Kinnisvara mull - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kinnisvara mull

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Olen püüdnud otsida vettpidavaid põhjuseid miks kinnisvarahinnad peaks praegu veel tõusma. Eriti just nende magalate näol. On toodud ainult mingeid graafikuid ja näiteid Tokyoga, mis ei näita absoluutselt seda mis hetkel meil siin sünnib.

    Omaltpoolt toon siis sellised väited:

    Põhjus 1.
    Põhilised korterite/kinnisvara ostjad meie turul oleme ju me ise.
    Väiksed arvutused siis siia:
    Palju ma peaksin teenima et endale eluaset leida. Ühetoalisest jääb kinglasti väheseks, seega kõnealla tuleks 2 toaline.

    Valin siis Tammeõue korterid, mis jätavad meeldiva mulje, seega koht kuhu ostaks korteri:
    [url]http://www.ncc.ee/cgi-bin/tamm eoue/index.cgi?id=4[/url]
    Ni valin korteri pind 55.5 m2 hinnaga 1 332 000kr. Sissemakse oleks mul 0 , kust ma selle raha ikka leian. Perjood oleks siis 20 aastat. Mille järgi ma peaksin iga kuu pangale maksma 7454 EEK. Nii siia lisandub iga kuine üür, telfefon, internet jt., no min. 1500kr ümmarguselt. Lisaks sellele päevas söök mis oleks min. kuskil 100kr. päev. Mis teeb kuus 3000kr. Siis noor inimene tahaks seljas midagi trendikat ka kanda, min. 1000 kuu. Ja kindlasti on veel mingid muud hobid, peaod, meelelahutused, mis võtavad ka kuskil 1000.

    No võtame siis kokku 7454+1500+3000+1000+1000= ligikaudselt 14 000kr. Nii nüüd vaatame mis peab palk olema, ehk lisame 26% riigile =17 640= need siis kõik kiired arvutused

    Nii nüüd küsin kes saab meil siin sellist palka armsad kodanikud, keskmine meil 8000. Seega , kui paljud meil praegu korterit jõuavad osta?

    Jah, nõus, et tegemist on kalli korteriga, aga ikkagi, otsin ju kohta kus saaks kogu ülejäänud elu elada.

    2. põhjus
    Väiksed arvutused siia arendaja seisukoha pealt (väga ümmargused numbrid):

    Maatükk 3000 kr/m2 kohta
    ehitus 15000kr/m2 kohta (kogu brutopind + haljasala+ liivakastid jms.)
    projekteerimine 2000 kr/m2 kohta

    lõpuks maha müües 25000 kr/m2

    kasum 5000kr/m2 kohta

    nii see on siis m2 pealt 20% kasumit, mis muidu on ja peaks küündima 5-10 %
    -----------------------------

    Lisaks on veel palju muid põhjuseid nagu nafta hinnatõus jt.

    Kui keegi väidab selle mulli mitteeksisteerimisest, siis palun tuua näiteid, mis on meil siin praegu ja reaalsed, just hetkeolukorda arvestades.


  • Maa oli arvatavasti palju odavam, samuti proj. Ja ehitus per m2 ei läinud kuidagi 15000 maksma.
    Mis ei muuda muidugi mitte müügi- vaid omahinda. seega kasum suurem.

    Lisanduvad veel mööbel (eriti köök), kokku min. 100 000 ostuhinnale.
    Ja enamus elanike said raha teise korteri müügist/tagatisel.

    Loomulikult pole sellised hinnad igavesed tõusvad, vanu kortereid raske(m) müüa, palgad ei kasva nii kiiresti jm. tuhat faktorit. Küll kunagi laks ka tuleb.
  • Tulumaks pole enam 26%, töötuskindlustus... Kui sa korterile Tallinna hinna arvestasid, siis Tallinnas keskmine palk üle 10k. Aga muidu jah, sissemaks tuleb vanemate käest "varastada" ja korter kahepeale.
  • igakuiste kulude hulka tuleb arvestada ka kindlasti veel transpordile kuluv summa, mis isiklikku keskmist sõiduvahendit omades tuleb umbkaudu 4000/kuus(küte+kindlustus+hooldus). nii suur laen võetakse ikkagi tavaliselt pikemaks ajaks ja tihti ka noorpaar võtab selle kahe peale.
  • Algses arvutuses oli eeldatud et laen võetakse 20 aastaks, kuid juba 30 a perioodi puhul on igakuine tagasimakse märkimisväärselt väiksem. Samas pakuvad pangad minuteada isegi pikemaid makseperioode. Sellest tulenevalt ka suurem rahvamass kellele laen jõukohane
  • to Gribah

    Sul on vähemalt üks loogika viga-nimelt ehitatava brutopinna ja müüdava pinna vahe on 25% (Koridorid, seinad jne)! muu on laias laastus õige.
  • 3000 eek kuus söögi peale jääb veidi napiks. Vähemalt kahega korrutan ma selle enda puhul kindlasti. Keskmine söögi poe külastus päädib 250 eek `iga, küll jah päris iga päev poes ei käi.
    Oma arvates teenin ikka üle kesmise aga mingi liisingu maksmise peale ei julge isegi mõelda.
  • Ja ei ole absoluutselt reaalne, et iga noor inimene, kel midagi hinge taga pole ("kust ma selle raha ikka leian"), peaks minema UUT valmis 2-toalist korterit palgast ostma. See pole lihtsalt reaalne mitte kusagil.

    Tõenäolisemad variandid:
    1) vanemad-sugulased panevad õla alla
    2) oled ettevõtlik ja 14000 krooni kuus pole sinu jaoks probleem
    3) ostad sama suure korteri kuhugi mäe peale ja maksad oluliselt vähem
    4) elad üürikas ja ootad kinnisvarakrahhi

    Samas - vaadates kui pinges on tööjõuturg ja kui suur on surve palkade tõusuks, võib Gribah stsenaarium kinnisvarahindade stabiliseerumisel varsti realistlikuks osutuda.
  • Debt concerns at Estonia property boom
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/4972284.stm
  • Hmh, see oleks Dubai mitte Eesti Vabariik kui iga noor inimene peaks kohe suutma osta uue korteri pealinna heas rajoonis.
  • Kui korter osta siis maksavad ju ka kaks inimiest laenu, samuti on toitu kahele teha ökonoomsem kui üksi (naised need ju nii nupukad).
    ja kui tahtmist on siis ei ole ka 20000 kuus teenida noorel inimesel raske, isegi haridusta mitte.
    Lihtsalt peab viitsima tööd teha!
    ....ok näiteks küsige teetööliste käest milline on nende palk!!!?
    Nii, et ruumi on kasvuks veel...
    Pealegi keskmine palk tõuseb.
    Ärge unustage neid kes töötavad välismaal, mitte kõik ei jää sinna.
  • to dol
    Aga arvesta ka sellega et teetöölistel pole talvel üldse tööd. Siis kes see ilma hariduseta nüüd siin 20 000 veel teenib, äkki oskad mõned veel nimetada. Ja jätaks sellised välja kes tegelevad mingi väga kitsa ala peal nagu ehitus plekksepp jt.
    Ja teadagi et välismaal on ka inimesi, siiski, minuarust on praegu olukord kus just nüüd oleks mõttekas sinna tööle minna, mitte siia tulla.

    to martinhold

    Ausaltöeldes on see artikkel tõesti esimene minupoolt aksepteeritav põhjus, miks meil need hinnad muudkui tõusevad. Aitähh selle eest

    Aitähh ka teistele, kes on osanud mu juttu täpsustada.
  • to Gribah
    Teetöölistele makstakse talvel keskmist palka. Muidugi ei ole see 20000 tuhat aga tublisti üle keskmise ikkagi. On muidugi neid ameteid veel kus on väga kõrged palgad ja ei nõuta haridust näiteks selline amet nagu sibi! Siinkohal ei ole küll mul tuttavat sibi aga tuttavate kaudu tean ,et seal on selline teenistus.

    Välismaa kohta veel seda, et mul on tuttavaid kes käivad välismaal 2-3 kuu kaupa tööl ja ei plaani sinna pikemaks pidama jääda. Käivad seal tööl, et siin endale elamispind soetada.

  • Einoh, ok, võibolla saavad tõesti sellist palka, ei vaidle kuna ei tea. Aga äkki oskad siis põhjendada kuidas meil see keskmine palk aint 8000 on, kui isegi sibi teenib meil kõrget palka? Ok sellega nõus et inimesed käivad välismaal tööl ja ostavad nende rahade eest endale siia kodu. Samas, enamus ei liigu ju siit kuhugi.
  • Siin räägiti ka sellest, et mõtekas on kahe peale naise/mehega korter soetada. Oletame, et üks saab 8000 kätte ning teine samapalju. Pangale läheb kuus 7-8k, jääb järgi 8000. Mis saab aga siis, kui selle 20 aasta jooksul keegi töötuks jääb?! Ja mis saab siis, kui noorpaaril teineteisega probleemid tekivad? (mis on eriti tõenäoline, arvestades sellega, kui palju abielusid lõhki läheb).

    Dol... halloooo, palju on neid "haridusega" "ilma hariduseta" inimest, kes 20k teenivad? Lubage naerda!!!

    Ja palju on neid, kes välismaal tööl käivad, iseenesest see mõte, et välismaal tööl käia selleks, et omale korterit lubada, on ajuvaba...
  • to Gribah
    Paraku on palju neid inimesi mujal Eestis kes keskmise alla viivad. Minu meelest on kõige vähem tasustatud grupp naised vanuses 45 kuni 55 ( kuni pensionini).
    Statistikas ei kajastu ju vist ka see mis välismaal teenitakse aga siin kulutatakse.
    Ja ega see SIBI amet nii lihtne ka pole, proovi päevade kaupa sita sees olla!
    Muidugi on iseasi palju sibid makse maksavad. käib ju ikka nii, et nuts pihku ja solk minema.




  • Eesti keskmine palk on ju tulemus mis saadakse KÜSITLUSE teel.
    MA andmed on hoopis teised ,oli mõni aeg tagasi sellest ka artikkel.

  • to jyriado

    Kui palju on palju? Hariduseta all mõtlen, kõrghariduseta!

    Mis selles halba on kui välismaal tööl käid ja siis siin korteri või maja ostad!
    Kas nad on siis lollid, et tagasi tulevad ja siin teatud tasemel elu jätkavad...minu meelest mitte.
    Miks mitte teenida seal mõne aastaga see raha mis siin pikema aja jooksul.

  • Selles pole midagi halba, kust sa seda lugesid? Ajuvaba on see, et korteri ostmiseks pean ma välismaale tööle minema:D

    Ja oh sa vaeseke, jube kahju küll, et Eestis palju inimesi (loe: enamik) keskmise palgataseme alla toovad ning arsti moodi mõtlevad. Eks me kõik peame Sinust eeskuju võtma.
  • Hmh, kuulge, kooselu/perekond on paratamatult ühiskonnas ka majandusüksus, see pole jalgratta leiutamine.
  • Hansapanga laenukalkulaator näitab, et ca 1,3 milj. jaoks peab netosissetulek olema ca 19000 kuus. Ok 2 peale tuleks see tõesti ilmselt ca 10 k näkku ja oleks suht mõeldav, kuid noorte
    inimeste inimeste jaoks muidugi suht riskantne ost.
    Ja neid kes vanematelt või veel hullem sugulastelt sissemakset ootavad võiks üldse mitte arvestada, jutt käib siiski täielikult iseendaga hakkamasaavatest inimestest.
  • Pakun, et "sibi" näol on tegemist teatud spets-auto juhiga, kes võib olla tõesti paremini tasustatud kui tavaline autojuht. Ja tänapäeva sibindus ei käi midagi nii, et nuts puhku ja solk minema, vähemalt mitte suuremates asulates. Hoopis sõlmid, nagu prügiveolegi, kohustuslikul korras kogumispaagi regulaarse väljaveo lepingu vastavat jäätmekäitluslitsentsi omava firmaga ja maksad nii et silm sinine.
  • kui otsida kohtulahendite mootorist märksõnu "Hansapank" ja "Ühispank", siis leiab vastavalt 83 ja 62 vastet. enamus neist võlanõuded. Number pole suur, järelikult suudavad inimesed veel oma võlakoormat teenindada.
  • 20k kuus teenivad sibid, lubage palun naerda. Linnalegendide asemel vaadake maksuameti statistikat...
  • Gribah, ära peale korterit ostes enam selle eest üüri maksa, eks ;-)

    kommunaalteenuste eest võib muidugi tasuda.
  • No siiski üür sai ju ka mainitud :D
  • mind ka häirib kui kommunaalkulu ja üür segi aetakse vms ühe nime alla seatakse.. aga see on minu probleem (c:
  • to fire

    sibindusest seda, et maksuameti järgi ei maksa siin küll vaadata...!

    asi käib nii kutsutakse sibi, nuts pihku solk autosse ja auto lastakse tühjaks linna kanalisatsiooni... vanasti oli Pääsküla prügimäe juures selline koht...see ei ole Linnalegend.

    to jyriado

    pidasin silmas,et arstid kes meilt ära lähevad saavad välismaal väga head palka ja neile luuakse seal head tingimused, neid on raske tagasi meelitada. Siit mõttekäik,et mõtled kui arst.

    Sorry kui tunned end solvatuna!


  • Tõepoolest, seesamane sibi amet pole sugugi nii häbiväärne, kui arvata võiks. Tavalise Gaz 53 baasil ehitatud sibiauto juht(kes on ka Fie) teenib lõdvalt 15K kuus puhtalt peopeale. Sealjuures rõhk sõnal peopeale. Loomulikul sõltub see ka tema aktiivsusest. Kui sitta ei vea, siis pappi ei tule;) Ja otse loomulikult näitab seesama Fie dokumentides, et ta ei teeni mitte halligi. Mis see 15K siis on, 500 päevas. Kaks sitamaja otsa. Muidugi, tal on kütusekulud ka, ehk siis neli otsa (53 on janune loom:))

    Meenub stseen Tuvikestest, kus Peg käskis lastel võõrastele öelda, et nende isa töötab sibivedajana, mitte kingamüüjana;) Polegi vale...
  • Jah, neid Gaz53-sid on tõesti linnavahele jube palju tekkinud, muutkui vuravad edasi ja tagasi ja ummistavad kõik linnatänavad... olete ju teiegi linnas ummikus kinni istunud, eks... ning ca 80% uute korterite broneerijatest on nendesamuste Gaz53-ide juhid...

    Kui nüüd rääkida maksuameti statistikast siis iga selline nuts, mis sinna läheb tuleb üldjuhul kellegi palgast, ehk... kellegil jääb oma laenu teenindamiseks vähem raha kätte.
  • http://biz.yahoo.com/weekend/remyth_1.html
  • Fire, justnimelt. Eks nendegi "bisnises" hakkab konkurents tekkima. Rääkisin pigem olukorrast, mis oli mõni aega tagasi. Pakun julgelt, et sellise "pasaauto" hind jääb kuhugile 30-40K vahele. (võrdluseks: tavaline 53 umbes 10-20K) Iga "ärimees" leiab see 40K et pasabisnisega algust teha:)

    Aga vabandan teema risustamise pärast. Teema ikkagi "Kinnisvara mull" mitte "fekaalibusiness" :)


  • How one man turned £500 into £10m

    The first property
    In fact, when Ajay graduated from college in London in 1993, his first ambition was the music scene. “I wanted to pursue a music career, but although I was moderately successful, I could not earn a living from it,” he confessed.
    So he decided to buckle down and train as a chartered accountant, working for the well-known firm, Deloitte & Touche.
    It was while at Deloitte, in the second year of his three-year accountancy course, that Ajay, in common with many other twentysomethings, decided to buy his first property, a two-bedroom ex-local authority flat in Harlow, Essex.
    The flat cost £49,000, of which he put up £500. The rest he borrowed from a bank.
    Ironically, within a short time Ajay decided he did not like living there on his own.
    “I did not really gel with the idea of having a home, so I decided to move out and live with friends,” he recalled.
    “I then rented out the flat and was making about £100 a month on top of the mortgage. I called it ‘beer money’ at the time.”
    The second, third and additional properties
    But realising that this “beer money” was a potentially lucrative proposition spurred Ajay on.
    He saved up for a second deposit and in 1998 bought a large five-bedroom house in Harlow for £53,500, which he also rented out.
    Seeing how successful his efforts were, he continued saving and, one year later, bought his third property.
    At that point it became increasingly obvious that, although now a successfully qualified chartered accountant, there was money to be made from concentrating on what previously had been a sideline. “I was starting to take an income of about £500 to £600 a month and it snowballed from there,” he said.
    What also helped was the development of a genuine buy-to-let mortgage market.
    Until now, it had been possible to go to a bank and borrow the money to fund a purchase. All you needed was a good business plan to put to the bank manager and the money was yours.
  • Hea jutt küll nendest kes raha peo peale saavad aga pank ei anna ka sellistele laenu. Sul peab olema võimalik tõestada et sa ka teenid nii palju ehk papp peab laekuma panka. Seega kes raha peo peale saavad ja nii 20K kuus teenivad need ei pruugi panga arvates olla üldsegi laenukõlbulikud.
  • to: infinite

    Asjalik artikkel. Kahjuks Eesti oludes pole see sittagi väärt, ühe olulise faktori tõttu. Selle loo peategelane seal otsis 12%, hiljem "olude sunnil" 10% renditootlusega objekte. Tallinnas on praeguste eluasemehindade ja nende rendihindade juures elamispinna renditootlus heal juhul 4-5%. Bruto. St, koos remondi, vakantsuse ja üürnikuriskiga inflatsiooni arvestav tootlus sisuliselt negatiivne. Hetke olukorras ostmine väljaüürimise eesmärgil on kahjumlik äri.
  • ... lisaks peab veel arvestama tulumaksuga, mida tegelikult on vaja maksta, mis veelgi muudab seda businessi kahtlasemaks
  • parajalt loll jutt ja lõhnab kangesti nn kinnisvarasektori pump&dump jutu moodi.
    mina tunnen üht uduse albioni maa meest, kellele tema suguvõsa pärandas terve tänava pealinnas.
    kui võtta arvesse kõiki maksusi, tööjõukulu, remondi, hooldus jne kulusid ja vakantsust siis see mees on kogu selle asja pealt ainult halle juukseid saanud.
    hea on see äri ainult nn kalpitali säilitamise eesmärgi täitmiseks, juhul kui just märtsi pommitamise alla ei jää...
    ... ja need artikli autorid oleks võinud mainida, et tollel rendigeeniusel on vist natuke võlga ka panga ees?
  • võtsin min palgaga 1milj laenu 1 päevaga sain laenuotsuse ja vanast ajast ka veel milj all:) nii et pangad annavad laenu küll
  • BTW, Gribah, miks valisid oma kinnisvarakrahhi näiteks just Tammeõue? See on ju maal! Kinnisvarakrahh, kui see siia peaks jõudma (kinnisvaramull on globaalne nähtus incl needsamad britid ja meie korterite üle/alahinnatus ei puutu seni karvavõrdki asjasse), lajatab ennekõike kesklinna pihta ja puudutab mägesid vaid riivamisi. Ammugi siis linnast väljas maal asuvaid maju.

    Vaatasin huvi pärast, kui oleks soov suuremat korterit üürida, siis normaalses piirkonnas normaalse hinnaga on pakkumine olematu. Ainult mingi kesk- ja vanalinn. Meeletu ülepakkumine. Kirves hind. Samas mägedes otsi korterit tikutulega taga. Tammeõuel vist üldse mitte?
  • to Velikij
    Tammeõue koha poolest polnud tõesti parim näide antud juhul.
    Antud näites tuli ruutmeetri hinnaks 24 000. Tallinnas uusehitise hinnad on tunduvalt kõrgemad. Samas kui vaadata magalate korterite hindu, siis need ei jää just palju Tammeõue ruudust maha. Et antud näite näitab just, et kui suur peaks olema palk elamise soetamiseks.
    Sellega nõus jah, et see kinnisvarakrahh puudutab Tammeõuet aint riivamisi.
  • Statistikaameti esimese kvartali kokkuvõtte kohaselt oli keskmiseks tehinguhinnaks Tallinnas 19662 kr ruutmeetrilt (keskmine pakkumishind oli ligikaudu 26200 city24 järgi).
  • Keel kinnisvaraturust muutub üha selgemaks. Toon mõningaid näiteid tänasest Äripäeva kinnisvarateatmikust (Enn Tosso):

    "Nüüd kui hinnakõverad otsa allapoole on pööranud kipub paanika maad võtma"
    "Tõepoolest, need kes aastavahetusel korteri soetasid, hetkel oma raha tagasi ei saa"
    "...tekib kinnisvaramulli asemel lumepall, mis mäest alla veeredes hinnad kaasa viib"
    "Möödunud aasta kinnisvararalli on selle aasta alguses pöördunud depressiooniks"

    (ok, ma valisin tendentslikult tsitaate) Hea et debatt on selge ja et turuinfo levib. Varsti võib alustada debatt sellest mis on mägede korterite pikaajaline väärtus, eeldades et Eesti SKP jõuab Põhjamaade järele 10 aasta pärast. Arvan et ka selline debatt oleks väga tervislik, et kinnisvaratehingud toimuksid "jätkusuutlikutel" hinnatasemetel.
  • Parem üks päev lõvina kui sada päeva lambana
  • milline siis oleks nende korterite väärtus antud eeldustel, sterfan?
  • Kui keskmine palk on tänasest 30% kõrgem, intressid on normaliseerunud ja ehitusturg rahunenud (kuskil aasta 2009) siis ma pakuksin et Lasnamäel maksavad ühetolalised NL-korterid 20 TEUR, kahetoalised 30 TEUR ja kolmetoalised 40 TEUR.
  • Teema tõstatajal on minuarvates üks suur arvutusviga veel olemas.Kes nõustuks oma perega elama nn2 toalises (sisuliselt ühetoalises)20-30 aastat.Juba esimese, kinderi, tulekul otsitakse suuremat.Kolimist võrreldakse põlemisega(rahvatarkus).Samuti muutub ajas elukvaliteedi nõuded.Samas mõistan ka noori elu ju ka vaja elada jne.
  • Dividend, lahkaksin veidi Sinu väidet: "Statistikaameti esimese kvartali kokkuvõtte kohaselt oli keskmiseks tehinguhinnaks Tallinnas 19662 kr ruutmeetrilt (keskmine pakkumishind oli ligikaudu 26200 city24 järgi)."

    Kui pikad on/olid notari järjekorrad? Kui kaua läheb/läks aega vanade korterite müügi korral kokkuleppe sõlmimisest kuni notariaalse (reaalse) tehingu sõlmimiseni? Kui kaua läheb/läks aega uute korterite müügi korral kokkuleppe sõlmimisest kuni notariaalse (reaalse) tehingu sõlmimiseni? Need ajad olid ja on suuresti pikemad kui 3 kuud, uute objektide korral isegi aasta ning mõnikord rohkemgi.

    Väidan, et Statistikaameti poolt avaldatud I kvartali tehinguhinnad kajastavad pigem reaalseid tehinguhindasid (kokkuleppehindasid), mis olid 3 või rohkem kuud tagasi, ehk suuresti kajastab see hindasid, mis olid enne järsku hinnahüpet.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon