Börsihai 2006 - Free topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Free topic

Börsihai 2006

Log in or create an account to leave a comment

  • Uus mäng läheb lahti 30. oktoobril ning nagu juba traditsiooniks kujunenud kestab neli nädalat. Registreerimine maksab 100 krooni ning sellega kaasneb kuuks ajaks Äripäeva tellimus, võimalus kandideerida auhindadele ning kindlasti ka piisavalt närvikõdi virtuaalsel investeerimisel.
  • kas see aasta ka portfelli algväärtus 100k?
  • Millised on tehingute tegemise ajad ja viited?
    Kas mäng käib ainult balti turgudel?
    Kust leiab osalemistingimused?
  • sry, ei leidnud ilma sõbrata https://www.lhv.ee/hai/index.cfm?id=80201 lehte üles
  • Mäng siis seekord toodud euro baasile, et Balti riikides saaksid kõik võrdsetel alustel tegutseda, kaubelda saab Skandinaavia (Soome, rootsi), USA ja Balti aktsiatega, osalemistingimused vasakul sisujuhi all.
  • Äripäeva küll ei soovi. Kas numbri Saldot või Profitit ei saaks?
  • kas kuskilt on eelmise aasta tulemusi ka võimalik näha?
  • "Mängus oleme kaotanud aktsiate lühikeseks müügi võimaluse" .
    Patoloogilise karuna teeb mind küll kurjaks. Ma ei näe küll, et lühikeseks müümise võimalus mingit ebavõrdsust tekitaks Skandinaavia ja Balti turul kauplejate suhtes. Keegi ei keela ju USA aktsiaid portfelli lisada. Lihtsalt üks variant nüüd "raha teha" vähem ja mäng selle võrra vaesem.
  • Kahjuks kasutati lühikeseks müüki enda huvides ära - üks portfell oli pika positsiooniga ja teine samas aktsias lühikese positsiooniga ning lõpptulemusena üks portfell põrus ja teine kasvas väga jõudsalt.
  • Miks on halb lühikeseks müüki enda huvides ära kasutada?
  • IMHO aktsiamäng kaotab ju palju kui lühikest positsiooni pole.Nagu ma aru saan käib niikuinii peale võistlust TOP 10 kontroll,mis tehinguid tehti jms Ja kui selgubki,et keegi manipuleeris turuga,siis on ju võimalik teda eemaldada auhinnalistest kohtadest.
    Miks teenustasud on nüüd 0,5%?Teenustasud võiks ju olla nagu LHV hinnakirjas.
    Kas orderite viivitus on ikka 20 minutit?
  • Teenustasud on igal pool 0,1%, ei tahtnud sisse tuua erinevaid tingimusi Eesti, Läti ja Leedu kauplejate jaoks.
    Lühikeseks müügi portfelli kontrolliti TOP 10 puhul küll, aga ei tahaks petmise võimalust reeglitesse sisse jätta - alati oleks olnud võimalus teha vastupidiseid tehinguid sõbra portfelliga ja seda oleks LHV-l rasek tõestada.
    USA orderite viivitus on 15-20 min, täidetakse ikka korralduse andmise hinnaga, kuid raporteeritakse hiljem - real time hindade kuvamine on väga kallis lõbu.
  • Milline on portfelli algväärtus? Ei leia seda kusagilt.
  • Aga nagu ikka kohe leidsin kah. Niiet pole vaja vastata.
  • Igaks juhuks siiski, et portfelli algväärtus 10000 EUR, millele iga päev lisandub 1000 EUR-i.
  • Kas kuidagi oleks võimalik äripäev tellimusest ka loobuda...või seda tellimust kaugemasse tulevikku jätta?
    Asi selles, et Äripäeva tellimus võetud juba aastaks :) , ning kollast paberit ei tahaks ka oma koju koguda.
  • Äripäeva tõesti ei tahaks. Paar numbrit Saldot või Profitit oleks küll hea. (Ettepanek järgmiseks aastaks.)
  • Ajalehe tellimuse võib näiteks kuuks ajaks peatada, selleks vaja ühendust võtta levifirmaga.
  • Mis mul üle jääb, raha tuulde ei tahaks ka visata.
    Toetan kasutaja [b]momentum[/b] mõttekäiku (Y).
  • kui jälgida praegu balti turgudel toimuvat kas siis ainult balti aktsiatega kaubeldes on võimalik top 10 nesse hai mängus pääseda??
  • ei ainult bratislava aktsiatega on võimalik toppi pääseda.
  • kust ma näen aktsia hindasid mängus...
  • "Soome ja Rootsi turule suunatud ordered täidetakse umbes 15 minutit orderi andmisest hiljem bid või ask hinnaga. USA turule suunatud orderid täidetakse umbes 20 minutit orderi andmisest hiljem turu viimase hinnaga." Kas saan õigesti aru, et kui panen ostuorderi(turuhinnaga), kas siis 15-20 min viivitus tähendab seda, et sel hetkel saan ostukinnituse või saan alles 15 -20 min pärast oleva hinnaga? S.t kui orderi sisestamise ajal oli hind 5 dollarit, aga 15 min möödudes 6 dollarit, siis saan hoopis 6 dollariga?

    Miks ei saaks nt Balti riikides siiski limiitorderit sisestada? See ju tähendab, et ma peaks passima kogu aeg arvuti taga, et head ostu või müügihetke tabada?

    Kui nt Balti aktsial bid ja ask puudub, aga tehakse mingi odavam kokkuleppetehing, kas siis saan ka selle hinnaga? Nn viimase hinna reegel viiendas punktis? Äitah vastajatele ette, kui keegi viitsib kommenteerida...
  • Mnjah kunagi sai investopedias virtuaalsete optsioonidega proovitud.

    Igatahes annad käsu osta 1000 optsiooni, siis tüüpiline oli see et 20 minuti pärast oli hind tõusnud ning sa ei saanudki optsiooni osta. Veel hullem oli langemisega. Igatahes ääretu tüütus oli see et pidid 1 ja sama optsiooni myyma 5 korda päevas.
  • Aktsiamäng tähendab siis seda, et tehinguid saab teha AINULT aktsiatega, mitte optsioonidega?
  • Huvi pärast uuriks, et kui palju praeguseks juba osalejaid on registreerunud?
  • kuidas on tehingute tegemise, päeva-treidimise jms-ga? Kui ma ostan-müün siis kas müügist saadud tulu saab kohe jälle realiseerida või tuleb oodata kuni järgmise päevani (eelmine kord äkki oli nii? täpselt ei mäleta) ja palju päevasiseseid tehinguid teha võib? Kas pattern day treidingu märksõna tuleb ka sisse ehk siis päevatehinguid enne kui 25k koos üle 3 tehingu nädala jooksul teha ei saa?
  • Eile õhtul teostasin makse mängukontole, kas peaks olema juba kiri makstud ? või tuleb hakata ülekandest viga otsima :)
  • Kuidas saada aru reeglist mis k2ib turul olevate ebanormaalsete hindade kohta?
  • Kaubelda saab ainult aktsiatega. Päeva sees saab treidida. Ebanormaalsed hinnad võivad tekkida kauplemissüsteemi vigadest, noteeringute vigadest, info liikumise vigadest, st ebanomaalne on hind, millega reaalset tehingut ei oleks saanud teostada või see oleks hiljem tühistatud. Limiithinna üle veel arutame, ehk saab selle siiski mängu lisada.
    Orderi hilinenud täitmine tähendab, et tehingu kinnitus saabub 15-20 min hilinemisega, kuid see teostatakse ikkagi orderi sisestamisel kehtinud hinnaga.
  • Limiithind oleks teretulnud, lisaks mängule reaalsust.
  • Miks ei saa kaubelda optsioonidega, see teeks mängu huvitavamaks?
  • kus ma saaksin tutvuda eemise aasta haide saavutustega ? kui see võimalik on
  • "USA turule suunatud orderid täidetakse umbes 20 minutit orderi andmisest hiljem turu viimase hinnaga."

    Kas see tähendab, et kui ma New Yorgi aja järgi 9.35 annan orderi sisse, siis täidetakse see 9.35 kehtinud hinnaga või 9.55 kehtiva hinnaga?

    Teine küsimus: limiitordereid ikka saab panna?

  • Fit,

    sellel 15 või 20 min viivitusel on väga lihtne põhjus. Nimelt kasutatakse aktsiamängus 15 või 20 min viivitusega hindu (reaalajas hinnad USA ja Skandinaavia turu puhul ei ole teatavasti eriti lihtne teema). Kui me nüüd täidaksime nende 15 või 20 min viivitusega hindade alusel orderi koheselt, siis saaks väga lihtsalt reaalajas hindu kasutades tulevikku vaadata ning riskivabasid kasumeid võtta. Seetõttu jäävad siis USA/Skandinaavia orderid 15 või 20 min ootele ning peale nende minutite läbi saamist peaks kõigi eelduste kohaselt olema süsteemis hind, mis oli turul 15 või 20 minutit tagasi ja order täidetakse (sisuliselt siis orderi sisestamise hetke turuhinnaga).

    Limiitorderid saavad samuti võimalikuks ning sellega seoses ka orderite tühistamine, kuid tühistamise puhul tuleb nendel samadel põhjustel oodata 15 või 20 minutit enne kui order süsteemis ära tühistatakse.

    Balti turgude puhul on aga kasutusel reaalajas hinnad ning seega midagi ootama ei pea - täidetakse ja tühistatakse koheselt.
  • Tere!

    Olen uus investeerimishuviline, niiet ehk andestate "rumala" küsimuse:).

    Reeglid ütlevad:
    "13:45 Lõpeb antud päeva orderite sisestamine Eesti, Läti ja Leedu turgudel"

    Oletame, et ma tahan osta Balti turu aktsiat x pärast seda (15.00 näiteks). Päeva lõpetushind oli näiteks 100. Kui ma nüüd 15.00 sisestan tehingu, siis ta ostab küll järgmisel hommikul, aga mis hinnaga? Kas eelmise päeva lõpetushinnaga või uue päeva hommikuse hinnaga? Seda siis nii mängus kui päriselus...(ma eeldan, et päriselus siis enamvähem kindlalt uue päeva hinnaga, aga kindel ei ole)

    Ma tean, et googeldades ma ilmselt leiaks sellele küsimusele vastuse, aga kui keegi viitsib, siis tahaks veel teada, et kas laupäev-pühapäev toimub kauplemine või on see sõltuv konkreetsest turust ja kust seda vaadata saaks?

    Minu arvates tasub tasub mängus igal juhul osaleda, vähemalt kui äripäeva tellimust muidu ei ole (või siis korraks katkestada). Äripäeva kuutellimus on minu teada "piletihinnast" isegi kallim ja uuele investeerijale on see hea võimalus ennast proovile panna ilma reaalse riskita (kudos). Muidugi saab ka lihtsalt virtuaalse portfelliga mängida, aga auhinnad annavad lisamotivatsiooni (Y).
  • ps. Ma tean, et mingit võiduvõimalust eriti pole:D, aga ma ise usun küll, et see on just algajatele väga hea asi. Muide, kas pärast saab profimate (top kohtade) portfelle (mida nad ostsid jne) ka avalikult vaadata (nii õppimise eesmärgil), või need jäävad salajaseks?
  • ei leidnud kuskilt nii et kysin.. kas eelmine aasta oli 100000eek stardikas pluss iga päev 5000eek-i (28päeva)?
  • Mark77,

    kui sisestad Balti turgudel orderi näiteks kell 15:00, siis võetakse see täitmisele järgmise börsipäeva aluses (peale 10:00) ning täidetakse vastava bid/ask hinnaga, kui börsil on selle aktsiaga tehinguid tehtud vähemalt 500 EUR eest. Bid ja ask on siis vastavalt turu ostu- ja müügihind sel hetkel kui 500 EUR eest turul tehinguid tehtud saab.

    See 500 EUR piir kehtib vaid Balti turgude puhul, et tagada ebalikviidsete aktsiate puhul müstiliste ostu- ja müügihindade kasutamist ning vältida ka võimalust turuga manipuleerimiseks, et aktsiamängus sobivat tehingut teha.

    USA aktsiate puhul toimub asi suht sarnaselt. Kui sisestad orderi näiteks kell 14:00, siis võetakse see töötlemisse börsipäeva alguses ning näiteks NASDAQ-i aktsiate puhul täidetakse 15 minutit peale börsi avanemist (kell 16:45) börsi avanemisel (16:30) kehtinud viimase hinnaga (kasutatakse last price, mitte bid/ask). NYSE ja AMEX aktsiate puhul on selle 15 min asemel 20 min.

    Soome-Rootsi aktsiatega sama skeem, kuid kauplemisaeg 10:00-18:15 ning viivitus 15 min.
  • jayk, jah, 100000 + 5000, aga 20 päeva (neli nädalat aja raha saab tööpäevadel). Ehk kokku 200000 EEK. Seekord siis päevade arv sama, kuid summad vastavalt 10000 + 1000 ehk kokku 30000 EUR.
  • Igaks juhuks küsin ka, et isegi kui tegelikult on müügis 2 aktsiat hinnaga 1 eur, saan osta 10000 eegu eest? Et müüdavat ega ostetavat kogust jälgima ei pea, peaasi et hind sobib?
  • Jah, aga loomulikult ei ole turuga manipuleerimine lubatud. Kui see avastatakse, siis esiteks need tehingud tühistatakse ning teiseks peaks see vähemalt teoreetiliselt kuuluma ka FI/SECi huviorbiiti, kuna turuga manipuleerides on proovitud teenida rahalist kasu (mängu auhind).
  • tere kui ma reede hommikul lhv/le ylekande tegin siis millal see 100000 mulle m'ngu kontole tuleb?
  • Päriskontole jõuab see esmaspäeva hommikul. Kui see on aga teostatud internetipangas, siis kohe peale tehingu sooritamist.

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon