Kätega vehkimine börsil. - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kätega vehkimine börsil.

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Suht tume selle koha pealt, et miks maaklerid börsil kätega vehivad? :)
    Kogu inff ju arvutis jne jne.
  • Eestis on palju asju vahele jäetud ning siin on börs algusest peale elektroonilisel kujul ning seetõttu ehk ongi arusaamatu, miks peaks kätega vehkima. Aga kogu maailm suundumas elektroonsete börside suunas ning klassikalist kauplemist kohtab üha vähem.
  • NYSE 'l käib kauplemine jätkuvalt põrandal. Paljud toorainebörsid on vist põrandal veel.
  • hehee... olen põhimõtteliselt sama küsimust siin foorumis kunagi aasta või rohkem tagasi küsinud ja ei saanudki adekvaatset vastust, mis nende füüsiliste "karjuvate ja kätega vehkivate" börside eelis "virtuaalbörside" ehk siis automatiseeritud elektrooniliste börside ees (a la OMX) peaks olema. Ainus selge vastus oli: traditsioonid. Nojah, eks traditsioonide pärast kasutatakse ka teatud piirkonnas maakera peal siiani veel ka tšekke... Efektiivsus on tore asi, aga inerts on lihtsalt tugevam. Suurt masinat kiiresti ei pööra.
  • arrowhead: börsil on lisaks veel üks komponent, mida on päris raske muuta - järjepidevus ja traditsioonilisus. Põrandal kauplemiselt puhtalt elektroonilisele kauplemisele üle minek on arusaadavalt päris raske. Samas, kui firma tahab, et ta aktsiaid elektrooniliselt kaubeldaks, siis ta võib ju NYSE'lt kolida NASDAQ'le.
  • no, ma usun, et iga kaupleja on vähemalt korra oma elus kodus oma arvuti taga kätega vehkinud või midagi veel hullemat teinud...
  • ttrust... hmm... ja mida ma siis huvitav selle all küll silmas pidasin, kui rääkisin traditsioonidest ning inertsist ja mille poolest peaks järjepidevus ja traditsioonilisus erinema minu kirja pandust?
    Kusjuures põrandal kauplemiselt puhtalt elektroonilisele kauplemisele üle minek EI OLE kohe kuidagi raske. Tehniliselt ja investorite/kauplejate jaoks. Raske on see kogu selle kamba jaoks, kes oma leiva kaotaks. Pandagu üks päev floor kinni ja teatatagu kõigile maakleritele, et edaspidi sisestate kõik tellimused arvutis, mis teil niikuinii laual vedeleb ja kust te hindasid jälgite. Mis siin nii rasket või keerulist oleks? OK, esimene päev on totaalne segadus, aga ma olen kindel, et kui arvutisüsteem just aladimensioneerituse tõttu ei crashi, siis kolmandaks päevaks on kõik enamvähem paika loksunud ja keegi ei saa enam aru, mis takistas varem sellist olukorda tekitamast, kus vasak ja parem pool automaagiliselt paika loksutatakse ja et miks pidi varem keset põrandat nagu idioot kisama.

    P.S. seisukohad on taotluslikult kategoorilistena kirja pandud lootuses, et ehk keegi võtab vedu ja argumenteerib korralikult vastu ja lõpuks ometi keegi ütleks, miks ikkagi on traditsiooniline börs parem kui arvutisse viidud börs (peale traditsioonide, järjepidevuse ja inertsi, palun neid enam mitte pakkuda, I get it, really, I do!)
  • Just a wild guess... äkki on ebaefektiivsuse pealt võimalik paremini teenida? Mitmelt poolt on kuulda olnud, et NYSEle orderit edastades ei tea kunagi, kaua see mehhanism seda enne käiku minemist jahvatab. Tõenäoliselt on siinkohal eelised neil turuosalistel, kes on ropu raha eest endale lunastanud koha põrandale "lähemal".
  • Ma arvan ka, et "mitteformaalse suhtlemise" võimalus (elik siseinfo) on põranda väärtus. Kui maaklerid istuvad igaüks oma kontorites, ei saa sa näiteks konkurendi näoilmest midagi välja lugeda. Pealegi ei asenda elektroonilised suhtlusvahendid loomulikku suhtlemist ning on jälitatavad.
  • See on tegelikult päris hea point, et süsteemimuutusele võivad vastu olla tänased kunnid, kes on end põrandale lähemale nihutanud ja saavad sellega selge eelise väiketegijate ees, keda teenindatakse tõenäoliselt siis, kui suurte tegijate vajadus on rahuldatud. Kui kõik võrdsetele alustele ja automatiseerituks viiakse, siis ei saa enam väikestele nii eduliselt kotti pähe tõmmata ja see oleks ju paha.
  • Jumal tänatud, et nysel vähemalt hinnad lihtmurdarvudes ära kaotati - nüüd on kümnendmurdues.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon