25k palka - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

25k palka

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mida inimesed siin arvavad Savisaare lubatud 25k palgast ja selle mõjust majandusele?
  • rõve populism

    ühtin Pajula ning Lauri seisukohtade tuumaga ehk vastavalt ei saa ükski poliitik keskmist palka ette määrata ning väga kiire keskmise palga kasv 25 000 kroonine hävitab suures osas meie majanduse.

    Sten Sumbergi kommentaari teemale ning tänaseid Suprema uudiseid samuti huvitav kõrvutada :)
  • No oluline polegi mida mina usun, mind nagu huvitaski et mida teised arvavad.
  • Väga õige mees on. Firmajuhid kui igavesed kapitalistidest rahaahned sead tulebki liistule tõmmata! Kusjuures, seda oligi arvata, et vabamüürlased pankadest (näiteks Hardo Pajula SEB-st ning Maris Lauri HP-st) hakkavad senist rahva näljutamist õigustama!

    Sa vaata ise, palju kas või Lasnamäe 2-toaline korter maksab. Igati hea, et Savisaar keskmise palga kiiresti 25 tuhande peale tõstab, siis saab tööinimene ka endale lõpuks korteri muretseda ning normaalset elu elama hakata. Praegu on ikka palgad selgelt maha jäänud kütuse kallinemisest ning kinnisvara hinnatõusust.
  • Aga mis asi siis sunniks tööandjajid tõstma palka 15-17k ni ?
  • t88andja maksab t2pselt niipalju et t88taja 2ra ei l2heks ja t88taja teeb t2pselt niipalju t88d et teda lahti ei lastaks.
  • Kas Reformierakonna kunagi lubatud keskmise palga number polnud mitte 10k? Kui oli, siis see saabki kohe-kohe täis. Sel juhul väga hea ajastus. Neutraliseerib kenasti RE saavutuse esitlemise vahetult enne valimisi.
  • See oleks saavutatav, kui tõsta miinimumpalka hüppeliselt, näiteks 15 k peale. Tagajärg oleks aga, et Eesti suurim tööandja Elqoteq, jms. "Hiina vabrikud" peavad oma uksed sulgema. Tekiks väga suur tööpuudus lihttööliste seas.
  • no, palk saab tõusta kyll, kui teenused kallinevad. Kes ei suuda oma teenuse ees rohkem raha kysida, sellel ebavajalik teenus.

    Praeguse elukalliduse juures oleks see saavutamatu suhteliselt. Aga maksame iga asja eest 2x rohkem ja kõik OK. Tulemuseks on see, et igaüks keskendub oma erialale ja üritab võimalikult palju tööd ära teha. Kirurg ei hakka siis ise oma autot remontima.
  • Reformierakond EI suutnud oma lubatud 9000 EEK'ist palka õigeaegselt saavutada. Nii et KE'l pole kaotada midagi - kui ei saavuta, siis on RE'ga viik, aga kui juhtumisi saavutab, siis ...

    PS. Luuseri seisukoht aastast 1989 - "10 USD kuus on ikka kõva palk".
  • Märkus 1. Mis puutub lihttööliste meeletusse palgatõusu, siis ehitussektori näol on selles osas pretsedent olemas. Ja ei ole maailm sellest hukka läinud.

    Märkus 2. Eestis on viimase paarikymne aasta jooksul toimunud drastilisemaidki muutusi, kui paarikordne palgatõus.
  • ...see jama siia foorumitesse ka juba jõudnud.
  • Pole mõtet heietada utoopia valdkonda.
  • Kui krooni 10x devalveeritkse, siis küll

  • Ehitussektori tööliste kõrged palgad (näiteks 30-40k/kuus) on tõesti osaliselt reaalsus. Kui osa sellest rahast läheks n.ö. hoiule mustadeks päevadeks, siis võiks olla üsna rahulik. Kuid karta on, et valdav osa sellest papist (mis on saanud alguse pangast laenuna) läheb tarbimisse ja pumpab seda majandusharu üles ning kui peaks tekkima teatud nõudluse vähenemine ehitussektoris, siis võib kaasneda päris korralik püramiidi-efekt, mis jõuab välja teistesse majandusharudesse.
    Kuna raha mustadeks päevadeks pole hoiule pandud, siis võib olla päris valus seda taluda!
  • ridi-radi-ralla savisaar on valla
    ridi-radi-ralla savisaar on valla
    ajab raha hangedesse
    külvab münte künadesse....

    kuule papi pane uisk alla
    vot nii
  • 25K keskeltläbi - Savikal ikka mõistus päris ära sõitnud... hea kui see number 12-14K on.
    Ise suhtun ka sellesse ehituse buumi ka väikse ettevaatusega - nii mõnigi tuttav teenib tänu sellele 2 palga kõrvalt, kuid elatustase pole sellest paranenud... raha läheb viisakalt öeldes "tarbimisse" ja pikemas plaanis ei mõelda. Endal üliõpilasena jääb seda kõrvalt vaadata suht vesise suuga ja jääb loota, et vahest saab ise ka väikest haltuurat teha. Paraku erialasel tööl nööritakse isegi rohkem kui "kinnisvara arendajad" ehitajatelt. Seal paraku süüdi naisterahvad, kes on nõus ka "säästuka" palga eest tegema tööd mille eest "paberi ja staažiga" töötajad saavad 3-4X rohkem, mis sest et nende "töökvaliteet" on küsitav.
  • küll savikas juba rehkendas. Kui muul moel palka nii kõrgeks ei saa, siis ülejärgmise aasta eelarvesse võib (positiivse valimistulemuse puhul) hakata raha juurde pumpama stabilisatsioonireservist. Jannole läheks see ka suure hooga peale. Ehk nelja aastaga raha otsa ei saa ja nii saab veel ühed valimised kinni panna. Mis pärast seda juhtub - pole enam savipätsu asi, tema on olnud eesotsas ajal, kui palgad tõusid koletu kiirusega ja jõudsime euroopale järele!
    Vot selline lähitulevik paistab meil...
  • kui hetkeks ette kujutada, mis juhtuks pärast niisugust palgatõusu.... praegune kinnisvaramull oleks poisike selle kõrval, mis siis täis pumbatakse...(ühetoaline lasnakas näiteks 5 MEEKU;)) inflatsioon.... Landcruiserite läbimüügi metsik tõus.... (sest iga traktorist ostab omale ägeda jeebi)

    iseasi oleks muidugi see, kuidas see keskmine tõuseb. et kui keskmine tõuseks umbes 2x, siis selleks oleks vaja tõsta poolte inimeste palka 4x, või veerandi palka 8x, või.....jne

    vot pärast seda võiks juba arutleda, millist eestit me tegelikult tahtsime... hea, et see on võimalik ainult KERA muinasjutus.
  • Savikas mõtles siiski ainult avaliku sektori palkasid 25k peale ajada.
  • Tegelikult respekt, et üldse midagi mõõdetavat lubada julges.
    Samas poliitiliselt väga loll tegu. Isegi arusaamatu sellise kogenud strateegi kohta.
    Õnnestumise puhul on võita vähe, ebaõnnestumise puhul saavad konkurendid seda mitmetel valimistel nina alla hõõruda.

    Juba siin mainitud RE, anyone?

  • ah, 2 aastat tagasi oli 20 000 krooni ruudust kesklinnas küsida ka haige. asi see nelja aasta pärast 25 000 saada on. mis aga raha väärtus siis on iseasi.
  • Mina ei saa aru Miks seda Savisaart nii väga kotitakse? Paar nädalat tagasi lubas Ansip viia meid 5 rikkama Euroopa riigi hulka 5 aastaga, kusjuures õpetajatele lubas ta Saksamaa õpetajatega võrdset palka ja see pidi olema 70 000 EEK-u kuus. 5 AASTAGA!
    Ma ei ole mingi "Savka" austaja , ega ilmsesti ei saa ka selleks. Aga ammu võiks aru saada, et kõigil "neil" tuleb ühtjagu auru suust välja. Samaaegselt ei saa ma ka sellest tööviljakuse lobast aru. See, et meie müüja saab 10 x vähem palka kui Vanas Euroopas , peaks siis tähendama seda,et ta peab müüma 10 x rohkem, et saada samaväärset palka. Vaadates ja võrreldes töötegemist, tundub mulle, et paljudel aladel on meie inimesed viljakamad (loe tööviljakus).
    See muidugi ei tähenda, et paljudes tööstusharudes tootmist ei peaks moderniseerima ja sellest odava tööjõuga riigi staatusest vabanema. Aga palk võiks kiirendatud korras tõusta küll, ja kas see saab olema 5 aasta pärast 20 000 , 25 000 , või 30 000 ei olegi nii tähtis. Ja kui kõik ikka mõistlikult kaalutletud, siis mingit hukku küll majandusele ei näe- lihtsalt suurem hulk raha hakkab Eestis käest kätte liikuma.
  • to nier:

    Ansipist: lubas mitte tõsta palga samale tasemele absoluutväärtuses, vaid hoopis ostujõus. Tõlgendamise küsimus ja manipuleerimine infoga - nii lihtne see ongi:) Eks Suur Juht ja Õpetaja ole raffast selleks juba aastaid ka õpetanud ning mõni on juba pisut ka õppust võtnud, ehkki ei kuulu austajate hulka:)
  • Nier, sest Savisaarel on ka reaalset jõudu et oma mõtteid ellu viia. Kedagi ei huvita kui Ansip ajab rumalt juttu, sest nagunii midagi ei juhtu. Aga kui Savisaar räägib, siis muidugi peab vastu andma. Sest mine tea, äkki teebki ära.
  • millised olulised lubadused/mõtted Savisaar siis ellu on viinud? astmeline tulumaks?
  • Huumor, Savisaarel on KORDADES rohkem võimu kui Ansipil. No nt pensionäride 500 eeku, laevandustoetused, riskikapitalifond, kohuke jne.
  • mis siis on olulisem kas tulumaksu alandamine või 500 eeku? :)
  • Miks mitte vaadake palju ehitajad teenivad??
    Isegi Falck juba reklaamis mingi 8,5k (küllap neil orjade saamisega raskusi)
  • nullide rohkus ei näita veel et rikas oled, Türgis mõni aeg tagasi maksis pudel limmonaadi 25k
  • Nii nagu Eesti keskmise palga, nii ka riigiametnike palga puhul oleks ülevaatlikum, kui keskmised toodaks välja näiteks ka detsiilide kaupa. Pakun, et ülemise detsiili keskmine palk on juba täna 25k.
  • Tootlikkust, nagu kõiki statistilisi suurusi saab mõõta keskmisena, makromajanduse kohta jälle ei saa teha järeldusi üksiknäidete varal. Võibolla tõesti mõni üksik müüja müüb ja teenib Eestis rohkem kui Saksamaal, aga keskmine Saksa müüja müüb jälle kindlasti rohkem kui keskmine Eesti müüja. Keskmine palk tõuseb siis, kui tõuseb keskmine tootlikkus, muud võimalust keskmise palga tõusuks ei ole, eeldades, et vahetuskurss ei muutu. Riigiteenistujad saavad küll palka riigi eelarvest, nii et nende palga kujunemist mõjutab rohkem riigieelarve seis, kaudselt on aga seegi seotud keksmise tootlikkuse/palga muutumisega. Minu meelest oleks riigiametnike palga mõistlik tõus (paarkümmend protsenti, mitte paar korda) igati positiivne - juhul muidugi kui eelarves raha on.
  • tootlikkust m66detakse rahas, kui toodame odavat paska, on ka tootlikkus väike
    savisaar ennegi suuri lubadusi teinud - talle ei panda failimist pahaks.
    minuarust paremerakonnad muudkui virisevad et pole raha..
    aga savipäts leiab alati raha, kas pole imelik?
  • Tootlikkust mõõdetakse rahas küll, aga toote (või teenuse) nominaalhind ei näita ju tootlikkuse taset. Kui odavat kaupa (näiteks tikutopse) toodetakse palju töötaja kohta, on sõltumata sellest, et toodetakse odavat paska, töötaja tootlikkus kõrge.
  • Mis te räägite, et ei ole võimalik?
    Savikas annab riigi raha laevandusele. Laevamehed rikkad, neilt saab palju pappi küsida. Tallinna Sadama kasum poole suurem. Nõukogule 50x palka juurde. Keskklassile (endale, 1. ringi sugulastele ja parimatele ehk kasulikematele sõpradele) ka. Ja kuna see moodustab Eesti Vabariiggi AS palgafondist 1/5, siis ongi keskmine palk 25k...
  • Savisaare tugevus see ongi, et ta viskab õhku loogilise lahenduseta hüpoteesi. Kõik siis järavad seda ja ei pane tähele, mis tegelikult toimub. Mõneti isegi kentsakas, sest see osa rahvast, kes majanduse toimisest aru ei saa, on nüüd jälle näinud (nagu astmelise tulumaksu puhul), et paks tahab midagi vägevat, aga pankurid ja muud kuradi rikkurid ei lase teha.
    Muidugi võib asi keerulisem olla. Mina Savika nahas näeks heameelega laupäeval presidendi kohal uut tulijat. Tegeliku tähtusega riigikogu valimistel tähendaks see, et kaks olulist "keskklassi eest võitlevat" rühmitust on tõsise hoobi saanud. Rahvaliit ei pruugi üldse tõusta ning sotsid on ilma selgest number 1 häältetoojast. Kas number kaks on Mikko või?
  • no nüüd uued sihid väljas, ansip lubab 40K keskmiseks palgaks 15 aasta pärast. kes on järgmine?
  • Ometi hakkavad teised ka õppima. Ansipilt oli parem veel see, et jagada reserviraha pensioniteks. Oleks ta veel välja öelnud, et 1500 per nägu igal jaanipäeval (peale edukaid valimisi), oleks asi hakanud ilmet võtma.
  • Nõmeduste kommenteerimisele pole mõtet aega raisata.
  • 40 k 15 aasta pärast. no cmon, miks teha selliseid ennustusi? 15 aastat tagasi ei pidanud keegi internetti ka vajalikuks ja nüüd keegi mängib prohvetit palganumbriga?
  • Lihtsalt uskumatu kuidas Savisaare populism ka siinses foorumis tähelepanu pälvib. Sellist juttu
    iga vähegi ajuollust omav inimene ei peaks enam 5 sekundi pärast mäletama, rääkimata veel tõsi-
    meelsest arutelust - üle 40 kommi juba, piinlik lausa.
  • thnx Ansip, tegid mul valimisotsuse tegemise marksa kergemaks. Esimest korda elus ma siis ka vist IL valimas kui Aaviksoo endale juhiks saavad. Kui selgroogu ikka ei ole, siis seda ka parast jargmisi valimisi ei tule. Reform vajab tosist verevahetust.

    B.
  • IL on kena valik. Kahjuks on neil nüüd see projekt nigu vähkkasvaja küljes kinni. Aga ikka arvan, e savilõua populismi vastu aitab ainult hullem populism.
    Mis ei tähenda, et poliitikud kõige kenamad inimesed oleksid.
  • Täna toimub miski kena palgakonverets. Konverentsi nime all teine kõik toredasti, kuigi minu arusaamise järgi võiks pealkiri olla "valimislubadused". E.S. lubab palga välja võidelda, äripäev online andmetel juba isegi 70-80% Soome keskmisest, ehk siis 28 tuh kuni 32 tuh. kuus.

    Ei tea, kas ta kaupleks mulle ka 20..30% juurde? Parem siiski 50%, siis tõuseks ju keskmine ka rohkem.

  • niikaua, kui tööpuudus on alla 8 %, on Savisaare ajuloputus palgatõusu propageerimiseks täiesti omal kohal. Muidu saab iga jobukak omale töökoha ja võib si**a keerama hakata.
  • Esiteks pole tegu mitte Eesti keskmise palga viimisega 25k-ni, vaid riigitöötajate keskmise palga viimine 25k-ni. KE väidab, et selleks oleks tarvis 2 mld. krooni aastas lisaraha. Kuidas küll see 2mld. saaks mõjutada inflatsiooni. Eestis on ~670 000 töötajat, kes saavad keskmiselt hetkel ~9 000 krooni kuus = ~6mld krooni kuus = ~72mld krooni aastas. Arvestada tuleks veel seda, et igas kuus laenab eraisik antud hetkel ~2-3mld krooni kuus = ~30mld aastas. Seega see 2mld lisaraha on inflatsiooni arvestades tühine summa. Pigem tuleks piirata laenamist.

    PS! Ei ole KE toetaja.
  • hehee, see on nagu Cuba õlle reklaam, tõstame riigiametnike palku;)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon