Kõik pole kuld mis hiilgab - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kõik pole kuld mis hiilgab

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kuidas kommenteerite loosungit Eesti viie jõukama riigi hulka 15 aastaga? On see teoreetiliselt võimalik?
  • Oleks vaja täpselt defineerida, mida selle jõukuse all mõeldakse. SKP per nina?
    Ühegi füüsikaseadusega see otseses vastuolus ei ole, sega teoreetiliselt võimalik.
    Praktiliselt vist suht lootusetu, kui mingeid eesti-imenokkijaid lähiajal nagu seeni kerkima ei hakka.
  • See teema on juba kommenteerimiseks avatud valimiste võitmise jutulõimes.
  • Minumeelest on see vägagi võimalik, sest meist eespool on ju ainult konservatiivsed nannipunnid, kes tihkavad kasutada majandust elavdavaid meetodeid üksnes majandustsükli päris põhjas. Meie alandame maksusid aga julgelt igal ajal. Kui ikka buumi tipust kartmatult purakat juurde panna, nagu tehtud on, peaks ikka vägevalt minema küll. Reformierakond annab tiivad!
  • Investeerimisrebane, juhul kui näiteks sina saad veebruaris rohkem palka kui Sõõrukas, siis kas sa oledki temast rikkam? Kui jah, siis saab ka Eesti riik viie hulka jõudmisest unistada.
  • http://www.postimees.ee/250107/esileht/majandus/241320.php
  • see ei ole võmalik et eesti saab soomest ette.....ja ammugi mitte siis saksamaast v inglismaast või norrast :D aga vb jõuab järgi iirimaale või taanile, milles ma ka sügavalt kahtlen
  • Huvitav kust eesti peaks selle tööjõu praeguse tööjõu välja voolamise juures leidma, et kellelegi järgi jõuda? Eriti veel siis, kui palgad jätkavad tõusu, innovatsioon on kole sõna ja kulutused R&D peale on samas suurusjärgus kui mõnes kesk-aafrika riigis?
  • Eesti ei saa lähima 50 aasta jooksul kindlasti Euroliidu viie jõukama riigi hulka ( definitsioon: Aasta SKP per nina ). Kui praegune rahvastikustruktuuri säilib või isegi "paraneb" veidi. Pigem, ennustan, et Eesti jääb elatustasemelt allapoole Euroliidu keskmist kogu selleks ajaks. Euroliidus muutub vaesemate-rikaste riikide jõukuse vahe väiksemaks, vaesemad riigid jõuavad kiirelt järgi, nagu Eestigi praegu teeb. Aga vaevalt suudab Eesti oma elatustaset tõsta piisavalt, et kesmisest tasemest ettepoole joosta.
    Alati peab ka arvestama sellega, et rikkad riigid liiguvad eest ära. Ka neil muutub majandusolukord paremaks aina, maksuseadused liberaalsemaks, tööjõuturg liberaalsemaks, ametiühingud hakkavad vastu päid-jalgu saama jne.
    Kui meil siin just lademes naftat või kulda ei leita ......
    Eesti viga on see, et meil pole siin piisava tehnilise kvalifikatsiooniga inimesi. Enamasti on kas lihttööjõud või humanitaarintelligents. Riik peaks hakkama panustama täiskasvanute ümberõppele, sest lootma jääda koolilõpeanute hea hariduse peale, peab ka ootama ühtlasi, millal vana põlvkond eest ära sureb ja koolilõpetajaid piisavalt palju peale kasvab. Nagu näha, muutub aastast-aastasse viimasel ajal koolilõpetanute kvaliteet kehvemaks, insener-tehnilises mõttes.
  • Vastupidi, rahvastiku vähenemine just tõstabki SKP-d elaniku kohta :)
    Oleme tõusnud EL riikide seas 19. kohale, Portugalist juba ees ja aasta pärast ilmselt ka Maltast. Edasi läheb juba raskemaks.

    https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2003rank.html
  • õige link:

    https://www.cia.gov/cia/publications/factbook/rankorder/2004rank.html
  • 10 aastaga on Eesti SKP per capita ja EL keskmise vahe vahenenud umbes 15 protsendipunkti vorra (10 aastat tagasi meie SKP per capita umbes 40% EL keskmisest, hetkel umbes 55%). Vahe vahenenud seega umbes 1,5% aastas. Eeldusel, et senine trend jatkub, jouame EL keskmiseni umbes 30 aastaga, esimese viie hulka joudmiseks kulub ilmselt pisut rohkem aega. Viimase aja kiirem majanduskasv lubab muidugi oletada, et vahe vaheneb kiiremini, ainuyksi 2006 aastal vahenes vahe yle 6 protsendipunkti vorra. EL liikmelisus (toukefondid pluss eriti yhisturg) kiirendab samuti konvergentsi, aga pakun, et 15 aastaga siiski esimese viie hulka ei joua. Seega minu arvates on Re loosung pisut ylioptimistlik, aga mitte taielik utoopia nagu vahel arvama kaldutakse.
  • mykoloog - sa eeldad pidevat positiivset kasvu, ja see ei pruugi nii minna. Ehitusbuum näiteks saab ükshetk paratamatult läbi.
  • Praeguse ehituskvaliteedi juures buum võib tõesti läbi saada, aga tööpõldu varem ehitatud majade parandamise või lammutamise+uuesti üles ehitamise näol jätkub minu sügavalt isiklikul hinnangul kauaks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon