Aktsiamäng 2003: Tervitus - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Aktsiamäng 2003: Tervitus

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere,

    Jällegi on algamas aktsiamäng Noor Pensionär.

    sB
  • Sel aastal on eriti ilusad/magusad auhinnad :)
  • Kuidas see mäng täpsemalt käib?
    Palju reaalselt raha peab olema, et seda mängida(minimaalselt), kui need aktsiad miinusesse jäävad mis ma ostan, siis kas kaotan selle raha?
  • Tere Erki,

    Reaalselt peab sul olema 100 krooni, et oma portfell mängus registreerida. Kuna mäng käib tegelikkuses virtuaalse rahaga, siis ei kaota sa aktsiate miinusesse jäädes midagi. Pigem võidad kogemuse :).

    sB
  • Paar küsimust reeglite kohta:
    1) Milline on hiliseim tehingu sisestamise aeg, et see tehtaks jooksva päeva
    sulgemishindadega;
    2) Kas peale müümist on see raha kasutatav ostmiseks samal päeval.
  • Mustjaak,


    1:

    - Eesti aktsiate tehingukorraldused täidetakse kell 13.45. Sama päeva tehingukorraldusi saab jätta ning tühistada kuni kella 13.45- ni samal päeval. Peale 13.45 sisestatud tehingukorraldused lükkuvad järgmisesse börsipäeva. Turuhinnaga tehingukorraldusi teostatakse Tallinna Väärtpaberibörsi sulgemishindadega

    - USA aktsiate tehingukorraldused täidetakse järgmisel hommikul kell 5.00- 7.00. sulgemishindadega. Hindade saamise allikaks on PC Quote.com. Valuuta konverteerimiseks kasutatakse USA börsside sulgemisaja USD-i turukurssi. Sama päevaga tehingukorraldusi saab jätta ning tühistada kuni 22.45-ni samal päeval. Peale kella 22.45 sisestatud tehingukorraldused lükkuvad järgmisesse pangapäeva.-

    2: jah


    sB
  • Ei saa aru ,kui eile laekus esimene raha ja tehti esimesed tehingud ,kuidas
    saavad osad portfellid ca 100% kasumis olla ?
  • see foorum siin on väga raskesti leitav muide ,sellele esilehele viidet ei saa ?
  • täpsemlt minu mõte lfc mõlema märkuse osas
  • sb oled ikka kindel teise küsimuse vastuse osas?
    et kui täna teen müügikorralduse siis saan kohe seda raha kasutada ka juba ostukorralduseks?
    kas aluseks võetakse tehingu sisestamise hind - selle järgi arvestatakse siis palju müügist raha laekub?
    see oleks tore küll kui nii oleks siis ei tuleks vahepealt tühja päeva
  • milline kena üllatus kohe varasel hommikul! ei teagi, kas nutta või naerda, aga tundub, et tegemist on järjekordse hea eesti asjaga...
    aga olgu, ei taha ilkuda, kuid mõned retoorilised küsimused edetabelit vaadates tekkisid siiski:
    1. Korraldajatel on tibake sassis portfelli turuväärtus ja raha vaba jääk või olen ma millestki valesti aru saanud?
    2. Kas ma olen miljonär kui mul on hambahari ja miljoni eest kohustusi või olen ma millestki valesti aru saanud?
  • lfc:
    > Ei saa aru ,kui eile laekus esimene raha ja tehti esimesed tehingud ,kuidas
    > saavad osad portfellid ca 100% kasumis olla ?

    Siin on tegu ilmselt lühikeseks müümisega ja seetõttu ehk jääb mulje millestki veidrast. Võlakohustust edetabelis eraldi välja ei ole toodud ja seetõttu jääbki mulje 100% kasumist. Ei ole kindel, aga ilmselt on see nii.

    yanek:
    > et kui täna teen müügikorralduse siis saan kohe seda raha kasutada ka juba ostukorralduseks?

    Ise ei ole pädev sellele vastama, aga arvestades, et müügikorraldus peab olema tehtud 22.45'ks (USA turgude puhul) ja samas müügihind arvestatakse sulgemishinna pealt (mis selgub alles veerand tundi hiljem), ei ole võimalik kohe arvestada kui palju see korraldus sulle täpselt maksma läheb. Seega ei saa ka kohe peale müügikorralduse tegemist teha ostukorraldust. Isegi kui sa selle ostukorralduse saaksid teha peale turgude sulgemist (näiteks 23.30), mil sulgemishinnad on juba teada, ei ole sul enam soovitav teha uut ostukorraldust - ost vormistakse (mängus) järgmise päeva sulgemishinnaga ja seetõttu võid kaotada liiga varase ostuga raha.

    Kui nüüd millegagi väga puusse panin, palun parandada.

    Eifu;)

  • Kui eile tehti esimesed ostud portfellidesse,kas ei peaks siis muutused alles homme kajastuma?Tundub,et ka reposid saab teha.Mängu reeglites ei ole sellest kahjuks sõnagi mainitud!!!
  • Ei suuda end leida edetabelist? milles võib olla probleem?
  • Ahaa, leidsin end viimase lehepealt, kus väidetakse, et minu portfelli turuväärtus on (-52.47) Krooni. Samas portfelli sisu vaadates on see pisut alla 10.000.- krooni. Kas oleks võimalik seletada, millest selline suur vahe, ehk siis ligi kümnetuhande kroonine vahe tegelikus seisus ja edetabeli seisus. Sest kui auhindade jagamiseks läheb, siis arvan et see asi oleks vaja ennem lahti seletada, et ei tekist tühjast tüli....
  • esimesed 24 on ilmselt lühikese pos soetanud eile :)
    seega nii suur pluss

    aga ma ei saa aru kuidas mõnel saab alla 5000 portfell olla?
  • Tõesti kummaline.Eilse sulgemishinnaga ostetud aktsiad on tabelis portfelli väärtuse pea
    olematuks teinud.Reaalsusega pole siin midagi nagu tegemist.
  • kas keegi teab palju eelmine mäng porfelle kokku oli?
  • Vabandame LHV poolt kõigi mängijate ees portfellide turuväärtuste ja edetabeliga tekkinud segaduste pärast. Nüüdseks peaks edetabel õigeid seise näitama ning kõik mängijad enamvähem 5000 kr pulga peal paiknema.

    Kuna lühikesed positsioonid arvestatakse miinusmärgiga portfelli turuväärtuse hulka, siis peab ka kogu 5000 kr eest lühikeseks müües portfelli lõppväärtuseks ca 5000 kr jääma. Ehk siis algselt on 5000 kr, lühikeseks müügist laekub 5000 kr ning lühikese positsiooni turuväärtuseks on -5000 kr.

    To: popmart,
    Kus tekib tunne, et mängu raames saab ka reposid teha ehk siis laenuga aktsiaid osta? See ei tohiks kindlasti võimalik olla ning kui kuskil sarnane võimalus välja paistab, siis tahaks selle kohe ära parandada.
  • ikka on tabel ju vale
    ei saa ju olla üle 5000 kellelgi
    ega ka alla
    portfell tuleb üle 5000 siis kui on võetud lõhike positsioon ja tegelikult on aktsia turuhind veel tõusnud peale tehingu sisestamist ja soetamine läks kallimaks kui 5000 kr.
    mis tähendab et rahakonto läks tegelikult miinusesse - ja seda miinust tuleks ka arvestada

    kas ei oleks kergem kui te kogu rahajäägi arvesse võtatae tabeli koostamisel ehk ka selle mis hommikul peale kantakse - siis peaks asi ju korda minema
  • Edetabeli kuvamisel oleks hea, kui oleks võimalik kogu edetabelit ühe pika tabelina võimalik näha. Praegu on tunne nagu vaataks lukuaugust tuppa - näed jupi kauppa seda edetabelit ja niimoodi ei saa just eriti head ülevaadet, kui just ei kopeeri ja pasteeri kusagile kokku.

    Lisaks võiks olla graafik iga portfelli käekäigu kohta ja lisaks veel ühes graafikus koondatuna ntx top 50 (parem, kui kõik) portfellid oma turuväärtustega alates mängu algusest päeva kaupa.
  • Selgitaks veidi seda, miks mõned portfellid hetkel üle 5000 kr edetabelis on. Asi selles, et 29. sept kell 15:00 (kui tehti eesti aktsiate orderid aktsiamängu jaoks), olid meil probleemid eesti turu sulgemishetke bid-ask hindadega ning seetõttu tehti orderid sulgemishinnaga. 30. sept hommikul arvutati portfellide turuväärtused aga bid hinna alusel ning sellest ka vahed. Nimelt oli mõnel eesti aktsial sulgemishind nii bid kui ka ask hinnast madalam. Edaspidi selliseid probleeme tekkida ei tohiks.

    Vabandame veelkord esimese mängupäeva viperuste pärast..
  • veel üks muutmisettepanek/bugihoiatus. Momendil näitab näiteks minu konto raha vaba jääk üle 14 000 eeki. Tean, et see on tingitud lühikeseks ostmisest. kuid samas see ei ole ju mu vaba jääk, vaid see limiit, mille alusel olen ostnud lühikeseks. Vaba raha peaks tegelikult olema vaid ca. 5000 (ja seda ütleb ka süsteem mulle kui püüan üle selle kulutada). Teine 5000 peaks siis vist lihtsalt olema broneeritud...st. et omavahendite summa ei langeks liiga madalale. Ja see kolmas 5000 peaks siis olema pigem lihtsalt seal lühikeseks müügi aktsiate all. Nii oleks vast asi kõigile arusaadavam.

    Võib-olla olen millestki valesti aru saanud. Igatahes, isegi kui midagi muutma ei hakata, oleks abiks ka lihtsalt teadmine, miks on kõik need summad vaba jäägi all?

    Cheers
    Eif
  • ise küsin ise vastan. See lühikeseks müügi summa on siiski õiges kohas vist. Aga broneeritud raha võiks ikka vaba jäägi alt broneeritud raha alla tuua...
  • no aga reeglite järgi ju tehingud tehaksegi sulgemishindadega
    mis bid askist veel juttu
  • sb
    ei saa ju sisestada kohe ostukorraldust, kui olen müügi sisse andnud
    ütleb et pole piisavald vabu vahendeid
  • Yanek:
    > no aga reeglite järgi ju tehingud tehaksegi sulgemishindadega
    > mis bid askist veel juttu

    Tehinguid ei arvestata mitte sulgemihinnaga, vaid siiski sulgemishetke bid-ask hindadega, ära neid segamini aja. See oli ka kusagil help lehel vist kirjas?

    Cheers
    S.
  • Kas peale luhikeseks muuki tuleb katmiseks panna tagasiost voi lihtsalt ost
  • krt see tabeli asi jah kahtlane! tabel võiks muutuda tõesti siis, kui raha peale ka kantakse!


    SOOVITAN soojalt veel panna tabelisse järgmise lehe kõrvale nummerdatult kõik lehed! Üsna tülikas on klõpsida 10 korda järgmine leht, et näha viimaseid! Selle võiksite tõesti parandada, või teha tabeli jutti alla, see oleks veel parem!
  • Kui ma tegin portfellid 29 sept, aga maksta soovin täna (so 2 päeva hiljem), kas ma pean siis tasuma 100 eek/portfelli eest (kuna portfellid tegin soodsama hinna ajal) või 150eek/portfelli eest (kuna praegu on juba kallimate portfellide aeg) ??
  • Usd, lühikeseks müügi sulgemiseks tuleb valida tagasiost.

    Malar, sellisel juhul pead maksma ikkagi 150 krooni, sest portfelli eest tasumise hetk on ikkagi oluline.
  • Kas 5usd ja 10K käibe limiite ei peaks rakendama ainult tehingu teostamisel?
    Ma eile ei saanud tehingut sisestada, kuigi käive tuli 15,4K, sest enne kella 22.45 oli alla 10K.
  • piuks,
    tabelis suurema kiirusega liikumiseks võid ka peale esimest korda "järgmine" vajutamist muuta aadressireal "startrow" väärtust, nt startrow=301
  • miks on tehingute tegemisel kalkulaator eur eek
    äkki usd eek oleks nagu vajalikum?
  • Mulle on küll mitmekümnel korral EUR/EEK kalkulaator abiks olnud. Samas võiks olla lihtsalt lisana juures US/EEK kalkulaator.
  • kuidas sa seda eur eek kalkulaatorit kasutad aktsiamängus?

    ja mis kasu on nendel kes saavad auhinnaks lhv pro kasutusõiguse aga nad on juba nagunii kvalifitseerunud niikuinii
  • Mõneti tobe küsimus - mis saab siis, kui ostetud/lühikeseks müüdud aktsia hind langeb alla 5USD'i - kas sellisel juhul saab positsiooni ikkagi sulgeda? Või toimub automaatne müük/tagasiost, kui hind liigub alla 5USDi?
  • Eilse päeva USA turu parim tõusja NFLX +18,7% ja suurim langeja CTMI -10,8%. Edetabeli liider + 30%?
  • jah, tuhat vabandust, väga hea valik :)
  • äkki näiteks SPNC :)
    mõned lähevadki vaid FDA uudiste peale välja
  • hmm, aga võiks keegi mulle pisut selgitada, mis moodi on võimalik taolisi asju ennustada, st. mis asi on üldse FDA ja kust info võiks leida?

    eif
    dumbuser
  • heh, nagu ikka, küsin liiga vara. Kes veel taoline dumbuser on - "FDA - The Food and Drug Administration on valitsusasutus, mis vastutab ravimite, toidu, kosmeetika ja meditsiinitehnika ohutuse ja kasutuskõlblikkuse eest."

    Cheers
    eif
  • millest need muudatused edetabelis on tingitud?
  • Augud süsteemis. Nüüdseks parandatud.

    sB
  • Yanek,

    ilmnes, et mõned tehingud olid toimunud fiktiivselt s.t. aktsiatega tegelikult tehinguid ei toimunud (kauplemine oli peatatud) ja seetõttu ka selle ilmnemisel tehingud tühistati.
  • Tere
    Ma ei saa ru miks ma ei saa maha müüa oma portfellist RAD aktsiad? NYSE, ütleb et seda aktsait leiti mitmelt börsilt aga valikud on ühesugused? Olen mitu korda proovind, kord valin ühe kord teise kuid ei lase müüki panna?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon