Kuidas müüa äri-ideed? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kuidas müüa äri-ideed?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

• Olemas idee lahtikirjutus, arvutatud alginvesteeringu suurus ja esimese aasta kulud, arengusuunad, reklaamikanalid jne. Enam-vähem hinnatud potensiaalset turumahtu (kuigi vastavat nišši vist ei ole kogu maailmas). Läbi lugedes peaks täpselt aru saada olema mida millal ja kuidas teha.
    Kas on kellelgi idee müümisel kogemusi? Huvilistele tutvustada ei saa, kuna ideevarguse oht on liiga suur. Ja ei ole pea üheski valdkonnas kohanud põrsast kotis ostvat inimest.

Kas ainus viis on idee ellu viia ja alles seejärel müüa? Ise juriidilistel põhjustel ettevõtlusega tegeleda ei saa.
  • Ilmselge, et kui "huvilistele tutvustada ei saa", siis on "ainus viis idee ellu viia ja alles seejärel müüa" :)

Heast äri-ideest on kasu ainult inimesel/firmal, kes selle realiseerib või organiseerib realiseerimise.
    Selleks võib olla: a) niššis tegutsev firma b) VC (riskikapitalistid) c) ettevõtjad (entrepreneurs)
    Kuna väidad, et nišši pole olemas, siis jääb b ja c.

VC aitab ainult siis, kui on olemas reaalne ja tugev meeskond. Kui ise sellega tegeleda ei soovi ja referencidega meeskonda pole välja pakkuda, siis langeb b välja. VC meeskondade komplekteerimisega 99% juhtudest ei tegele.

Ettevõtjatega võib õnneks minna, kui tegemist on hea tuttavaga. Enamasti on tegemist ikkagi väga busy inimestega ja ideedest juba puudust ei ole.

Variant d on veel. Suvaline ettevõtluskogemuseta sõber, kes otsib oma esimest holy graili ettevõtlusalal.
    Puhtalt idee ja arvutuste eest ei õnnestu kedagi upfront maksma panna.
    Sõltub muidugi mastaapidest, 1000 krooni eest sobib see ka kooliprojektiks :)

Kui siiski õnnestub leida huviline (see eeldab, et ideed tuleb siiski tutvustada!), siis tehniliselt on kõige lihtsam, kui idee eest ei küsi konkreetset summat, seda ei maksa keegi. Pigem teha leping, et kui ideega saavutatakse X target (nt müük $1mio), siis sinule tuleb $10k. Selle skeemiga teab ostja, et õhumüügi korral ei kanna ta täiendavaid kulusid ja ideed võid tutvustada ükskõik kellele, kes lepingule alla kirjutab (riskid jäävad alati).
    Praktikas kasutanud pole, aga tundub mõistlikum, kui mingi paberipaki näitamise eest raha küsida.
  • muide, praktiliselt kõik riskikapitali firmad hoiatavad oma kliente, et saates neile äriplaani finantseerimiseks, ei anna VC mingit garantiid selle kohta, et äriplaanis toodud ideesid ei kasutata omavoliliselt klienti ennast kaasamata. Seda just selleks, et välistada saatjate alusetud süüdistused justkui VC varastas idee ja pani selle jaoks ise meeskonna kokku. BS. Prakikas ei varastud muidugi midagi, lihtsalt tuli üks teine tugevam meeskond sarnase ideega.

Mul on ka super-idee, koerte orkut, aga kui endal on muudki teha ja tugevat meeskonda pole, siis mis raha selle eest ikka tahta. Vähegi ettevõtlikul inimesel on ilmselt nimekiri min 10 asjast, mida võiks teha ja jõudumööda neid ka töödeldakse ja killitakse.

Sry, et pisut kriitiline. Ideed ja arvutused on tegelikult väga põnev teema. Lihtsalt ideed jäämäe tipuna tihti mäge ennast liigutada ei jõua :)
  • to Ahtik

Tänud asjalike nõuannete eest, kriitika on üks esmaseid liikumapanevaid jõude. Üritan vist ise käima tõmmata läbi variisku, kui muud ei saa, siis hea koolituse ja praktika ikka. Ja loodetavasti makstakse selle eest veel peale
  • Hmm , "Ise juriidilistel põhjustel ettevõtlusega tegeleda ei saa."
    Kas on konfidentsiaalne info kuskilt ärisaladusena näpatud või on kohtulikult ära võetud õigus olla äriühingu juhtorganis?
    Mõlemal juhul tundub võimatu oma ideed müüa. Või on sel lausel veel mõni kolmas variant?
  • Et alati ikka halvim variant? :) Minul nt on ka seadusega keelatud ettevõtlusega tegeleda :S

Riigitöö ja sõltumatuse tagamiseks.
  • Ei saa aru. Millise seadusega keelatakse tegeleda ettevõtlusega? Või millise asutuse töölepingus keelatakse pärast töölt lahkumist tegeleda ettevõtlusega (mittekonkureerival alal).
    See, et põhitöökoha kõrvalt ei või "altuura korras" olla veel ettevõtja on loomulik. Tänase päeva tööturu olukorras pole küll mingi probleem töölt ära tulla, mõnda aega ettevõtlust katsetada ja vajaduse/soovi korral uuesti palgatööle naasta.
  • Avalikus teenistuses töötavatel isikutel ei ole teatud juhtudel keelatud mitte etevõtlusega tegelemine (see on meie kõigi põhiseaduslik õigus) vaid olla äriühingu juht- või järelevalveorganites. Osaühingu osanik või aktsiaseltsi aktsionär ei saa ükski võim keelata olemast (kuigi mõnikord püüavad avaliku teenistuse personaliosakonnad seda väita).
  • Oleks siis alljärgnev küsimus , kui palju võiks olla teie arvates domeeni nime onoff24.com õiglane hind, kui seda müüa. Ise arvan , et see nimi sobiks ideaalselt koduelektroonika kaupu müüvale interneti kaubamajale USA turul. Või kui kellegil on ettepanekuid koostööks antud kaubamaja arendamisel,siis on ka need oodatud:)
  • Õiglane hind on see, kuipalju ollakse nõus kauba eest maksma.
    Kui sul seisab kodus 200000-ne maal, aga keegi ei ole nõus selle eest ka 25000 maksma, siis palju selle hind on ?
    Samuti ka sinu domeeninime hind suht hoomamatu. Kui kellegi müügikontseptsioon nõuab sellist domeeni, saad sittakanti pappi, kui ei ole kellegil vaja - 0
    Ühesõnaga - eioleaimugi.
  • Tore, et maailmas on inimesi, kes kõigest hoobilt ammendavalt kõike teavad:-)

Mind kohitseb majanduslikult siiski üks tore seadus, millega ma (alljärgnevalt siis YYY) natuke kursis olen ja mille järgi:

XXX ei tohi ametisoleku ajal:
    3) kuuluda äriühingu juhatusse, nõukogusse või järelevalveorganisse;
    4) osaleda ettevõtluses, välja arvatud tema enda isiklikud investeeringud ning nendelt saadavad protsendid ja dividendid, samuti talle kuuluva vara käsutamisest saadav.

[Ka] YYY-le laienevad /.../ sätestatud piirangud.

Jah, osaluse soetamist pole keegi keelanud. Ettevõtlus on aga sõna-sõnaliselt välistatud.

Küsimus taandub sellele, mida lugeda ettevõtluseks ja kui määral majanduslikku aktiivsust ilmutada.

Jäetud väike tõlgendamisruum. Ilmselt on FIEndus siit igal juhul välistatud. Samas - olen mõelnud väikese investeerimiskeha peale, aga siin läheb juba kahtlaseks ning esialgu ei ole kuidagi vastuvõetav mingi sugulasest tankisti firma etteotsa sokutamine ja Hanschmidti/Sõõrumaa kombel (algul) osaluse varjamine.

Suure tõenäosusega tõlgendaks ka kohtud sätet sel viisil, et (tegeliku omaniku poolt ja tegelikult ka aktiivselt OÜ juhtimisse sekkumine (erineb oluliselt nt passiivsemast börsile investeerimisest) võiks olla ettevõtlus. See võiks tõepoolest põhitööd segada ja mõningal juhul ka ametniku erapooletusele ja sõltumatusele ohtu kujutada. Lubatud on pedagoogiline ja teaduslik töö, ka sellest võib natuke tuletada piirava sätte eesmärki.
  • Dior74, mul oleks Sulle veel sarnane hea "äriidee":

registreeri endale ikea24.com, arvan, et see nimi sobiks ideaalselt mööblikaupu müüvale interneti kaubamajale USA turul.
  • mul on selliste domeeniskvatteritega kogemusi. tahan mina .com või .net või .eu domeeni regada, vaatan - miski taat istub juba ees. reaalselt midagi taga pole. võtan vahendaja kaudu ühendust, pakun raha. taat tahab 200 korda rohkem. pakun 2 korda rohkem. taat vihastab.

aasta läheb mööda. olukord sama. nüüd tahab taat ainult 100 korda esialgsest summast rohkem. pakun 2 korda rohkem. taat vihastab.

varsti kolmas aasta jookseb meil. nagu koer heinakuhja otsas - ise ei söö ja teistele ka ei anna. mul pole aga paraku seda domeeni nii väga vaja, tahtsin rohkem nagu täienduseks .ee-le. ja teistel pole sellega jälle midagi teha, sest nimi on paraku selline spetsiifiline ja .ee peal istun mina ees.

sellist tegevust ei saa küll kuidagi 'geniaalseks' või 'ettenägelikuks' nimetada. küll ja küll on .ee domeenegi saada millele tarvis vaid kuulsa välisfirma nimi ette kleepida ja äri muudkui läheb. see on rohkem selline nõukogude mentaliteet - mis ripakil, see ära.
  • Lp.fun ikea24.com on juba registreeritud ning selle domeeni all tegutseb saksamaal edukas internetimööblikauplus :(
  • nojah, mul oli kah kunagi lhvd.com domeen. ootasin, et lhv tahaks ära osta. no ei ostnud :|
  • Lihtsalt et järgnevate minusuguste uudishimust pakatavate lugejate jalavaeva vähendada:
    XXX = õiguskantsler
    YYY = õiguskantsleri asetäitja-nõunikule ja nõunikule

https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12760821

:)
  • iga sinu sõna... googeldasin nüüd ise ka ja ikka krd lihtsa ülesande andsin pinkeralbertitele :)
  • ära muretse, juriidiliselt on kõik korrektne.
  • to Kuldar1: Ei ole ykski sinupoolt nimetatud variant.

Ka hall_hunt'iga ei kuulu yhte valdkonda. Seadus selline:

Ettevõtluses osalemise ja äriühingutesse kuulumise piirang

(1) xxx ja yyy ei tohi:
    1) tegutseda ettevõtjana täisühingus või usaldusühingus;
    2) kuuluda äriühingu juhtorganisse, kontroll- ega revisjoniorganisse;
    3) isiklikult vastutada äriühingu kohustuste eest
  • Selle foorumi järgi kumavad asjad nii nagu olen ennegi kuulnud!
    Riigiametnik töötab riigi hüvanguks ja ennäe saabub idee ning, miks seda infot enese hüvanguks mitte kasutada ;)
    Teisisõnu luuakse ettevõte, mis hakkab müüma know how d mitteteadjatele.

Üldjuhul riigiametnik ei või kuuluda tulundusühenduste alaliselt tegutsevatesse organitesse (juhatus, revisjon vms), ettevõtlusega tegelda ja teises kohas töötada võib asutuse juhi või ülemuse teadmisel ja loal(kui maine ei kannata).

diskleimer ei osuta kellegile näpuga.
  • to rakuc:

Kuigi näpuga ei osuta, aga siiski. Mu palgalist tööd ja ideed ei ole võimalik mitte mingit moodi seostada. Saavutatud positsioon ei vääri väikefirma omaniku vastu vahetamist, mistõttu ise realiseerida seda ei saaks ajapuudusel. Mul on kogu aeg meeldinud luua innovaatilisi lahendusi ja näe põhjust oma mõttetööde viljade ärakinkimiseks.

Maksumaksjaile rahustuseks võin öelda, et antud idee loomiseks ja paberile panemiseks ei ole kasutatud tööaega ega -vahendeid.
  • Olla äriühingu osanik või aktsionär ei tähenda minu meelest küll kuidagi moodi otseselt ettevõtlusega tegelemist või osalemist ettevõtte aktiivses juhtimises. Nii et nii Kris12 kui hall_hunt võivad hoolimata nende ametikohast vabalt osta või asutada OÜ ja investeerima asuda.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon