Rootsi kunn lasi Estonia põhja - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Rootsi kunn lasi Estonia põhja

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Artikkel tänasest Postimehest. Ilmuvad üha uued faktid, mis kinnitavad vana kahtlust, et rootslased vassivad ikka täiega Estonia katastroofi osas.



    Rootsi vedas Estonial salaja sõjaelektroonikat



    Rootsi sõjaväeluure vedas kümme aastat tagasi parvlaeval Estonia Tallinnast Stockholmi siin asunud Vene vägedelt ostetud salajasi elektroonikaseadmeid, väitis toona Rootsi tollis töötanud ametnik telesaates.

    Kümme aastat tagasi uppunud reisilaevaga Estonia veeti suure saladuskatte all Rootsi Vene päritolu militaarvarustust, teatas teisipäeva õhtul Rootsi telesaade «Uppdrag granskning».

    Tõenäoliselt tegelesid salakaubaveoga Rootsi kaitsejõudude esindajad koostöös Ericssoni kontserniga, väideti seal.

    «Rootsi võimud leiavad, et uut uurimist ei ole mõtet alustada ilma kindlate asitõenditeta. Näitame, et Estoniaga veeti relvi, kuid me veel ei tea, kas õnnetusööl oli laeval selline laadung,» tsiteeris teisipäevane Helsingin Sanomat saate toimetajat Lars Borgnäsi. «Selle kindlakstegemine võib asjadele uue pöörde anda.»

    Kõrgem käsk

    Rootsi sõjaväeluure kunagise salaoperatsiooni avalikustas nüüd pensionil olev endine tolliametnik Lennart Henriksson. 1994. aasta 14. septembril kutsuti ta koos oma otsese ülemusega tollivalitsusse, kus sai korralduse lasta kontrollimata läbi auto, mis sõitis Estonial Tallinnast Stockholmi.

    Sellise korralduse sai Henriksson esimest korda: tavaliselt kontrollis Rootsi toll kõiki Eestist saabunud autosid. Kui mainitud Volvo 745 maastur sõitis sadamakaile, heitis Henriksson siiski pilgu pagasile. Seal paistis olevat sõjaväeelektroonika. Ta märkis üles ka auto numbri ja juhi nime – Frank Larsson.

    Auto oli rentinud Ericssoni kontserni tütarettevõte Ericsson Access. Selle kompanii nüüdseks pensionil olev tegevjuht rääkis telesaates, et osal firma töötajatest oli sõjaväeline taust ning autojuht kandis arvatavasti väljamõeldud nime.

    Teine, suuremat lasti vedav auto pääses kokkuleppe kohaselt tollikontrollita Stockholmi sama aasta 20. septembril ehk nädal enne Estonia hukkumist tormisel Läänemerel.

    «Uppdrag granskningi» tegijate valduses on lindistused Henrikssoni ja tema ülemuse Stig Sandelini vahel tänavu sügisel peetud telefonikõnelusest, kus Sandelin möönab, et Rootsi toodi kaitsejõudude käsu kohaselt saadetisi.

    Estonia huku ööl, 28. septembril 1994 oli Henriksson puhkusel.

    Sandelin aga väidab, et õnnetusööl ei edastatud neile andmeid relvalasti liikumise kohta Läänemerel.

    Rootsi kaitsejõudude ja sõjaväeluure tolleaegne juhtkond ei soovi päevavalgele ilmunud fakte kommenteerida.

    Äri Vene armeega

    Postimeest eile konsulteerinud eriteenistusliku taustaga ametnikud pidasid tõenäoliseks, et Rootsi sõjaväeluure võis otse või vahendajate kaudu osta kuni 1994. aasta 31. augustini Eestis asunud Vene sõjaväelastelt salajasi elektroonikaseadmeid.

    «Kui meil olnuks raha, võinuks me soetada endale isegi kosmosetehnika hulka kuuluvaid vidinaid, mida siin Vene armee mustal turul müüdi,» tunnistas üks kümme aastat tagasi kaitseväes teeninud inimene. «Aga meil ei olnud raha sellisteks tehinguteks, vajasime eelkõige veoautosid, laskemoona, saapaid, telkmantleid ja kõike muud, mida Eesti kaitsejõududel vaja läks.»

    Üks eelmainitud inimese kolleege tunnistas, et toona võis märgata Eestile sõbralike riikide suurt huvi Vene üksuste vastu ning kindlasti toimus siis tehinguid, mille tulemusena said meie naaberriigid endale loodetavasti üht-teist huvitavat.
  • fakt => tõsiasi

    ei julgeks neid ütluseid küll kohe faktide hulka lugeda
  • Millised elektroonikaseadmed on kategoriseeritavad relvana? startrek?
  • Ainult veidi aega peale ESTONIA katastroofi tappis seni teadmata palgamõrvar püstolilasuga pähe Tallinnas-Lasnamael Eesti kõrge tolliametniku, endise KGB spetsialisti valiskaubanduse alal, Igor Kristapovitsi.Miks? Kristapovits küllap teadis liiga palju ja kuna teda tema tausta tõttu kardeti, siis KASSA ka vastava otsuse langetas?

    Aeg loksutab aga kõik paika, nagu nüüd näha Rootsi-poolse kalda tolliametniku tunnistustest. Tollid olid ju selle asja ilmselt kooskõlastanud??

    Ma ei imestaks kui mõne aasta pärast ilmub valja Kpt Piht ja Skandaal kõigutaks meie sõbraliku ülemeremaa valitsusringkondade alustalasid nii nagu seda pole juhtunud enam Karl 12 aegadest saadik!!!
  • Rootsi kunn nüüd ilmselt seda laeva küll põhja ei lasknud! Juhul kui asi oleks olnud nii et nad transportisid seal mustalt turult ostetud vene sõjaseadmeid siis nad ilmselt tahtsid neid ka kätte saada. Me vist teame küll kes oleks kõige rohkem soovinud sellise äri katkestamist ja kes seega kõne alla tuleb põhjalaskjana... Kui asi nii oleks olnud siis Rootsi ametnikud käitusid vägagi hoolimatult aga vaevalt et nad ise seda põhja lasid.

  • Vene sõjaväe ELEKTROONIKA ?!? HAH-HAH-HAAAAAAAAA-HAAAAAAAAAAAAAAAAAA
  • Russian electronics, American electronics .... all made in Taiwan (tsitaat USA menufilmist Armageddon)
  • noh vähemalt on tulevastel polvedel jää seest muudki välja kaevata kui kuivanud mammuteid..
  • Ühinen priitp-ga. Eestisse ei usaldatud ju "vanemat tüüpi" tuumapommigi.
    Paldiski maanteel osatakse veel põnevamaid teooriaid konstrueerida.
  • ma ei alahindaks vene SÕJAVÄEELEKTROONIKAT. Kui tavakasutuses olev kraam on ebakindel, siis ainult seetõttu, et aastakümneid maeti raha relvastusse. Pealegi ei pruugi "relv" tähendada tavainimesele tuntud kirve või oda sünonüümi:) On päris palju erinevat elektroonikat, mis pole küll relvana kasutatav, kuid mille taktikaline või isegi strateegiline tähtsus võib olla ülisuur. Näiteks, mingid erinevad otsimise-tuvastamise või ka sihtimissedmed. Samuti võib nimetatud elektroonika sisaldada ka mingite relvade juurde kuuluvaid osi, mis annavad neile nn "mõistuse." Inimene on olnud hämmastavalt leidlik, kui on tarvis hävitada teist inimest:( ...sealhulgas vene inimene üks leidlikumaid(kas siis ise leiutatud või teistelt varastatud ideed, aga ta oskab neid kasutada)
    Mitte et ma usuks kogu seda juttu Estonia kohta. Kuid naiteks soomlased said omal ajal mingeid kanaleid pidi vene päritoluga õhutõrjeraketisüsteemid "BUK-2M." Aga oh häda! Vene tehtud ja vene lennuki poole ei lenda:) Samas, kelle eest potensiaalselt end veel kaitsta? Kui sul aga vastavat tööstust omal pole, siis ise sa neid aparaate ümber ka ikka ei programmeeri. Seega tuli sebida ja üsna kõvasti. Mis loost lõpuks sai, ei teagi täpselt, aga arvan et nad istuvad siiani oma kasutute relvade otsas, kui nad pole neist lahti saanud;)
  • Kas vene sõjaväeelektroonika töötab või ei tööta, selle kindlaks tegemiseks kaks moodust: otsene lahingtegevus Läänemere regioonis-mis vist Rootsi kunnile suht mõttetu üritus Venemaa läheduse tõttu; teine ja odavam võimalus on see paganama vene sõjaväeelektroonika lihtsalt salaja ära osta ja uurida kusagil hämaras angaarinurgas Ericssoni sõprade abil kas viimane ikka töötab või mitte. Kui töötab, siis tuleb Rootsi kunnil vist suurendada endagi kaitseväe kulutusi tublisti, kui ei tööta siis ju rahulikuma südamega igal õhtul magama.
  • CharlieF, kui venelastel oleksid nii head relvad, oleks Tšetšeenias sõda juba läbi.
  • Seal olla ju mingi allveelaevakene ka sebinud ja hiljem leiti ju veel väidetavalt auk mis kahjuks oli küll laeva kaldumise tõttu mudasse peitunud!
    Kes seal küll sebida võis,vaevalt kulla ja ehete otsijad.
    Ei olnud sellel vene sõjaväeelektroonikal midagi häda. Eriti sellisel tehnikal mis oli seotud optikaga.
  • Pealegi, missugune automaatrelv ja kelle poolt valmistatud on maailmas esikohal?
  • sakslaste käest kopeeritud venelaste kalashnikov?
  • kalashnikovist oli dokfilm, v6rreldi m16ga.

    m16 on tapne, vaikese tagasilöögiga, precision instrument.
    relva ei vaja hooldust, kui kasutada oigeid padruneid.
    kalashnikov on lohakalt koostatud, ebatäpne, tulistamisel painduv pask.

    ja siis tuli lahingusituatsioon, m16 meestele anti odavamad padrunid,
    ja m16 mehed olidki hadas. kuna vietnamis oli lahivoitlus ja seega relva tapsus pold oluline.
    relv oli niigi logu niiet muda pori jne ei koigutanud seda. samas panid ameeriklased m16 otsa kondoome..
  • riq,
    nende relvade liikuvate osade töö ehk konstruktsioon on põhimõtteliselt erinev.
  • viimases horisondis oli päris mitu head lehekülge automaatidest.
  • Soovitan homset Pealtnägijat vaadata, seal tuleb ka Estoniast taas juttu
  • MSM, jänkidel ju on head relvad, näiteks "jube hea" pommitaja B-2, ometi pole sõda iraagis läbi. Relvad ei võida sõdu, võidab strateegia. Lahinguid aga võidab taktika. Seega ei tähenda hea või halb relv veel midagi. Teatavasti poleks venelastel ka niisugusel tasemel relvadega(elektroonika, õhutõrje jne) tshetsheenias midagi eriti peale hakata. Kuigi... Dudajev võeti maha absoluutse tipptehnoloogiaga;) seega toimivad küll! Hakata aga omavahel automaate võrdlema on minu meelest suht lapsik. Iga asi sobib mingiteesse tingimustesse paremini kui mõni teine. Ja vene relvastus on tasemel, või on kellegil vastuväiteid?
  • vene relvastus ei ole tasemel. see tasemel olek on myyt.
    samas kui vaadata konflikte, siis afghanistan oli hea naide.
    sodurid olid molemal poolel samad, relvad erinevad.
    kes oli edukam?

    yks teine stoori oli discoverist mig15 vs usa mingi hävitaja, vietnamis, koreas.
    taas sama lugu - mig15 oli robustne ja pidas paremini vastu vigastustele,
    aga lenduril polnud anti-g suiti ja nähtavus oli kehv ja yldse juhi ergonoomika jama.
    lisaks olid lendurid vähekoolitatud. yldiselt sai vene tehnika jälle suhu.

    conclusion oleks see, et vene tehnika on hea ainult robustsuse ja hinna poolest.
    ehk massiga löömisel. ei iraagis ega mujal pole suudetud vene tehnika superiorityt demoda.

    see miks s6du ei v6ideta on lihtne - tapmisest ei piisa. tappa ei tohi.
    kui ja jänkid tohiks tappa tsiviile, oleks ammu s6da voidetud, maa tyhi ja varemeis.

    need relvad on moeldud tsivilseeritud elanikkonna vastu voitlemiseks,
    et peale laastamist ärkab inimestes alalhoiinstinkt ja nad alluvad.
    usuhullud ei allu. miskite usuhullude kes elust ei hooli vastu ei aita miski.
    mitte miski.

    probleem on siis selles, et lääne m6ttemaailma relvadega teise m6ttemaailma vastu ei saa.
  • Mis puutub veel sellesse müstilisse vene sõjaväeelektroonikasse, siis ma pean tunnistama, et arvan kgb'st ja muudest organitest mis ma arvan, aga idiootsuses või lapsikuses ei ole ma neid kunagi kahtlustanud. Eestis ja mujal Baltikumis (ehk NSVLiidu jaoks välis- või võõral territooriumil) ei ole midagi tõeliselt salajast mitte kunagi olnud. Rõhk sõnadel mitte kunagi. Ja sellest kunagist veel vähem on neid olnud aastal umbes 1990.

    Pealekauba ei ole SSSR kunagi olnud võimeline ühtegi korralikku kivi ehk chippi tootma, projekteerima ehk küll, insenere kasvas meil kõvasti, aga tootma mitte. Ja ega neid B-kategooria USA põnevusfilme ei maksa täiskasvanud inimestel nii surmtõsisel ikka võtta. Mingeid superchip prototaipe wörth 4 miljon dollar iitsh ja mis traate külge ühendades murravad lahti 128-bitiseid enkrüptitud sõnumeid onlainis ei ole olemas :-) Näärivanu ka ei ole :-)

    Rootslastele muidugi võisid mõned lampidel baseeruvad asjad huvi pakkuda ehk küll. Vanadest vene radarijaamade lampidest saab häid helivõimendeid. Minge vaadake Roosikrantsi tänavale Hifiklubisse.

  • Ja siis ma just kuulsin kõlakat, et 97 börsikrahh oli tingitud KGB kättemaksust Rain Lõhmusele, kes Läti kaudu Venemaa keskpanga salajast arvutustehnikat Hansapanga tarbeks sisse smugeldas....
  • Venelaste relvad on tõesti robustsed, näiteks kalashnikov on 5 sek. osadeks võetud. Löödi vastu lauda ja valmis.
  • Ja kui teist korda löödi, pudenes kolme sekundiga kokku, kusjuures juba kuulipildujana.
    Ise nägin.
  • No-noo, priitp
    siin riigis oli nii taktikalisi kui strateegilisi tuumarakette nagu muda. Tartu oli üldse kinnine linn koos oma strateegiliste pommitajatega. võib ju olla, et võrreldes Koola poolsaarega (u.500 000)oli sõjaväelasi vähe aga oli neid pealt 25 000.
    80ndate lõpus oli vene veel (küll kustuv) aga siiski superriik
  • Et Võru külje all paiknenud raketibaasi pole siis kunagi olnud? Ja allveelaevade õppekeskus-baasi Paldiskis koos õppeotstarbelise tuumareaktoriga?
  • Internetis on olemas ülevaade Nõukogude Liidu sõjaväeosadest Eesti territooriumil: http://www.riigikogu.ee/failid/valger.pdf, lk. 83
    Seda tehnikat siin ikkagi oli, kuna näiteks õhutõrjetehnikat ja üksusi oli mõistlik pidada just piiri lähedal, mitte kuskil Peipsi taga. Ja kuna see oli mõeldud muuhulgas ka Leningradi kaitsmiseks Lääne poolt ähvardava ohu eest, siis ei saanud siia ju ainult kalašnikovide ladusid rajada...
  • HV,
    õppeotstarbeline reaktor aastast 1893... :-) Mis siin _salajast_?

    Mis puutub rakettidesse siis raketil ja raketil on vahe. Saladus oli Vene väes paranoiline, meie "ülisalajase" sõjaväeosa "ülisalajased" poliitõppused konspekteeriti alati "ülisalajastesse" kaustadesse hoidmaks neid "ülisalajases" seifis. Ja "ülisalajases" maaaluses garaazhis seisid "ülisalajased" Zil-153'd. Ainsaks tõeliseks saladuseks oli ehk see, et need olid nii paljaks varastatud, et koosnesid vaid kereplekist :-)

    Kas ka see on "saladus", et kõik lennuliiklus ja muu radarivvärk käib(s) Venes kõik käsitsi, telefoni, joonistet plansheti ja teleksi teel üle mädanenud sideliinide, et mingeid automaatjuhtimissüsteeme tegelikult pole ja/või need tegelikult ei tööta. Et juhul kui sideliin on katki siis on kõik perses, kuna raadiolingid jms _tegelikult_ ei tööta.

    Nüüd jõuame tasapisi selle "salajase supertehnikani" Tartu lennuväljal. Mõni waild guess mitu % sellest lennukipargist reaalselt õhkutõusmisvõimeline oli?

  • ära aja priitp,
    nii mõnedki väeosad funkasid venes päris korralikult.
    mitte küll kõik aga siiski just seesama Tartu Raadi pommitajate polk. nood olid vist võimelised väga suurt vahemaad kontrollima.
    TMis kirjutati miskit sorti venelaste uuest leiutisest - torpeedost mis võimeline liikuma ca 400km/h vee all? Mingi vigur oli veel.

  • Just TNT,
    sa räägid venelaste vüimekusest rauaga (Ferrum) ümber käimisel. Seda oskust ma ei ole vaidlustanud. 400 kilti tunnis küttev torpeedo on insenerikunsti näide ( ja ka seda ma olen venenaal kõrgeks pidanud), mitte vinge sõjaväeelektroonika (Silicium). Tuleta meelde, et me räägime svenssonist kes kahtlustas, et Estonia lasti põhja kuna seal veeti varastet vene sõjaväeelektroonikat.

    Kes teab miks Matthias Rust Moskvani välja jõudis. Vale vastus on, et teda ei märgatud radaril...
  • priitp

    Äkki on Sul selle kohta ka mingi oma versioon kuidas NL 60ndatel Powersi U2 alla tulistas kõrguselt, mis USA arvates oleks pidanud olema üldse kättesaamatu NL tolleaegse tehnika taseme juures?
  • Ei ole, aga seda tean küll, et, kui mul ei tõuse piisavalt kõrgele, siis on vaja rohkem putru süüa, mitte psühholoogi juurde minna :-))
  • Äh, unustasin elementaarse,
    HV,
    sa rääägid ajajärgust kus elektroonika tase oli võrdne, kõik käis lampidel ja neid oskasid mõlemad pooled hästi toota. Venelased oskavad siiamaani. 90'l oli olukord selline, et Intel 80386't (Ferrarit) toodeti USA's nagu Vändrast saematerjali, aga venkudel oli raskusi (Zaparozhetsiga järjest üle 100km sõita ) toota 8086 analoogi millel kõik registrid töötaks, et ei peaks kasutama ühte proset liitmiseks ja teist lahutamiseks...... Naljakas on lugeda, et itaallased varastasid ZAZ'st salajast tehnikat ja KGB lasi karistuseks selle eest Pisa torni õhku :-)
  • Venelased nikerdasid käsitsi kokku ikke maailmatasemel tehnikat (ka elektroonikat). Probleem oli neil masstootmisega. Ja eelkõige leidis kasutamist sõjalisel otstarbel. Tippasjadele ikke 2 aasta ajateenijaid (need on reamehed ja seerud ) ligi siiski ei lastud. Tegu oli elukutseliste ohvitseridega, seepärast ka mõnel selline arvamus, sest meietaolised said ainult kalashnikovi näha ja kive tassida:
  • Minu andmetel oli viljandis paadimees..
  • nier,
    mis kasu on relvadest mida ei suudeta masstoota? :-) Ma olen 100% veendunud, et venelased suudavad laborites imeasju välja mõelda, aga need laborid asuvad Moskvas ja Kesk-Venemaal maa all, mitte Viljandis.
  • Titanicu uputasid Rockefellerid, et Astorite New Yorgi kinnisvaraäri üle võtta. Või siis Vanderbiltilt Staten Islandi praamiäri ära ostnud kohalikud bojaarid said teada, et Cunard Line tahab USA siseliinidele tulla ja otsustasid firma ajas 30 aastat tagasi sättida. Või James Cameron omab ajamasinat ja käib (suhteline - käis/käib/hakkab käima/ei hakkagi kunagi käima ega pole ka käinud) ajas tagasi ja põhjustab moodsate vahenditega eepilise ulatusega katastroofe et neist hiljem film teha ja oma nimi ajalukku salvestada. Kahjuks teeb ta seda katse-eksituse meetodil. Mis te arvate, kes põhjustas Vietnami sõja ja kas varsti tuleb Cameronilt Pompeij ja Kreeta kultuuri hukust pajatavaid filme? Ühe korra laenas seda masinat ka Spielbergile...
  • Sorry, parandan - tegelikult laenas Spielbergile 2 korda ja on nii enne kui pärast neid on korduvalt keeldunud masinat Hosni Mubarakile laenamast.
  • Aga fakt, et ta põhjas on ei muuda keegi. Meil kõigil oli keegi tuttav või sugulane, kes sinna jäi.
  • bestest s6jafilmi saaks ilmselt saksa lahingulaeva bismarck hukust ja sellele eelnenud ajujahist..
    aga kuna se on natside laev, mitte usa, siis ilmselt filmi ei tule. saksa ise ei tee. kahju. macho oleks. ja jumal hoidku - saksa u571 filmis ei olnud vähemalt armukolmnurka, seegi hea..
  • Laevaõnnetuste arv Läänemerel 2001.a 57
    Laevaõnnetuste arv Läänemerel 2004.a 121

    Allikas: HELCOM, vt http://www.helcom.fi/shipping/accidents/en_GB/accidents/
  • see on tõesti halb uudis ja postitus peaks tallinki all olema.
  • Huvitav mis seis liikluse tiheduse näitajate osas on, noh et palju aluseid Taani väinadest sisenenud on, Läänemere sisesed liinid, püügialused, harrastajad ... lõpetades nato õppuste jms?
  • Kuna Eesti meedias on jutt presidentidest, suudlemisest ja prantslastest, siis juhin tähelepanu sellele, et Prantsusmaa endine president Francois Mitterrand oma presidendiajal sai lapse koos tema ametitööd kattava Rootsi ajakirjanikuga Chris Forsne. Nüüd poeg isegi kandideerib Rootsi parlamendivalimistel paari nädala pärast. Poeg ei ole sotsialist, vaid parempoolne:

    http://www.dn.se/valet-2014/mitterrands-son-vill-in-i-riksdagen/

    (Mitterrand jäi muidugi abielus ja presidendina, ja tal oli vist veel naisi. Aga see siis Prantsusmaa.)
  • Mõni aeg tagasi juhtusin juhuslikult youtubes ühe Estonia huku videole ja asi jäi kummitama, mõtlesin, et keegi peaks selle "sae" uuesti käima tõmbama ja sa näed ERRis kolm lugu korraga

    Arvata on , et "niidid" jooksid Carl Bildt juurde kokku. Wikipeedia andmetel on mees nüüd 70 aastane, äkki keegi hea veenja saab mehe nõusse, et enne surma räägiks tõe välja või peame veel umbes 10-15 aastat ootama. Samas äkki ongi niimoodi parem, et inimesed arvavad, et sellised asjad saavad juhtuda ainult sõjafilmides.
    Laeva põhjalaskmine ei hävitanud midagi, tuukrid tõid kõik mida oli vaja kätte saada sealt veepõhjast uuesti ülesse. Asi ise kui selline võttis kindlasti kõigil osapooltel vedelaks ja isu ära.
    Oli keegi, kelle ei meeldinud, et Rootsi niimoodi relvaäri ajab, kindel, et rootsalsi ka hoiatati aga keegi ei uskunud, et hoiatused ka teoks saavad.
    Bildt peale peaministri ametit läks kohe Balkani konflikti rahuvahendajaks, ju olid seal sõbrad ees, kelledega sai relvaäri aetud.
    Sellise lihtsa loogiks järgi, et kui maja nurga tagant paistab tanki toru, siis maja taga on tank võisid laeva põhja lasta ameeriklased.
    Ammuses pealtnägija erisaates räägitakse Gregg Bemise sukeldumisest.
    http://arhiiv.err.ee/vaata/pealtnagija-parvlaev-estonia-eri
    Kogu asjast jääb mulje, et to ameeriklane võttis selle asja ette mitte selleks, et tõde kuulutada vaid selleks, et kedagi mõjutada mingit temale kasulikku otsust vastu võtma.
    Saates räägitake, et ookeaniaurik Lusitania lasti omal ajal samadel kaalutulustel põhja, reisilaevaga veeti relvi. Washingtoni ülemkohtu otsuse kohaselt kuulub Bemisele küll selle auriku kere ja ülestõstetud asjad kuid mitte selle pardal olev kaup ja esemed nagu ta taotles. No vot, peaks uurima, kas kohtuotsust muudeti peale Estonia ekspeditsiooni.
  • tulu
    Mõni aeg tagasi juhtusin juhuslikult youtubes ühe Estonia huku videole ja asi jäi kummitama, mõtlesin, et keegi peaks selle "sae" uuesti käima tõmbama ja sa näed ERRis kolm lugu korraga

    Arvata on , et "niidid" jooksid Carl Bildt juurde kokku. Wikipeedia andmetel on mees nüüd 70 aastane, äkki keegi hea veenja saab mehe nõusse, et enne surma räägiks tõe välja või peame veel umbes 10-15 aastat ootama. Samas äkki ongi niimoodi parem, et inimesed arvavad, et sellised asjad saavad juhtuda ainult sõjafilmides.
    Laeva põhjalaskmine ei hävitanud midagi, tuukrid tõid kõik mida oli vaja kätte saada sealt veepõhjast uuesti ülesse. Asi ise kui selline võttis kindlasti kõigil osapooltel vedelaks ja isu ära.
    Oli keegi, kelle ei meeldinud, et Rootsi niimoodi relvaäri ajab, kindel, et rootsalsi ka hoiatati aga keegi ei uskunud, et hoiatused ka teoks saavad.
    Bildt peale peaministri ametit läks kohe Balkani konflikti rahuvahendajaks, ju olid seal sõbrad ees, kelledega sai relvaäri aetud.
    Sellise lihtsa loogiks järgi, et kui maja nurga tagant paistab tanki toru, siis maja taga on tank võisid laeva põhja lasta ameeriklased.
    Ammuses pealtnägija erisaates räägitakse Gregg Bemise sukeldumisest.
    http://arhiiv.err.ee/vaata/pealtnagija-parvlaev-estonia-eri
    Kogu asjast jääb mulje, et to ameeriklane võttis selle asja ette mitte selleks, et tõde kuulutada vaid selleks, et kedagi mõjutada mingit temale kasulikku otsust vastu võtma.
    Saates räägitake, et ookeaniaurik Lusitania lasti omal ajal samadel kaalutulustel põhja, reisilaevaga veeti relvi. Washingtoni ülemkohtu otsuse kohaselt kuulub Bemisele küll selle auriku kere ja ülestõstetud asjad kuid mitte selle pardal olev kaup ja esemed nagu ta taotles. No vot, peaks uurima, kas kohtuotsust muudeti peale Estonia ekspeditsiooni.

    Ma huvi pärast küsin, et mis relvi Rootsi vedas täpsemalt.
  • Hakkab pihta jälle. See eilne PN oli selles osas täiesti mõttetu, et tõmbas jälle sae tühjast käima.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon