta(te)sse.
    (NB! Seda -800 EUR ei saa kasutada muudest, s.t. väärtpaberitega mitteseonduvatest tuludest tuleneva maksukohustuse vähendamiseks!)
  • First In First Out: esimesena ostetud väärtpaberid ka müüakse esimesena. 100@5 lähevad 7-ga maksustamisele (kasum 2punkti) ja 100@10 7-ga (kahjum 3 punkti).
    Sul on praegu kaalutud keskmise idee.
  • tähendab, et paberi järgi olen saanud iga aktsia pealt 3.00 kahjumit, mitte 2.00 kasumit:)
  • ok, tegelikult panin veidi segast. Tegelikult päris nii ikka pole, et kõik väärtpaberiostud saab kohe kuludesse kärutada. Tuleb siiski arvestada realiseerimisel tekkivat kasu või kahju. Kas seda teha FIFO või kaalutud keskmisega, on igaühe maitse asi. Peaasi, et valitud meetodit kasutataks järjepidevalt ehk siis alati kasutatakse kas FIFO't või kaalutud keskmist, mitte mõlemat segamini.

    Vt. tulumaksuseaduse §38 "Soetamismaksumus" lõige 6
    (6) Erineva hinnaga ja erineval ajal soetatud samanimeliste väärtpaberite soetamismaksumuse arvestamisel tuleb järjepidevalt lähtuda ühest alljärgnevatest meetoditest:
    1) FIFO - võõrandamine toimub sisseostu järjekorras või
    2) kaalutud keskmise meetod - ühe võõrandatud väärtpaberi soetamismaksumus leitakse võõrandamise hetkeks olemasolevate samanimeliste väärtpaberite soetamismaksumuse summa jagamisel nende arvuga.
  • sellisel puhul peaks kaalutud keskmine kasulikum olema, kui FIFO? või pole vahet? lõppkokkuvõttes, kui hind ronib jälle 10EUR peale tagasi ja müün kõik maha, siis olen plussis selle tehingu võrra mille vahepeal tegin.
  • Oluliselt huvitavam, minu meelest, on aga sellest aastast kehtima hakanud säte, mille kohaselt ei saa enam maha arvata tehnilist kahju, mis tekib dividendide maksmise järgselt langenud hinnaga aktsiate müügist.

    "§39. Väärtpaberite võõrandamisest saadud kahju arvestamine

    (1-1) Dividendi saamise õiguse andva väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju ei arvata maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust, kui see väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise kuupäeva ja võõrandati 30 päeva jooksul pärast eelnimetatud kuupäeva."

    Mõte iseenesest on maksunduse aspektist lähtudes õige, kuid teostus minu meelest väga vildakas. Oletame, et börsiettevõte X aktsia hind P1 on enne dividendiõiguslike isikute määramise kuupäeva 12 EUR, dividend 2 EUR, pärast seda kuupäeva kukub aktsia hind tehnilistel põhjustel 10 EUR peale (s.o. nüüd hind pärast kuupäeva ehk P2). Nüüd aga tuleb välja, et seadusega sätestatud 30 päeva jooksul jätkab aktsia hind langemist juba muudel põhjustel ning enne 30 päeva möödumist on hind langenud näiteks 7 EURini (P3). Kui tahad nüüd uppuvalt laevalt maha hüpata, siis kahjumit tuludest maha arvata ei saa, kuigi see pole ilmselgelt enam kuidagi seotud dividendide maksmisega. Valikuvariandid on: kas ikkagi hüpata laevalt ja jääda ilma 23% õigusest või oodata 30 päeva ning loota, et pärast seda perioodi pole hind langenud veel rohkem kui 23%.

    Mõistlik sõnastus oleks minu meelest olnud:
    "Dividendi saamise õiguse andva väärtpaberi võõrandamisest saadud kahju ei arvata maha muude väärtpaberite võõrandamisest saadud kasust, kui see väärtpaber omandati 30 päeva jooksul enne dividendiõiguslike isikute määramise kuupäeva ja võõrandati 30 päeva jooksul pärast eelnimetatud kuupäeva ning kahju ei ületa dividendidest saadud kasu."
    Sellisel juhul tehnilist hinnalangust ei kompenseeritaks, ülejäänud aga lähtuks tavapärasest kahju tuludest maha arvamise loogikast. Miks seda sellisena sisse ei viidud, on minu jaoks arusaamatu.

    P.S. eelpool nimetatud dividendidest tuleneva tehnilise kahju teema kehtib alates käesolevast 2006. asatast, seega peagi täidetavat eelmise aasta tuludeklaratsiooni see ei puuduta ning siin saab tehnilist kahju endiselt rõõmsalt maha arvata.
  • vat ei saa aru kust see sisuline kasu tuleb kirjeldatud juhul
    sa kirjeldad just näilist kasu
    müü 1 või 200 tk ikka tuleb kokkuvõttes kahjumis portfell
    või sa unustad 100 kallimat aktsiat lihtsalt kui ebaolulise fakti ära? :)
    see, et need kallimad müümata aktsiad kunagi ehk tõusevad, ei ole antud näite juures oluline
    kokkuvõttes saab riik ikka varem või hiljem oma kätte

  • See dividendijama on lihtsalt jultunud topeltmaksustamine. Ei tasu unustada, et dividendidelt maksad sa tulumaksu niiehknii (või on see säte vahepeal ära kaotatud?).
    Ehk on põhjus sätte selles, et dividendidelt peetakse tuumaks kinni üldjuhul asukohamaa poolt, eesti riigil jääb seega klots saamata? Aga dividendidele oma lisamaksu peale lükata ei saa - rahvusvahelised lepingud ei luba. Tehakse siis sedasi vaikselt ja ümber nurga ära :-/
  • Ega ikka ei maksa kyll tulumaksu Eesti ettevõtte dividendidelt:

    §18. Dividendid

    (1) Tulumaksuga maksustatakse kõik dividendid ja muud kasumieraldised, mida residendist füüsiline isik saab välismaa juriidiliselt isikult rahalises või mitterahalises vormis.

    (11) Dividendi ei maksustata tulumaksuga, kui selle maksmise aluseks olevalt kasumiosalt on tulumaks makstud või kui dividendilt on tulumaks välisriigis kinni peetud.

  • Kui eesti firma otsustab kasumist dividende maksta, kas ta siis mitte ei pea vastavalt kasumiosalt tulumaksu maksma?
    S.t. kui firma maksab välja 1 eegi, saad sa kätte ainult 0,77 - aga aktsiahind langeb ju ikkagi 1 eegi võrra? Sama lugu välisfirmadega, aint seal koorib tulumaksu kohalik maksuamet.

  • Kui firma maksab välja 1 EEK, siis selle 1 EEK sa ka kätte saad.
  • OK, sõnastan ümber:
    Firma maksab välja 77 senti dividende aktsionäridele ja seega peab maksma ka 23 senti tulumaksu riigile per aktsia. Firma raamatupidamislik väärtus väheneb seega 1 eek per aktsia. Sama väärtuse võrra peaks ex-dividend päeval kukkuma aktsiahind.
  • Yks kylg.
    See teooria kehtiks siis ja ainult siis, kui ettevõtte turuväärtus oleks ALATI võrdne raamatupidamisliku väärtusega (st P/B) =1.
    Praktika ei tundu seda kinnitavat.

    Teine kylg.
    Miks peaks aktsionäri loksutama ettevõtte poolne maksumaksmine. Aktsionäri jaoks on fakt, see, et pärast dividendipäeva on tal aktsia ja lisaks sellele veel 0,77 EEK, maksku ettevõtte makse palju tahes. See, et makse makstakse, peaks teoorias olema juba ammu enne dividendi olema diskonteeritud ja ei tohiks konkreetselt dividendipäeval eriti mõjuda.

    Diskleimer
    Kolmas kylg.
    Igal investoril on oma nägemus sellest, mis on õige ja mis mitte. Ainult praktika näitab, kas õigus on Luuseril või lauris71l. Erinevad nägemused panevadki turu liikuma. :)
  • Luuser, lauris 71 alustas mõttest, et nüüdse süsteemi kohaselt toimub topeltmaksustamine - kõigepealt maksustatakse välja makstavad dividendid (selle tulumaksu maksab kinni ettevõte) ja kuna seepeale langeb aktsia hind teoreetiliselt (ja tegelikult suures osas ka praktiliselt) just enamvähem täpselt dividendi (ja tulumaksu) võrra, siis aktsiat kahjumiga võõrandades pead Sa dividendide pealt sisuliselt uuesti tulumaksu maksma. See on umbes sama, kui edaspidi peaks tööandjad palga pealt kinni Sinu tulumaksu 23% kuid maksaks ise veel 23% brutosummalt otsa (lisaks muidugi 33% sots.maks ja 0,3% töötuskindlustus).

    See §39 (1-1) on seega mitte ainult ühest aspektist vildakas ja ebaõiglane, vaid suisa kahest aspektist. Ma saan aru, et riigi eesmärk on võimalikult palju maksu koguda ja seda on sotsiaal-poliitiliselt kõige lihtsam teha "rikastelt" nagu aktsiatega "hangeldajad", kuid maksustamise sisemise loogikaga vastuolulised sätted ei tohiks siiski olla lubatud.
  • Ma ei tahagi väita midagi õigluse või ebaõigluse kohta (see on niikuinii subjektiivne ja igayhe silmades ja mina selles seisukohavõtust hoiduksin).
    Panin vaid kirja, kuidas asjad minu nägemist mööda on.
    Fakt on see, et aktsiaomanikku kui isikut maksustatakse 1 kord ja ettevõtet maksutatakse 1 kord.
    Selle seadusesätte all peaks teoreetiliselt kannatama pikaajaline omanik, kuna ettevõtte väärtus langeb (tegelikult siiski ei kannata, sest 30 päeva reegel päästab ta).
    "Spekulant-hangeldaja", kes lyhiajalise liikumiste pealt teenib/kaotab, peaks ka omadega toime tulema, kui strateegiat muuta (kas või hoidudes yldse dividendiaktsiaist).
    Selles mõttes olen nõus, et tegelikult on "hangeldajate" nöörimine suhteliselt väike võrreldes töötegemise igatsorti maksustamisega.
    Samuti olen nõus väitega, et "See on umbes sama, kui edaspidi peaks tööandjad palga pealt kinni Sinu tulumaksu 23% kuid maksaks ise veel 23% brutosummalt otsa" - töötuskindlustusega nad just täpselt nii ju teevadki.

    Diskleimer. Ise leian, et maksud on, nagu nad on. Kui maksud muutuvad, siis lihtsam on tegutsemist ja strateegiaid muuta, kui karjuda maksude ja inimliku lolluse peale. Nii lihtne see ongi.
  • oletame , et mul on aktsia miinuses momendil
    panen üles ostuorderi (mõistliku)
    siis müün
    iseendale seega (oletagem , et keegi vahele ei tule/jõua)
    aktsiat selle aasta sees hoian
    olen tekitanud jooksva aasta sees kahjumi millega saan kasumiosa vähendada
    sisuliselt on tegemist kauplemisega iseendaga
    vormiliselt olen kaubelnud börsil ehk krtteabkellega :)
    olen ma teinud midagi valesti ?
    ehk kas maksuamet saab kuidagi ninna karata?
    :)
  • sry kui selline teema on juba olnud
    ei kamminud foorumit eelnevalt läbi
  • https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=974547

    MAKSUKORRALDUSE SEADUS

    § 84. Maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil tehtavad tehingud ja toimingud

    Kui tehingu või toimingu sisust ilmneb, et see on tehtud maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil, kohaldatakse maksustamisel sellise tehingu või toimingu tingimusi, mis vastavad tehingu või toimingu tegelikule majanduslikule sisule.

  • no vat
    mina müün
    ja samas ostan
    no juhtus nii, et sattus olema tehing iseendaga ;)
    ja sedagi tean ju ainult mina ja maakler
    küsimus ongi selles, et kas keegi veel saab seda teada
    ja selle tehinguga ma ei hoidu maksudest
    ma lihtsalt lükkan seda edasi :)
  • irw, mida kõike ei taha inimesed maksudest eemalehoidmise nimel teha :))
  • müüa ja ostja ei saa sama isik olla
    tegemist ei ole tehinguga
  • Miks pead tehingu tegema iseendaga? Kui vähegi likviidsust on, siis pole ju probleemi, kaotad näiteks 0,5% spreadi näol.

  • Tallinna Kaubamaja 2006.a. korraldatav fondiemisioon pakub legaalse võimaluse tulumaksu optimeerimiseks / edasilükkamiseks.

    Puust punaselt ette – näide (toodud hinnad on pigem näitlikud):
    Ostame enne fondiemissiooni 100 aktsiat hinnaga EUR 20, kogumaksumus EUR 2000.
    Toimub fondiemissioon, mille käigus jaotatakse juurde 500 aktsiat.
    Lisaks maksab ettevõte dividende 3 kr. aktsia kohta ehk kokku ca EUR 19,17, see raha laekub tulumaksuvaba cash-ina kontole.
    Oletame, et peale fondiemissiooni ja dividendiõiguslike aktsionäride nimekirja fikseerimist kujuneb aktsia turuhinnaks EUR 3,30.
    Müüme positsioonist 100 aktsiat ja FIFO arvestuspõhimõtte kohaselt on meil võimalus (tegelikult isegi kohustus) deklareerida aktsiate soetusmaksumuseks EUR 2000 + tehingu kulud ja müügihinnaks EUR 330 + tehingutasud.
    Tekib arvestuslik kahjum summas ca EUR 1670, millele lisanduvad nii ostu- kui müügitehingu tasud. Antud arvestusliku kahjumi võime teiste aktsiatehingute kasumist maha arvestada.
    Loomulikult peame asja juures arvestama ka uute, s.t. fondiemissiooni käigus jaotatud aktsiate soetusmaksumuseks 0 kr või EUR.

    Ma ei ole kuulnud, et maksuamet sellise skeemi kasutamise kohta mingeid negatiivseid kommentaare oleks jaganud.
  • hehe, keegi kommentaarib?

    paberi peal töötab, kuigi reaalselt alatumgi kui eelmistel aastatel dividendidega sahkerdamine :P

    siiski kui arvestada TKM uusi aktsiaid 0-hinnaga, ei ole otseselt kellelegi ka mütsi pähe tõmmatud, vaid maksu veidi ajatatud. Lugesin eile just tulumaksuseadust ning ei mäleta, et see oleks mõne punktiga vastuollu läinud (esmapilgul selgelt ebahuvitavad paragrahvid jätsin välja)

  • World B. Free,
    see skeem toimib hästi ka tegelikkuses, korduvalt läbi proovitud ja mingeid probleeme ei ole tekkinud.
    On jah veelgi tõhusam, kui ost enne dividendi ja müük peale seda, millele on praegu päitsed pähe pandud.
    Kahe skeemi vahel on ka teatud erinevused.
    Fondiemissiooni-skeemi puhul lükkad makse edasi ainult kuni selle ajani, kuni uusi aktsiaid käes hoiad.

    Ja uusi aktsiaid tulebki arvestada 0 soetamisväärtusega (FIFO arvestuspõhimõtte kohaselt).

    Arvan, et maksuametil pole ega ei teki ka tulevikus fondiemissiooni-skeemi puhul mingeid vastu-argumente.
  • Seda skeemi olen kasutanud korduvalt,toimib hästi.Maksuameti tädi ainult kergitas kulmi.
  • Skeemi puuduseks on asjaolu, et peab olema soov investeerida kuni aasta lõpuni Kaubamaja aktsiasse. Võit on ka ainult tulumaksu edasilükkamine, seega jääb ta dividendiskeemile alla.
  • Eks see optimeerimisülesanne meeldib ainult optimeerijatele - raha jagajatele see loomulikult ei saa meeldida :)
    Teisalt on see üsna tüüpiline maksude probleem, mida rohkem erinevat maksustamist seda enam "muutuvad" raha liikumised sinna augu juurde, kus see on soodsam - aga ilmselgelt tehingu sisu ei muutu (enamasti). Seega jääbki tõlgendamise ja vaidlemise küsimus, kellel õigus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon