IRL hakkab uuesti respublika ämbrisse astuma - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

IRL hakkab uuesti respublika ämbrisse astuma

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Isamaa ja respublica liit on alustanud reklaamikampaaniat "õnn ei ole rahas". Täiesti populistlik kapmaania, kus reaalseid tegevuskavasid välja ei pakuta kuid kõigile lubatakse õnnelikku elu.

    Stiililt ja sisult meenutab väga eelmistel valimistel respublika poolt kasutatud stiili: mitte midagi konkreetset ei lubatud ja ei öeldud mida tegema hakatakse - lubati uut poliitikat, ehk samuti kõigile kõike: "valige meid, me teeme kõike uut moodi ja paremini. Me küll ei ütle teile mida me tegema hakkame, küll aga hakkame õigeid otsuseid langetama selliselt et kõigil läheb kõik paremaks."

    Sellise kõigile kõige lubamise stiil ("teeme kõik õnnelikuks") on ohtlik. Kui sellised ootused tekitada, siis on ka pärast pettujaid väga palju. Respublica korra juba koges seda kuidas tema tegevuses pettuti, kuna lubas kõigile kõike, aga mitte midagi konkreetset. Nüüd siis uuele katsele sama populistliku plaaniga.

    Huvitav kas valijad õpivad oma vigadest või õnnestub IRL-l jälle inimesi lollitada kõigile kõige lubamisega.
  • Parem on jah 15. aastaga euroopa 5 rikkama hulgas ja 5 aasta pärast 25 000 eeku palka. Kahju, et kahe eraonna poolt korraga valida ei saa:(.
  • maitse asi. minu arvates on igal juhul IRL idee parem kui võõra rahaga liputamine, demagoogia ja klannimajandus.
  • Kahju jah, et IRL nii lolli loosungiga välja tuli. See reklaami- või PR agentuur, kes selle taga on, on küll üks äpude kamp (või Savisaare sõprade kamp).
  • Minule küll IRL sõnum meeldib, vastandub kenasti sellele hirmsale mammonakummardamisele mis Eestis nii levinud on ja mida ka teised parteid paljuski rõhutavad/propageerivad.
  • S.t. Ma arvan, et kui Eesti tõepoolest tahab Euroopa suurte hulka jõuda, siis peame hakkama pehmeid väärtuseid rohkem väärtustama.
  • Minuarust on ka sõnum märksa parem kui neil kes otseselt mingeid summasid pakuvad.

    Teatavasti kui on inimesel esmane heaolu olemas, siis muutuvad järjest tähtsamas niinimetatud pehmed väärtused, mida ka IRL tähtsustab.
  • Ma ütleks ka, et IRL sõnum on countermessage Keski 25tonni kuus omale! Väga hea!
  • uskumatu, et siinsete foorumite lugejad asja pointi ei taba. loomulikult on IRL sõnum ilus. vastandub kurjadele mammonakummardajatele ja üldse kõigile pahadele. selles ju point ongi et sõnum on ülipositiivne ja lubab sisuliselt kõigile kõike ilusat ja head. täpselt nagu uus poliitikagi lubas ilusaid asju. samas selline populistlik õnne toomise lubadus ei kohusta ju poliitikut ega erakonda millekski. samamoodi nagu ei kohustanud ka uue poliitika lubadus. sõnum on sama: "valige mind, mina olen hea ja teen et kõigil hea oleks (toon uut poliitikat või õnne), mida täpselt ja kuidas ma teen, seda ei ütle"
  • Seetõttu ongi tore, et on sellised keenjused nagu Raab, kes lihtrahvale tarkust toovad.

    See, et Reform lubab jätkuvalt ettevõtetele tulumaksuvabastuse ka pärast valimisi on ju täielik jama, kõik kes veidi lähemalt asja tunnevad, teavad piisavalt hästi, et 10% tulumaksust pääsu pole.

    Või oled näinud mingit loogilist seletust selle taga kuidas Keskerakond plaanib 25 000 keskmise palgani jõuda?

    Äkki meeldib sulle see lauslollus Savisaare poolt?:

    "Kõrgematest sissetulekutest tingitud suurem ressursi kogus majanduses vabastab ka ettevõtjad sundseisust, kus igapäevase ellujäämise nimel tuleb kogu aeg ja energia kulutada odava alltöövõtu tegemiseks."
  • ehee, pingviin sai kurjaks. kuigi ei tea millaga ma teda solvasin.

    pingviini jutt muide on ilmekas näide populistide lähenemisest: populist ise ei räägi mingitest enda konkreetsetest tegevustest või kavadest mida plaanib teha. populist räägib üldsõnaliselt kõigile sobivast ilusast tulevikust ja lubab seda. konkreetselt räägib ainult eitavas kõneviisis vastandumise abil negatiivsetest asjadest oponentide tegevuskavades. toimub vastandumine kurjade savisaare inimestega või kurjade mammona kummardajatega.

    muide pingviin, sa tunned asja veidi lähemalt. seleta palun, miks peale valimisi 10% suurusest tulumaksust pääsu pole? ma tõesti ei tea.
  • Raab, solvasid rumala jutuga.

    Vaatasin huvi pärast IRL kodulehte ja seal oli mu meelest üsna konkreetne alajaotust: "Programmi põhialused" - http://www.irl.ee/?id=10385.

    Nüüd on kaks varianti:
    a) Raab argumenteerib veenvalt kuidas IRL programmis tõepoolest "reaalseid tegevuskavasid välja ei pakuta kuid kõigile lubatakse õnnelikku elu". Võrrelduna teiste parteide programmidega siis.
    b) Raab jätkab samasugust ümmargust jahumist.

    Variandi a) tõestamise puhul on tõepoolest IRL populistliku programmiga hakkama saanud, variandi b) puhul tuleb hoopis tõdeda, et Raab ise on populist.
  • P.S. Ma pole ühegi erakonna pooldaja, aga selline argumenteerimata demagoogia häirib küll.
  • on jah seal pingviini poolt viidatud kohas programmi põhialused. kui soovite, lugege. üks seal toodud 10-st punktist on:

    mõistame ja esindame kõigi ühiskonnaliikmete huve ja taotlusi

    no mis see on, kui see pole kõigile kõige lubamine programmi põhialustes?
  • Raab, see ongi kogu su analüüs? Üks kontekstiväline lause ei näita nüüd küll midagi. "Tubli, istu, kaks"

    Sina väitsid, et tegemist on "täiesti populistliku kampaaniaga, kus reaalseid tegevuskavasid välja ei pakuta". Kui sa demagoogi sildist tahad lahti saada, siis tõesta ka seda.
  • oi pingviin. pean sind kurvastama. mul pole mingit motivatsiooni sinu sildi pärast pingutada. sinu jutt meenutab mulle mu endist klassivenda. ta sai 5. klassis matemaatika tunnis hindeks kahe. oli väga vihane õpetaja peale ja ähvardas teda, et laseb oma kodu juures laste seas kuulujutu lahti et matemaatika õpetaja on loll. matemaatika õpetaja ei hakanud eriti selle sildi pärast pingutama, ma ka ei hakka sinu sildi pärast :)

    aga siiski IRL tegevuskavade tundjana võiksid lahti seletada nende 10 kõige olulisema punkti seast ainult ühe sisu. mida tähendab: "mõistame ja esindame kõigi ühiskonnaliikmete huve ja taotlusi" ?
  • meie "õhukese riigi" juures ei saa mitte ükski valitsus sisuliselt midagi muud teha, kui mängida tulumaksuga. sisuliselt on valituse võimuses riigi arengut kas natuke rohkem takistada ( kõrgem tulumaks, ettevõtete tulumaksustamine jne) või vähem takistada. millegi ära tegemiseks peaks üks partei saama enamuse, mis on utoopia.
    peale laari esimese valitsuse polegi olnud ühtegi selge suunaga valitsust. õnneks kulub neil kogu aur üksteisele kaigaste kodaratesse loopimisele, nõnda, et nad saavad vähem elu arengut takistada. laari esimene valitsus pani suuna paika ja vanker liigub endiselt sinna.
  • valitsus saab teha suhteliselt palju lisaks tulumaksuga mängimisele. valitsus viib oma poliitikat ellu riigieelarvet suunates. see tähendab rahaga tegelemist. IRL on pannud juba täna ennast sellisesse seisu et ta hakkab seekord juba valimiskampaania käigus oma sõnu sööma. kui IRL hakkab riigieelarve raha jagunemisest rääkima, räägib ta rahast. samas on ta juba jõuliselt öelnud et tema rahast ei räägi sest õnn ei ole rahas. eelmine kord vastandas ennast savisaarele ja lubas et savisaarega nüüd küll mingit koostööd ei tee. ei võtnud kaua aega kui hakkas koos savisaarega tallinna linna valitsema.
  • Raab, olen sinuga 50 prossa nõus, et valitsus viib oma poliitikat ellu riigieelarvet suunates. ent, mida ma tahan rõhutada - mis poliitika on meie valitsusel? kui ühes valitsuses on reform ja kesk, siis nivelleruvad kummagi eripärad ning järgi jääb ümmargune null. valitsus on lihtsalt kamp administraatoreid, kes raha jagavad selle põhimõtte järgi, et kõik saavad natuke, et keegi päris nälga ei sure. riigieelarve kokkupanekuga saaks arvuti ka hakkama. tulevikus ilmselt asendatakse valitsus tõelise e-valitsusega.
  • to: Kristjan Lepik

    Selle Euroopa suurte hulka jõudmise koha pealt - paks shanss. Isegi Vabariigi President ütles ühel hiljutisel kinnisel üritusel, et on olemas kahekiiruseline Euroopa ja meisse suhtutakse seal üpriski negatiivselt. Selleks, et meid võrdsetena võtma hakataks, peaks midagi väga erakordset juhtuma ja ikkagi peab enne väga palju vett merre voolama. Nii et igasugused illusioonid sellest, kuidas meie imelist edu sealpool imetletakse või kuidas meid väga toetada ja aidata tahetakse, on suhteliselt iba. 15 aasta pärast oleme me ikka see sama perifeeria. 150 aasta pärast - äkki siis on midagi muutunud. Praegu on rohkem ikka selline sit down and shut up suhtumine.

    Mulle meeldib ka Mergeri loosung, iseasi muidugi kui oluline see on. Kuna Eestis oma väiksuse tõttu on niiehknii isikutepõhine, mitte vaadetepõhine poliitika, siis suurt vahet ei ole, kes mida kokku lubab. Isikutena paneks mina oma raha iga kell enne Laari/Aaviksoo/Kõutsi kui Ansipi/Savisaare/Atoneni peale.
  • Uraani Golkonda, see on juba minu arvates kõva tulemus kui keegi suudab savisaare eripära kasvõi mingil määral ära nivelleerida. paraku on meie riigi valitsemissüsteem demokraatial ja koalitsioonikokkulepetel põhinev. see pole kindlasti kõige efektiivsem või parem süsteem, mis teha.
  • Suffiks, nõus - mu kommentaari peamine point oligi selles, et pehmete väärtustega oleme arenenud Euroopast nii palju taga, et ei ole mõtet hellitada mingeid mõtteid "Eesti - uus Shveits" teemal. Aga valimispropagandana töötab muidugi hästi.

    Ma tahaks, et ometi üks erakond räägiks sellest, kuidas nad kavatsevad Eestis jahtuva majanduskasvu tingimustes hakkama saada. Üsna selge on, et jahtuma hakkab (ka Hansapank viitas sellele), küsimus vaid jahtumistempos. Käitumine selle jahtumistempo ümber on Eesti jaoks tegelikult kordades olulisemad, kui need lineaarselt veetud (loe: ebareaalsed) palgakasvude tempod. Aga nii loll ma muidugi ei ole, et arvaks, et poliitikud seda teemat enne valimisi puudutavad.
  • Sümpaatne loosung. Aga tõepoolest, terane tähelepanek, et tegu jällegi sama ämbri kolistamisega. Konkreetne eesmärk ja lubadus ning selge äriidee on need, mis pikemas perspektiivis edu toovad. RE ja KE mõistavad turundust selgelt teistest paremini, olgu muuga kuidas on.
  • Raab, ma pole kindlasti diktatuuri pooldaja, ent rõhutan ühte - üks lubab makse tõsta, teine lubab makse langetada. ja siis tehakse koalitsioonikokkulepe, et maksud jäetakse samaks.
    savikas lubas astmelist tulumaksu, seda pole
    reform lubas 18 prossast tulumaksu, seda pole
    on vaid suhkrutrahv. seda keegi ei lubanud, ent saime.
    kõik lubavad "iga ühiskonnaliikme heolu".
  • IRL võiks olla üks päris tore parempoolse maailmavaatega erakond kui nad jälle ei hakkaks peale partsi, ken-marti, reinsalu jt äraostmatute stiilis populismiga. kert ja aaviksoo peaks oma poliitikuvõimeid enne tõestama, aga neil on kindlasti tublisid tegijaid.
  • Raab, sa oled nii tubli vahutaja, et kellegil ei tohiks olla enam kahtluse all, et poliitikuga tegu. Argumenteerida faktidega ei oska, jahub tuimalt oma juttu edasi.

    Kõik on elus suhteline, selleks, et saaksid IRLi populistideks tembeldada, peaks nad olema teistest selgelt populistlikumad. Olgu, ma proovin sulle ühe lihtsama küsimuse esitada - milline erakond on vähempopulistlikum kui IRL?
  • Uraani Golkonda,on jah nii et kõik erakonnad ei saa kõiki oma lubadusi täita juhul kui nad ei saa parlamendis enamust. minu meelest on täiesti aktsepteeritav tulemus, et reformierakond on saavutanud selle, et 2006 aastaks on tulumaks alanenud 23%-ni ja 2007 alaneb 22%-ni ja pandi käima vanemahüvitis vaatamata sellele kui vähe on reformierakonnal parlamendis kohti.

    pingviin, ma pole poliitik. aga sinu koduülesanne oli lahti seletada üks IRL programmi 10-st põhialusest: "mõistame ja esindame kõigi ühiskonnaliikmete huve ja taotlusi" ja ära seletada mis mõttes see pole kõigile kõige lubamine. sul on see koduülesanne tegemata.
  • "mõistame ja esindame kõigi ühiskonnaliikmete huve ja taotlusi" on tavaline ümmargune mull mida on iga erakonna programmis. Ma ei ütlegi, et IRL koosneks inglikestest, aga sõimata neid teistest oluliselt suuremateks populistideks on totaalne jama. Eks saad ise ka sellest aru ja seetõttu küsimustele ei vasta. Mis teeb sinust poliitikutega täpselt samal tasemel oleva vennikese.
  • kuule pingviin, sa ju ise tõid argumendina fakti kuivõrd konkreetne ja mittepopulistlik on IRL kodulehel toodud "programmilised põhialused". nüüd möönad et on jah ümmargune mull. mis siis on see mis teeb IRL-st mittepopulistliku erakonna? fakt on see et nad lubavad kõigile õnne mis ei ole rahas. samas puuduvad neil konkreetsed tegevusplaanid ja kavad, mida nad tegema hakkavad. ainuke konkreetne lubadus on neil et nemad rahast ei räägi, räägivad hoopis õnnest.

    mittepopulistlik erakond on näiteks reformierakond.
  • Mulle tundub et raabil polnud foorumit algatades siirast soovi teemat arendada. Parem kui raabi lihtsalt ignoreerida: marginaalid tühistuvad iseenesest mõne aja möödudes.
  • Momentum, õige - asjatult raiskasin aega. Kahju, et delfist parteijüngrid ka siia jõudnud on. Edaspidi ignoreerime.

    Tuttav delfist rääkis, kuidas ühe poliitilise teema kohta oli 148 kommentaari ja neid 132 oli tulnud kahe IP pealt. Erakordade noorjüngrid kraaklesid eri nimede alt omavahel.

    P.S. See küsimus mittepopulistliku erakonna kohta Raabile oli tegelikult väike lõks, tahtsin teada, mis erakonda Raab kuulub. Loogiline ka, IRL ja Reform kaklevad sama sihtgrupi pärast.

    P.P.S Reformi vastu muidu sama neutraalsed tunded kui IRL vastu, aga selline ühte nurka demagoogia ei istu kohe kuidagi.
  • foorumitega on jah see lugu, et kui teema huvi ei paku, võib ignoreerida. ahh teid kavalpäid :) ma kasutan ise sama kavalat nippi :) selles mõttes oleme ühtemoodi.

    teine asi on see kui ma tahan inimestelt teada mis erakonnas nad on, kus nad töötavad, mis kell on, millal lennuk väljub jne. siis ma küsin neilt seda. äkki peaks ka hoopis hakkama ülikavalaid lõkse välja mõtlema ja nende järgi oletusi tegema? :)
  • raab,
    mis krutskiga Ansipi hüüatus: "Kas teie tahate 40 tonni kuus palka saada!!!" ei ole populistlik? Samas tõdemus, no peaaegu vanasõna: "Õnn pole rahas" on ülipopulistlik LUBADUS. Sinu arust "Seitse korda mõõda ja üks kord lõika" on ka lubadus ?!?
    Ma vabandan ette ja taha, aga sul peas mingi viga või?
  • priitp, populistlik on IRL reklaamikampaania sisu millega lubatakse kõigile õnne. õnnelikud tahavad kõik olla ja see on klassikaline populistide lubadus, kus lubatakse kõigile kõike kusjuures selle saavutamist pole võimalik mõõta. üks lause reklaamikampaaniast pole see mida saab otseselt lubadusena tõlgendada vaid kogu jutu sisu on kokku lubadus.

    reformierakonna kampaania lubab jõuda 15 aastaga euroopa jõukaimate riikide hulka. see on selgelt mõõdetav siht. 40 000 kroonise palga jutt on samuti üks osa lubadusest, ehk selgitab mida 5 rikkama riigi hulka jõudmine inimestele tähendaks. see pole populistlik sest on mõõdetav, konkreetne kuid pruugi olla kõigile inimestele oluline. teine asi on muidugi see kas lubadused suudetakse täita. mina usun pigem 15 aasta pärast 5 jõukama riigi hulka jõudmise lubaduse täitmist ansipi poolt kui IRL poolt kõigi inimeste õnnelikuks tegemist.

    mis puudutab sinu ette ja taha vabandamist ja labast solvamist. sinu vabandusi ei aktsepteeri.
  • Olgem nüüd realistid. IRL'i "loosung" ei ole lubadus ning Raab, igast tüükast kinni ei pea haarama eksole. Täis mees peaks seda teadma.

    Küsimus kõigile, mitte ainult Raabile
    Kui meile lubatakse (justnimelt lubatakse) 15aasta pärast 40k keskmiseks palgaks, siis kas Te/Me või erakonna onud arvavad, et Norra, Šveits, Island, Iirimaa ja Taani istuvad kanni laiaks ja ei pürgi kuhugile poole?
    2004 aasta näitajad -KP= Keskmine Palk:
    Norra (KP=57k, SKP= 560 104) Šveits (KP=55,5k, SKP= 462 350), Island ( KP= 41,7k , SKP= 457 066) Iirimaa (KP=31K, SKP=450 461), Taani (KP=59,8, SKP=442,535) ja nüüd toome võrdluseks EESTI (KP=8,6, SKP= 216 644, KP on IV kvartal)

    Kasvatame SKPd üle 100%, palka 76,25% (kui 9,5k on praegu keskmine) - selles ma ei kahtle, et suudaksime ehk palga 40 brutosse saad 15aasta pärast. Küll aga võime norida kõvasti, et kuidas Reform seda tagab kui nad nüüd aind ühe korra näiteks võimlu? Samas küsiks veel lisaks, et miks me eeldame, et praegu Euroopa 5 jõukamat liidrimaad enam majanduskasvu ei naudi? Usun tõesti, et Eestis on kasv kiirem, kuid olgem realistid?
  • Ja ma ei ole IRL pooldaja ega reformi eitaja!
    Do not misunderstand me!
  • Nii tore on iga teema jaoks siin foorumis uus nimi leiutada, et saaks neid nimesid ikka palju!
  • Sir_Erki, ma ei tea mida reformierakond oma plaanides arvab šveitsi või teiste riikide majandusarengust. Reformierakonna eesmärgid on mõõdetavad ja mingisuguse tõenäosusega täidetavad. need kes reformi eesmärkide täitmist ei usu või kelle jaoks pole need eesmärgid olulised, ei hääleta reformi poolt. IRL lubadused (uus poliitika, õnn kõigile) ei ole mõõdetavad ega täidetavad ja on seega populistlikud.
  • Mitte et see teema eriti jätkamist vääriks, aga räägi, Raab, sellest mõõdetavusest ja täidetavusest. Et kui 15 aasta pärast selgub, et Eesti on Euroopa viie vaeseima riigi hulgas, siis ma saan oma sel kevadel Reformile antud hääle tagasi?

    Investeerimisfoorumis Reformi kaitseks sedasi sõnavõtmine, et rahvas sind tomatitega loopima hakkab, on muidugi omaette kunst...
  • hex, kahjuks pean sind kurvastama. kui reformierakond on võimul ja eesti on 15 aasta pärast 5 vaeseima riigi seas endiselt, ei anta sulle häält tagasi :(

    küll aga juhtub sel juhul reformierakonnaga see mis juhtus respublikaga: ta ei suutnud kõrgele aetud lubadusi uuest poliitikast jne. täita ja tema populaarsus langes 20-30% pealt 4% -ni. nii et järgmisse parlamenti ei pääsenuks.

    hex, ära pillu mind tomatitega, sa ei saa mulle pihta :) see on muidugi kurvastav et investeerimisfoorumis, kus võiks olla keskmisest kõrgema intelligentsitasemega ja argumenteerimisvõimega inimesed, kasutatakse labaseid pööbli argumente nagu sõimamine ja tomatitega loopimine.
  • Eks see parteijünger Raab ei tahtnud iseenesest halba, mõtles, et tõmbab konkureerivale erakonnale vee peale. Aga ilmselt alahindas investeerimisfoorumi läbinägemisvõimet.

    Raab, paar märksõna - palk, pind, silmad (nii enda kui teiste omad).

    Nagu momentum ütles, sellist trolli tuleks ignoreerida.
  • Kuna siin kasutatakse palju sõna populism ja populist, siis ma otsustasin vaadata, mida see õieti tähendab. Nt Merriam-Webster Online annab definitsiooniks muuhulgas: "a believer in the rights, wisdom, or virtues of the common people".
    Eesti sõnaraamatute järgi on nende sõnade tähendus küll märksa negatiivsem. Aga see Websteri definitsioon mulle meeldib, see annab sõnale sellise toreda positiivse varjundi.

  • pingviin, sinu loosungite ja märksõnade keeles rääkimise stiil fakte ja argumente mitte kasutades meenutab tuntud, kuid läbikukkunud poliitikuid. ma nimesid ei nimeta, aga vihjeks nii palju et neid polevat võimalik osta :)

    muide, pingviin sa oled juba varem lubanud seda foorumit ignoreerida. selgitan sulle: ignoreerimine on see kui sa siia ei kirjuta ja siin olevaid tekste ei loe.
  • Millise huvitava metoodikaga reformid seda jõukust mõõdavad? Millised on hetkel need 5 jõukamat ja mis kohal on Eesti?

    Minu primitiivse mõtlemise järgi võiks jõukuse mõõtmiseks maha müüa kõik (ettevõtted, kinnisvara, jm), lüüa kokku kõik ringluses olev papp ja samegi ühe toreda numbri. Kui keegi arvab, et see "45t ruutkilomeetrit ja Tallink" on 15 aasta pärast rohkem väärt, kui no näiteks Saksamaa, siis oleks aeg rohtu võtma hakata. 15 aasta pärast hakkab äkki kergem juba....
  • Raab, Sa üritad kõiki materdada ja seda võimalikult diplomaatiliselt, nii et tegelikult midagi tarka öelda ei taha!
    Ma saan aru, et oled tuline respublikaani "vihkaja" ning reform on väga äge, aga olgem nüüd realistid. Siin foorumis on väga palju reformi valijaid ja kahtlemata oled käitunud nii, et oled suutnud nad enda vastu üles tõusma panna (nagu juba mainitud on see kunst, et investeerimis foorumis reformi pooldamise eest tomatiga võib saada) Küsimus ei ole, milline on ägedam partei või mitte, küsimus on juba sinu staatuses siin foorumis. Kui sa ütled, et loodad, et siin on kõrgema intelligentsiga kui keskmine eestlane, siis ma julgeks öelda, et ongi. Lihtsalt sinu enda jutus ei ole midagi kirjas, sisutühi. Pidevalt räägid faktidest aga kõike mida välja tood on see, et keegi siin ei toetanud oma juttu faktiga ja kui sulle anti a la 10 põhimuudatust IRL poolt, siis sa tulid siia ikka ja ainult ühe nende nö populistliku lausega ja hakkasid selle ümber oma tralli korraldama. Ma ei ütle, et IRL'il on super kampaania, kuid sina mees pead oma tolerantsi harjutama ja kui väidad, et oled väga palju keskmisest eestlasest parem, siis ole hea ja hakka vaatama natukene suuremalt kui pidevalt tähte närida ja kõike 1-1le võtta (sina ju su pööbli argumendid).
  • Sir_Erki, sa oled valesti aru saanud mis siin toimus. Mina tõin välja võrdluse respublika ja nüüdse IRL vahel. Fakt on see et respublika lubas kõigile head elu uue poliitika kaudu. IRL lubab kõigile õnne selle kaudu et rahast nad ei räägi. Mõlemad lubadused on võrdselt populistlikud ehk kõigile kõike lubavad. Fakt on ka see et IRL programmis puuduvad igasugused reaalsed tegevuskavad lubatud üldise õnne saavutamiseks. Küll aga on nende programmi põhipunktides kirjas sisutühjad loosungid. Selgelt on kirja pandud klassikaline populistide lubadus esindada kõigi inimeste kõiki huve (see on fakt). Neist faktidest piisab et aru saada IRL populismist. Mina ainult juhtisin sellele tähelepanu. Juhtus see et mõned tulihingelised respublika jüngrid läksid selle peale närvi. Kuna pole olemas vastuargumente, mis tõestaks et IRL pole samasugune populistlik erakond nagu respublika, muutusid respublika jüngrid isiklikuks, ei rünnanud minu argumente omapoolsete faktidega vaid ründasid minu isikut. See on muidugi hale ja naeruväärne.

    Minul on sügavalt ükskõik kas valite reformierakonda või mitte. Juhin ainult tähelepanu uue populistliku erakonna tekkele ja loodan et seekord neil ei õnnestu oma trikki korrata ja suur arv kohti riigikogus saada. Ma ei vihka IRL tegelasi. Küll aga olen pettunud et nad jälle vana ämbriga kolistavad ja populismi teed lähevad.
  • Raab, paluks numbreid kui suur peaks olema Eesti majanduskasv järgmise 15a jooksul, et 5 rikkama EL riigi hulka jõuda. ja kui madal peaks olema teiste (seni Eestist rikkamate) riikide majanduskasv, et seda saavutada. Kui tõenäoline see on? Kas RE tegeleb populismiga või valetamisega?
  • c'mon, ega RE ei luba euroopa liidu 5 rikkama riigi sisse, vaid Euroopa 5 rikkama riigi - Albaania, Rumeenia, Venemaa ja Valgevene kõrvale me äkki suure hädaga mahume RE tegevuse tulemusena:D:P
  • lasse, selliste prognooside ja arvutustega tegeleb reformierakond. mina ei tegele. loe nende prognooside ja arvutuste kohta siit. http://reform.ee/?q=/ee/valimised/poliitikad kui arvad et valetavad, ära nende poolt hääleta.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon