OEG - eetikast - Free topic - Forum - LHV financial portal

LHV financial portal

Forum Free topic

OEG - eetikast

Log in or create an account to leave a comment

• lahutaks kaks teemat - oeg kui aktsia ning oeg kui ühiskonna moraali õõnestaja.
    siin võiks jätkata jutulõime, kasiinode keelustamisest, seostest prostitutsiooni ja heroiiniga jne.
    nagu juba mainitud, oman hetkel possu oeg-s
  • Tõstin ümber teisest foorumist...

Sooalu 

Re: Olympic Entertainment Group (OEG1T) 15/01/07 14:25

Ok, olgem ausad tõesti - narkootikumidega ei anna vast võrrelda kasiinot.
    Neid kes ennast oda või millegi muu rõveda otsas leiavad on ehk sama palju kui neid kes lausa peavad minema ja käima vahepeal kasiinos ja oma viimast raha kulutama. Aga no inimesi kes aknast alla hyppavad peale kogu oma vara (ja pere vara) mahamängimist on kyll ma arvan oluliselt vähem kui ennast ylesystinud narkomaane.

• Et veidi täpsustada oma mõttekäike:

Ma ei arva, et kasiinod oleks Eestis suurim probleem. Alkoholism on kindlasti oluliselt suurem probleem. Kuid see ei tähenda, et hasartmängusõltlastele läbi sõrmede peaks vaatama. Tegelema peaks mõlema probleemiga.

Muuseas, ma ei ole mingi karsklane, vahetevahel on väga lõõgastav sõpradega võtta pits ja pidada aru. Kuid mulle meeldib üsna Skandinaavia süsteem - kasiinosid ja kange alkoholi poode võib vaid sõrmedel lugeda.

Ning kõik need kes jauravad sellest kuidas nii kui midagi piirad, läheb see täiega põranda alla - üks küsimus teile - kus on kogu see meeletu põrandaalune äri Stockholmis ja Oslos?

Ehk kui sellele küsimusele vastate, siis saate ka aru, et olete alkoholikaupmeeste ja kasiinoärimeeste lobby käpiknukud. Nemad on need, kes seda juttu külvavad. Kui palju reaalselt sellest ärist põranda alla läheks? 2%? 5%?
  • To Roopke: Mõnes mõttes muidugi on mitteomamine puhas illusioon, sest läbi pensionifondide ma oman siiski.. Otseselt aga ikkagi tekitab halva maigu. Kui Liviko oleks börsil siis ilmselt ei ostaks sedagi. Võibolla, kui ma teeniks elatist kauplemisega, siis ei teeks vahet aga hobi korras jätaks siiski halva maigu..
  • *Kuid mulle meeldib üsna Skandinaavia süsteem - kasiinosid ja kange alkoholi poode võib vaid sõrmedel lugeda.*

Ajakirjandusest on jooksnud läbi fakt, et Soomes juuakse rohkem alkoholi elaniku kohta, kui Eestis? Oli vist nii?
  • Rehatrader, ok täpsustan - Rootsi/Norra süsteem.
  • Ei muidugi, krt läbi linna sõites ongi nagu ainult kasiinod, võru linnas eksisin ära, ei leidnud teeviitasid, ainult kasiinode reklaamid. Mina müüsin oma poti maha kuna teenisin piisavalt ja rohkemaks sai ahnus otsa. Äri poolest ei ole seal muidugi midagi amoraalset, igas valdkonnas võib amoraalsusest jaburaid väiteid pilduma hakata. Karu võib sama rahulikult käia lipsu ja valge särgiga nagu nafta- ja karusnahaärimehed.

Kasiinod tulekski kolida naissaarele ja sinna ehitada meelelahutuskeskus. Siuke maa ja siuke saar nii lähedal seisab lihtsalt tühjalt...kahju vaadata.
  • Naissaare teemast - see saar on Viimsi valla oma ja Tallinn ei tahaks kuidagi, et kogu tulu hakkaks Viimsi kassasse jooksma.
  • kristjan.lepik
    alkoholi puhul on tegemist ikka elulaadi, kasvatuse ja suhtumisega - seda võime selgelt näha soome ja eesti näite varal - 2 eri süsteemi kuid tulemus suht sama. See kui riik kõrgelt maksustaks ja kõvasti piiraks alkokaubandust ei anna tänases eestis erilisi tulemusi - suureneks salaviina osakaal, kuna erinevalt eestlaste ostujõud ei ole Soome ja Skandinaaviaga võrreldav.
    Lisaks veel ühe näite - itaalias ja mujal lõuna-euroopas on alkohol traditsiooniliselt väga madalalt maksustatud, kindlasti enamus inimesi teavad kui odavad on seal veinid ja ka kangem alkohol. Kuid üks minu itallasest tuttav ütles kord et vaid väga harva on näha mõnd purjus itallast kuskil kakerdamas. märksõnaks ilmselt siinkohal joomiskultuur või selle puudumine.
    Kui järele mõelda siis mulle külle ei meenu et oleks mõnd hispaanlast, prantslast või itallast kuskil purjakil näinud...
  • Kasiinos mängimist võiks võrrelda liiklemisega - ei tasu segi ajada kasiino ja sõidukiga - viimased on ohutud.
    Ohtlikuks läheb, kui need ohutud asjakesed anda inimeste kätte.

Teisisõnu, milleks valgusfoorid? Ikka selleks, et mõned über egoistid või muidu hoolimatud ei sõidaks piirmaatult teistele otsa või üle. Arvatavasti fooride ja muude reeglite puudumisel oleks surma saanuid liikluses kordades suuremad.
    Sama ka mängudega kasiinos vaja ei ole keelata vaid reguleerida, et oht ühiskonna jaoks liialt suureks ei paisu.
    Seega ei ole põhjus objektis vaid selels, mida objektiga teha.
    Valdav osa kui mitte kõik asjad maailmas on avastatud leiutatud esialgu headel eesmärkidel või põhimõtetel, kuid hiljem on avastatud, et nende heade asjadega saab sageli ka halba korda saata.

Isiklik visioon oleks: kuna kasiinod lõikavad "tipud" ära (need kes kasiinosüsteemi üle kavaldavad ja plussi jäävad nagu edukas kaupleja turul) siis riigi asi on ära lõigata need "undergroundid" kes põhjustavad ühiskonnale überootuste ja lootustega märkimisväärseid kahjusid (röövid, mõrvad, enesetapp vms) ning mängusaali võimaldatakse need kellel on nii palju aru peas, et pikaajaliselt on tegu meeleleahutusega ning lühiajaliselt võib olla õnne, et plussi jääd.
  • Mina annak oma hääle sellele, kes sulgeb kasiinod, paneb 10 aastaks vangi korrumpeerunud poliitikud ja mõistaks eluaegse üle 10 miljoni riisujale kas korruptsiooni, petmise või röövi näol.
  • Asjade keelamine ja lubamine viib ühiskonna paigast, tekitab asjatuid kulutusi jne. Peale kasiinode on veel hulk asju mis tekitavad liigtarbimise korral sõltuvust ja kannatusi. Eelkõige eelnev "lastetuba" ja hilisem nõustamine peab olema. Keelamine on omane totalitaarsetele riikidele.
  • Soome bensujaamad on täis RAY mänguautomaate, pole soomeski mitte ainult paar tõelist Kasiinot vaid kümneid mängusaale mis võrreldavad Eesti kasiinolaadsete asutustega. Huvitav, et pidurid soomlased sellist "kuritegeliku" tegevust lubavad.

LINK
  • rakuc,
    _Teisisõnu, milleks valgusfoorid? Ikka selleks, et mõned über egoistid või muidu hoolimatud ei sõidaks piirmaatult teistele otsa või üle. Arvatavasti fooride ja muude reeglite puudumisel oleks surma saanuid liikluses kordades suuremad._

Milleks valgusfoorid? Tõesti hea küsimus Sellelt lingilt soovitaks vaadata videosid, mis on tehtud kõrgemalt, vaatega tänavale.
  • :P
    Head videod.
    'Eestis on ju ka sarnaseid kohti, kus inimesed on suutnud üksteisega arvestades hakkama saada - aga need üksikud kohad.
    Eestis võiks siis liiklusõnnetuste korral "suurem auto maksab" printsiip olla :) ja maksud võib madalale lasta.

Tegelikult harjuvad inimesed kõigega, kui selleks piisavalt aega antakse - kasiino hullus rahuneb ka kindlasti maha mingi aja möödudes. Muutudes tavapäraseks asjaks ühiskonnas koos positiivsemate ja negatiivsemate mõjudega - positiivne on ju see, et majandus kasvab :) negatiivne on see, et reeglina ühiskond kipub majanduslikust kasust tervikuna siiski rohkem kahju saama. Samas ei ole see fakt ka tõendatud!!!
  • Alkohol, tubakas, narkootikumid on pahed ja pahedega tuleb võidelda, selge see. Läbi alkoholi-tubaka kättesaadavuse piiramise, maksupoliitika, ennetus- ja teavitustöö, tervishoiupoliitika seda ka tehakse. Usun, et paljud nõustuvad, et ka kasiinosõltuvus on pahe. Paraku on erinevalt alkoholi-tubaka-narkootikumide teemast, selles valdkonnas riigipoolne sekkumine olematu. See kui kasiinod väidavad, et nad tuvastavad sõltlasi ja ei lase neid mängima, on pehmelt öeldes kaheldav, kõlab umbes sama usutavalt, kui baarid väidaksid, et nad ei müü napsu alkohoolikutele. Seetõttu ei ole minu arvates õige väita, et "pole mõtet tegeleda pseudoprobleemiga, vaadake parem kuivõrd palju suuremat kahju teeb joomine ja narkootikumid." Vahe on selles, et kuigi mõlemd on probleemid, siis ühte tunnistatakse ja sellega tegeletakse, teisega paraku absoluutselt mitte.
    Lisaks, ilmselt on see minu isiklik probleem, aga mulle tundub ka, et kasiinod mõjuvad keskklinnas visuaalse reostusena. Miks majade arhitektuurilist sobivust jälgitakse, aga seda, kas maja küljes on plinkivad tulukesed ja tõrvikute imitatsioonid ja plastmassist püramiidid, mitte. Nii koleda maja kui odava ja maitsetu kujundusega kasiino puhul on tegemist avaliku ruumi reostamisega, mis ei sobi euroopalikku keskklinna.
  • Mina leian, et kasiinondust eestist tuleks oluliselt piirata. Tuleks ära keelata kõikvõimalikud mängu-urkad magala rajoonides. Alles võiksid jääda suuremad kasiinod, kus on lisaks automaatidele mängulauad ja muud laadi meelelahutus ka. Kaunis jube, kui igas toidupoe teenindustänaval on kingaparandus, võtmete valmistamine, aapteek ja kasiino. Lasnamäel ja mustamäel on kergem leida kasiinot kui toidupoodi. Iga 9 korruselise maja all on migni mängukoht.
  • Mistõttu on ka Olympicu riskid päris suured, sest ühel hetkel võivad poliitikud neil paljudes kohtades lihtsalt uksed kinni panna.. m.o.t.t.
  • Minu meelest on jällegi täiskasvanud inimene oma valikutes vaba - kes tahab end kasiinos puupaljaks mängida, sellel peab ka see võimalus olema. Ebaeetiline on hoopis jätta rumalatele alles nende raha /O. Bender/.
  • Riski pole praegu ühelgi kasiinoäril kahjuks. Erakondasid teatavasti rahastavad suurärimehed. Ma arvan, et keegi ei anna miljonit lihtsalt sellepärast, et enda taskud juba seal pungitavast rahast maani lohisesid. Midagi peab selle raha eest ka vastu saama. Teeneid. Võtame kasvõi võimutseva Leedo, kellega midagi ette ei võeta ja pigem saab ta igalt poolt aina enam ja enam ampse juurde. Täpselt samamoodi on kasiinodega.
    Ja kasiinohullus saab üle minna ainult siis, kui 99% sõltlastest sooritab võlgade tõttu enesetapu, 1 % võtab nõuks sellest igaveseks lahti saada ning uusi sõltlasi peale ei tule. Liiga must stsenaarium kas pole? Et hullus nii üle ei läheks, olekski vaja riigi sekkumist. Aga kahjuks riik ei sekku, igatahes mitte hetkel.
    Mina annan oma plusshääle igatahes sellele artiklile, sama soovitan ka siin teha. Ainult nii on võimalik näidata üldsusele, et probleem eksisteerib ja on aktuaalne. Artiklis ju ei soovitata kasiinosid sulgeda, vaid nende arvu kuidagi kontrolli alla saada. Mis on igati mõistlik ju. Aga tundub, et artikliga kellegi varba peale igatahes astuti, miks muidu siis nii palju miinushääli.
  • need rumalad, kellelt te soovitate raha ära võtta, rikuvad oma süütute perekaaslaste elu. T*** kas pole veel arusaadav!
  • No aga ega rumalatelt lõpmatuseni raha ära võtta ei anna. Kui inimene on rumal, siis järelikult ei oska ta ise raha juurde tekitada. Enda raha saab ükskord otsa, tuleb laenata. Laenab sõpradelt, siis pangalt (nii kaua kuni antakse), tagasi maksta ei suuda. Kuni ühel hetkel on elu nii pees, võlgu mustmiljon, pere taeva all, kõik maha mängitud - pael kaela. Ja kui sellist taktikat hakkavad kasutama paljud, siis juhtub varsti teadagi mis. Ma ei usu, et üks lähedase tõttu samamoodi laostunud ja lesestunud pereema/isa, kellel tõenäoliselt vaja ka veel lapsi kasvatada, suudab pangalaene hulgim tagasi maksta. Lisaks võlad sõpradele ja muudele liigkasuvõtjatele. Ühel hetkel ei ole see ainult ühe isiku majanduslik pauk.
  • Kasiino on maapealne p6rgu.V2idan seda omadest kogemustest.Nyydseks 6nneks minu jaoks minevik millest v6iks lausa raamatu kirjutada. Dostojevski "M2ngur" (kui keegi on juhtunud lugema) on pehmelt 8eldes bullikaka.V6ib-olla oli ka ajastu erinev ,kuid tegelikkus on kordades hullem ,kui selles teoses.
    Ise arvan et inimesed on lihtsalt erinevad kas siis juba geneetiliselt v6i lihtsalt iseloomudelt.Osadel inimestel on kordades suurem hasartsus v6i soodumus millegist s6ltuvusse langeda.Olgu see siis suitsetamine ,alkohol.m2ngurlus,motosport,toitumine jne.Praktiliselt igast asjast v6i tegevusest v6ib tekkida hasart ja s6ltuvus.Medali teine pool on see, kas see on talle endale, v6i teistele, teda ymbritsevatele inimestele kuidagi kahjulik v6i ohtlik.Ning yhest probleemist juttu tehes v6i teda teistele eelistades ja enam esile t6stes ei neutraliseeri me teistest probleemidest tulenevaid ohte ,v6i ei v2henda nendega seonduvaid riske ja tagaj2rgi.
  • Rams peaks oma hääle andma ilmselt uuele Aadule või Jossile. Ainus häda, et see uus diktaator mõistaks ka parasiidist börsispekulant ramsile 25+5 koos kogu vara konfiskeerimisega.
  • Huvitav on see, et paljud keelamise kaitsjad-hüsteerikud on nii lihtsalt valmis loobuma jälle ühest vabadusest (mida nad ise ei kasuta) tuues põhjenduseks üksiknäiteid mis ei pruugi olla suures plaanis olla üldse määravad.

Ja kui kaaluda kõiki halbu (x% sõltlasi, linnapildi risustamist jm) ja positiivseid (töökohad, maksud,ajaviide mittesõltlastele ja rikastuvad investorid/kv omanikud= jälle maksud) siis tekib küsimus kas halvad küljed ikka on nii kaalukad, et õigustaksid sulgemist/keelamist? Piiramist, võib-olla. Keelamist? Ei.
  • Maailmas on miljoneid asju, mida võiks ära keelata või "reguleerida". Näiteks miks on võimalik sõita autoga üldse kiiremini kui 110 kilomeetrit tunnis? Keelame selliste autode tootmise ära ja liiklusõnnetused vähenevad. Miks on üldse lubatud toota tulirelvi kui tapmine on keelatud? Võiks taas ära keelata...

Keegi ei sunni kedagi kasiinos käima, heroiini süstima või end kapsaks jooma. Valikuid teevad ikka inimesed ise. Vähemalt vabad inimesed teevad nii.
  • adalbert (ja ka teised), mõtle palun ühe asja peale ja mõtle kohe pikemalt:

keegi tõesti ei sunni kedagi, ja inimesed on valikutes (siinkandis vähemalt) vabad.

Aga Sa tahad ju kuskil elada ja pead elamise käigus ka nn halbade valikute tegijatega kokku puutuma. Kuidas kavatsed need kokkupuuted üle elada? Jutt sellest, et "mind ei huvita, tehku, mis ise tahavad, mina ajan oma asju" on täielik BS.

Hetkest, mil just Sina satud sõltlasest (olgu narko-, kasiino- vmt) hullu juhusliku kuuli ette kaubanduskeskuses või Sinu naine/laps mingi segipööranud maniaki küüsi, hakkad rääkima hoopis teist juttu.
    Kas tõesti tahad selle hetke ära oodata? Keda siis süüdistama hakkad, kelle tegemata jätmisi meelde tuletad? Ikka mingid "teised" jälle süüdi? Politsei ei kaitse, valitsus ei valitse?

Kõik meid ümbritsev peaks meile korda minema, sest täielik isolatsioon nö "halvast ühiskonna poolest" pole lihtsalt mõeldav.
    Muretse kasvõi endale kindlusloss, eralennukid ja turvamiseks sõjavägi, ikka jääb variante jamasse sattuda.

Kui lihtsal ja vaesemal rahval pole mahti sellistele asjadele mõelda (neil tarvis hinge seeshoidmiseks rabeleda), siis siinsed rahakamad ja enesekindlamad kodanikud võiksid ju kasuminumbrite arvutamise kõrvalt natuke ka laiemalt mõelda

Laialtlevinud tolerants (igaüks tehku, mis tahab ja pähe tuleb) keerab meile endile lõpuks tagasi. Kahju küll, aga siis võib juba hilja olla.
  • Võib ju ka vastupidise regulatsiooni asjale anda :P Riik ei peaks selle maksumarginaaliga kasiino tegevusest tulenevate kahjudega võitlema.
    Kasiinod maksuvabaks.
    Kasiino on kohustatud kõiki kasiinos raskustesse sattunuid rehabiliteerima ja toetama kuni nende eluolu taastumiseni. (absurd vist?)
    Ühiskonna loomine oli juba isikuvabaduste piiramine. Ma isiklikult ei laseks politseid isiku vabduste kaitsele ilma toetava /piirava regulatsioonita - tagajärg ilmselt hullem, kui kasiinosõltuvusel. Millised on ühiskonna tegelikud kulud kasiinost või nn pahedest üldiselt? lisagem sellele administreerimiskulud (riigi puhul jätkem kasumi taotluse ära) ja siis vaadakem, kui suur peak solema valdkonna maksukoormus.
  • olevik,

aga palju on neid kasiino tõttu "halbade valikute tegijaid" kõikidest "halbade valikute tegijaist"
    kas neid on rohkem kui kasiino külastajaid kes peale külaskäiku ei tee halbu valikuid?
    kas neid on rohkem kui inimesi kes on tööl kasiinodes ja saavad seda kaudu leiva lauale?

minu arvates neid kes konkreetselt ja ainult kasiino tõttu teevad Sinu loetletud ekstreemseid tegusid on kindlalt väga vaike arv ja kindlasti kordi vähem kui neid kes kasiinode kaudu saavad kasu raha ümberjagamisest (töötajad, kultuur, sport näit.).

proovi mõista, et kasiinindus on muudki kui 1 koht üksikute "halbade valikute tegijatega" seostatavate kohtade seast.
  • noneh, karta oligi, et kui eraldi vastupidist ei rõhuta, siis minu sõnu tõlgendatakse kohe ja ainult OEG/kasiino kontekstis.
    Kahju, kui minu jutu laiem point Sulle, opex, kohe kohale ei jõudnud.

Jah, kasiinondus ei ole meie ühiskonna pahe nr.1, mille taltsutamine muudaks kohe kõik paremaks. Ta ei ole isegi nr.2 või nr.3, arvan. On palju suuremaid-olulisemaid, st nähtusi, mis puudutavad suuremaid rahvahulki, hõlmavad suuremaid eelarveid (kulud-tulud) jne.

Aga rääkida, et alkohol-kasiino-tubakatööstus jne on riigile/ühiskonnale KASULIKUD (sest laekuvad maksud/aktsiisid, inimesed saavad tööd jne), on küll silmakirjalik ja ohtlikult lühinägelik. Erinevad riigid on püüdnud kompromisside najal tasakaalu (sest inimene on oma olemuselt nõrk ja järeleandlik) saavutamiseks seda erinevate meetoditega ohjata (küll religiooni või seaduste pinnal). Mõned on olnud isegi edukad, võiksime neist eeskuju võtta.
    Üldiselt kehtib ju põhimõte, et kui ei tea, ei oska tahtagi. Meil aga lausa topitakse seda ohtlikku putru suhu, iga nurga peal. Tõsiasi on, et meil on mõnede läänelike pahede ajalugu _kõigest_ 15 aastat.

Referentsina võid lugeda, kuidas näiteks Ameerikas indiaanlaste kogukonnad on alla käinud väga lühikese ajaperioodi vältel. Sajandeid kestnud tabud võeti ühel hetkel juhtide poolt maha ning kohalik rahvas (100000 inimest) suutis praktiliselt inimpõlve jooksul hukka minna (näiteks narkootiliise toimega kaktusemahla tarvitamine).
  • Olevik, argument pole kas kasiinod on ühiskonna keskmist heaolu kasvatav/kahandav. Vaid Isiklikud Vabadused vs. Ühiskondlik Heaolu ning kumb on tähtsam.
  • olevik, see on siin kasiino/eetika foorum, ma olen meelega jätnud konkr. kasiinode nimed enda kommidest välja nii et ma ei saa su süüdistustest aru. jutt on sellest, et kasiinod (ükskõik mis firma omad), loto, spordiennustamine ei ole lihtsalt tegelikult nii suur probleem kui osad üritavad näidata.

Paljud inimesed ei tahaks loobuda oma vabast valikust külastada mingit kohta või teha midagi, sest osadele (VÄIKESELE VÄHEMUSELE) on need sõltuvust tekitavad.

Indiaanlaste lugu kasiinode mõttes pole üldse kurb uuemas ajaloos, usas on 360 indiaanlaste (220 erineva suguharu) maadel asuvat mängukohta sh. suurim kasiino usas Foxwoods. Kasiinod tõid indiaanlastele sisse 12,5 miljardit USD (2002 a. andmed) mille eest on ehitatud muuseume, koole jm. vajalikku.
  • to azur:
    Ok, mina eelistan kindlalt suuremat ühiskondlikku turvalisust ja olen valmis mõnedest isiklikest vabadustest seetõttu loobuma. Eestis pole need asjad paraku veel tasakaalus, aga siit ära kolida on kah nati keeruline.
    to opex:
    hästi, kasiinod tõid indiaanlastele sisse, AGA ... palju nad "välja" viisid? Milline on selle ühiskondlik hind? Milleks mingi muuseum või kool, kui 10-20a pärast pole seal enam kedagi, keda need hooned huvitaks?
    Paljudes arenenud riikides on kasiinondus surutud raamidesse (sh mängukohtadele eraldi linnaosad/tänavad/paigad), kas sealsed inimesed tunnevad ennast seetõttu ahistatuna, piketeerivad tänavail?
    Jah, raske on vaielda suhtumisega, a' la "kui probleem parasjagu oma p*** ei torgi, siis järelikult pole seda probleemi olemas".
  • võrdlus indiaanlastega on tabav.
    et kui läänemaailmas on joodud alates suure rooma riigi päevist peale ja midagi hullu pole juhtunud, siis indiaanlastel läks lühikese ajaga haprasti. samamoodi on hasartmänge mängitud ja kõik teavad sellega seotud ohtusid maast-madalast.
    eestis on kasiino uus asi ja niidab meie kohalikke aborigeene nagu loogu. nagu tulivesi indiaanlasi. süüdi pole mitte hasartmängud, vaid meie rumalus, ahnus ja vähene kultuurikiht.
  • Kui kasiinondus oleks koondatud ühte kohta ja see koht viidud linnast välja, siis oleks inimeste isikliku vabaduse piiramise hind vaid võrdne sõidupileti hinnaga sinna, saavutatud positiivne mõju ühiskonnale aga tohutu. Minu meelest oleks see hea kompromiss kõigile v.a. vabaturu dogmaatikutele, see viimane nähtus on aga niikuinii rohkem religioon kui majanduspoliitika vorm. Usun ka, et selline tegevus leiaks laia ühiskondlikku toetuse, imestan jätkuvalt et, ükski erakond pole initsiatiivi haaranud.
  • Ei tea kuiv6rd see t6ele vastab ,aga olen kyla pealt kuulnud, et indiaanlastel pidi olema miski teistsugune geen mis alkoholi peale kuidagi teistest rassidest erinevalt reageerib.Niipalju kui ma ise olen nendega elus kokku puutunud, siis alkoholi neist t6epoolest enamus eriti ei kanna.K2ttemaksuks sokutasid na omal ajal muidugi valgele mehele tubaka.
  • Miks peaks kasiino pahedes süüdi olema. Igasugistest tegevustest võib sõltuvusse sattuda, see ei tähenda, et selle võimaluse pakkumine tuleks ära keelata. Isegi söömine tekitab mõnel sõltuvust. Või masturbeerimine. Või mis iganes. Süüdi ikka inimene ise oma nõrkustega, ei keegi teine.

Rääkides veel indiaanlastest, Kanadas olles sai käidud sellises kohas http://www.casinorama.com/
    Päris suur asutus muide. Väidetavalt indiaanlaste oma. Kanadalased rääkisid, et peale põliselanike polegi seal kellegil õigust kasiinot pidada. Üritavad vist indiaanlastele tehtud kurja heaks teha. Makse neilt ka ei võeta, hüvesid on palju. Et pole neil häda midagi. Aga joovad, nagu loomad. Kaks äärmust, rikas või parm.
  • Lugedes kommentaare saan aru et paljud ei ole kasiinosse sattunudki. Kuna alustasin raha peale mängimist juba siis ,kui kasiinosid veel polnud, ehk 1986 ,võin öelda et olen pika staaziga mängur. Ka praegu käin mängimas pokkerit nii umbes 10 korda aastas.
    Statistika sõltuvuse kohta ei kajasta ainult kasiinos käijaid, vaid ka loteriipiletite regulaarseid ostjaid. Isiklikult tunnen hulka inimesi, kes ostavad näiteks Bingo pileti iga nädal.
    Vaadates nüüd kasiinos ringi(ise käin küll reeglina töönädala sees õhtul-öösel) on see kaunikesti tühi. Kuna mängin lauas pokkerit, siis ka koht kus käin , on päris suur. Aga sellest hoolimata ei ole harv juhus kui saal on praktiliselt tühi, olen olnud ka ainukene külaline, ja seda mitte kell 5 hommikul, vaid juba 2 öösel. Automaatide juures näen harva mängijaid.
    Küll võin öelda OEG lipulaev on rahvast täis, väga palju on välismaalasi, eestlasi heal juhul 1/3 külastajatest.
    Ja veelkord-sõltuvusse võib sattuda millest iganes, ja sõltuvuses inimene võib teha mida iganes. Ise lugesin kord mehest, kes oli sõltuvuses kummisaabastest, neid oli tal 300 paari. Ja Ernie koomiksis on Ernie sõltuvuses röstritest:)
  • alright olen siis vabaturu (tegelt küll vabaduse) dogmaatik ja teiste silmis "devil's advocate" edasi ja küsin siin kõigilt kes kordavad mantrat " ühiskond oleks probleemidest kohe vaba" : tõestage nende probleemide suurus kõigepealt.

osad inimesed teavad kedagi kellel on probleeme? palju neid on ja mis on nende probleem + kui suur see on ja kas ülejäänud ühiskond peaks murest murduma? täiesti subjektiivsed on suurused "probleem", "suur probleem", "katastroof"

JGI: Kokkuvõte põhjamaade gamblingust püüab teha kokkuvõtet sealsetes riikides tehtud uurimustest. Uurimused ja riigid on erinevad ning osades neist on rahamängud sama uus asi kui siin.
    Kusagil siiski ei ületa probleemsete isikute hulk 4% ja patoloogiliste hulk 1,5%, need on maks. numbrid ja kehtivad Soome kohta kus RAY-l 2002 a seisuga oli 15300 manguautomaati 9000 erinevas paigas (bensukad, kioskid, poed, baarid). Mujal põhjamaades on probleemsete numbrid veel väiksemad. Arvestatud on sinna ka lotod jms.
    Nüüd muidugi UG või keegi väidab, et eesti pole põhjamaa. Tean. Kuid ei suuda välja mõelda miks peaks siin sarnase tugeva mängude penetratsiooniga kohas numbrid erinema. Kas probleemseid peaks olema 10 x rohkem Eestis? Ei usu. Kuna uuritud ei ole ja hüsteerikud ja mina teeme oletusi mis midagi ei maksa võiks selle vestluse kokku tõmmata sest kumbki pool teisele auku pähe ei räägi.......arvan siis endiselt, et väikse % murelaste pärast ei tohi ära võtta õigust oma raha kulutada neil kes seda teha oskavad/soovivad.

PS. Indiaanlased on vist seotud asiaatidega kel puudub organismist entsüüm mis oskab lagundada alkoholi, kes aasias käinud teab, et seal pole alkohol kohalike seas nii moes kui siin, väidetavalt hullude pohmakate tõttu.
    Väidetavalt on ka naiste organismil probleeme alkoholi "põletamisega" võrreldes meestega.
  • To: Opex
    Probleemi väiksusest võib tänasest "Eesti Ekspressist" lugeda.
    http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=14831948

Milline vabadus ja töökohad ja spordi toetused kaaluvad üles selle, et ühte noort Eesti pere pole lihtsalt füüsiliselt?
    Pole sellist statistikat aga ei usu, et tegemist on üksikjuhtumiga.
  • To show

Asju ja tegevusi ei saa ära keelata üksikute juhtumite põhjal. Me ei tea kas hiljutise tragöödia põhjustas võlgnevus ja raha kaotamine.
    Üldiselt on võlgnevus kellegi ees umbes 30% eestimaalastel(või rohkem). Samuti on ka börsil võimalik enamiku kaotada.
    Labiilse närvisüsteemiga isikuid on umbes 8% , erinevatel eluetappidel kogeb seda umbes 25% inimestest.

Ühesõnaga-keelamine ei ole lahendus.
  • Ja veel keelamisest-alkoholijoobes on keelatud autot juhtida. Aastas jääb Eestis vahele 12000 joodik juhti, ja purjus juhi süül sai 2005 aastal surma 83 inimest.
    Näeme, et keelamine ei mõju. Järelikult peaks keelamise kõrval tegelema aktiivselt teavitustööga ja teadlikuse tõstmisega.
  • Eeldada, et kasiiondusest ei tule kriitilises toonis juttu alanud valmiskampaania raames, oleks üsna naiivne. Eks siis näis, kuidas OEG aktsionäride inimkilp oma olemasolu õigustab. Nii 10-15% kukkumist peaks olema piisav, et Arabella filmist tuntud käsklus "nutt ja hala" vms kuuldavale tuua.

VD: short OEG
  • Hans Bert: see, et 1 kasiino tühi on, ei näita küll midagi. Tõelised sõltlased ei lähegi kuskile suurde saali. Aga sa mine käi läbi need väiksemad kasiinourkad ja siis tule ütle, palju inimesi oli. Nii palju kui mina seal käinud olen, on kasiinod täis olnud. Hea kui paar automaati vabad on. Klapid eest!
  • kristjan, mida sa mõtled lühendi all VD:
  • Arabella teemat edasi arendades...

AS Uus-Sakala esitleb: Arabella 2

Järgneb lõik treilerist:
    Arabella (hääl: Armin Karu, pildis: Ines Karu): Meres on inimene, upub!
    /Üldplaanis näidatakse vees rüselevaid OEG nokatsites ja jopedes taksojuhte, sekka mõni suurem kala, kõik klammerduvad Raudpatsi (rollis poliitik A) käest kõvasti räsida saanud OEG Scorpioni nimelise piraadilaeva külge.
    Halleluuja (rollis poliitik B): Las upub!
    Arabella: Too välja!
    /Halleluuja mõtleb pikalt... lilme selgineb... lausa kuuldavalt formuleerub Halleluuja peas kõlisev jackpot/
    Halleluuja: Kuule.. anna mulle Roosa Pärl!
    Arabella (vihaselt): Sähhh!
    Kusagilt kostub (poliitik C) hääl: Mina tahan pootsmaniks saada!
  • No muidugi investeerimisportaalis asuvas foorumi leida muud kui materiaalset maailmavaadet on naiivne. Seega on need avamused siin üsna loogilised. Aga elus siiski on muid väärtusi peale raha kah. Meeldib siinolijatele või mitte.

Siin on kostnud lauseid stiilis "lollidelt tulebki raha ära võtta", "ise oled süüdi", "vaba valik" jne. Äärmiselt rumal on tänasel päeval uskuda seda, et me oma valikutes niiväga vabad oleksime ja kõik on 100% taandatav oma "süüle". Kapitalism tähendab seda, et turuvõitluses ja kasumitaotluses on väga tõsiselt raknedatud erinevaid teadusi. Terved teadlasterühmad töötavad välja meetodeid, mismoodi inimesi mõjutada. Ei ole siin foorumis ühtegi inimest, keda selliste meetodite abil poleks suunatud. Me kõik oleme ostnud mõtetuid asju ja maksnud mõtetut hinda. Mõnedel asjadel on õnneks vähem traagilised tagajärjed.

Inimesi on erinevaid. Liigitada võib mitmeti. Üks liigitus on kindlasti nõrk-tugev. Ühiskond aga peab hoolitsema oma nõrgemate liikmete eest. Riigi üks ülesanne on kaitsta nõrgemaid. Lihtsustatult ja siis teemasse tuletatult on riigi ülesanne hoolitseda selle eest, et lollidelt nende raha ära ei võetaks.

Sellest johtuvalt leian mina küll, et riik täna liiga vähe oma "lollide" eest hoolitseb. Kasiinode tegevust tuleks oluliselt rohkem piirata. Ära keelata ei tuleks aga arvu, reklaamimise võimalusi, asukohtasid jms. tuleks ikka oluliselt kärpida.

Rääkida, et kasiinode keelustamine oleks mingisuguste õiguste või vabaduste ebaõiglane kärpimine on rumal. Mis põhivajadus või õigus on kasiinokülastus? Kas riik peaks tagama oma kodanikele võimaluse käia kasiinodes? Sellisel juhul oleks ju kaiinonduses riiklik monopol igati põhjendatud.

Ühiskond eksisteeribki läbi kompromisside. Ei ole võimalik, et kõik saavad 100% teha seda mida nad tahavad. Riik paratamatult peab siin ja seal mingeid piiranguid seadma. Seda enam, et kasiinode võimaluste piiramine ei võtaks kelleltki võimalust käia kasiinos.

See, et kasiinod annavad tööd, makse jms. See on selline demagoogiline pläma. Ning need kõik argumendid baseeruvad ainult rahal. Seega sisuliselt üks argument. Aga nagu algatuseks mainisin, ei saa raha olla alati peamine. Parafraseerides seda mõtet, siis mingi vänget haisu tekitav keemiakombinaat Tallinna kesklinnas võiks ka kahtlemata anda tööd ja makse, kuid see ei tähenda et selle raha nimel peaks inimesed keemiakombinaadi negatiivseid kõrvalmõjusid taluda. Kaalukausil inimene versus raha peaks alati valik jääma inimese kasuks. Need pole üldse võrreldavad suurusedki.

Rääkides kasiinost ja alkoholist kui pahedest, siis jah, nad mõlemad on pahed. Kuid tahtmata siinjuures propageerida alkoholismi või seda õigustada, siis on too nendest kahest oluliselt parem pahe. Kui nii võib üldse öelda. Äärmused on alati pahad. Ehk liigtarbimist õigustada on kummalgi juhul keeruline. Aga ...

Kasiinos käimine on tegelikult raha raiskamine. Sealt ei saa muud emotsiooni kui rahast ilmajäämise oma. 9 inimest 10-st kes on käinud kasiinos konstateerivad tagantjärgi ainukese emotsioonina rahasummat, mille nad maha mängisid. Ja valdavalt kahetsevalt. Alkohol seevastu on sotsiaalne tegevus. Mida muideks kasiino väga pole. Tarkade inimeste käes alkohol ikka valdavalt tekitab häid emotsioone. Ma pole ka kuulnud kedagi peale vinget pidu kurtmas raha üle, mis peole kulutati. Kasiinokülastus ei anna sulle midagi. Vaevalt, et keegi härdunult meenutab seda, et vot aastal xxxx käsin kasiinos ja mängisin xxx krooni maha, küll oli lahe ja vinge. Seevastu sõprade-tuttavatega joomisi ja purjuspäi tehtud trikke ikka väga sagedasti sooja tundega meenutatakse.

Ka psühholoogid on tuvastanud, et mõõdukas naps aitab pingeid maandada, mis inimese tervisele kasulik. Ka füsioloogiliselt on arstid öelnud, et vahetevahel klõmm viina või klaasikene punast veini aitab tervise teatud hädasid ennetada. Ei ole ausaltöelda kuulnud, et kasiinodel sellist mõju oleks. Võib-olla on, kuid pole eriti kuulnud.

Ehk seda rada võiks siin jätkata.

Mina olen sügavalt veendunud, et kasiinoäri pole eetiline äri. Mul isiklikult poleks selle vastu midagi, kui Eestis või ka maailmas ühtegi kasiinot poleks. Paljude inimeste elu oleks parem ja kellegi elu (ok, kasiinoärimeeste elu oleks) poleks halvem.

Eks kasiinoskäijad, kasiinoomankud ikka nii teistele kui ka endale õigustamiseks üritavad muud väita. Kuid see on juba inimeseloomus, et kui sisimas saadakse aru, et asi on jama siis oma sisemise süütunde leevendamiseks hakatakse põhjendusi mõtlema. Niiöelda iseenaast millseki veenma. Kui kasiinod oleksid ilusad ja toredad, siis vaevalt et absoluutselt kõikjal maailmas neid probleemidena nähtakse ning nende tegevust piiratakse ja kärbitakse.

• To: El Magico. Millal asendatakse sõna "kasiino" sõnaga "börs" ja hakatakse valjul häälel nõudma börside sulgemist?
  • ttrust, korduvalt on sellest juba juttu olnud - kasiinos pole võimalik tõenäosust enda kasuks pöörata, börsidel selgelt on. Seega börsi ja kasiino võrdlus on lihtsalt [sisesta mingi rumalust näitav sõna].

Threads list

Cookies

LHV website uses cookies to provide you with the best user experience. By clicking "I accept", you consent to the use of all cookies. Read more about the principles of using cookies.

pirukas_icon