Voortööjoud Eestisse majanduse arengu heaks? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Voortööjoud Eestisse majanduse arengu heaks?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Palju on olnud juttu sellest, et puuduvad töökäed ja ei ole inimesi, kes tööd teeks jne.

    Kuidas on teie motted sellel teemal, kas oleks vajalik kutsuda siia Pakistanist jne inimesi, et siis nemad aitaks meil raske töö ära teha ja me saaks ise rikkamaks ja koik oleks hästi?

    voi

    parem sööks kuivand kannikaid ja vähemalt julgeks lapse üksi kooli lasta ilma et peaks kartma,
    et tütart vägistatakse ja poega pekstakse (jah seda kahjuks voib juhtuda ka praegu kuid vaatame mis toimub ümberringi Euroopas, siis on üsna selge, et nii monigi probleem on meil olemata tänu sellele, et meil usulisi suuremaid probleeme hetkel ei ole minu arvates)?

    Viimane on minu valik.
  • Üks asjakohane link ka siia juurde.. soovitan lugeda!

    http://www.brusselsjournal.com/node/938
  • Selle idee puhul enne rakendamist tuleks mõningad kodanikud asjaomastest ametitest lahti (ette mitte öelda "maha", kuna see oleks leim ja väga paha ja seetõttu ma ei ütle seda!) lasta, siis saaks selle protsessi ka normaalsemalt kulgema.

    Ma ei pea sugugi silmas seda, et tuua sisse koristajaid Pakistanist - kui meie elatustase on piisavalt kõrge, imbuvad nad siia ise (laevatrümmides ntx) tänu riigikaitsestruktuuride jõuetusele ja õigussüsteemi totrusele.

    Praktiline näide - BLRT, üks Eesti tööstuse lipulaevu (toodab muide lõviosas ekspordiks ja aitab meie nutust jooksevkonto defitsiiti parandada!) ei ole võimeline tellimusi (mida on hulgi) täitma ilma Ukrainast OSKUStööjõudu sisse toomata. Kusjuures tooks perioodiks, mitte siia elama! Kuid bürokraatia hetkel pole võimaldanud tuua rohkem kui 35 keevitajat tänavu.

    See on lihtsalt esimene näide, kuidas nõmedus hävitab majandusarengu. Rohkem pole võõrtööjõu peale vaja mõelda.
  • Saksamaa ja Prantsusmaa on igatahes võõrtööjõu vitsad kätte saanud ja loodetud tulemust pole see andnud... pigem muude kuludega antakse võit juba tagasi :)
    Iseasi kui ei tekki selliseid suuremapealisi kogukondi, kes mingi hetk tähtsust täis läheksid.
    Igatahes ettevaatus kulub marjaks ära - lihtsalt hooajalise tööjõu vastu pole mul midagi.

  • velikij,
    BLRT lubas ka nö koolitada kohalikke oskajateks, aga pole seda teinud. hammas hamba vastu - kohalikke ei koolita, töölisi sisse ei too. seega, Sinu arvamus pohineb ainult asja yhel kyljel: ukrainlased on tunduvalt odavamad lihtsalt! see mida rahvale räägitakse on propaganda.

    võõrtööjõu sissetoojad on taas ajupestud majandusteadlased - no kamoon! eestis elab like yle poole inimesi allpool vaesuspiiri ja ikka vaja sisse tuua? venkud on ju ka kunagi sissetoodud võõrtöölised - kas nagu ei v6iks sellest yht-teist 6ppida? eriti integratsiooni ja khm, kuritegevuse statistika osas?

    äkki peaks hoopis khm, hakkama palka maksma, siis peaks ju ka inimesi tekkima.. ja riik maksude alandamise asemel voiks naiteks 2 billionit aastas kuhveldada koolidesse ja khm.. päästeametisse? siin hiljuti oli stoori prostitutsioonist et 11k neto eest loobuks nad litsilöömisest. paljudele piisaks vähemast et neid "võõrtööliste asju" teha. kuhu panna koik need 40-50a vanad? teate et enamus töötust euroopas on noorte seas???? mida fukkenit need koolid toodavad siis???

    ja miks meil niipalju myygimehi vaja on? sest konkurents nouab! nagu euroopa ravimifirmad kulutavad rohkem pappi turundusele kui arendustegevusele. maksu alla tuleks panna koik reklaam ja turundus!!! astmelini turundusmaks!! jääb looduse ryystamist (nii paberkandjad kui ka inimaju ja tähelepanuv6ime) vähemaks.

    selle asemel et allud idiootsile turumajanduse diktatuurile voiks khm.. vähese rahvaarvuga riik moelda ka laiemalt - kui voortöölisi sisse tuua, siis pole vaja riiki. kui on vaja riiki, siis ei tohi v66rtöölisi sisse tuua, vaid nee vähesed 900 000 normaalselt tööle panna. kui blrt'l on vaja neid töölisi - tehku filiaal ukrainasse. kui ei ole ratsionaalne - koolitagu ise omale sellid. see eesti ärimehe mentaliteet ajab öökima!

    kui riik ei piira, siis on iga eesti ärimehe idee "outsourcida hiinasse, sisse tuua ukranlasi" kust kurat tulevad siis need inimesed kes tarbivad su laevatehase laevade kohaletoodud kaupu? poed on sitta täis, ykski kaup ei erine teisest eriti palju - koigi kvaliteet sama. milleks siis khm valik?

    eesti oleks ideaalne koht uue majanduseksperimendi jaoks.. see kuumad trendid ja management oriented business on bs. ratsionaalne olla on konkurentsieelis. selleks et m6elda ei pea aluseks v6tma kellegi teise valmis vastused, olgu need ansip voi smith. look around.

    aga ok, valutan nyyd päikesest polenud keha edasi ja unistan päevast, mil sporditarvete km oleks 10%, sama nagu toidul ning tablettidel.. ehk koigel mis on vajalik/elukvaliteeti parandav. et touaereggid siis 25% nautida saaks.. ja lopetaks selle venkude integreerimise ja opiks elama erinevalt aga koos. ja ei v66rtöölistele!
  • Üldiselt olen seisukohal, et pigem elame vähe kehvemini, kui laseme palju võõraid sisse - suhteliselt hiliste migrantide osakaal on jätkuvalt suur ja neid annab ära seedida. Samas ma väga ei kardaks, et pakistanlasi, türklasi jne siia niipea arvukalt pressiks - elatustasemelt on palju ahvatlevamaid kohti ja kliima on vilets, talved pikad, külmad ja pimedad.

    Kuid nt BLTR lubaks küll Ukrainast keevitajaid sisse tuua ajutise tööjõuna - enamusel neist pered kodus, teevad meile tööd, lähevad tagasi, õppinud mehed.

    See jutt, et valmistagu keevitajaid kohapealt ette ei pea vett - kõik kohapealsed töökad ja korralikud inimesed on ammu korralikus firmas tööl, ülejäänud pätid, lollid ja joodikud ei kõlbagi keevitajaks. Vastutusrikas töö ikkagi.
  • Tegelikult on olukord selline:

    Röövkapitalism hakkab otsa saama ja röövparunid nutavad et miks ei saa enam niipalju pappi.
    Tsiteerin kedagi kusagilt kui ütlen, et "Samasugune olukord valitses pärisorjuse lõpetamisel."

    Enamuses korralikud ja töökad inimesed on kahjuks eestist minema läinud just sellesamuse röövkapitalismi tõttu. Ütlen ausalt kui hakatakse normaalselt palka maksma siis nad tuleksid tagasi.

    Ja kas tõepoolest kõik noored kes koolidest tulevad ja peale kasvavad on Jobud, Joodikud ja Pätid ?

    Ei ütleks. Aga härrased majandajad teil on üks suur õppetund ees, mis tegelikult juba paljudeski riikides läbitud. Ehk siis eestisse hakkab tekkima keskklass, oskustöölistest ja spetsialistidest. Nii irooniline kui see ka ei ole ei ole selle tekkimisel mitte midagi pistmist keskerakonna pingutustega, vaid pigem reformikate ja isamaalaste tungiv soov ühineda euroopa liiduga, mille tulemusena inimesed lihtsalt läksid minema.

    Situatsioonil on mitu lahendust.

    1. Ettevõtjad ei suuda loobuda privileegidest ja ekstra staatusest ühiskonnas.
    Tulemus: Arengumaad, kus inimestel ei ole raha et kaupa osta ning seetõttu ei suuda ka ettevõtted midagi müüa ning enamasti kaupa lihtsalt varastatakse.

    2. Ettevõtjad loobuvad oma privilegeeritud staatusest ja muutuvad osaks keskklassist ning tekitavad suurema rahavoo.
    Tulemus: Euroopa, inimesed jõuavad rohkem tooteid osta ning tootjad saavad rohkem palka maksta. Häid spetsialiste hoitakse ning ettevõtted hakkavad pakkuma privileege nende ettevõttes töötamise eest. Tihtipeale on situatsioon kus osakonnas töötavad spetsialistid teenivad rohkem kui antud osakonna juht.


    Juba praegu on näha linnapeal liigeldes et iga teine kodanik sõidab uhke autoga ringi mis oli vanasti privileeg, sellepeale ettevõtjad arvasid, et nad peavad ikkagi paremad olema ja ostsid endale hummerid. Euroopas on täiesti tavaline see, et head töölised omavad tippklassi autot, ja tippjuhid keskklassi autot.

    Igaljuhul ma ei usu, et poliitikud kummagi situatsiooni kasuks seda olukorda suudaksid suunata.
    Ehk siis ma leian et tegemist on majandusliku paratamatusega mis tuleneb sotsiaalsest staatusest. Pigem on siiski suunavaks teguriks ettevõtlikud inimesed.

    Võõrtööjõudu sisse tuua ?

    He hehehe hehe :)

    Nigu igalpool euroopas ja eriti veel Norras näha on on võõrtööjõud ka ikkagi samasugused lontrused pätid ja kaabakad keda siin eelmistes postides kirutud on.

    Ütlen ausalt, kui maksta pätile korralikult palka nii, et risk varastamisega vahele jääda ja kaotada oma hea töökoht muutub suuremaks kui asi väärt on siis enam ka varastamisega ei tegeleta.

    Ja prostitutsioon lakkaks olemast kui tibidele leida mingisugused erialased töökohad kus ka teenib midagi. Muidugi egas siis ka selle ala peale jääb teatud hulk entusiaste kellele see siiski Elu Kutse on, kuid ka sellega paraneb teenuse kvaliteet, ehk siis kui sa ostad prostituudi ei osta sa külma kala kes ei taha oma tööd teha.

    Kohalik haridusmehhanism on mingisugune tõeline monstrum mis töötab selleks et töötada, ehk siis ei loo mitte asjalikke spetsialiste ja oskustöölisi ja ei anna edasi teadmisi mis on eluks vajalikud. Vaid toodab standardseid mittemidagioskavaid tegelasi kellel puudub isiklik initsiatiiv kuid on selleest kohutavalt kohusetundlikud.
    CV-s kõrgharidus on juba pikemat aega olnud lihtsalt näitajaks kas inimene on piisavalt kohusetundlik.

    Hariudsmehhanism oma olemuselt on küll üks asi mida saab muuta poliitiliste otustega, kuid see on siiski kohutavalt innertne organisatsioon. Ilmselt tuleks hakata haridusasutuste kõrgema astme töötajaid grupiviisiliselt välja vahetama ehk siis oleks ka tulemus.
    Üldiselt olen ka siiamaani üritanud midagi uut ülikoolist juurde õppida, aga võta näpust mitte ükski ala ei paku huvi.

    Vähemalt suur tänu pankadele kes tekitasid keset tõsist likviidusukriisi madalate laenudega likviidse raha mis on mingil määral tõstnud inimeste elatustaset. Küsimus on ainult selles kuidas sellest tulenevat tagsilööki pehemendada.

    Aga jah üldiselt paistab, et ka majandusteadus mida meil kõik ülikoolid õpetavad, lonkab räigelt.
    Sest isegi primaarseid aastaseid majanudssuundasid ei oska me ette kalkuleerida.


    Ehk siis majandusteadlasi on meil karjade kaupa, aga kuidas neid ära majandada me ei tea.
  • Tee ükskõik mida Tin, ära ainult jälle haridussüsteemi reformima hakka. Münel elualal on lihsalt nii, et selleks et süsteem korralikult sisse õlituks läheb paarkümmend aastat. Kui iga viie aasta tagant reformida, ei hakkagi see tomima.
  • lauris71 õigus. Aga puuse on reformitud. Ja haridus ei ole tänapäeval enam teps mitte selline asutus mis on staatiline ja töötab 20 aastat järjest samamoodi.

    Kahjuks on meil areng niivõrd kiire, et haridussüsteem peab olema võimeline ennast reformeerima tegevuse käigus käigupealt.

    Ehk siis ühesõnaga 20 aastat vanadest põhimõtetest ei ole meil tänapäeval ööd ega mütsi tolku.
  • Eesti ei vaja töökäsi, Eesti vajab ajusid. Rumalate sissetoomine suurendab rumalust (ja vaesust), targemate sissetoomine suurendab tarkust (ja rikkust).
    Jurgen, millel põhineb Ameerika majanduse võimsus, imporditud töökätel või imporditud ajudel?

    Olen nõus A. Einsteini väitega, et inimese lollus on piiritu. On tõesti. Mina näen ka Eestis probleemide uputust, millele ei suudeta leida adekvaatseid lahendusi. Üks asi, mis meile ilmselgelt üle mõistuse käib on haridussüsteem. Ma ei usu, et Eestis on piisavalt pädevaid inimesi, kes suudaksid sellist lolluse monumenti õhku lasta. Aga koolitatud ajud on efektiivse majanduse tingimus. Kui see minu teha oleks, siis palkaksin managementi Soomest, kus on väidetavalt maailma parim haridussüsteem. Kui see (väljast ajude palkamine) viis tippu Eesti suusakoondise, siis miks ei võiks teha sama haridussüsteemiga?

    Kui ma ei eksi, siis Eesti majanduse probleem on hoopis madal tootlikkus. Järelikult peab tegema vastupidi, ehk tooma sisse kõrge tootlikkusega inimesi - selle planeedi parimaid juhte, insenere, teadlasi, ettevõtete omanikke. Inimesi, kes suudaksid meie kõrgharitute armeele tegevust anda ja neid kõrgelt tasustada. Kahjuks on Eestis märkimisväärne arv kõrgelt haritud inimesi, kellel on aju, kuid nad ei oska seda kasutada.

    Kui Eesti majanduse tulevikust rääkida, siis eelistaksin näha siin Monaco varianti. St, et meie riigis elaksid inimesed, kes omavad ja juhivad selle planeedi suurimaid ettevõtteid. Eesti rahvaarv on nii väike, et maailm kannataks taolise parasiitluse välja. Ei ole ilus teiste kulul elada, aga sellised on kapitalismi mängureeglid. On meie valida, kas elada nende järgi või peksa saada.

    lauris71,
    jah, haridussüsteemiga mängimine ei lõppe hästi, kuid reformima peab. Samas puudub minu arvates Eesti riigis kogemus, kuidas koolitada iseseisvaid ja mõtlemisvõimelisi inimesi. See know-how oleks vaja kuskilt mujalt üle võtta.
  • Olen nõus A. Einsteini väitega, et inimese lollus on piirituS.

    Ehk Eesti joob ennast lolliks! Kurb vaadata kuidas noored joovad ja ennast hävitavad.
    Kui nende noortega pole midagi teha siis tuleb tuua töötajaid juurde aga ajusid mitte lihttööjõudu.
  • Ah et haridussüsteem ei vaja reforme?

    Vajab ja kuidas veel vajab!

    Tsitaat Hardo Pajula online-intervjuust Postimehele:

    "Kümme aastat aktiivselt Eesti haridussüsteemis tegutsenud Pajula sõnul tulevad Eesti koolidest inimesed, kes ei oska korralikult eesti ega mõnda muud keelt, samuti polevat neil aimugi matemaatika põhitehetest.

    Sellise ettevalmistusega inimestele hakatakse siis meie n+1 ülikoolis õpetama kes-teab-mida. Tulemus on see, et kolme kuni nelja aasta pärast pole suure osaga inimestest (ministeeriumide praeguse arvu juures) midagi peale hakata"
  • Küsimus on tegelikult ikkagi vaid makstavas tasus mitte tõõjõu puuduses. Tööjõudu on puudu seal, kus ei taheta korralikku palka maksta. Kui BLTR maksaks keevitajale 50tuh. kuus, siis ta ka leiab endale need keevitajad Eestist. Ettevõte, kes ei jõua selllist palka maksta lõpetab tegevuse ja vabanev tööjõud liigub sinna, kus on effektiivsem tootmine ja suudetakse rohkem palka maksta. Tavaline majandusseadus. Väljastpoolt töölisi tuues lükkaksime edasi effektiivsuse kasvu ja ühtlasi oma heaolu jätkuva paranemise.
  • nou nous nous...

    ajude sissetoomise ma lihtsalt jälle lisaks, et ka sellega tuleb olla ettevaatlik.. nt Rootsist neid ajusid, kes on sinna majanduse hüvanguks moslemeid kokku kutsunud.. ma küll siis ei tahaks
  • Velvol on ideaalis õigus, paraku selleni jõudmine võtab parimal juhul aastakümneid aega. Pealegi on eesti sedavõrd väike maa, et inimressurss on niikuinii piiratud ja Monacoks me ei saa iialgi juba tänu oma ajaloole ja asukohale. Pole mõtet unistada!

    Senikaua tuleb tegutseda siiski oma võimaluste piires, mitte püüda üle oma varju hüpata. Kui BLRT maksaks igale keevitajale 50 tuhhi puhtana käteen na rõla kuus, siis ilmselt ta neid tellimusi ei saaks - norrakad ostaksid Hiinast ja odavamalt.
  • Teate õpetlikku lugu loomade kvartetist? Kui eesti haridussüsteemist tulevad inimesed, kes ei mõista korralikult eesti keelt etc., siis administratiivsete reformidega olukorda ei paranda. Võib-olla on süsteem tõesti halb - aga seda ei oska praegu MITTE KEEGI asjalikult argumenteerida - rääkimata asjalikest parandusettepanekutest. Eesti koolisüsteemi esmane ja peamine viga on ikkagi see, et teda on 15 aastat katkematult reformitud (20 kui nõuka aegne koolireform kaasa arvata) ja nii ei saagi eeldada, et ta peaks normaalselt töötama.
    Kui süsteem kord töötab, võib teda hakata sammhaaval paremaks muutma. Umbes nagu riiki ennast - ta võib suht. mäda olla, aga üldjuhul tuleb revolutsioonidest rohkem probleeme kui kasu.
  • Velikij, tore oleks. Kas Eesti rahva ellujäämise seisukohalt on selline majandusharu nagu laevaehitus väga oluline? Mis juhtub, kui seda siin ei ole?

    Monaco-st.
    Nõus, unistada pole mõtet, tuleb ajud tööle panna! Eestil on selleks tohutud eeldused - Euroopa mõistes puutumatu loodus, maavarade puudumine, asukoht (transiit), ajalugu (Eesti taasiseseisvumine oli niikuinii võimatu, aga see on täna reaalsus). Monaco-ks saamine on selle kõrval lapsemäng. Velikij, ma arvan, et sa oled mõttetult pessimistlik.
  • Miks peaksime Monacoks saama, saame enne EESTIKS!
  • OK, ma olen pessimistlik. Aga võib-olla hoopis realistlik?

    Loomulikult pole selline majandusharu nagu laevaehitus Eesti rahva ellujäämise seisukohalt väga oluline. Ainus selline majandusharu on kinnisvaraarendus, kuna ilma selleta kaotab kogu Eesti riik ja rahvas oma eksistentsi mõtte.

    Samas - juttu oli majanduse arengu heaks tehtavatest sammudest, mitte rahva ellujäämisest.
  • No 50k puhtana kätte, Ma arvan et ostaksid ikka siit, sest hiinamerele kärutamine maksab rohkem.
  • Arvan, et Eesti ei muutu lähemas tulevikus Monaco suguseks riigiks kasvõi juba selle tõttu, et me ei ole linnriik, mis on poolenisti välismaalastest celebriteid või naftapruneid täis, pole meil maksuparadiisi, pole meil kasiinosid, pole me Vahemere ääres, kus Prantsusmaa ja Itaalia kunnid puhkamas käivad. Meil on ikkagi natuke rohkem klassikalise riigi moodi riik, pindalalt ju suurem kui Belgia, Taani, Holland, Shveits ja majandus siiski samuti rohkem klassikaline majandus, kus esindatud kõik (või väga paljud) sektorid põllumajandusest kaevandustööstuseni. Nii et jah, kaldun arvama, et kuigi martk-l on õigus teoorias, on reaalsus see, et ei saa Eestist siiski lähema 50 aasta jooksul uut Monacot. Pigem muutume Soome või Rootsi sarnaseks sotsiaalseks heaoluühiskonnaks. Seega on võõrtööjõud mitte küsimus kas, vaid pigem millal. Kardan, et see on täiesti vältimatu. Parem oleks siis juba probleemi ennetada. Minu meelest üks võimalus seda teha oleks kehtestada võõrtööjõule riigi põhised kvoodid. Seda põhjusel, et ühiskond peaks olema võimeline erinevate riikide immigrantide homogeenseid gruppe assimileerima. Kui ühiskonna sees eksisteerivad eraldatud sub-kultuurid muutuvad piisavalt suureks, on oht et toimub võõrandumine ja sub-kultuur ei sulandu ühiskonda. Selle kohta on piisavalt näiteid, kus paljudes Euroopa suurlinnades on oma linnaosad, kus käibivaks keeleks on araabia või türgi ja kokkupuudet välismaailmaga praktiliselt pole. Pakuksin, et immigratsioonikvoodid peaks olema riigi/keele/usu/kultuuri põhised, nii et ükski immigrantide grupp ei muutuks piisavalt suureks, et tekiks oht võõrandumiseks. Samuti peaks immigrante soodustama elama muu elanikkonnaga segamini, mitte koonduma oma getodesse, immigrantide lapsi peaks suunama eesti/vene koolidesse jne. Teist Koplit või Ida-Virumaad ei ole ju kellelegi vaja.
  • Soovitan hiinlasi. Vähese söömaga, ei võta palju ruumi. Usinad, kuulekad, alkoholi hästi ei talu, aitavad tõsta meie langevat keskmist eluiga. Venelased surevad oma iibega peagi vahelt välja. Lisaks põlvneme ka meie niikuinii Lääne-Hiina aladelt läänemeresoome-hiina rahvast ja keelebarjäär peaks seega olema hõlpsasti ületatav - http://www.postimees.ee/230106/esileht/siseuudised/189616.php
    Ühesõnaga - kui juba, siis valime parem hõimuvelled :)
  • Võõrtööjõu sissetoomise välistab eesti haige seadusandlus. Sellest tuleneb ka KOV valimiste puhul mitte-eestlaste häälte püüdmise soov, mis hävitab kiiresti kogu ühiskonna.

    Hiinlasi võib sisse tuua juhul, kui riik selgelt tagab oma kodanikkonna püsimajäämise läbi seadusandluse. Keelustada igasugune hiina keele kasutus (va inglise keel ja vene keel kui juba kahjuks paratamatus) ja hiinakeeelsed telesaated, tunnistada riigivastaseks igasugused rahvuslikul baasil toimivad ühendused jne jne. Integratsioon toimiks nii is mühiseb ja kõik inimõiguslased ähvardaks eestit tuumasõjaga.

    Kuna viimane variant pole eriti soovitav, on mõistlik siiski kasutada senikehtivat kvootide süsteemi, aga mitte ajutisele tööjõule.
  • On jabur, kui nina püsti eestlased üldse suudavad ajada. Kuidas huvitav oleks meeldinud, kui ntx. Rootsi ja Kanada oleks 40date lõpus keelustanud eesti keele rääkimise, rahvuslikul baasil ühendused jne?
    Pisut hiinakeelset kogukonda tuleks IMHO eestile ainult kasuks. Nagu ka vene ja võru keelte tunnustamine teiste (riigi)keeltena. Just sellepärast, et eesti keel ja kultuur on nii armetult õblukesed vajavad nad värskendust teistest kultuurikeskkondadest - ja soovitatavalt ka mujalt, kui euroameerika massikultuurist. Muidu lõpetame sellega, et kogu eesti keel/kultuur muutub samasuguseks elukaugeks butafooriaks nagu rahvariided ja laulupeod. Mina isiklikult ei tahaks elada Euroopa suurimas vabaõhumuuseumis, kus türgi-araabia-saksa-prantsuse pensionärid käivad vaatamas, millised põliseurooplased omal ajal välja nägid. Söötmine ja härimine keelatud, mõistagi.
  • Mina arvan, et söötmine võiks ikka lubatud olla! Lihtsalt sööt peaks vabaõhumuuseumi väravas müügil olema ja vastama kõigile EL-s kehtivatele fütosanitaaria nõuetele.
  • Lihtsalt kommentaariks vahele:

    Ei tasu unustada, et hiina keel on suures osas KIRJAkeel. See tähendab, et hääldada võib ka eesti moodi (veidi kohandades - umbes nii nagu jaapanlased seda teinud on).

    Peale selle on ta abstraktsuselt euroopa keeltest yle - erinevalt neist põhineb enamal [nb! loomulikult mitte "täiel"] määral mõistetel (võiks hästi peale minna just matemaatulise taustaga rahvale).

  • suhteliselt lahmiv jutt muidugi aga enne igaljuhul hiinlased kui türklased.

    Elan ise Hollandis hetkel (natuke häbi on... ja kinnitan, et ei ole lapsepilastaja) aga mis puutub Eestlastesse ja hiinlastesse, siis minul isiklikult küll klapib teiste kesk-idaeuroopa rahvatsega ja (nii huvitav või siis mitte) ka hiinlastega. Lihtsalt hiinlased on samasugused vaiksed ja rahulikud nagu eestlased. Samas lõunaeurooplased, loomulikult usalased ja ma üldse ei hakka mainimagi igasuguseid ahve... nendega üldse ingit klappi ei ole. Iihtalt inimesed on nii teistsugused. Sealt minu hinnangul algavadki kuritegevus jne immigrantide puhul.

    Skandivaanvlased on ka OK (loomulikult ainult originaalsed skandinaavlased, mitte tänapäeva nö keskmine rootslane, kes on somaaliast)
  • Produktiivsust m66detakse rahas. niikaua kuni eesti on odava tööjouga riik, produktiivsus ei t6use. samuti investeeritakse siia kuhu? kaubandus ja vahendus ja teenindus, kus inimesi palju, aga palgad väikesed.


    noore on hukas seepärast, et neil pole ideaale. naised loevad printsessilugusid ja on naiivsed, eriti kui seebikaid jälgivad ja cosmosid jne "10 nippi seksi" loevad. meestel on bmw ja bassk6lar. vene ajal oli lastele ka ideoloogia, k.a. multikad, tänapäeval pigem koolitatakse neid tarbima kui et noh, ksv6i looma. enne kui pole ideoloogiat riigil, ei saa ka noored kasvad yles teistmoodi kui end hävitades, sest pole mille nimel elada!


    blrtst: velikij, äkki siis peaks blrt kolima hiinasse? st see blrt keiss meenutab raskelt juhtu kus naine heidab mehele ette et too teda pettis ja ära kasutas, variatsiooniga teemal ytle mida sa m6tled - blrt arvab et tema on nii kunn et selle asemel et turuseadustega kohaneda peab teda ymbritsev keskkond teda sellest päästma?

    no miks on hariduse reformimne keruline? kas keegi punnib vastu? voi on valed eeldused/otsused? kui mudiu ei saa tehke nagu hiinas - miljon inimest mujale ja valmis. ma siin oletan (ei evi mingeid fakte) et peamine pohjus on opetajate khm.. vanus ja mutustele vastuhakkamine. arvan et koolisysteemi saaks reformida khm.. 3alg+6pohi+3kesk aastaga? mis oleks kui lopetaks need ajaloo, kirjanduse ja jne "hairtud inimese" koolituse ja vargamäe teemade läbinämmutamise ja keskenduks sellele, et inimestel oleks kaasajast parem ylevaade? mis oleks, kui lihstustaks eesti keelereegleid, et ei peaks pidama pooli kirjaoskamatuteks? ja miks ajalugu peab v6tma 7 aastat jarjest???? ja ainult s6dadest? miks mitte ajaloo pähe v6tta m6tlemise muutumist? ainus väärt asi imho on matemaatika ja keeled, aga ka geograafia ja fyysika nö. igapäevaeluvajaduste tasemel. need keda tuumafyysika kotib, opivad ise edasi, rullnokal oleks kasulikum oppida liisinugmakse kulusid kui neutroni beta lagunemist (elektroni ja antineutriino kiirgamist ning muutumist prootoniks - ainus fakt mu jutus)

    kellegiks saama? eesti nokia? monaco? miks alati peab kedagi konkreetset eesmargiks tooma? miks mitte saada utoopiaks? see oleks nagu kunnon eesmark. miks tahta olla sama hea kui teised, miks mitte tahta olla parim? hea on suurepärase suurim vaenlane..

    minu arvates koigi pohjuste iva on au/väärikuse ja ideoloogia/unistuste puudumine.
    ja selle asemel annavad poliitikud meile khm, pori ja sitta ja betooni :(
  • Hiina keelega läheb raskeks, seal ei ole ju r tähte.
    Jurist saab Juli ja Ragnarist Lagnal. Läheb keeruliseks aga saab vast hakkama.
    Hiinlastesse suhtun hästi, mul üks hiina sõber ka ja pole lahkemat inimest...
    Aga kui neid on palju siis võib kõik muutuda.
    Mõnes Eesti maakohas on mõni üksik venelane ja ei ole paremat inimest. linnas kus on neid palju on asi ikka väga jama!
  • Hiina keeles on r täiesti olemas.

    Palun mitte hiina ja jaapani keelt segi ajada. Meie ei ole ju ka lätlased - eks ju.
  • Nõus, riq. Tahtsin ise seda sama öelda, et saagem suurepäraseks.

    Pole meie asi, kuidas maitseb supp Soomes, Rootsis, Hiinas või Monacos. Meie supp asub siin ja kahjuks või õnneks peame selle ise ära sööma. Mis oleks, kui keedaks kõige maitsvama supi?

    ...ja pidage meeles, et me ei või saavutada rohkem, kui endale eesmärgiks seame.
  • Võõrtööjõu sissetoomisega on nagu talvel püksi pissimisega. Alguses on hea, kuid hiljem läheb väga ebameeldivaks.
  • Luuser

    Minu Hiinlane küll R tähte ei tunne äkki ajad ise segamini!
  • Sinu Hiinlasel on äkki kõnedefekt? Või pole Mõmmi Aabits veel selle täheni jõudnud? ;)
  • dol:

    nende "r" kyll ei hääldu häälikuna samamoodi kui meie oma, kuid tähena on olemas kyll.
    lähemalt näiteks:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pinyin

    PS. Muideks juba Hiina Rahvavabariigi ametlik nimetus pinyin'is (Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó) sisaldab r-tähte.

    Luuser (diplomeeritud (TÜ poolt) hiina keele valdaja (roostes ja mittepõhieriala))
  • Defekti ei ole ja Mõmmi ja Aabitsat ta vaevalt loeb.
    Tore, et targemaks saan.
    Tänud Luuser.

    Kui kasutavad siis ei kõla see küll meie kõrvale R-na!
    Olen veidi ka ise püüdnud seda keelt õppida aga ülimalt keeruline ettevõtmine.



  • ... minu sõber hiinlane ütleb, et hiinas on üks nö riigikeel ja veel väga palju erinevaid keeli, mis on ka reaalselt erinevad omavahel.. iga hiinalne oskab vähemalt kahte keelt.. erinevatest provintsidest tulevad hiinalsed räägivad omavahel selles riigikeeles...

    .. võibolla mõnes nendest keeltest r tähte ei ole ja mõnes on...

    aga KA NÕUS Eesti peaks ise omale leidma tee ja eesmärgid aga mitte teistelt eeskuju võtma, mina küll ei tea maailmas õhtegi riiki, kellelt reaalselt oleks head eeskuju võtta.. külla aga paljudelt midagi..

    Minu arvates on üks kindel... nendelt riikidelt kellelt põhiliselt võetakse (nt Euroopa suured ja "ilusad") nendest me peaks ainult õppima (vigadest) aga mitte eeskuju võtma
  • Ma julgeks väita, et see hiinlaste ülistamine on veidi libedale teele minek. Jah, need vähesed, kes siin õpivad vms, on suure tõenäosusega toredad, lahked, viisakad jne. Sama lootmine massidelt, kes siia lihttöid tegema tuleksid, on ülimalt sinisilmne...

    Ja täht, mis jaapanlastel puudu, on L, mitte R.
  • .. segaduse vältimiseks kordan üle, et minu seisukoht on, et lihttöödele siia ei peaks ühtegi võõrtöölist tulema mitte kunagi enam!

  • Selline laul on kus on sõnad "...Venemaa peab vahelt kaduma..." või midagi sarnast.
    Kui siia tuleb rohkelt hiinlasi ja juhtub sedasi, et Venemaa joob ennast surnuks, nagu juba Siberis on, siis läheb Eesti allaneelamine ka libedalt.
  • Juba järgmisest aastast plaanib riik hakata dikteerima, kui palju tuleb palka maksta siin töötavale valgevenelasest ehitajale või ukrainlasest keevitajale. Sellise ettepaneku teeb majandusministeerium valitsusele, et korrastada väljastpoolt Euroopa Liitu Eestisse tööletulemise tingimusi, piirata odava tööjõu sissevoolu ja takistada selliste ametimeeste mujalt toomist, keda leiaks ka Eestist, kirjutab Eesti Päevaleht.

    "Võõrtöölised ei tohi kohalikku tööjõudu asendada, vaid peavad seda täiendama," ütles majandusministeeriumi peaspetsialist Sille Rossi. Nii ei ole tema hinnangul põhjendatud näiteks ukraina või valgevene ehitajate Eestisse toomine, kui tööandja eesmärk on neile kohalikest töömeestest vähem palka maksta ja nii palgakulusid kokku hoida. Rossi sõnul on võõrtööjõu Eestisse lubamine põhjendatud vaid juhul, kui Eestist selliseid ametimehi ei leia.

    Majandusministeeriumi ettepanekud võõrtööjõu osas jõuavad valitsusse augustis. Nähakse ette ka võõrtöölisele tööloa andmise protseduuri lihtsustamist.

    Majandusministeerium soovib Eestis välja töötada Suurbritanniaga sarnase võõrtöölisi hindava punktisüsteemi, et hinnata võõrtööliste võimalusi tööd saada. Seal arvestatakse iga võõrtöölise puhul kvalifikatsiooni, varem kodumaal teenitud palga suurust ja saareriigis pakutavat palka. Arvesse võetakse ka vanus ja kui vajalik punktisumma on koos, on ka töö- ja elamisluba sama hästi kui taskus.

    Rossi sõnul tuleks Eesti punktisüsteem olusid arvestades siiski lihtsam.
  • muidu tundub kõik OK.. aga kui on mainitud UK-d, siis tulevad mulle külmavärinad peale..
  • aga kui paljud eestlased on läinud euroopasse samadel põhjustel? Ja kui palju on kirutud, et sealsed seadused ei luba ega lase. Meenub poola torumehe lugu.. lihtsalt mingil majanduse arenguetapil ei ole enam neid kes pakuks mõistliku hinna eest torulukksepa teenust - sõltumata sellest kui palju torumehele palka makstakse. Sama on siin (ja igal pool mujal) ehitusmeestega. Miinimumtasude kehtestamine ja odava tööjõu piiramine ei ole lahendanud probleemi kusagil. Pigem vastupidi - tuleks lubada töötada nendel kes töötada tahavad. Nii saavad teenuse ostjad oma soovitud teenuse ja äri käib, majandus areneb.
  • Kopi Delfist ehk jutt sellest kuidas poolakad Itaalias töötasid....päris jube.
    Kui palju eestlasi on sellisesse lõhsu langenud?

    Tegelikkuses ootas poolakaid nüüdisaegne koonduslaager, vahendas Eesti Päevaleht. 15-tunniste tööpäevade juures said nad ametlikult palka vähem kui euro tunnis. Toiduks anti orjadele vaid vett ja leiba, mille hind, nagu ka üür, töötasust maha arvestati. Lisaks tuli poolakail tasuda loendamatult trahve, näiteks haigestumine oli karistatav 20 euroga. Nii jäid tööliste palgasaldod laagri pidajate hinnangul pigem isegi miinusesse.

    Veel enne Poolast lahkumist olid ohvrid maksnud värbajale 900 eurot vahendustasu. Orjad elasid tubades, kus puudus nii valgustus kui ka küte ning magamisasemeks oli vaid põrand. Põgenemast takistasid neid relvastatud valvurid, kes nii peksid kui ka vägistasid oma ohvreid.

  • mul läksid korgid läbi. kilpi ka voolu ei tule
    vahetasin siis välja need enne kilpi korgid
    ikka elektrit pole!
    selge - helistasin siis minu vara ja toruabi jne.
    tyyp ytleb et okei, 400 eek/h. + 200 vist väljasoit. ma ytlen et okei.
    siis tyyp, umbvenelane, kisab kuskilt eemalt et "ei ei see 400 on poole tunni eest.."
    elektrikule 1000eek/h??? saatsin persse, kutsusin onu.
    onu avastas et olin hoopis NAABRI korgid vahetanud..
  • rig.. karm lugu, aga mida sa öelda tahtsid..., et parem oleks ahmed öelnud, et 200 euri?

    :))
  • Minu üks esimesi äri-ideesi oli importida Hiinlasi. Kuna nad on võimelised väikese raha eest hulga tööd ära tegema. See raha ühik mis meie teenime päevas teenivad nemad kuus.

    Ettevõtjana ütleksin, et odavtööjõud on teretulnud (antud hetkel peab su company väga produktiivne olema, et selliste palkade ja maksude ja õigussüsteemi juures ennast ära majandada - eriti alustav ettevõte), aga...
    Palgatöötajana tahaks ka ju endale uhket autot ja kena maja ja puhkust jne.

    Ise olen vastu võõrtööjõule kuna nende ajutine riiki importimine läheb hiljem kui meil neid enam vaja ei ole kalliks maksma. EL tegi natuke kurja, et jäime ilma headest töökätest.
  • http://www.delfi.ee/news/majandus/majandus/article.php?id=13372185

    tuleb rohkem ja korralikumalt ise tööd teha!
  • Kui kedagi siia meelitada, siis väliseestlasi. Neid ei ole vähe ning nad on hästi haritud. Tegelt, nad tulevad ka omal käel kuna näevad, et siin väikses riigis on kergem oma ideid ellu viia. Natuke meenutab Iirimaa efekti. Seal juhtus ka see, et varem välismaale õnne otsima siirdunud iirlased hakkasid massiliselt kodumaale tagasi imbuma kiirendades sellega majanduslikku õitsengut.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon