kritiseeriga palun minu ideed - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

kritiseeriga palun minu ideed

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kritiseeriga mind!

    Paar päeva tagasi tuli üks rahateenimise idee, mis pikamal mõtlemisel aina rohkem meeldima hakkas. Kuna ma olen loomult selline, et lähen uute asjadega väga lihtsalt kaasa, siis mõtlesin et kordki kasutan ära LHV foorumi jõudu (mis ma niisama ikka loen neid postitusi) ja panen idee avalikult välja kõikidele kritiseerimiseks. Kuna ma ise ei ole idee valdkonnaga 100% kodus, siis ootan, et just teie selle idee asjalikult maha teeksite.

    Idee ise on järgmine:

    Ostan laenuga korteri mõnes Eesti väikelinnas ja üürin selle välja. (ja nii mitu korda järjest :)
    Korteri ostan nii pika laenu tagasimakse tähtajaga, et igakuine laenu tagasimakse on väiksem kui üürist saadud tulu(isegi juhul kui 12-st kuust on korter välja üüritud näiteks 9-l kuul).
    Seega saaksin iga kuu korteri üürist mingi summa, mille maksaksin ära laenu tagasimakseks ja selle vähese, mis jääks üle, paneksin kõrvale.

    Miks see idee hea on:
    - rahavood on alati positiivsed (üürniku olemasolul igakuiselt väike suhteliselt kindel kasum)
    - Plaani saab sisuliselt lõputult palju kordi uuesti ja uuesti teha (mis ongi minu eesmärk), suurendades nii tükk haaval aeglaselt aga kindlalt kasumit

    Miks see idee halb on:
    - tegemist on järjest ebapopulaarsema kinnisvaraäriga (emotsionaalne põhjus - seega mitte väga tõsiseltvõetav)
    - püsiva kasumi (positiivse rahavoo) tagamiseks peab olema tagatud püsiva üürniku olemasolu (Otsesed mõjutajad: üüri hind, riigi majanduslik seis, korteri asukohalinna suurettevõtete majanduslik olukord)
    - rahavoogude kasumlikkus või kahjumlikkus sõltub jooksvatest pangaintressidest (kuigi saan omanikuna üürihinda langetada või tõsta on alati kuskil mingi piir; vajadusel saab võtta fikseeritud intressiga laenu)

    Selgituseks - minu eesmärk ei oleks teenida tulu korterite hinna võimaliku tõusu või languse pealt. Ühtegi korterit ei ostaks ma eesmärgiga, et loodetavast hinna tõusmisest tulevikus kasumit lõigata - see on spekuleerimine(sellega ma ei tegele).
    Igakuiselt peavad rahavood olema positiivsed ka juhul kui korterite omahind langeb.
    Eesmärk on osta mitmeid kortereid ja kõikide pealt väikest kasumit lõigata - kokku tuleks seega loodetavasti suur kasum :)

    Millega tuleb veel arvestada?
    - Üürides korterid välja ametlikult lisandub üüridele alati tulumaks
    - Üürileandja kohustused - väike remont, torude parandamine jne (ettenägematuteks juhtudeks tuleb luua igale korterile oma reservfond)
    - Üüri mitte maksvada üürnikud
    - Millised on ettevõtetele antavate laenude tingimused?

    Kui te ei taha siia oma mahategevat kommentaari jätta võite selle jätta ka minu blogisse http://romangerman.blogspot.com kuhu ma postitasin selle sama postituse peaaegu samal kujul :)
  • esimene küsimus tekib, kas väikelinnas sinu bisnissile ka turgu on ja kui palju on võimalik seal üüri küsida. Asjaajamine on samuti veidi keerulisem, kui distants on suur. Kui lepingu vahele veel sõlmid, siis mõni norivam üürnik hakkab näpuga lepingupunkktides järge ajama.
  • Kas tead ka mingeid numbreid või suurusjärke, kui paljud inimesed tahavad üürida kortereid Eesti väikelinnades, kui suur on pakkumine? Ja kas trend pole mitte selline, et "maalt>linna"?
  • tihvloss jõudis osaliselt sama mõttega mõned sekundid ette :)
  • idee hea, vii läbi väike statistiline uuring ning kui näed et numbrid hakkavad jooksma, siis ei jää muud üle kui endale palju õnne soovida, aga isiklikult olen ka rohkem nõus selle "maalt-linna" trendiga, vähemalt mis puudutab kortereid...
  • Igasuguste asjade välja üürimisega on see jama, et üürnikud kipuvad lagastama.
    Ja sellest tulenevalt alla aastane üürimise periood ei tasu ennast isegi siis ära,
    kui korter on endal olemas ja mingit laenu ei pea tagasi maksma.
    Minu arvates on sebimist, kombineerimist ja mõttetut kemplemist üürnikega rohkem
    kui sellest skeemist reaalselt saadavat kasu.
    Lisaks jääb risk, et otsesed kulud ületavad tulusid.
    Kokkuvõttes ei soovitaks...
  • väikelinna all pean esmajärgus silmas ida-virumaa linnu, mille elanikkond minu tagasihoidlikul hinnangul tänu tööstuse arengule järjest jõukamaks muutub.

    Sten, see on õige, et trend on maalt>linna, kuid ära unusta, et Tallinn, Tartu ja Pärnu ei ole ainsad linnad.

    tihvlohoss: Mingit turuuuringut, ma hetkel loomulikult ei ole teinud - kõigepealt tahan teie abiga jõuda järeldusele, kas ettevõtmisel võiks olla potentsiaali. Vaadates ringi City24-s, siis ma igastahes murelik ei ole.
  • ja kuna ma tegutseksin linnades, siis tuleb selline maalt-linna trend mulle ainult kasuks :)
  • Pank tahab üldjuhul laenule ka lisatagatist (lisaks soetatavale korterile). Kas sellega ei ole probleemi? Ning kui ei ole, siis kas seda lisatagatiseks olevat vara kuidagi paremini ei saaks kasutada? Praegune kirjeldus tundub rohkem nagu unistus igiliikurist.
  • väikelinna korterite üüriturg on väga ebakindel, kuurorlinnades nt kuressaares ainult kolm neli kuud jne.
    lisaks arvesta, et üüri peal tuleb maksta tulumaksu, lisaks kommunaalkulud kui krt tühi on...
    ei usu et nulli jõuad
  • Korteri ostu finantseerimine on väga raske, kui on hulgisoov. Panga ettevõtluse intressid on tõusnud 6-kuu euribor +3,0-4%-ni. Omafinantseering sellise äririski juures tõenäoliselt min 25%.
  • Rommy, uuri esmalt turgu. Tee selgeks, kas seal piirkonnas üüriturg toimib. Vii ennast täpsemalt kurssi hindade jm ostu ning korrastamise kuludega + võimalike üürihindadega. Uuri reaalseid tehinguid kohalikest kinnisvarabüroodest. Edasi näitab lihtne matemaatika projekti tasuvuse. Arvesta ka, et tõenäoliselt pead leppima üürnikuvabade perioodidega.
  • Noh Tallinnas näärivanasid liigub, aga kas neid Ida-Virumaale ka jagub ma ei tea. Ükski normaalne üürnik ei maksa üüri ROHKEM kui oleks selle pinna laenumakse. Seega on sinu plaani suur puudus üürnike puudumine....
  • kunagi oli endal sama idee. tegin arvutused ja sain kogukapitali tulumääraks 3-4%. kui kasutada näiteks 70/30 laenuraha ja siis omakapitali tulusus leida võib tulemus parem olla. oleneb mis tingimustel laen ja lisaks teised tingimused mis siin juba välja toodud.

    väike turuuuring, täiendavad arvutused ja vaata mis tulemuse saad. kui tahtmist on siis miks mitte. proovid ja kui õnnestub, siis palju õnne. kui ei, saad hea kogemuse. peaasi et läbi mõtled mis teed



  • Väikelinnas kaasneb(võrdub) korteri väljaüürimise tegevusega pidev võitlus.Klientide krediidireiting jaguneb jämedalt 10/90 ja esimesse gruppi kuuluvad kodanikud kes oma kohustusi normaalselt täidavad.

    Kapitali kasvu osas võib asjal mõõdukalt jumet olla.
  • Kaldun sinna poole, et käärid korteri hindade ja üürimäärade vahel on läinud suhteliselt ebatavaliselt suureks ning seega võib tekkida probleeme piisavalt suure üürisumma küsimisega, et jõuaks laenu teenindada. Lisaks ei tasu kindlasti alahinnata kinnisvara hooldamisega seotud kulusid, mis mõnede hinnangute kohaselt võivad ulatuda kuni paari protsendini aastas kinnisvara hinnast. Liida see niigi kerkivale laenuintressile ning olukord muutub veelgi keerulisemaks.
  • tee enne kasvõi city24 baasil turu-uuring, kui lepid 200 eek kuutootlusega = sinu sebimise tasu, siis lase käia. :) raha ei haise ja 100 eek on minu jaoks kah raha aga kas ka seda sebimist väärt?
  • Ei maksa unustada, et korter on vaja ka kindlustada.
  • tosin pesa panditud pangale ning kohustusega maksta sinnasamasse igakuine laen...
    kui 1 pesa tühi, elad selle vast kuidagi üle.
    aga kui 3 või enam? kas ei terenda siin mitte üpris kiire ilmajäämine kõigist? ja üpris pika aja jooksul elad selle kirve all?

    õnneliku stsenaariumi juures on sul 10-15 aasta pärast käes tosinkond äratrööbatud ja jupp maad vanemat korterit, millel halb kuulsus.



  • tegelikult on nii, et kõik kes idee maha teevad nagunii ise tegelevad sellega :P (ise k.a.)
  • priitp mõtet edasi arendades, ükski normaalne üürnik ei maksa üüri rohkem kui on laenumakse, aga üürnike puudust ei ole siiski, on ebanormaalsed üürnikud, kes laenu ei saa, lagastavad korteri ja jäävad Sulle üüri ning kommunaalteenuste eest võlgu, nende väljatõstmisel pead kasutama politsei abi ...
  • eks asi oleneb ka sellest, et kui palju sul omafinantseeringut on, nimelt tekib minu hinnangul probleem pangaga (täpsemalt lisatagatisega)

    pank annab esimese "eluaseme" suhteliselt lihtsalt, kuid edaspidi, rääkimata a´la 10ndast korterist puhul on sul pidevalt probleem, et kuigi sul võibolla isegi on piisav positiivne rahavoog, siis sul puudub lisatagatis

    teiseks võib teoreetiliselt pank lihtsalt ka "öelda", et see laen (a´la 5es) on juba ettevõtlus (tegelikult miks mitte ka juba kolmas laen) ning eluasemelaenu ei anna...

    siiani ?!?!? oli see probleem sellesmõttes väiksem, et kinnisvara hinna tõus oli ajuvaba, ehk siis, et sul pidevalt lisatagatis "iseenesest tekkis", kuid nüüd mina küll sellele oma panust ei paneks

    esmaste probleemidena näeks ma seda...

    lisaks veel muidugi ülaltoodud probleemid üürnikega

    Viimaseks, aga mitte vähemtähtsaks
    .. ja nagu ma alati öelnud olen (ja mõnel ka kindlasti südame pahaks ajanud) maksud on vaja kindlasti ära maksta, eriti sinu sellise skeemi puhul sest esiteks kui sa tahad üüritulu peale laenu võõta siis sa pead selle ka avalikustama pangale (st see laekub su kontole = st omakorda MA-l on lihtne seda näha)

    sellega kaasneb kindel tulumaks ja potentsiaalne sots maks!!!!!, MA võib sind sunniviisiliselt FIE-na käsitlema hakata ning tulenevalt ettevõtlusest välja võetud raha läheb veel 33% alla

    sellisel juhul on olen KINDEL, et su plaanil ei ole jumet vähemalt füüsilise isikuna

    Kui aga teha ettevõttena, siis sa saad minu teada pangast nii lühikese perioodi peale laenu,
    et jälle asi ei tasu ära (st laenumakse on suurem kui üüritulu)

    NB! need on vaid minu mõtted ja nende paikapidavust ma ei garanteeri ning välistan nende suhtes mis iganes vastutuse, kui kasutate neid mõtteid, siis teete seda vaid omal riisikol!
  • Matrjoskaks kutsutakse seda rommy.
    Millegi uudsega küll siin tegemist ei ole aga nii 3 aastat oled sellega hiljaks jäänud.
    Ja kui Äripäev arvab jätkuvalt, et kinnisvara on out. Siis jõudu talle tema arvamistes.
    Mõnikord võiks oma peaga ka mõelda.
  • Ei maksa iga asja kohe maha teha. Rommy, ega su ideed pole sellest kollasest raamatust "Kuidas kinnisvaraga jõukaks saada?". Igal juhul on tegu ideega, mis eriti kahjumisse ei saa jääda, ikkagi parem kui näiteks kallisse liisinguautosse "investeerida". Võib-olla omandad aja jooksul mingi vilumuse, kuidas otstarbekamaid oste teha jne. Näiteks soetad pigem ühte majja mitu korterit, on lihtsam hallata jne. Üürnikelt saaks alati 1 kuu raha deposiidis hoida. Kasvõi see osade kaupa iga kuu üürile juurde küsida, kuni 1 kuu deposiit on täis. See maalt linna kolimine on kahe otsaga asi, linnast tullakse jälle kaarega maale tagasi. Mina oleksin näiteks ettevaatlik vanade korteritega , kuna majad pole ehitatud kaasaegse ventilatsiooni ja soojustusega ning kütte peale kulub tohutult rohkem raha kui peaks.
  • positiivse rahavoo tagamiseks saab pikendada laenuperioodi. Näiteks kui 10 aastase laenu puhul oleks iga kuu tagasimakse 10 000 krooni, siis 30 aastase laenu puhul oleks kuine tagasimakse 3333 krooni jne.
    Minu loogika ütleb, et nii saaks laenu tagasimakse perioodi pikendamisega kindlustada selle, et igakuine üüri tulu ületab laenumakse suuruse.


  • karbes: ei saa eitada, et mul see raamat olemas on, kuid kahjuks ei ole jõudnus seda veel lugema hakata. Aga seoses selle ideega on nüüd plaanis.
  • kuidas sa seda mõtled et ostad laenuga korteri ja üürid välja ja nii mitu korda järjest?
    sellised juhul peab omafin. iga korteri ostul olema min 30% pigem
    selle projekti õnnestumiseks on vaja väga suurt omafinantseeringu osa ja samas üüritulu peab olema oluliselt suurem laenumaksetest, et katta ka kõik võimalikud muud ettevõtlusekulud
    ma sain aru, et sa arvad et üüritulu - kulud ja laen jääb sul üle ka veel pisku, mis aja jooksul kujuneks järgmise korteri omafinantseeringuks - sellisel juhul peab üüritulu olema laenumaksega üleloomulikult kõrge
  • tegelt minumeelest ei ole see nii üks ühele 10a 10 000 ja 30a 3333, annuiteed puhul intressi osa läheb pikema laenu puhul suuremaks vms (kontrolli)

    .. aga loe mu postitust, mis puudutab "maksuriski"

  • rommy .... päris niisama lihtsalt ei saa laenuperioodi 3x pikendamisega laenusummat 3-ga jagada, kuna intressid kogunevad lisanduva 20 aastaga päris korralikult.
  • Ida-virumaa üürnikud on tõesti suhteliselt riskantne klientuur, kui nii võib öelda. Ja nagu ymeramees juba mainis, siis kas sa oled mõelnud, mis juhtub kui korraga on näiteks kolm korterit tühjad. Lisaks veel see, et kui need kasumid on väga väiksed, siis iga uue korteri ostmiseks on aina raskem pangast laenu saada, kui sul ei ole muidugi kõvasti lisatagatist.
    Anyway - iga äriga on omad riskid, kui sul vahendeid ja julgust jagub, siis anna minna.

    Endal käis analoogne idee peast läbi, ainult et Tallinnas ja äripindadega.

    Tervitades kunagine klassivend,
    Risto
  • see laenuperioodi 3x pikendamisega laenusumma 3-ga jagamine oli loomulikult lihtsustatud näide.
  • Mina üürisin korterit välja linna lähedal "maal" - Jüris. 3 aasta jooksul oli mul 3 üürnikku, kes õnneks osutusid kultuurseteks ja ausateks kodanikeks. Aga mis tähtsam - üürnike leidmisega ei olnud mingit probleemi - kuulutus netti ja 2 nädalat oli telefon punane. Isegi omamoodi ülepakkumine tekkis tahtjate vahel. Selle aja jooksul oli "täituvus" 100%. Ilmselt asi selles, et Jüri kandis on ettevõtlus kõvasti arenemas ja inimesed tahtsid korterit töökoha lähedale.
    Täna on ilmselt probleem aga selles, et ka Jüris on korterite hinnad kõva tõusu läbi teinud ja odava hinnaga neid enam kätte ei saa + uued kortermajad, mis sealkandis elamispindade põuda natuke leevendanud on.
  • aitähh zbiggy!

    Kas kellegil on veel reaalseid kogemusi korteri väljaüürimisega?
  • rommy, ütle ausalt, milleks seda jama siia vaja on? sa pole ilmselgelt midagi arvutanud:
    "Näiteks kui 10 aastase laenu puhul oleks iga kuu tagasimakse 10 000 krooni, siis 30 aastase laenu puhul oleks kuine tagasimakse 3333 krooni jne."
    Löö palun lahti suvalise panga kodukas, võta sealt laenukalkulaator ja pane tingimused sisse. Ja siis anna siin palun teada panga nimi, kes sedasi laenu tagasimakseid arvutab.
    Väikelinnadesse korteri ostmine välja üürimise tarvis on minu arvetes mõttetu (siin on argumente toodud piisavalt). Pigem võib loota, et leiad linnakese, kus korterid veel kallid pole aga tulevik paistab suhteliselt helge. Seal võid teenida just hinnatõusust. Mina vaatasin tõsiselt Jõhvi ja Sillamäe kortereid 3-4 aastat tagasi. Oleks saanud sisuliselt aitäh eest. Nüüd pole enam huvi tundnud aga usun, et oleks siiski hea äri olnud.
    Tartu lähedal on olnud sama staatusega Võnnu. Veel 4 aastat tagasi müüdi korralik 4-toaline 10K eest. Tartust 30km. Praegu olla >100K. Iseasi, et nii väikeses kohas korterit ostes võib juhtuda, et oled lõpuks ainus maksevõimeline elanik aga maja küttesüsteem vajab vahetamist.
  • võibolla natuke teemast mööda, aga tuttav üüris välja korterit Pirital (st mitte otseselt maal)...

    kohe kui kuulutuse üles pani oli samuti kohe ühe päevaga neli tahtjat ning esimene võttis ka ära (ilmselt mõjutas ka hind ja see, et korter on sisutatud uue mööbliga) kuid suurem moraal on ilmselt see, et mitte kõik inimesed ei taha elada kesklinnas.. paraku vahest nii arvatakse
  • väljarentimisega on minu arvates järgmised probleemid: üürnikud pole tavaliselt kõige maksejõulisem rahvas - tekivad võlad jne -mõtle kas sa taahd ida-virumaal käia võlgasid välja nõudmas, üürnikud on ajutised - peale väljakolimist pead vähemalt kerge remondi ikka tegema, idee võib olla hetkesiutatsioonis tulus kuid majandus olukorra muutudes ei pruugi tulu teenida.
  • Okei nõus et asi on riskiga, aga soovitage siis Rommyle mõni 100% garantiiga äri.
  • karbes,

    ükski äri pole 100% garantiiga aga see konkreetne idee on seda kõige vähem
  • ma arvan, et kui rommy oleks kodutöö piisavalt hästi ära teinud, siis ei oleks ta siin seda teemat ka üles võtnud, vaid oleks juba sellega tegelenud või siis mitte. Kui piisavalt kaua "õiget" asja teha, küll see 100% garantii ka tuleb.

    Järjepidevust kõigile oma tegemistes!
  • Üks oluline tahk veel, millele viidati siin juba varemaltki, so kulud asjaajamisele, sh bensiinikulud (sain aru, et need väikelinnad ei asu Tallinna naabruses), jooksva remondi korraldamine, kohaliku kv-turu jälgimine jne.
    Summaarselt moodustavad need päris olulise ressursikulu ja antud konfi (palju kortereid, väikesed marginaalid) puhul küll mingit olulist kasu pole tekkimas. Kui põhileib tuleb mujalt, siis võib kätt harjutada. Enese elatamiseks see variant ei sobi.

  • to wrc666: see siin ongi minu kodutöö :)
  • rommy, 12 punkti! nii on vaja tillist tõmmata!
  • üürihind on seotud korterihinnaga, nii et põhim. oleks see suure võimendusega kinnisvaraga spekuleerimine ikkagi. see võib end ära tasuda, aga selleks uurida erinevate maade hindasid/laenukoormusi jne.

    kuri tunne, et üüri pealt teenides jääb summa nii väikseks, et tasuvam on see kasvõi tähtajalisele hoiusele panna.
  • Avoxz - aga laenuga korteri ostmise puhul jääks lõpuks terve korter minule. Kui laen on juba ära makstud, siis ei ole ju enam kahtlust, et korter hakkaks rohkem raha sisse tooma kui välja viiks.
  • Kui isegi kaalud oma idee hästi läbi, jääb sellise ideega pangas üldjuhul pika ninaga. Pank tahab näha sinu palganumbrit, mitte nõrka äriplaani. Välja üürimine pole nened jaoks argument. Omafinantseering, kredex, kindlustus? Kui isegi oled saanud endale 2 korterit osta, langed kohe ka maksuameti huviorbiiti.

    Küll aga suutis mul üks sõber mõned aastad tagasi Võrus ilma laenuta 3 kolmetoalist korterit välja osta, üürib neid tänaseni. Üüritulu + kinnisvara hinnatõus on kobeda nutsu toonud.

    Ideel on jumet, kui kortereid kasutada külaliskorteritena. Mujalmaailmas on apartmentid väga levinud majutustüüp. Metallica kontserdi ajaks olid kõik hotellid,motellid ja asjad välja müüdud.
  • Paar aastat tagasi oli sama kavatsus, küll aga ilma pangalaenuta.
    Mõned tähelepanekud:
    Arvestama pead kindlasti: maja vanuse, kütte-,maamaksu-,remondi-,haldus- jne kulud.
    Ostes mingis majas 1,2,3 korterit pead Ida-virumaal arvestama ka korteriühistu mentaliteediga ja seal elavate elanikega, sest võid kujuneda "kuradi kapitalistiks", mis suhtlemisel kohalikega asjaajamisi raskendab.
    Ida-Virus keskmik püsib oma maja soetamise kursil ja vaesem rahvas oma eetika ja hoiakutega ei ole alatihti usaldusväärne.
    Samas praeguseks on arengud positiivsed nii uute ettevõtete tulekuga, maj. arenguga ,mis annab lootust ka inmeste heaolu tõusule ehk tekib kontingent, kes veel ei jaksa või ei soovi (liikumisvabadus) osta oma maja, kuid on nõus kandma üürikulusid. Siis aga peab ka korter olema täielikult kaasaegse sisustusega.(Vene inimene, kui maksab soovib ka korralikku teenus-mugavust)
    Aga, et osta terve maja 20-30 korteriga peab kapitali ja riskivalmidus olema, nii, et loobusin sellest plaanist.
    Kui saad vaikselt ,odavalt ilma kohalikku turgu tõstmata midagi osta on asi kaalumist väärt.
    Jõhvi ,Kiviõli ,Püssi need on kohalikud maapiirkonnad.
    Narva ,K-järve, Sillamäe vot need on kohalikud Linnad.
  • rommy,
    väga hea teema!
    Usun, et paljud on samu mõtteid mõlgutanud, kuid vähesed on julgenud sellel teemal küsida ja arvutusi teha ning veel vähem on skeemi elluviijaid.

    Asjalood on sellised, et nendes linnades, kus on üüriturg minimaalselgi määral olemas, on juba korterihinnad teinud korraliku tõusu. Ja kus on korterihinnad jäänud madalaks, seal on majad pooltühjad ja inimesed mujale ära läinud.

    Kuna Sa aga ütlesid, et ei taha teenida korteri hinna tõusust, siis toon ühe näite Tallinna kohta:


    Korter kesklinnas, 2-toaline, 50 m2 – üürihind 6500 kr., kommunaalmaksud keskmiselt 1000 kr. kuus.

    Sama korteri müügihind hetkel ca 1.500.000 kr.

    Kui võtad 30.aastaks laenu keskmise intressiga 4% ja tagasimakse on 6500 kr. kuus (annuiteet), siis vastava laenu suuruseks on 1,361 MEEK.

    Kui tahad laenu 1,5 MEEK (30.a., 4%), siis on tagasimakseks ca 7150 kr.

    Seega kui Sul pole eesmärgiks "kellel on kõige rohkem asju surres", siis antud arvutus näitab minu arvates pigem seda, et korterit väljaüürimise eesmärgil soetada ei tasu. Korteri ostu praeguste hindade juures tasub üldse põhjalikult kaaluda, ka üürimine võib olla mõistlik, eriti meie praeguste üürihindade juures. Üürimise puhul on probleemiks see, et lepingud ei ole väga pikad (ca 1-2 aastat), kuid see-eest on meeldiv aeg-ajalt elukeskkonda vahetada. Ka ei kaasne Sul muresid torude vahetamisega, katuse parandamisega jne.

    Kokkuvõttes arvan, et üürida tasub, kuid üürile andmisel ei ole äriliselt erilist mõtet (v.a. erandid ja madala tootluse taotlus).
  • palun selgitage mulle miks äripindade ostmise ja üürimise tasuvusaeg on ca 10 a
    aga elamispindade osas inimesed hulluvad 30 a tasuvusega investeeringu osas

    miks ei ole turul tekkinud olukorda kus äripinna omanikud müüvad inimestele koos rentnikega pindu näiteks 20 aastase tasuvuse tähtajaga
    oleks ju palju kasulikum kui mingi korter välja üürida inimese jaoks ja ka äripinna omanikule kuna keegi ostab talt objekti 20a tasuvusajaga
  • rommy,

    Kas said täna oma semestritööks vajalikud materjalid/mõtted selle foorumi abil kokku. Või oli sul päriselt selline idee?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon