200 k, palju vaba aega ja 10k neto kuus - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

200 k, palju vaba aega ja 10k neto kuus

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Väike ulme teema algajate kohta, kuid siiski, uuriks inimestelt, kellel börs on iga päeva töö

    Kui on palju vaba aega, 200 k (kuni 500 000) sula raha ja tahtmist, kas sellise alg summaga on reaalselt mingisugune võimalus 10k kuus teenida?

    Jah, olen teadlik, et keskmine tõus on 12% aastas, kuid mida kostavad selle peale aktiivsed proffesionaalid?

    (neljapäeva hommikused unistused)

    Ma ei mõtle seda küsimust tingimustega - jättes välja igasugused "kuid", kas lihtsalt on mingit reaalset võimalust või mängib tõenäosus teooria kategooriliselt selle vastu?
  • Lihtne vastus - võimalik on, aga ebareaalne. Antud numbrite juures tähendaks see 60% aastatootlust, nii et tegelema peaks aktiivse kauplemisega. Sellest 12% aastas jutust on sealjuures sama palju kasu kui Mongoolia kinnisvara eelmise kolme kuu kasvutempost.

    Mõned väga õelad "proffesionaalid" soovitaksid pigem emakeele, mitte "tõenäosus teooriaga" vaeva näha.

    Natuke sõbralikum olles - 5% kuus jaoks oleks näiteks vaja 10 korral kuus kinni püüda 0.5% liikumine. Ei midagi müstilist teoorias. Praktikas läheb ilmselt 80% inimestest seda 5% kuutootlust ühe tehinguga tegema ja hävib.
  • Upriidu, sa pead olema keskmisest kauplejast 4..5 korda tulemuslikum, et oma eesmärki täita.

    Hetkel on tõusev turg, on selle eesmärgi täitmine lihtsam ja isegi ületatada võimalik. Eks seepärast sellised mõtted Sul ka tekkisid ;-) Aga kui Sa oma aastakasumid kuude peale laiali laotad, siis pilt kindlasti nii rõõmustav ei ole. Mida Sa oleks teinud näiteks selle aasta aprillis-juunis?
  • Ei ole reaalset plaani seda praktiseerim hakata.

    Mõte tekkis sellst, et kui on 500 k kõrvala pandud (200 k oli idee, kuna kõike ei raatsi mängu panna) ja peaks näiteks tööga midagi juhtuma, kas on võimalik ennast teatud aeg pinnal hoida, ilma, et säästud väheneksid (kulutamise näol)

    Kui optsioonid selgeks teha, peaks ju kõik võimalik olema. Samas oli ikkagi idee, et on tahtmist ja aega asja õppida ja igapäevaselt jälgida.

    Kui leppida 10k kuus ja võtta suurem risk ning kogu 500 k alla panna, oleks tänase EE liikumisega pea 5 kuu norm täis. Ehk teoreetiliselt peaks ju kerge olema, kui paar korda aastat sellised liikumised ära tabada ....

    Ja sorry, tööle keskendumine hetkel siiski tähtsam, ei jõua kõiki õigekirja vigu jälgida.
  • Optsioonid on sellised toredad asjad, et on viinud minu portfelli natuke tasakaalust välja. Aktsiad 1%, raha 1%, pankrott 98%. :)
  • ...aga mida suuremad kogused, seda raskem on neid realiseerida - erit veel siin balti turgudel.
  • realiseerimise suhtes see 32k euri ei tohiks nüüd küll suur olla? enim-kaubeldavad ikkagi päeva käibega ju 500 k eurot
  • Kui on aktiivne kauplemispäev, siis ei ole 32k suur summa. Väikese aktiivusega päeva puhul on, eriti kui väikese aktiivsusega kaasneb kõva kukkumine.
  • >Kui optsioonid selgeks teha, peaks ju kõik võimalik olema.

    Kui optsioonid (teooria) selgeks teha, väheneb tõenäosus nendega lootusetult hävida. Aga ei maksa unustada, et optsioonidest on kasu ikkagi ainult siis, kui sul on selge nägemus alusvara liikumisest lähitulevikus. Ehk selleks, et optsioonidega suurt tootlust saada, pead sa kõigepealt olema võimeline ka ainult aktsiatega turgu lööma...

    > Kui leppida 10k kuus ja võtta suurem risk ning kogu 500 k alla panna,
    > oleks tänase EE liikumisega pea 5 kuu norm täis. Ehk teoreetiliselt
    > peaks ju kerge olema, kui paar korda aastat sellised liikumised ära tabada ....

    Ja kui EE oleks otsustanud vastassuunas gappida? Mitu kuud pead õigetpidi liikumis ära tabama, et ühte hävingut tasa teha?
  • See muidugi õige, et ühe hävinguga võib kogu plaani sassi lüüa.

    Samas on sellise summa pealt juba teenustasud nii suured, et tõenäoliselt teeb olukorra vägagi võimatuks.

  • Optsioonid võid endale selgeks teha, kuid nendega igapäevaselt spekuleerida ei soovita. Isiklikust kogemusest võin öelda, et on olnud aega ja tahtmis al 2000 asi "ära õppida" , kuid see periood on olnud enam kui piisav nägemaks, et sul ikka ja jälle nahk üle kõrvade tõmmatakse - kas ebaõnn? koguaeg? suht gambling ehk. Mida tead sina, mida teised ei tea.. kus on sinu eelis? Optsiooniteooriat teavad ju kõik, tuleb leida eelis.. seda suudavad vähesed. Kas ka sina võid seda suuta - jah, kuid 95% siiski mitte.

    Kui tahad kooliraha arvelt kokkuhoida ning öösiti rahulikult magada, siis optsioonidega spekuleerimisest hoia eemale. Sellest klassiruumist väljud räsitult, purupaljalt ning tunnistuseta.
  • Portfelli mõistes 5% kuutootlust on ikka korralik tulemus, kui seda suuta x 12, siis 60% ajaks esialgu mistahes portfellihalduril silmad vesiseks. Aga miks mitte esitada selline nõudmine kogu kogutud 500 000 krooni suhtes :)
  • upriidu,

    üldiselt on valutum strateegia lähtuda natuke passiivsemalt. Analüüsida (kaine peaga) aktsiaid fundamentaalselt, sekka pilk graafikule ning võtta pigem pikemaid positsioone kasutades selleks sobivaid ostukohti või siis swingida soodsate võimaluste tulles.

    Eesmärgiks Sul tulevikus ilmselt loodetav finantsalane sõltumatus? Liitintressi võlusid arvestades on tee lõppeesmärgini märksa tõenäolisem kui sõna otseses mõttes kauplejal. Risk-reward vastav, edukaid kauplejaid on palju vähem kui edukaid pikaajalisi investoreid.

    Kui palgaliselt töörügamist jätkad ning suudad ka õnnestunud paigutusi teha, siis äkki ei lähegi üle mõistuse kaua aega kui likviidsete varade hulk on jõudnud 500 000 EEK pealt 1 000 000 EEK peale. Kuna pikaajaliselt võiks olla võimalik, oma investeeringutel vaikselt silma peal hoides, 10% kandis per aasta keskmiselt tootlust teenida, ongi 100 000 krooni lähedane aastatootlus reaalne. Samas ei ole ma kindel, kas tahad sellise sissetulekuga ka tulevikus leppida (kui eesmärk oli palgatööst üldse loobuda) ning maksma peab ka tulumaksu. 0% tulumaksumäära lähiajal väärtpaberituludelt eriti ei usu. Lisaks pole aastad vennad.

    Oma paariaastase investeerimiskogemuse põhjal võib mõnele asjale enda jaoks joone alla tõmmata. Kui investor või kaupleja ei suuda oma peamistest emotsioonidest (hirm ja ahnus) üle olla ja oma distsipliini ei säilita, kerge olema ei saa. Kindlasti tuleb portfell ka arukalt hajutada.
  • Hetkel ma ei planeeri tõesti midagi. Kui planeeriksin, siis rahulikult ja lepiksin käed laiali ulatudes ka 10% aastas. Tsiteerin oma eelmis kommentaari:

    "Mõte tekkis sellst, et kui on 500 k kõrvala pandud (200 k oli idee, kuna kõike ei raatsi mängu panna) ja peaks näiteks tööga midagi juhtuma, kas on võimalik ennast teatud aeg pinnal hoida, ilma, et säästud väheneksid (kulutamise näol) "

    Ehk, nt kui kaotad töö ja eriti palju kaotada midaig ei ole, kas tasuks proovimist taoline idee või pigem rahuliku südamega selle raha eest (mis potentsiaalselt kaotada võimalik on langustega) rahulikult ära süüa.
  • "Samas on sellise summa pealt juba teenustasud nii suured, et tõenäoliselt teeb olukorra vägagi võimatuks."

    Tehingutasu lhv-s Eesti, Läti ja Leedu aktsiatele on 50 EEK + 0.2% ehk 500k korral 1050 EEK. Leian et kui panustada kogu ressurss 1 aktsia võimalikule rallile siis on tehingutasust tulev võimalik kahju küll viimane ast mille pärast pead valutama peaks..
  • zak,

    ... ja viimane asi mida selle 500 tuhandega teha on see kõik ühte ainsasse aktsiasse paigutada
  • mõtlesin pigem seda, et kui minna absoluutselt kindla peale. Kui 10 000 neto on soov, on vaja ligi 14 000 kuus teenida. Seega ligi 650 eeku kasumit iga börsi päevaga, mis teeb tühised +0,13%, koos teenustasudega juba 0,55%

    Tehingu tasu seega (ost+müük) 2100 eeki. Seega lõvi osa päeva kasumist tuleb kõige pealt teenustasu näol plussi teenida.

    Muidu saaks rakendada ju võted, et peale ostu orderit müüd kohe kui minimaalne tõus on olnud ning päeva norm täis. Esimese langus-märgi peale aga positsioon likvideerida (nii kiire liigutamine võib aga selliste kogustega tõesti raskeks minna) Kui isegi saaks paki nulliga lahti (oodatud tõusu ei tulnud) oled juba hävinud 2100 eeki ehk järgmine päev on vaja 650 asemel 4x suuremat tõusu.

    Kui aga õnnestub selliseid tõuse nagu tänane Eesti Ehitus tabada, ei olegi muud kui kogu aeg jälgida ja kord aastas headele tulumustele rihtida? Kui veel pool panna heasse dividendi aktsiasse, siis on paar kuud elamist juba kindlustatud ning aega researchiks jääb veel rohkem.
  • muidugi jääb ka õhku küsimus. kui palju suudab poole miljoniga ise turgu mõjutada...
  • ....et korter sai müüdud ja .....
    optsioonidega tradades selliste kallimate aktsiate ja käbetamate liikujate juures 10 lepingut korraga võid päevas kuni 1000USD näpata, kuid sellest summas ei piisa daytraderi kontoks, nii et pead peale mõnda tehingut pausi pidama.
  • _ Kui aga õnnestub selliseid tõuse nagu tänane Eesti Ehitus tabada, ei olegi muud kui kogu aeg jälgida ja kord aastas headele tulumustele rihtida? _

    Proovi esialgu aasta või rohkem väiksema summaga mängida ja tabada neid tõuse. Siis kui tunned et kogemusi on, siis soovitaks edasi mõelda. See summa peab olema selline, mille täielikku kaotamist Sa ei kahetse. Teine võimalus on mängida virtuaalportfelliga.
  • Virtuaaliga mängin küll, kuid puudub distsipliin sama pühendumisega jälgida reaalselt turgu.
  • virtuaalselt ja reaalselt rahaga on kaks erinevat asja...emotsioonid tulevad mängu, millede taltsutamine nõuab kogemusi, mida saa ainult reaalsetl rahaga tehinguid tehes ja eks siis näed kas kõrbed või saad endast jagu.....proovi futuure ja näed mis tunne on tradeda..:)
  • Kuu tootluseks (enne makse) 5-10% järjepidevalt saavutada on reaalne, kui oled proff. Ehk vähemalt 3 - 4 aastat väga intensiivset kauplemist iga päev. Sama hästi võid endalt küsida, kas 100 meetri läbimine alla 10 sec on reaalne? Loomulikult on aga selleks on vaja aastaid treenida. Börs tundub esmapilgul lihtne – tuleb justkui valida kas osta või müüa. Printsiibis vägagi lihtne aga kui a’la 10 tuhat professionaalset trader’it igast maailma otsast kauplevad sama instrumenti, mis Sina ja kõik püüavad kasumit teenida, siis kellel on eelis? Kauplemine on zero-sum game, täpsemalt minus-sum game (teenustasud maha) kus kasum tuleb alati kellegi arvelt. Esimesed 1-2 aastat kaotavad kõik kauplejad raha (kes rohkem, kes vähem). Küsimus on ainult summas. Kui võtad kogenumate nõu kuulda, siis alustad minimaalse summaga, valad higi ja pisaraid ning võid lõpuks turul ka „ellu jääda“. Ka siis on 10% saavutatav vaid finantsvõimendusega ja portfelli volatiilsus tuleb paratamatult kõrge – 20-25% drawdown on tavaline.

    Kuid julge hundi rind pidi rasvane olema ...
  • Sellise sisuga teema, nagu see praegu siin, tekib foorumitesse alati siis kui turg kõvasti tõuseb ja hunnik aktsiaid rekordeid püstitavad. Peaks uurima, kas keegi midagi sarnast küsis ka selle aasta aprillis-juunis ?
  • oktoober tõi tänavu pea sama palju uusi väärtpaberikontosid kui mullu november

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon