Aktsiamäng 2003: Näpunäiteid osalejatele - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Aktsiamäng 2003: Näpunäiteid osalejatele

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tänasest algab taas aktsiamäng Noor Pensionär - 100 krooni eest suurepärane võimalus saada kogemusi aktsiaturult. Kirjutan täna paar näpunäidet, millega mängus osaleja peaks arvestama.

    Kuna aktsiamäng on suhteliselt lühike - kestab see ju alla kuu, siis tuleb olla üsna edukas turu suuna lühiajalisel ennustamisel. Seetõttu otsustasime mängu lisada ka aktsiate lühikeseks müügi - saab teenida ka aktsiate languse pealt (loe siin sellest pikemalt). Sest lühiajalisel kauplemisel on see väga oluline instrument.

    Tingimused on siiski veidi erinevad LHV reaalsest kauplemiskeskkonnast. Nimelt saab aktsiaid lühikeseks müüa vaid raha tagatisel, seega ei saa kasutada raha korraga nii aktsiate ostmiseks kui lühikeseks müügiks. Näiteks kui Teil kontol on 10 000 eek, saate selle summa ulatuses lühikeseks müüa. Mõningased erinevused tõime reaalse keskkonnaga võrredles sisse seetõttu, et mängus oleks kõigile tingimused võrdsed.

    Kolm olulist piirangut, mida oleme seadnud, et kõikidel mängijatel oleks võrdsed tingimused:

    1) ostetav aktsia USA börsidelt peab maksma vähemalt 5 USD - sellega elimineerime väga palju kõikuvate odavate aktsiate (nn. penny-stock) kasutamise, mis võivad kõikuda väga võimsalt;

    2) tehingu tegemiseks peab päevakäive olema antud aktsia puhul vähemalt 10 000 - sellega elimineerime turu mõjutamise ja ebareaalselt suure kasumi teenimise ebalikviidsete aktsiatega. 10 000 piir näitab, et aktsiaga on vähemalt reaalselt kaubeldud ja tegemist pole nn. kummitus-aktsiaga.

    3) Tallinna börsil saab kaubelda Hansapanga, Telekomi ja Norma aktsiatega. Ülejäänud aktsiatel on likviidsus väga madal ja seetõttu me neid ei lisanud.

    Mida veel üks aktsiamängur peaks arvestama? Kindlasti tasub ennast turuga kursis hoida - lugege, mis me LHV lehel turust arvame ja kindlasti anname siin ka mõtteid milliseid aktsiaid valida. Võite logida ka LHV chatroomi (https://www.lhv.ee/chat/index.cfm?nocache=1) ja kuulata mis teised investorid arvavad turust, kindlasti on ka chatroomis huvitavaid ideid aktsiamänguks. Reeglina alustatakse chatiga kell 15.00.

    Tehinguid saate USAs sisestada ja tühistada kuni 22.45-ni e. 15. minutit enne börside sulgemist, hommikuks on näha mis hinnaga tehing teostati.

    Registreerida mängule saate siin ja minu enda kogemus ütleb, et aktsiamäng on väga hea viis alustamiseks - saab esimese tunde turul toimuva suhtes kätte.

  • registreerusin juba varem kuidas mängu siseneda
  • vali linkidest portfell ja sealt portfelli ulevaade.

  • Kindel viis, mida näib et paljud kasutavad et häid kohti saada, on teha kaks täiesti sümmeertrilist portfelli võimalikult skisofreenilistest aktsiatest: ühte koguaeg ostad ja teist müüd lühikeseks. Ükskõik kas see aktsia tõuseb või langeb, üks nendest portfellidest saab edetabelis hea koha, eeldusel et tõus või langus on piisavalt suur.

    Reaalelus ei võida sa niimoodi muidugi midagi (kui sa just 2 OÜ-d ei tee, milledest üks peabki pankrotti minema), nii et kas selline trikk ei võiks mängu reeglitega mitte ebasoositud olla?
  • jaakl, päriselus on selle võimaluse nimi straddle. Ja seda kasutatakse küllaltki aktiivselt. Ka LHV on pakkunud korduvalt soovitusi straddle strateegia rakendamiseks. Nii et mina küll pole vastu sellele, et keegi seda strateegiat ka aktsiamängus kasutab - on ju tore, kui mõni inimene on taibukam kui teised :) Pealegi, üldiselt ei ole kõige enam kõikuda võiva aktsia valimine ka sugugi nii lihtne.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon