Pankrottide arv tõusmas? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Pankrottide arv tõusmas?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pärast mitu aastat üha kõrgemate kasumitega Eesti majanduses, on ilmunud rida märke, et pankrottide arv võib edaspidi tõusta:

    1) Kinnisvarahinnad ei tõuse/langevad (city24).
    2) Palgad tõusevad 16% aastas (Statistikaameti Q1-numbrid)
    3) Tähtajaks tasumata laenud pankades tõuseb (Eesti Panaga statistika, BIG Q1-aruanne)
    4) Otse Hansapangalt öeldakse (ÄP) "Majandusprognoosi kirjutanud Hansabank Marketsi majandusanalüütiku Maris Lauri sõnul on suund esimeste kinnisvaraarendajate pankrottide poole olemas."

    Pankrotide arvu tõus oleks igati normaalne. Vanad tööstused kaovad, uued tulevad juurde. Ent pankrotte toob kaasa maksmisraskusi mille mõju laieneb majanduses, ja on selletõttu ikkagi ebameeldiv nähtus. Tänu sellele, et Eesti majandus on väga paindlik võib arvata, et mingit suurt tööpuudust ei tekiks koos pankrotidega, ent arvestades möödunud kiiret ja järsku laenutõusu, võiksid olulised probleemid tekkida pangasektoris, ma arvan.
  • Ma siiski suhtuks reservatsioonidega 16% palgatõusu. Kas see on reaalpalga tõus või ainult statistilise arvutuse tulemus?
  • Jah, äkki oleks töötuse määr parem mõõtühik tööturust, kui palgatase. Kuidas iganes tundub mulle pilt selline, et inimesed liiguvad ühelt töölt teisele üha kõrgemate palkadega. Alumises otsas palgaspektrumis võiks siis tekkida tööjõupuudus, ja kui firmadel laene on, ja nende ärimudel ei pea vastu palgatõusudele, siis neil ka pankrotioht. Paraku võiks osa eksporditööstusest olla kõige tundlikum, näiteks tekstiilitööstus, ma arvan. Samuti, ei saa välistada et näiteks ehitustööliste palgad aegamööda ka allapoole liiguvad.
  • Kogu minu austuse juures , stefan , arvan , et sinu poolt on siin tegemist "soovitud mõtlemisega" . Kinnisvara hinnad on tõusnud järsult ja ületanud paljud turgu iseloomustavad näitajad arenenud kinnisvaraturgudega võrreldes , efektiivsetel finantsturgudel peaks järgnema kasumivõtt ja stabiliseerumine , seda pole aga Eesti kinnisvaraturg . Ilma märkimisväärsete makromuutusteta toimub lihtsalt pikaaegsem stabiliseerumine . Euribori võimalik tõus 1,5 kuni 2% pole märkimisväärne makromuutus .
    Pakun mõningaid märksõnu tuleviku prognoosimisel :
    1. Viimased 2 aastat teenisid hiigelkasumeid arendajad , järgmise 3 aasta jooksul teenivad ehitajad , seda arendajate arvel .
    2.Ehitajad(suurfirmad) hakkavad uuesti "ehitama" , hakkavad omale hankima tööjõudu&seadmeid ja selle abil suudavad pidama saada ehitushinna tõusu ning parandada majandustulemusi .
    3.Kui tulevad pankrotid , siis need on "teeseldud pankrotid" enamuses . Lihtsalt kinnisvaraarendajatest saavad lähiaastatel mõistliku kasumi teenijad , kes peavad natuke rohkem vaeva nägema kui praegu ja leppima väiksema tootlusega kui praegu . Kunagi oli ka rekkafirma tegemine väga popp ja tulus .
    4.Palgad peavadki tõusma , lihttöölisel lihtne minna korraliku palga eest Soome , Rootsi jne . Sama bussijuht keerab rooli (ehitaja ehitab) Helsinkis , saab aga 4 korda suurema palga . Seda ütlen ennetamaks seda tootlikuse juttu . Ja kogu majandus toimub ju ometi tarbimise mõjul , seega peab suutma tarbida , selleks on aga palka vaja .
    5.Pankrottidel on siiski oma kasvatav mõju majanduskeskkonnale , korrastav nimelt . Ettevaatlikumad ja spetsialiseerunud jäävad ellu ja "tühikargajad" kaovad jalust .

    Millegipärast tundus mulle , et stefan rääkis kinnisvaraturust . Nüüd , lõpuni kirjutanult , saan aru , et vist üldiselt Eesti majandusest ? :)
  • arvon
    Jah, võib ka öelda et rääkisin vähenevast kasumlikkusest. Pankrotid on sellest muidugi vaid äärmuseks. Kuigi Eestis on ametiühigud päris tagasihoidlikud võrreldes Rootsi ja Soomega, tundub mulle et töötajate jõupositsioon tööandjate suhtes on kasvanud, ja sellest tulenevalt võivad kasumid langeda, ka kinnisvarasektoris. Koos "tähtajaks laekumata laenude" statistika Eesti Pangast, võib äkki juba rääkida pankrotiriskidest.

    Kuidas näiteks Tallinna hotellidel läheb järgmisel aastal kui 1) lisandub 2000 uut hotellituba, 2)töötajate palgad tõusevad ja 3) intressid tõusevad. Ma ei näe et hotellide kasumid kasvaksid...

    Nagu öeldud on igati normaalne protsess, et mõned ettevõtted tulevad juurde, ja et mõned kaovad turult.
  • "Pankrotide arvu tõus oleks igati normaalne. Vanad tööstused kaovad, uued tulevad juurde. "

    Maris räägib KVA pankrottidest, see oleks ka põnts. nendele, kellel korter uues majas ostetud, kuid olulise garantiiremonditööd tegemata.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon