... süüdistada Iisraeli või palestiinlasi? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

... süüdistada Iisraeli või palestiinlasi?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Lähis-Idas on vahepeal veidi vaiksemalt põlenud leek taaskord lõkkele löönud. Kui seal madinaks läheb, pole ka finantsturgudel midadagi head loota - nafta hind tõuseb, taas kord muutub aktuaalseks väljendiks inflatsioon ja taastuvast (globaalsest) majanduskasvust võib suu puhtaks pühkida!

    Sellega seoses tekibki küsimus - kes on süüdi? Kas juudid või palestiinlased? Meedia esitab juute hambuni relvastatud kollidena, kes ahistavad palestiinlasi nagu jõuavad. Kogu maailma üldsus näib olevat Iisraeli vastu - mis siis, et regioonis on 20 väikeriigile vaenulikku araabiariiki, palestiinlased kui rahvus on 60ndate araabia propaganda väljamõeldis jne... Mis te arvate?

  • Palestiinlaseid ja Iisraeli nüüd maailmamajanduse probleemides küll süüdistada ei saa. Las sõdivad. Näiteks Teise Maailmasõja ajal aastast 1942 algas korralik pulliturg (1942-1966) USA aktsiatele.
  • Ma lihtsalt mõtlesin, 70ndate energiakriisile, kus 7 araabiariiki keerasid veidikeseks ajaks USA Iisraeli poliitika pärast naftakraanid kinni. Energiahindade tõus pärsib majanduskasvu niikuinii nii või teisiti ja suurte shokkide korral on mõju ettearvamatu...
  • oi karumõmm, tegelikult on see araablaste probleem ju oopis kavalate juutide väljamõeldud, et:
    a) õigustada oma sigatsemist seal regioonis;
    b) saada valgelt maailmalt pappi terrorismivastaseks võitluseks.

    kuda on võimalik, et araablasest enesetapja laseb ennast rahvarohkes paigas õhku ja reeglina saab 1-2 inimest surma ja kümmekond haavata. on ta nii loll, et ei suuda rohkem juute oma elu hinnaga teise ilma saata? võibla ongi.

    aga kuidas siis needsamad wuzzid suutsid läbi viia sellise mastaapse operatsiooni nagu 9.11 kui nad omal pinnalgi millekski paremaks suutelised pole?

    ja miks on maailma meedia järsku halbade arabide poolele asunud? äkki on lõpuks aru saadud, et äraellitatud ja rikutud jõmpsikast (iisrael) on saanud tõsine kurikael?

  • Karum6mm : "palestiinlased kui rahvus on 60ndate araabia propaganda väljamõeldis" ... seda ei oskagi kuidagi kommenteerida, ulatuvad ju palestiinlaste juured üsna suure hulga sajandite taha.

    Kas olete mõelnud, et ehk oli ka 9.11 tingitud kaudselt juutidest? On ju juutidel USAs väga suur mõju, rikkuse ja võimu ohtlik sümbioos. Ja seega mõjutavad nad ka tugevasti USA poltiikat. Araablased ei kannatanud USA poliitikat enam lihtsalt välja.

    Ei taha küll üldse antisemiitlikult kõlada, kuid Iisrael on hakanud liialt suuri tükke ampsama. Ehk suurushullustus. Ja USA ei saa kindlasti süüdistada Iisraeli terrorismis, kuna juudid tõmbavad USAs liialt tugevalt nööre.

    Ehk ongi kõikvõimas U.S.A. müüt .... Sageli kipub mees (USA) olema perekonna pea, kuid naine (Iisrael) kael kes seda suunab ....
  • mnjah, kui araabiamaad naftakraanid kinni keeravad, siis on neil endil rahaga kitsas käes. aga hotellid vajavad ehitamist, k6rb niisutamist, nokia luksusmobiilid ostmist jne 8)

    "kuda on võimalik, et araablasest enesetapja laseb ennast rahvarohkes paigas õhku ja reeglina saab 1-2 inimest surma ja kümmekond haavata" - kontrollpunktidest on ju vaja l6hkeaine läbi viia ja paarikymmend kilo l6hkeainet särgi alla ei peida ju.....
    kui palestiinlased 2 Merkava III tanki 6hku lasksid, siis selleks on kyll rohkem vaja kui paarsada grammi. tank
  • Palestiinlaste kui rahvuse ajalugu küll eriti kaugelt ajaloost otsida ei maksaks. Tegemist on juutide ja araablaste ühise esiisa Abrahami või siis Ibrahimi järeltulijatega. Lihtsalt juutide ja araablaste esiisadel Iisakil ja Ismaelil olid vastavalt erinevad emad. Siit ka kaks erinevat "rahvust" kui sellist.

    Palestiina rahvust kui sellist ei eksisteerigi, olid teatud aladele asustatud araablased ja samadelt aladelt välja rändama sunnitud juudid. Seega juutide soov ajaloolise ebeõigluse vastu võidelda ja kodumaale pöörduda oli mõnes mõttes õigustatudki. Eestlasena võrdleks ma seda olukorraga, kus Stalin oleks küüditanud pea kogu siinse rahva ning jupp aega hiljem tagasi pöördudes oleks siin juba olnud sama Stalini poolt geopoliitilistel põhjustel siia asutatud muulased. Muulased oleks end kuulutanud omaette rahvuseks ning pidanud iseseisvusvõitlust loomulikult suure naabri igakülgse abiga...

    Gurmanka. Iisraelis nad ei saa millegi mastaapsemaga hakkama, sest nad on "järelevalve all." Riik, mis peab elama niivõrd mastaapse sisevaenlasega, areneb selle vaenlasega arvestama, võitlema ja seda isegi ohjes hoidma. Kuigi mulle paljud asjad Iisraeli puhul ei sümpatiseeri, siis on mul pidada raske kurikaelaks riiki, millel on regioonis 20 surmavaenlast ning mille territoorium moodustab 1 protsendi tema vaenlaste omast. Respect pinnule araabiamaailma tagumikus....


    NB - ma ei ole MOSSADi agent, illuminaat, vabamüürlane....
  • head mehed kes s6jaga nalja teevad..
    olete te nagu tänavalg surnud inimest näinud?
    v6i siis köndi otsas lapendavat kätt?
    mitte et ma ise ei teeks, aga s6da on tegelt r6ve..

    käisin black hawk downi vaatamas, ja ei imesta et araabide
    kasutegur teiste tapmises nii vaike on! nagu 19 usalast vs 1000 araabi!
    nad vist yldse ei m6tle kui s6divad..
  • miks siis israel ja araabiamaad lihtsalt ära ei lepi?
    miski jonni ajamine. ja on kyll rulett - ..,tankid,pomm,tankid,pomm,..
    ma arvan et pommipanijaid on raskem ohjeldada kui tankiga sisses6itjaid,
    kuid seda j6hkram tundub israeli pidev ylbamine palestiinas - elurajoonide l6hkumine.

    ja kui palestiinlastel vahegi arunatukest oleks - kes kelab suuremate teede alla l6hkeaineladu ehitada et kui tank peale soidab 6hku lasta? oma maa ju! v6i patrullivad seal ka israeli kollid?

    mis siis israel tegema peaks?
    no tapku siis ka paar tsiviili v6i korralikult s6dureid (kas neid yldse palestiinas on?)
    tundub et israeli tahe ei olegi rahu tegemine (muidu nad soidaks palestiinlastest yle)
    vaid pigem pinge hoidmine. jah me kuulsime mis EU boss eile rääkis.

    poliitika on wusside self esteem.

    niiet karum6mm, ma siiski arvan et israel tahab välispoliitilist v6imu ja kuulsust
    ning seda ei saaks nii pisike riik kui tema kui poleks palestiinlasi oma pommidega..
    ei saa siiani aru mida israel selle maaga teeks kus palestiinlased elavad?
    misk tal seda vaja on? lihtsam oleks nats vaiksema maaga aga rahus elada.
    rahu nad aga vist ei vaja..

    huvitav kuidas israeli-liibya s6da läheb..
  • Iisrael versus Liibüa või Süüria - kisuks käest ära vist see madin. Ühest küljest suur ja loll, teisest küljest väike aga tige, kusjuures viimasel on tuumarelv. See viimane vist takistabki araabiariike "juute merre" ajamast nagu nn. palestiinlaste põhiline lipukiri on... Mis finantsturgudega siis juhtuks, kui tuumarelv käiku läheks? Scary!

    riq? Respect, aga mis koht on Palestiina? No such country.... On küll Jordaania, kus 2/3 rahvastikust on nn "palestiinlased." See ajabki mul vere keema, et kusagil on riik, kus 2/3 rahvastikust on "vennad ja yed" nagu JOKKERJOSS ütleks ja siis on vaja juutidelt viimanegi maa käest ära "võidelda."
  • kas mitte üro ei jaganud selle ala kaheks - juutidele ja palestiinlastele.
    ja kuna palestiinlased ei teinud oma riiki, aga juudid tegid, siis arvasid
    juudid et okei v6tame siis selle palestiinlaste maa ka ära.
    ja nyyd on juudid palestiinlaste maal (mis anti neile üro poolt)
    ja Sina ytled et on israeli maal?

    mul oleks nagu pohh kelle maa, miks nad krt s6divad.
    elagu yks yhelpool ja teine teiselpool j6ge ja asi vask.
    nii lihtsad ongi konfliktide lahendused.
    samas miks yldse on siis vaja niipalju araabiamaid..
    v6i miks on juutidel vaja oma riiki kui usa ongi nende oma..

    ja euroopas kyll nii ei tehta et kui pangaröövel tapab pantvangi ja
    saab ise ka surma siis kohe minnakse ja lohutakse mustamäel maja maha,
    sest ta oli sealt ja on vaja katte maksta..
  • Bush will reportedly be speaking at 11 ET this morning to unveil a new Middle East peace initiative; apparently he will be sending Sec of State Colin Powell to the Mideast.
  • riq, hea point. Ma arvan tegelikult, et isegi nad kohapeal ei saa hästi aru kelle maa see on, seega siit murumätta otsast poolte võtmine on ikka veidi keeruline. Kuid pigem tundub mulle Iisrael agressorina. Kindlasti poleks Iisrael nii agressiivne, kui poleks USAd endale seljataha hankinud.

    USA peaks nüüd tõestama, et võitleb rahu eest, ja mitte araablaste vastu.
  • Bush : Chairman Arafat has not done enough to fight terrorism....

    Tore. Kitse peeti jälle kärneriks. Alles peeti kinni mingi laev, mis oli triiki relvi täis ja mida seostatakse Arafati endaga. Ehk siis olematu riigi väljamõeldud rahva juht, kes peaks terrorismiga võitlema ja oma alamaid hoidma kontrolli all, tegeleb ise terrori mahitamisega... Ja sõbrad araabiariigid ütlevad Malaisias, et hoplaa... suitsiidipommitaja polegi terrorist...

    No ei mahu mulle pähe, see kuidas kõik muidu vägagi targad inimesed siin foorumis Iisraeli agressorina näevad.... pen vist veel võrdlusi tooma. Olles natukene tutvunud ajalooga tooksin järgmise mõneti lihtsustatud paraleeli....

    Teil on korter. Korteris on perekond. Äkitselt pekstakse teid OMA korterist vägagi ebaõiglaselt välja. Elate sõprade juures. Vahest ka vaenlaste juures. Pool perekonda tapetakse vahepeal maha kellegi Adolfi poolt.... Siis aga pärast segaseid aegu mõtlete vaatama minna, mis teie korterist saanud on. Korter on lagastatud ja seal elab keegi. Õiglusse uskudes astute oma korterisse sisse ja elate vannitoa ühes nurgas, pidevalt teie korterisse asunud tegelasi harjavarrega eemale ajades. Majavalitsus väljastab pidevalt resolutsioone, et te peate vannitoast, kus elate, loovutama vähemalt kraani ja kanalisatsiooni.... Te ei nõustu sellega, olete tige ja pidevas vastuolus samas kui terve maja teid ähvardab. Teie korteri uued "elanikud" üritavad teid pidevalt välja suitsetada saades selleks igakülgset abi ülejäänud majaelanikelt. Teie ukse peale on kirjutatud teie nimi ja ülim eesmärk - teid rõdult alla visata... Ahjaa - ülejäänud maja on mõningate eranditega räämas lobudik, teie kitsas vannituba aga on suht viisakas... Ülejäänud ümbruskonna majade elanikud teavad teid kui kõige hirmsamat inimest. Teie perekonda peetakse pättideks, kaabakateks ja sulideks lihtsalt sellepärast, et te lihtsalt tulite tagasi nõudma väikest osa sellest, mis oli kunagi teie ja teie esiisade oma...

    Selline paraleel. Juudid on need, kes elavad vannitoas, nurka surutuna terve araabiamaailma poolt. Neil on ette näidata kõrgtehnoloogia, töötlev tööstus (teemantid), maailma efektiivseim põllumajandus - samas kui araablastel ainult judaismi plagiaat koraan ja dzihhaad ning kui mõned araabiariigid naftat ei pumpaks, siis ajaks nad siiani kõrbes kaameleid taga. See on kultuuride, usundite ja mentaliteetide konflikt... ma ei kuuluta ülimat tõde, kuid minu sümpaatia kuulub Iisraelile. Ei muul põhjusel kui sellele, et ülekohut tehakse väiksemale - Iisraelile. Ning kohe on kisa lahti, kui too end kaitsta julgeb...

    Ahjaa - miks veel juudid sümpatiseerivad... Nende ellujäämisvõime on muljetavaldav. Oli Babüloonia - Nebukadnezar - tahtis juutidele vee peale tõmmata, ei tulnud välja. Oli Rooma impeerium - tahtis juutidele vee peale tõmmata, ei tulnud välja. Oli Adolf Hitler - tahtis juutidele vee peale tõmmata, ei tulnud välja. On Arafat, Gaddaffi, Saddam Hussein, Süüria, skinheadid, antisemitistid - tahavad juutidele vee peale tõmmata...???



  • see kraan ja kanalisatsioon on ilmselt Golani k6rgendikud :)

    3/4 Nobeli rahupreemiatest on saanud juudid - Dale Carnegie.
  • Kõlab nagu sa ise oleks ka juut... mis on su motiivid? Tuled siia, esitad küsimuse" ei tea kummal on õigus? .. siis hakkad tooma mingeid demagoogilisi paralleele ja üritad panna teisi juutidele kaasa tundma... kuidagi tüüpiline juudi jutt
  • Rene2, jagasid mu vihje päris hästi ära... Ja rahupreemiad rahupreemiateks, see on tõsilugu... tasuks ka muid preemiaid vaadata... ilmselt kooruks sealt sarnane tendents...

    Aga 12nda klassi füüsikaõpikut sirvides oli päris kiirelt võimalik aru saada, et valdav enamus neist, kes olid füüsikas suutnud millegi tõeliselt geniaalsega hakkama saada, olid juudid. Einstein, Planck, Oppenheimer - nimed, mis esimesena meenuvad...

    Meenutades oma lemmikraamatut "The den of thieves," siis sealgi vihjati minu mäletamist mööda läbi lillede sellele, et finantsmaailmas kipub sama lugu olevat....
  • Fjot - puhas eestlane olen. Esivanemad olid talupojad. Vanemad haritlased. Ise tunnen umbes kahte juuti. Sümpaatsed inimesed. Nagu algul mainitud, ei oma sidemeid ei vabamüürlaste, MOSSADi ega muude taoliste tegelastega, et omaks suurt motivatsiooni ajuloputust korraldada.

    Mulle lihtsalt käib pinda see, et meedia suudab olla nii pagana ühekülgne. Teades hästi meedia toimimise printsiipe, julgen pakutavas pildis/lahenduses veidi kahelda... Lisaks just nimelt eestlasena tunnen sümpaatiat väikeriigi vastu, kes suudab hiiglaslikele vaenlastele hambaid näidata. Ja "demagoogilised" paraleelid ei ole kindlasti demagoogiana mõeldud, vaid illustratsioonina nägemusele, mille on kujundanud enese rahvuslik teadvustamine, kirjandus, kahtlemine ühekülgses meedias ja lihtsalt aastaid tagasi tekkinud huvi teema vastu. Muide - ma alustasin neutraalselt pinnalt.
  • Tõesti Karum6mm, väga imelik jutt. Faktide asemel tood sa mingeid koomilisi-reaalsusega-mittepuutuvaid-paralleele. Palestiinlased on ju elanud seal aastasadu kui mitte tuhandeid ja nüüd peaksid nad minema kuhu?? Jordaaniasse?

    Juudid võivad olla sümpaatsed, aga nii erapoolik ei saa olla. Mul isiklikult pole juutide vastu kõige vähematki, kuid see mis toimub USAs ja Palestiinlaste aladel on üsna karm.

    USA läks Kuveidile appi kui Iraak ründas, mis on siin vahet praegusega?
  • Dough. Põhimõtteliselt olen ma sinu nägemusega nõus eeldusel, et sa ei tea seda, mis ajal ning milliste protsesside tulemusel äkki Iisraeli aladele araablased või isehakanud "palestiinlased" "tekkisid." Kuna kirjandust pole käepärast, siis annan märksõnaks "Karl Vaino" ja 80ndate alguse Eesti... Erapoolik ei saa tõesti olla. Olen mõneti provokatiivne, sest meedia on veel jupi maad erapoolikum.

    Ja mis toimub USAs? Seda ma ei mõista, mida sa sellega mõtled...

    Ja "palestiinlastele" tunnen ma kaasa küll. Eriti nendele, kes juhuslikult kuuli ette jooksevad... Küll aga on mul omad kahtlused nende kive loopivate tegelaste suhtes...

  • Karum6mm: aga MIKS kõik just JUUTIDELE vett tahavad peal tõmmata? Peaks nagu mingi põhjus ka olema, et terve ajaloo vältel AINULT JUUDID kõikidele jalgu jäävad.
  • Hito, sellele on lihtne vastus - juudid on nutikad ja osavad. Seetõttu rikkamad ja edukamad. See tekitab jupi kadedust. Esimene põhjus.

    Teine põhjus on aga selles, et nad on osavad ka siis, kui nad pehmelt öeldes sigatsevad - Beria, Marx, väidetavalt Lenin, Hitleri lähem kaaskond... Ühesõnaga efektiivsed kõiges - ka sigatsemises. Kindlasti on seda tendentsi ka konfliktis palestiinlastega. Samas ei muuda see sugugi üldist pilti.
  • just selle sigatsemise pärast neid materdataksegi. Nad peaks väheke tagasihoidlikumad olema. Kasutagu oma tarkust aga võimuiha läheb neil küll üle igasuguste piiride.
  • Karum6mm, mina alustasin ka täiesti nullist, ehk isegi väikse eel-vimmaga araablaste suhtes selle konflikti uurimist. Ja minu arvates tehakse palestiinlastele liiga.

    Meedia - minu arvates on meedia nii hoolega araablasi materdanud, et mingist araabiameelsusest ei saa juttugi olla.

    Mis toimub USAs? Juutidel on seal suur võim nii Kongressis kui meedias, selle kaudu hoitakse USAl üsna ilusasti käpp peal. Seega ükskõik mida Iisrael ette võtaks, NATO sinna müttama ikka ei läheks.
  • Tru, dough. Palestiinlastele tehakse liiga. Ma selles suhtes ei vaidle. Ma vaidlen vaid selles suhtes, et Iisraelile tehakse veelgi rohkem liiga ning palestiinlastele liiga tegemine on selle otsene resultaat. Ükski araabiariik ei kannata Iisraeli riigi olemasolu silmaotsaski ja sellest ka probleemid, Araablastel oleks aeg aktsepteerida ja "palestiinlastel" assimileeruda. Aga nii see ei lähe. Ühel poolel on esiisade maa, teisel poolel aga hüüdlause "kõigepealt tapame laupäeva rahva, siis aga pühapäeva rahva." Seega kui araabiamaailm on juutidega lõpetanud, on meie kord?

    Meedia.... olen huviga jälginud.

    CNN - kergelt araabiameelne, kuid annab ka juutidele sõna.
    BBC World - nendib fakte. Analüüsis kaldub palestiinlaste poolele.
    Euronews - ilmselge araabiamaailma hääletoru.

    Kohalikust meediast ma rääkima ei hakka. Tsiteeritakse selliseid väljaandeid nagu Christian Science Monitor (vabandage!!!!!!!). Pealkirjad on araabiameelsed. See oleks nagu trendikas ja "intellectual thing to do." Ainus, mis ma öelda oskan, on "don't believe the hype!"
  • KArum6mm, Palestiinlaste kui rahvuse ajalugu küll eriti kaugelt ajaloost otsida ei maksaks. Tegemist on juutide ja araablaste ühise esiisa Abrahami või siis Ibrahimi järeltulijatega. Lihtsalt juutide ja araablaste esiisadel Iisakil ja Ismaelil olid vastavalt erinevad emad. Siit ka kaks erinevat "rahvust" kui sellist.

    tuleb tuttav ette?
    Respect et sul on oma arvamus, aga Su jutt meenutab mulle venelaste hala et neid eestis terroriseeritakse. Eriti kui arvestada mida venemaa eestiga teha v6ib.. v6i iisrael/usa araabiamaadega. Sinu väited et enamus tarku ja muidu maailma parimaid inimesi on juudid.. noh kas sellest ei tulekski p6hjust otsida äkki? äkki on teised kadedad? v6i juudid ylbavad..

    Juudid on alati kokku hoidnud ja nende tugevus just selles peitubki et neid k6ik vihkavad. Aga vihkamine ei tule iseenesest. Miks eestlasi ei vihata? Eino venelased eksole.. Siit ehk m6istad isegi et kysimus on t6lgendamises, ja k6ik inimesed on head ja teevad oma t6ekspidamiste järgi.

    Ja see maja kus su muinasjututegelane elas.. keegi ehitas selle ju..
    ja see oli yks poiss nimega jumal, kellel on teatud kana juuda rahvaga kitkuda..
    v6i mis piiblis öeldigi, et olgu neetud see..

    isiklikult juutidega kokku puutunud pole.
    ei oma eelarvamusi. aga kui keegi tuleb rääkima juudist kui ohvrist siis ma tuletaks meelde
    kasv6i apananskit.. pole vaja eksole kaigele lennata..

    Apollo raamatupoes on yks raamat väga kallis mis räägib maailma ajaloost ja alade kujunemisest. minge ostke ja lugege. Ja eks eestlased ole ka kunagi uuralites elanud
    ja sealt siia rännanud, sooh, mis nyyd? v6i mis ameerikalsed indiaanlastega teevad?

    keegi araab käis välja minuarust geniaalse idee - israel lahkub palestiinast ja araabiamaad tunnustavad israeli. win-win for my eyes!

    see on m6nus teema selline mulin :)
    eriti meediaelamus - arafat on nagu wuss ja sharon on tige ja kole.
  • riq. Nüüd sa hakkasid küll põhjalikult puusse panema. Mulle meenutab hoopis näiteks palestiinlaste hala TÕESTI venelaste hala, et neid siin terroriseeritakse... Õnneks keskmine venelane on mitme suurusjärgu võrra normaalsem kui keskmine araablane...

    Riq, Jumalat pole mõtet antud diskussiooni tuua, sest siis on juutidel kõik trumbid käes. Valitud rahvas, Jumala poolt neile määratud maa jne. Kana kitkumisest juutidega on Piiblis asi suhteliselt kaugel. Ja kirjas on tõesti, et neetud on see, kes juute neab... Kristus oli juut jne... Maailma pääste tuli juutide kaudu jne... Allah on ebajumal, ebajumalakummardajatega Vana Testamendi aegu jus hästi ei käitutud jne... Basically, if God is the same God as christians believe it to be, He's on their side... bigtime. Aga see on juba teoloogiline küsmus ja nagu öeldud, seda siia sisse ei poogiks... Pigem on küsimus tõesti ühekülgses meediakäsitluses ja selles, et enamik kaldub väga ühele poolele, teadmata, mis teisel öelda on...

    Apananskilaadsetest sai juba räägitud. Beria jne... Kui juut on teadlane, on ta SUUR teadlane ja kui juut on siga, on ta SUUR siga....

    Ja see sinumeelest geniaalne idee... Vabandage! Selle käis välja Saudi-Araabia prints ja see sisaldas Iisraeli lahkumist "okupeeritud" aladelt.... Riq, kuidas Sulle meeldiks, kui Ukraina president leiaks, et kõigi probleemide lahendus on Eesti Vabariigi lahkumine Ida-Virumaalt? Not too nice? Ja rahvusvaheline üldsus plaksutaks käsi. See on sarnane suurshovinistlik käitumine nagu Idanaaber kunagi harrastas...

    Golani kõrgendikelt näiteks ei saagi Iisrael lahkuda. Sealt saab praktiliselt terve riik oma vee. Lisaks oleks süürlased siis kohe kohal ja kõrgendikelt nii hea terve riik kirbule võtta. Iga tegelane, kes korragi sõjaväes käind, naerab sealt lahkumise idee kohe välja, meeldivad talle siis juudid või mitte...


  • Iisrael sai ju oma riigi seeläbi et palestiina sai teise poole. mida vaielda?
  • Sellisest ÜRO-poolt välja mõeldud moodustisest nagu Trans-Jordaania oled kuulnud? Iisrael võiks vabalt väita, et Palestiina riik on olemas ja selle nimi on Jordaania... Selge see, et see oleks demagoogia, kuid selle kultiveerimisega jõuaks üpriski kaugele...
  • paistab et me pole ainsad kes sel teemal pead murravad minutis ka artikkel..

    keda sina kardaksid, kas tuumarelvaga tankisti v6i linguga kirjaoskamatut?
  • Vaatan CNNi.
    nii naljakas.
    Palestiinlased ja Israeli esindajad räägivad.
    Palestiinlane oli igav ja rääkis midagi rahust.
    Israeli esindaja pritsib suust tatti ja vehib kätega..
    ja üksk6ik mida kysida, on vastuseks sama jutt et terrorism ja pommid ja usa ja bla bla..

    tundub et terrorism on sama hype mis oli NEW ECONOMY internetibuumi ajal.
    ja siis k6ik moistavad et ei ole terrorismi, on ainult erinevalt väljenduv vägivald..
    ja vägivald on väga vana custom..

    demagoogia. sama nagu enamuse poliitikutel riigikogus - suva kysimusele vastatakse et
    "aga see on minu vaenlaste kättmaks et ma nii hea inimestele olen"

    huvitav, kas maailm muutuks kui poliitika tegemine v6rdsustataks rahav6ltsimisega?
    öösel utoopilised ideed.. meenutab kahtlaselt ka pohjusi miks apple fallis..

    järeldus: maailm p6hineb vähestel seadustel, mida kohandades v6id kogu krempli lahti seletada!
  • isegi yamaha samplerite foorumis ei saa asjast rahu..
    aga väga huvitavalt kirjutatud :)

    valomatic
    Registered User
    Posts: 38
    (4/4/02 1:29:41 pm)
    Reply Re: Israel vs. Palestina
    --------------------------------------------------------------------------------
    I got this off of anoter BBS and thought this to be very informative: (These are not my words, but quite an interesting read nonetheless).

    Same Old Song And Dance
    Had I not had to travel to Israel for work, I would most likely not know any more about the Israeli-Palestinian conflict then I did this time two years ago, which is pretty much saying I only know they really like fucking killing each other. But when your boss says you're going to Israel for a week, you sure can turn your attention to world affairs in a fucking hurry. Keep in mind all this violence started on the very day my first trip there ended back in September 2000. I mean we took off and things were great, and when we landed back in New Jersey all the headlines featured the riots breaking out. It was that fast.

    Anyway I digress, the purpose of me writing this jazzy little article is to explain to those of you who don't know (or really give a fuck) what all this Middle East shit is about and where it's most likely going. And I’m going to do so without wasting too much time on the trivial details or political backspins.

    To understand current events, let’s take a fast look into the past to see if we can’t see a cycle of events here.

    So let us first turn back the hands of time, to when life first formed here on Earth. Deep in the muck and protoplasmic slime, we see two groups of single celled organisms. Those from Group-A begin throwing microscopic flecks of stardust at Group-B, who in return fire back with microscopic rubber bullets. Then a cell from Group-A absorbs a bit of methane gas, migrates over to Group-B and promptly explodes, killing not only himself but mortally wounding several Group-B cells in the process. The remaining Group-A cells rejoice, as Group-B cells plan a counterattack after some of their cells learn they can become airborne.

    These puddles of muck and slime will, after continental shift, become the lands we know as Israel and the West Bank, and yes I suspect the violence has been going on that long.

    Okay now let’s spin our clocks ahead to like the 0 A.D. timeframe. In thirty words or less, Jews were enslaved by various civilizations most of which were settled in the Middle East and whose roots can be traced as the ancestors of the many Arabic countries we know today.

    (You read as: Arabs enslaved the Jews since the word "go").

    This you-enslave-me-but-you’ll-never-win-our-hearts-and-minds relationship went on for a bazillion fucking generations until eventually the Jews fled their “Promised Land” and found new places to live where they weren't persecuted, and the Arabs absorbed the vacated areas.

    Now spin the time dial forward to the late 1930's. The Jews have settled more or less all over Eastern Europe. Enter a short little man with a mustache and a big gas bill, and with the conclusion of WWII we also see the conclusion of some 6,000,000 more Jews. Well, at the end of WWII, the powers that be (the US along with Britain, the Soviet Union, and France -- hahaha just kidding about France) held the Jews up and said, "Holy shit you poor people, you've had the living shit kicked out of you for some few thousand years or so. Tell us where would like to live in complete sanctuary for the rest of your days?"

    As I recall, they narrowed it down to some place in Africa (where is inconsequential now so if you know don't tell me I don't give a fuck) and some land in the Middle East, which we now know as Israel. Well it doesn't take Colombo to figure out where they chose, and the US more or less said to the Palestinians, "Hey nice place now get the fuck out." The Palestinians were pushed out, and the Jews returned to the land they held way back when people wrote on walls with rocks.

    Presto-whiz-bango, the State of Israel was officially born. Queue bands, music, banners, food, etc, etc, etc.

    Now the Israelis -- as they were now officially called -- said to themselves, "Okay we've been the party bitches for everyone pretty much since the beginning of recorded time, especially with this Holocaust thing, so we have to make sure this will never happen again." And so it was decreed that every Israeli citizen, both male and female, would spend time in the military so everyone knew how to defend their civilization. So they trained and trained and prepared and prepared, all to insure the persecution of their kind would never happen on such a monumental scale again.

    Now spin the clock forward to 1967, and we find Israeli surrounded like they are today - pretty much by angry Arabs -- Syria to the North, Jordan to the East, and Egypt to the South. Israel is bordered by the Mediterranean Sea on the West for those of you geographically challenged. Well the president of Egypt at the time decided that he didn't want Israel to exist any more, so he picked up his Bat-phone and dialed all those Arab states surrounding Israel, and called upon them to wage one of their Holy Wars to, “rid the world of the Zionists pigs." (“Zionist” being a cool catch phrase for a Jew).

    Israel, being prepared this time and determined not to be beaten like a rented mule, deciding they would be having none of this and popped the top on the “Extra Strength Can of Whoop Ass”. Thus commenced the "Six Day War".

    Why’d they call it the Six Day War, you ask? Because that's how long it took Israel to beat the fucking snot out of all three of their attackers. Six fucking days. You think we whipped Iraq or Afghanistan's ass quick? Hell no. June 5th, 1967 Israel beat the fuck out of Egypt, the Jordanians on the 7th, and finally the Syrians on the 9th.

    So by the time the 11th rolled around, the Israeli soldiers were back in streets of Tel Aviv doing the, "We Kicked Your Fucking Arab Ass Dance", having captured lands known as the West Bank (where the Palestinians are living), the Gaza Strip (from the Egyptians), and the Golan Heights (from the Syrians). Thus the establishment of the Israelis as people not to be fucked with and their, "If you ain't Jewish, you ain't shit," attitude.

    It's important to note here that in the West Bank are Jerusalem, Bethlehem, and a snot load of other very religious places that hold high regard in both Judaism and Islam. And there’s no separation between them either, both Jewish and Islamic holy places all mixed in together to a “Berlin Wall” type solution just wouldn’t work.

    These spankings kept things quiet save for a few skirmishes in the 1970's, until 1982 when Israel decided to lay the pimp-smack down on Lebanon. The key thing to remember here is one of the commanders in the Israeli forces at the time was a General Ariel Sharon (name ring a bell?), who not only orchestrated many of the attacks on the Lebanese army, but also is accused by many Arab nations of ordering the slaughter of a shit load of Lebanese civilians.

    Now, whether or not this slaughter actually happened -- both sides claim opposite stories and I don't fucking know who to believe to be honest -- doesn't really make a fucking difference. The point is the Arabs believe he did and nobody, but nobody, is going to change their minds. In their eyes he's a butcher who kills women and children, period, end of discussion.

    Again there were a few little skirmishes in the 1990’s, but again nothing too major and all is quiet for a while until the year 2000 (see a twenty’ish year cycle here?). The existing cease fire between the Arabs and the Israelis was threadbare after all this time, and it's now that the retired Ariel Sharon makes the dumbass decision to visit one of the Jew’s most religious places (good) but does so on one of the most holy days in the Islamic faith (bad). The Arabs go fucking nuts withthe return of "the butcher", riots start, bullets fly, and the rest we can get off CNN.

    So for eighteen months now, it's been Arabs throw rocks, Israelis shoot bullets. Arabs shoot bullets, Israelis use tanks. Arabs make suicide bombs, Israelis launch planes. Then things cool down for a few days, maybe a week, and we start all over again with Arabs throwing rocks, Israelis shooting, and we're fucking back to square one.

    In the past few weeks we've seen a few dashes of hope that this whole Middle East violence thing might be wrapping up. The Saudi peace plan looked most promising in my opinion, but even that's doomed to fail. Why? Well, the deal is Israel gives back the land they occupied back from the Six Day War -- a big bone of contention for many Arab countries -- and in return Israel will “officially be recognized” by those same Arab nations.

    Riiiiiight. So that “recognition” will last about three to four weeks, and then one of the Arabic nations will snub their nose at either Israel or Ariel Sharon or both, and the rest will inevitably follow suit. Israel will then cry foul, the US will agree, and thus we’ll be secured for another twenty years in the eyes of Arab nations everywhere as, “the American capitalist dog, masters of the puppet Sharon and his Zionist regime.”

    Then one of the militant Palestinian groups - not happy with getting their land back but will instead want to push the issue to a boiling point, will throw a rock at Israeli border guards. This will of course lead to the Israelis shooting back with rubber bullets (sound familiar?), which will lead to more rocks being thrown until an Israeli soldier gets seriously wounded, then the real bullets come in and, well, I guess I don’t have to tell you the rest. You already know it, now don’t you?

    Look I’d love to hold your hand and sing “Kum’bi’yah” with the rest of your friends -- I’d like to see peace in the Middle East as much as anyone else, I’d get to travel again, gas prices would go down, and these people would be off my fucking news -- but the simple fact is it’s never, ever, ever, ever going to happen. Never. Ever. Period. The best anyone is ever going to do is orchestrate a ceasefire which will be doomed to fail before it even begins. The fires of hatred glow brighter here than in any other place on earth, and there’s no politician or peacemaker with gloves thick enough to handle it for more than a few seconds at a time.
  • Minu teada leiutasid terrorismi kaasaegsel viisil juudid. 1948. a lasid õhku inglaste hotelli. Omad vitsad peksavad.
  • Tooks sisse paralleeli Eestist -Narva tagusesse alasse võiks ju ka Eesti tangid sisse viia ja terrorismi välja juurida ja aladele Eesti uusasundisi ehitada ja Peispsi järv ka kindlalt ülioluline veeallikas. Huvitav miks me seda ei tee? Ikkagi on nii, et kel jõud sel õigus. Võrrelda Eestit ja Venemaad ning Iisralit ja Araabiamaid on kohatu.

    Teiseks on siiski suureks probleemiks Iisraeli enda lõhestatus - kui lähedal tegelikult rahule oldi? Siis üks peaministri tapmine juudi ekstremisti poolt ja sõjakurjategijast praeguse peaministri külaskäik valimisvõidu nimel pühale mäele ja kogu asi oligi untsus.
  • kuidas siis kaasaaegse iisreali loomine välja näha võis...

    In 1917 Chaim Weizmann, scientist, statesperson, and Zionist, persuaded the British government to issue a statement favoring the establishment of a Jewish national home in Palestine. The statement, which became known as the Balfour Declaration, was, in part, payment to the Jews for their support of the British against the Turks during World War I. After the war, the League of Nations ratified the declaration and in 1922 appointed Britain to rule Palestine.

    This course of events caused Jews to be optimistic about the eventual establishment of a homeland. Their optimism inspired the immigration to Palestine of Jews from many countries, particularly from Germany when Nazi persecution of Jews began. The arrival of many Jewish immigrants in the 1930s awakened Arab fears that Palestine would become a national homeland for the Jews. By 1936 guerrilla fighting had broken out between the Jews and the Arabs. Unable to maintain peace, Britain issued a white paper in 1939 that restricted Jewish immigration into Palestine. The Jews, feeling betrayed, bitterly opposed the policy and looked to the United States for support.

    While President Franklin D. Roosevelt appeared to be sympathetic to the Jewish cause, his assurances to the Arabs that the United States would not intervene without consulting both parties caused public uncertainty about his position. When Harry S. Truman took office, he made clear that his sympathies were with the Jews and accepted the Balfour Declaration, explaining that it was in keeping with former President Woodrow Wilson's principle of "self-determination." Truman initiated several studies of the Palestine situation that supported his belief that, as a result of the Holocaust, Jews were oppressed and also in need of a homeland. Throughout the Roosevelt and Truman administrations, the Departments of War and State, recognizing the possibility of a Soviet-Arab connection and the potential Arab restriction on oil supplies to this country, advised against U.S. intervention on behalf of the Jews.

    Britain and the United States, in a joint effort to examine the dilemma, established the "Anglo-American Committee of Inquiry." In April 1946, the committee submitted recommendations that Palestine not be dominated by either Arabs or Jews. It concluded that attempts to establish nationhood or independence would result in civil strife; that a trusteeship agreement aimed at bringing Jews and Arabs together should be established by the United Nations; that full Jewish immigration be allowed into Palestine; and that two autonomous states be established with a strong central government to control Jerusalem, Bethlehem, and the Negev, the southernmost section of Palestine.

    British, Arab, and Jewish reactions to the recommendations were not favorable. Jewish terrorism in Palestine antagonized the British, and by February 1947 Arab-Jewish communications had collapsed. Britain, anxious to rid itself of the problem, set the United Nations in motion, formally requesting on April 2, 1947, that the U.N. General Assembly set up the Special Committee on Palestine (UNSCOP). This committee recommended that the British mandate over Palestine be ended and that the territory be partitioned into two states. Jewish reaction was mixed--some wanted control of all of Palestine; others realized that partition spelled hope for their dream of a homeland. The Arabs were not at all agreeable to the UNSCOP plan. In October the Arab League Council directed the governments of its member states to move troops to the Palestine border. Meanwhile, President Truman instructed the State Department to support the U.N. plan, and, reluctantly it did so. On November 29, 1947, the partition plan was passed by the U.N. General Assembly.

    At midnight on May 14, 1948, the Provisional Government of Israel proclaimed a new State of Israel. On that same date, the United States, in the person of President Truman, recognized the provisional Jewish government as de facto authority of the Jewish state (de jure recognition was extended on January 31, 1949). The U.S. delegates to the U.N. and top-ranking State Department officials were angered that Truman released his recognition statement to the press without notifying them first. On May 15, 1948, the first day of Israeli Independence and exactly one year after UNSCOP was established, Arab armies invaded Israel and the first Arab-Israeli war began.

    niimodi õpetatakse lombi taga ajalugu http://www.nara.gov/education/teaching/israel/ishome.html
  • alo54... Ida-Virumaale tanke saatma... et ei ole hea paraleel? Kas sa siis ka nii mõtleksid, kui mingi sealne tegelane näiteks Tallinna Kaubamajas ennast õhku laseks koos paarikümne inimesga? Või siis mõnes pubis, kus sina ja mina regulaarselt käime? Kui sealt regulaarselt tuleks signaale, et eestlaste õige koht on meres? Sealsete elanike sõber Venemaa Eestit pidevalt ähvardaks? Ja sellele sa vastu ju ei hakka, et Ida-Virumaa on Eesti osa - vähemalt enamuse eestlaste õiglustunde kohaselt?

    Seega on paraleel paraku olemas. Ja ongi nii, et kel jõud sel õigus. Araablasi on rohkem, araabiariigid on suuremad ja enamus maailma meediast on nende hääletoru.
  • Aga äkki oleks eestis siis JUST NIIMODI kui me käituks nagu israel?
  • Suvalise mängu v6ib v6tta kokku viie tähega:
    *Players
    *Added values (of players)
    *Rules (or how game can be played)
    *Tactics (or how exactly game is currently palyed)
    *Scope (or what is the scope of the game?)

    S6ltuvalt skoobist (israel/palestiina, israel/araabiamaad, israel/palestiina/maailm) s6ltub ka kes on mängus (palyers), ja sellest s6ltub kes on n6rgem (added values). Kui usa juba mängus on siis on usa liitlane tugevam.

    Tactics on araabidel pommid ning israelil tankid. ja poliitiliselt punnitab palestiina ehk rohkem kui israel. EU on naiteks palestiina poolel, isegi usa kaldub palestiina poolele. Rules on see, et terrorism=paha,tankida=hea.

    no siit v6ib juba ise mänge konstrueerida..
  • "Arab governments can use oil as a weapon. They can cut off the flow
    of oil to all the countries which have good ties with Israel."
  • riq minust veidi paremini aru saanud. Tõesti eestlased võiksid Tallinnas kopaga Igavese Tule monumendi maha tõmmata, okastraataia ida-virumaa ja ülejäänud eesti vahele tõmmata ja tööle lubada ainult keelt oskavaid (mida iganes ) venelasi, seetõttu tekiks olukord, kus eestlase keskmine palk oleks venelase omast 10 korda suurem jne.

    Minu väide käis Narva taguse ala kohta, so see mis jääb Venemaa poole ja millele eestlastel lausa seaduslik õigus on, samas ega väga ei tahagi seda tagasi, sellega saame juurde hunniku ebastabiilsust.

    Seega kokkuvõtteks on võimalik süüdistada mõlemaid pooli ja Iisraeli tegevus on pea sama räpane, aga eriti taunitav kuna seda tehakse riiklikul tasemel.
  • eks neil(iisraellased, palestiinlased, araablased) seal on natuke kuumem veri, kui meil siin (eestlane olex juba viis korda p-tähega s6nu meenutanud) ja ilmselt pole nad kuulnud vanas6na, et targem annab järele 8)
  • Neil on seal jah kuumem veri ja tihti on see veri tänaval. Vana hea lause oli vist selline "veri tänaval osta , kui kiidulaul siis müü.
  • Keda asi huvitab, siis hea raamat on Peter Mansfield'i "The History of Middle East". Jah, nagu siin ennist mainitud on iseseisva juudiriigi tekkimises pärast paarituhande aastast vaheaega (kuna need roomlased iganes asjale käpa peale panid) süüdi viktoriaanlik Inglismaa oma romantilise ristisõdijate ajast pärit mentaliteediga. Nemad hakkasid lubama massilist sisserännet ja toetasid juutide püüdlusi.

    Sajandi alguses elas Palestiina territooriumil ca 60,000 juuti ja ca 600,000 araablast. Maast kuulus juutidele ca 5%. Kui pärast II maailmasõda pakuti araablastele diili, et neamd saavad Palestiina territooriumist 45% ja juudid 55%, siis nad keeldusid. Kui nüüd mälu ei peta, siis kuulus maast sellel ajal juutidele ca 10%. Araablased miskipärast keeldusid. Kuna araabia riigid traditsiooniliselt polnud ühtsed, siis jäid araablased palestiinas ilma ka oma 45%-st protsendist.

    Mina sain sellest raamatust püstitet küsimusele vastuse.
  • Karta on, et ega siin diskussioonis ei jõuagi mingile konsensusele, sest rohkem kui ratsionaalsust, on selles konfliktis ja küsimuses religioosseid dogmasid ning kuuma verd. See kandub üle ka siia foorumisse, üks pool tundub uskuvat ühte ja teine teist poolt. Mõlemal on päris head argumendid, keegi pole kohapeal vaatamas käinud ja kumbki pool ei ole nõus oma seisukohta muutma või kasvõi kolme sentimeetrit järele andma. On siis selles süüdi juudi või araabia propaganda või juba I Vabariigi ajast pärit antisemitistliku alatooniga kasvatus...

    Ma ei ole kunagi lähtunud oma seisukohtades nn "arvamusliidritest," kuid seekord tsiteeriksin kohmakalt tänases raadiosaatee "Keskpäevatund" kuuldut. Tõnis Palts võrdles Osama Bin Ladenit ja Yassir Arafati, nimetades viimast esiterroristiks. Hans H. Luik leidis, et juutide ja palestiinlaste arengutaseme vahe on vähemalt 145 aastat... Saate kolm korda arvata, kelle kasuks... Ainult Astok julges Tartust tankide elumajadesse sõitmisest rääkida ja pidas palestiinlasi ohvriteks... Ühinen Paltsi ja Luige arvamusega.

    Ja kui raamatute soovitamiseks läks, siis võtke ette "Works of Josephus : Complete and Unabridged," Lion Feuchtwanger :"Juudi Sõda" ja Eesti Entsüklopeediakirjastuse "Püha Maa : Iisrael." Ja Henry Kissingeri "Diplomaatia" kuluks ka ära....

  • Karum6mm, nyyd ma saan kyll vihaseks "I Vabariigi ajast pärit antisemitistliku alatooniga kasvatus..." mis see oli? See veel puudus et lapsepölvest saati pähe taotaks kuidas kedagi armastada/vihata tuleb (ja eriti keda kindlasti armastama peab).

    Ja ma olen vasinud sellest teise maailmas6ja ajal juhtunu esiletoomist ikka ja veel.
    Venelasi hukati ikka way rohkem kui juute, poolakaidki hukati. Sellised asjad juhtuvad, miks peab inimene kandma vastutust kellegi teiste mineviku tegude eest? aeg oleks siis juba rahu s6lmida ja armastada mitte n6uda raha ja muid kompensatsioone mineviku eest.. Kas see mida hetkel tehakse väldib tulevikus genotsiidi kordumist? Kui juudid oleks t6esti n6rgad ja tagakiusatud siis maailm isegi ei räägiks nendest. Aga maailma maksab neile, tunneb kahetsust, ja pyyab mitte kritiseerida..

    Teema juurde tagasi: Jah just israel on syydi euroopa maj. probleemides, sest euroopa ei saa vist kunagi uut chancet sest juudid kisuvad alati vana haava lahti ja jaavad igavesti maailmale meelde tuletama kui paha nende vastu oldi. Huvitav, miks ajakirjanikud palestiinast eemaldati..

    Aeg oleks hala l6petada ja hakata elama, uus v6imalus ju neile anti. aga ei, ikka on vaja miski tankiga kuskil s6ita. Kui israel oleks t6esti 145 aastat ees, ehk siis targem, annaks ta ju järele. seda aga ei juhtu. Ühed lollid m6lemad.

    Ma ei kujuta ette mis siis juhtub kui m6ni juudiorganisatsioon siia foorumile peale juhtub.
    Tagajärjed oleks siis hullemad vist kui poliitikul pornofilmis.. Selle asemel et ylbata v6iksid juudid oopis s6brad olla ja päheastumise asemel käe ulatada.. S6prus on way igavesem kui j6ud!
  • riq, pean tunnistama, et ega ole isegi täpselt saanud, miks Krups'ilt VW-lt ja teistelt pappi küsitakse. On ju omanikestruktuur muutunud, orjade tööjõu kasutajad ammu põrgus põlemas jne. See on IMHO samas klassis idiootsus nagu neegrite (ei leia selles sõnas halba) hagid kunagiste sigaduste eest, siis kui veel orje peeti ning suitsetajate hagid tubakafirmade vastu. See on tõesti ainult omakasupüüdlik katsetamine, et "äkki saab pappi." Me peaks ka kõik tormama siis Venemaad kui N-Liidu õigusjärglast kohtusse kaebama - mis siis, et põhirepresseerijad samuti on ammu juba oma otsa leidnud... Seega good point, riq! Ometigi kas väide, et juudid on süüdi Euroopa majanduse nõrkuses pole mitte liialt meelevaldne? Ma viskaks kivi hoopis sotsialistide kapsaaeda... Kas mitte 12s liikmesriigis 15st pole mitte sotsialistid võimul? Ja sotsialistid pole kunagi majandada osanud...

    Mis aga holocausti puudutab, siis jätaksin ma juutidele õiguse viriseda küll. Niivõrd mastaapse süstemaatilise hävitamise kohta ikka maailmas palju näiteid võtta ei ole.

    I Vabariigi aega tagasi pöördudes, siis... oli mul vanavanaisa, kes elas 100-aastaseks. Vähesed on näinud nelja võimu ja omavad sellist elukogemust. Tema refereeringud I Vabariigi aegsetest ja suhteliselt suuretiraazhilistest väljaannetest olid oma olemuselt suhteliselt karmid, et mitte öelda sügavalt juudivaenulikud. Sarnaseid vaateid on selleaegse põlvkonna hulgas mu kogemuste kohaselt veelgi. Ja mulle ka TÕESTI ei meeldi, kui emapiimaga kaasa tuleb ka kohustuslik vihkamine ja/või armastamine.

    Ja sõprus on igavesem kui jõud? Kogu austuse juures, riq, aga kas see pole mitte liigne idealism? Tankiga kuskil sõitmine on Iisraeli jaoks message, mida araabiamaailmale saata. Message kõlab: "Tulge ainult ja me paneme teile täiega niikaua kuni jaksame!" Brutaalne? Barbaarne? Tsiviliseerimatu? LOOMULIKULT! Samas, kui seda kõike ei tehtaks, ei saadetaks nii mehi kui naisi 4-5ks aastaks sõjaväkke, ei kasvatataks algkoolist peale patriotismi, ei relvastutaks hambuni, siis sõidaksid samad araabiariigid sellest samast väikesest (!!!) Iisraelist esimesel võimalusel üle ja kihutaks "juudid merre." Ja kas maailm teeks midagi? Vaevalt küll. Maailm ei teinud midagi, kui Kampucheas inimesi tapeti nagu kärbseid, maailm ei teinud midagi kui Euroopa keskel Balkanil serblased süstemaatiliselt moslemeid hävitasid ja siis veel olid vist Aafrikas mingid hutud ja tutsid, kes nagu omavahel hästi läbi ei saanud... laipade arv oli nii suur, et nullid ajasid pea ringi käima. Maailm ei teinud midagi - it never will!

    Niiet targem ei ulata kätt, sest see raiutaks kohe maha ja järele ei saa anda, sest enam pole kuhugi minna...
  • Karm karm. Juutidest saavad sellisel juhul samasugused või hullemadki natsid kui seda Saksamaal 1930.-ndate lõpus oli. Kõigepealt alustatakse 145 aastat arengutasemelt maas rahvuse maalt väljapeksmisega (loodetavasti gaasikambrid jäävad ära). Eluruumi, antud juhul siis veevarude ülevõtmisel ei ole ka ükski vallutus küllalt halb. Et ellu jääda peavad "alamad" surema?
    Antud juhul ongi vastik see, et meetodid samad mida nende endi vastu kasutati.

    Aga mis oleks siis probleemi lahenduseks? Kes on süüdi, seda vast selgeks ei saa, aga lahendust oleks vaja, see on selge. Ühelt poolt siis praeguste okupeeritud aladega Iisraeli riik, mis koosneks 99% juutidest? Kas see oleks ajalooliselt kõige õigem? Või siis Iisrael okupeeritud piirides, kus on viienda kolonnina palestiinlased sees. Või siis Iisrael ja Palestiina riik raudse eesriidega eraldatuna?
  • alo54, heameelega joonistaksin Sulle pildi sellest, kui suur on araabiamaailm ja kui väike on Iisrael. Vaata kaarti! Tee endale tabel, kus on kirjas 22 araabiariigi rahvaarvud, armee suurused ja pindalad... Mõne suhtarvu võid ka leida. Ma väidan jätkuvalt, et väiksemale (ja muuseas piirkonna AINUKESELE demokraatiale) tehakse liiga. See selleks. Veevarude ülevõtmine? Ebaõiglane? Ellujäämine õigustab paljutki, kuigi mitte kõike... samas käib Iisraelil 1948ndast aastast alates võitlus justnimelt ellujäämise pärast...

    Ok, aga kui sa lahendust küsid? Selles see "nali" ongi, et seda ei ole. Kas sa Hamas'i juhi intervjuud 60-s Minutis nägid? "Will the fighting stop when you achieve your goals that you have set right now," küsis vist Mike Wallace isiklikult... Lispustatud ja habemega Hamasi "finantsjuht" muigas selle peale ja mökitas vastu, et "vaevalt küll" ning rääkis sellest, et juudi naised ja lapsed on samamoodi okupandid nagu sõduridki.

    Seega ei rahuldu üks pool tõenäoliselt vähemaga kui teise poole totaalne hävitamine. Mis lahendust Sa siin näed? Üks ajab taga ajaloolist õiglust ja teisele lihtsalt ei meeldi juudid ja tahaks ka nagu seda pisikest maatükki... Mõlemad tahavad Jeruusalemma endale pealinnaks ja mõlemad tahavad templimäel pühakoda pidada. Lahendus? Pole. Rahu tuleb alles siis, kui üks pool on saavutanud totaalse dominantsi. Enne seda hukkub veel aga palju süülisi ja süütuid juute ja palestiinlasi. Näis, millal juudid Al Aqsa moshee õhku lasevad - peale seda ootaks küll juba globaalse mastaabiga jama....
  • organisatsioonis ei lahendata probleeme nii et kes syydi kes mitte.
    kuulatakse osapooled, leitakse nende yhised punktid ning
    pannakse kirja prioriteedid. seejärel hakatakse kompromissi sobitama.
    ma ei saa aru miks siis targad inimesed poliiitkud nii ei tee?
    pisikesed riistad meestel vä?

    kuna ei israelil ega araablastel pole nö. manageri
    kes nende konflikti peaks lahendama (ja kuri s6na on olematu argument)
    ning keegi ei soovi vist probleemi lahendada..

    siis probleem enne ei lahendu kui israelile keegi s6jaliselt pähe astub,
    araablastele tehakse v6ta-v6i-jäta ettepanek ning poliitikast loobutakse
    j6ulise sekkumise kasuks..

    ma laseks lihtsalt iga israeli tanki palestiina aladele s6itmise järel sodiks,
    ning iga pandud pommi eest annaks 100km2 maad israelile.
    siis tekib probleem et kas juudid ise pomme ei pane..
    v6i et kas palestiinlased ise köiega tanke oma maale ei vea..:)

    mis te arvate, kuidas oleks koige oigem pommiprobleemiga tegeleda?
    palestiina pommareid raske ohjeldada, kuna neil pole yhtset käsurivi..
    miskeid amatöörpommereid on palju :(

    minuarust peaks israel alustama, ja kui siis palestiinlased ikka veel pomme panevad
    siis tuleks m6elda mida edasi teha.. kuskilt peab alustama ning tanke on kergem
    tagasi hoida kui partisane..

    araablastelt tuleks kyisda, mis lopetaks pommitamise.
    vastus "juudid merre" eest nina veriseks, aga kui nendega lepe solmida siis prast voivad
    vaid iseendid syydistada kui anti v6imalus konflikt lahendada..

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon