Väga õpetlik lugu... - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Väga õpetlik lugu...

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mahub ka kohalikku konteksti päris hästi...

    A young woman was about to finish her first year of college. Like so
    many others her age, she considered herself to be a good left-liberal, and was
    very much in favor of the redistribution of wealth.

    She was deeply ashamed that her father was a rather staunch
    Conservative, a feeling she openly expressed. Based on the lectures that she had
    participated in, and the occasional chat with a professor, she felt
    that her father had for years harbored an evil, selfish desire to keep what he
    thought should be his.

    One day she was challenging her father on his opposition to higher
    taxes on the rich and the addition of more government welfare programs. The
    self-professed objectivity proclaimed by her professors had to be the
    truth and she indicated so to her father.

    He responded by asking her how she was doing in school. Taken aback,
    she answered rather haughtily that she had a 4.0 GPA, and let him know that
    it was tough to maintain, insisting that she was taking a very difficult
    course load and was constantly studying, which left her no time to go out and
    party like other people she knew. She didn't even have time for a boyfriend,
    and didn't really have many college friends because she spent all her time
    studying.

    Her father listened and then asked, "How is your friend Audrey doing?"
    She replied, "Audrey is barely getting by. All she takes are easy classes,
    she never studies, and she barely has a 2.0 GPA . She is so popular on
    campus, college for her is a blast. She's always invited to all the parties,
    and lots of times she doesn't even show up for classes because she's too
    hung over."

    Her wise father asked his daughter, "Why don't you go to the Dean's
    office and ask him to deduct a 1.0 off your 4.0 GPA and give it to your friend
    who only has a 2.0. That way you will both have a 3.0 GPA and certainly
    that would be a fair and equal distribution of GPA."

    The daughter, visibly shocked by her father's suggestion, angrily fired
    back, "That wouldn't be fair! I have worked really hard for my grades!
    I've invested a lot of time, and a lot of hard work! Audrey has done next to
    nothing toward her degree. She played while I worked my tail off!"

    The father slowly smiled, winked and said gently, "Welcome to the
    Conservative Party".
  • Õpetlik mis mõttes? Tahaksin loota, et inimesed ei otsusta milline ühiskond peaks välja nägema müütide järgi.
    Muidu kena semi-humoorikas lugu.
  • Õpetlik, sest naeruvääristab vasakliberaalse maailmavaate rafineeritud ja humoorikal kombel. Inimesed peaks otsustama ühiskonna väljanägemise pragmaatilistest, mitte idealistlikest kaalutlustest lähtuvalt, sest enamasti on idealismipüüdluste resultaat suhteliselt suur hunnik laipu.
  • Õiglus on ise idealistlik kontseptsioon.
  • Inimesed otsustavadki asjade üle pragmaatiliselt. Neil on lihtsalt erinevad hinnangud erinevate asjade väärtustele.
  • Antud lugu on väga õpetlik, sest enamus inimesi lihtsalt ei viitsi midagi muud teha kui telekat vaadata ning pidu panna. Kahjuks vahel tuleb selleks tööd teha et saaks pidu panna ja telekat vahtida, aga see on just see koht kus vaadatakse kadedusega naabrit kes pidu ei pane ja teeb 3 korda rohkem tööd kui kodanik.

    Kõik parteid pakuvad välja lahendust, et anname inimestele kala aga mitte õnge. Selleks kalaks on siis astmeline tulumaks, pensionisambad, töötu abiraha ja muu pahn.

    Selleks, et luua rikast ühiskonda on vaja inimestele pakkuda õnge ehk siis, õpetada inimestele tööd mis on produktiivsem kui koristaja või õpetaja ametikoht. Antud situatsioonis oleks ilmselge lahendus töötutele riigipoolt finantseeritavad mittetulusad kuid siiski äraelamist võimaldavad tööd, kas heakorrastus või muu pudipadi, ning pidevad õppeprogrammid kus inimesed saaksid liikuda järkjärguliselt tasuvamate tööde peale.

    Ehk siis selleks et lõigata tuleb ennem külvata, sest kui nüüd vasja kes ennem teenis 4000 eeku kuus 10 aasta pärast teenib 40000 maksab ta 10X rohkem maksu kui vasja kes ei arenenud edasi. Seega rohkem tulu toovad inimesed on riigile kasulikumad ning 1 tippjuht kes teenib 100k eek kuus maksab sama suure summa maksudeks kui 25 inimest. Kui nüüd tõsta tippjuhi maksukoormust ning langetada vasja maksukoormust siis maksab tippjuht lihtsalt 50 korda suurema summa riigile kui suvaline vasja.

    Samas kui vasjale lihtsalt õpetada kuidas raha teha siis ta ka seda hea meelega teeks, sest enamasti on probleemseks küsimuseks kuidas, mitte miks.

    Väga õpetlik lugu on see lugu sellepärast, et tõenäoliselt noor daam lõpetab ülikooli väga heade hinnetega samas kui tema sõbranna lõpetab keskpäraste hinnetega ning kuna noor daam ei ole õppinud elus väga tähtsat asja mis on suhtlemine siis saab ta ka mingisuguse nigela tööotsa kus ta viriseb pidevalt madala palga üle ning hääletab astmelise tulumaksu poolt. Samas kui ta sõbranna on aktiivne suhtleja ja läheb ilmselt meestele hästi peale siis ka leiab tööd kergemini, töökoha vahetus on tema jaoks kergem ning kui oskab õigel ajal õiget asja keelega niisutada võib ennast korporatiivses maailmas üpriski kõrgelepalgalise koha peale läbi närida.

    20 aasta pärast on situatsioon selline kus tõenäoliselt antud noor daam on kas mingisugune ametnik või madala taseme osakonna juhataja kes on abielus mõne teaduriga samal ajal kui tema sõbranna on mingisugune kõrgepalgaline x asjapulk kelle töö tegelikult ettevõttele ei olegi kuigi oluline, tal on mingisugune ärimehest mees ning ta ei kurda kunagi papi puudumise üle.

    Võib ka minna nii, et sõbrannale meeldib pidutsemine rohkem kui miski muu ning on omadega rentslis.
  • jah, 6petlik mis m6ttes?
    kommunsitid ju ka rääkisid meile yht, aga tegelikkus oli teine.
    see kapitalsimi jutt on samasugune - räägitakse kuidas koik sinust endast soltub, aga siis ikkagi moned on v6rdsemad..
    edu pidi olema ju enamvahem 1/3 isiklikke omadusi, 1/3 tutvused ja 1/3 juhus!
    mitte ykski ei soltu yhiskonnakorrast voi valitsusest..
  • inimestele ei saa midagi 6petada. nad peavad ise 6ppima. dumat nada ne pr6gat - 4-6h päevas tööd teha on väga hea, ja iga aasta-paari tagant aasta lulli lasta. sest siis jouab ka m6elda ja energilisemalt tööd teha. ilusa jutuga ei räägita ära vaid naisi, vaid ka kodanikke-tarbijaid

    jah tin, see noor daam voib lopetada ylikooli heade hinnetega, aga elus edasi jouab ikka peopanija. sest suhtlemine on yha olulisem ja ilmselt elav ja l6bus tsikk köidab ka meeste tahelepanu rohkem. kuipalju on overworked ja underfucked naisi? mis on siis elu eesmark - pappmaja voi r66m hommikul ärgata? igasugune ideoloogia on bullshit, inimene peab ise oma tee leidma. ja kui yhiskond annabki inimesele vabaduse olla kas kerjus voi kunn, koigile vordsete mangureeglitega, on asi ok.

    reeglid peavad olema v6rdsed, mitte inimesed
  • Minu meelest ei seisne vasakliberaalse maailmavaate pohiline idee mitte selles, et koigile tuleb jagada vordselt, vaid hoopis selles, et tuleb tagada inimvaarne elu ka neile, kes seda ise ei suuda. Leian, et selles mottes pole midagi naeruvaarset.
    Lugu ise oli kyll ylelihtsustatud ja etteaimatava pointiga, aga sellest hoolimata lobus lugemine.
  • Mõte on õilis, kuidas sa mykoloog teed vahet neil, kes ei suuda ja neil, kes ei taha ja neil, kes ei viitsi?
  • ......"Selleks, et luua rikast ühiskonda on vaja inimestele pakkuda õnge ehk siis, õpetada inimestele tööd mis on produktiivsem kui koristaja või õpetaja ametikoht".......õpetaja ametikoht = koristaja ametikoht, fuck....kuhu me niimoodi jõuame

    ....kõik ei saa olla omanikud, peab olema ka lolli tööjõudu kes kasumit teeniks.....
  • ....kõik ei saa olla omanikud, peab olema ka lolli tööjõudu kes kasumit teeniks.....

    Et siis ilma nendeta yhiskond kukuks kokku ? päh kehvalt ehitatud yhiskond, ja mis tingimustel me siis valime neid kes on orjad ja toovad kasumit mille najal teised elada suudavad ? Mankibisnis on selle idee nimi.

    Õige äri on äri mis toob mõlemale poolele kasumit.
  • Ega ilmselt ei olegi voimalik 100% kindlusega vahet teha neil, kes ei suuda piisavalt teenida ja neil kes suudaks, aga ei viitsi. Kaldun, arvama, et labi riikliku nn safety neti peaks tagatama, et kes vahegi soovib saada normaalset haridust-elukohta, kohu tais ja riided selga, selle ka saab. Jah, ilmselt jaab ka alati seltskond, kes soltumata sissetuleku suurusest, selle alati maha joob. Aga usun, et see on vaike hind selle eest kui naiteks pikemas perspektiivis vaheneb tanavalaste voi narkomaanide voi naiteks alla vaesuspiiri elavate perekondade arv.
  • Tin, Darwin valib need sinu eest, ära tühja muretse. Õige äri on ka see äri, kus kahjumi korral mõlemad pooled seda kannavad, eks. Või mis põhjusel peaks töötaja saama kasumit, aga mitte kandma kahjumit?

    Mykoloog, ei üldiselt on sul igati õigus, kipib aga olema nii, et need kes tegelikult hakkama ei saa, ei tahagi saada. Ma ei tea eriti neid, kes kõigest väest punnivad, aga ikka üle 1000 krooni kuus ei teeni. Kui aga niisama saaks hästi elatud, siis ma oleks esimesena seal järjekorras - mina näed üldse ei viitsi.

  • Ma hakkasin seda teemat lugema ja mõtlesin tekstiga allapoole jõudes, et kohe-kohe tuleb riq kommentaar. Tuligi! Ma ei eksind.
  • riq , super viide , lugesin ja iga lause lõpus noogutasin , paar korda siis ka kui aru ei saanud ja oli ka väga vähe sellist , mis oli pealiskaudsemalt järeldatud .
    Kirjutasin siin pika teksti riq-i hea sõnaga meeldetuletamisest , kuid see sai liiga naivistlik . Seega kustutasin selle ära ning ütlen parem lihtsalt - riq , keri ennast uuesti pisut rohkem üles , sinu tekstid aastate tagant olid juba siis , ja nüüd seda enam , lihtsalt nauditavad . Minu arvates igatahes . Sest seda meile selgeks õpetatud mõistujuttu õngest ja kalast jne eriti ei täienda ega aruta , see on juba ühe suunatud mõtlemise valmisprodukt , kusjuures sugugi mitte vale (mis on vale?). Noh nagu näts , saab närida ja tundub maitsev , nagu toit , saad alla ka neelata ja võid mõelda , et rohkem süües saab ka kõhu täis . Aga tulemuseks ikkagi seedeprobleemid tõenäoliselt . Ühesõnaga , sihipäraseks kasutamiseks ikkagi .
    Selle artikli ma suisa printisin välja . Kui saan teada , et kritjan.lepik kõiki raame ära ei ostnud , saan ka seinale raamida .
  • Eile õhtul keegi Büroomaailmas ostis poolteist kasti täit raame....
    Huvitav, kelle hankespetsialist seda tegi :P
  • mykoloog,
    "vaid hoopis selles, et tuleb tagada inimvaarne elu ka neile, kes seda ise ei suuda"
    Ning teine muutuja on ja inimväärne elu.
    Kas pidada normaalseks olukorda, et need Põhjala inimesed, kellele riik on taganud "inimväärse" elu, on tegelikult n-ö rikkamad kui isegi keskmine eestlane?
  • jah, aatom, see on normaalne, et iga riik tegutseb nii nagu talle jõukohane. Ma küsiks vastu, aatom, kas see on normaalne, et Norral on naftat, aga Eestil ei ole?
  • Mulle jäi selle loo juures arusaamatuks, miks isa nii põhimõteteta on ja omaenda vara ise [tytre hariduskuludeks] ymber jagab. Nii teevad ju ainult sotsiaaldemokraadid. Ja mul on kuri kahtlus, et sinna auku on isa raha oma paarkymmend aastat läinud.

    Diskleimer. Käesolevast kommentaarist ei tohiks teha järeldusi Luuser'i poliitilis-majanduslike vaadete kohta - kes seda teeb, saab suure tõenäosusega vale tulemuse.
  • Luuser, kus on selles loos mainitud midagi isa vara jagamisest ja tytre hariduskuludest? Ja kas sotsiaaldemokraadid ei kipu mitte ennekõike teiste raha ümber jagama - nad teavad lihtsalt paremini kui konservatiivid, kellele ja kui palju tegelikult vaja on. konservatiivid peavad paremaks oma raha üle ise otsustada. Sotsialismus on ju jube ia asi, aga mitte iga riik ei suuda seda endale lubada...
  • Vabandan. Tõesti ei ole.
    Palun lisada minu eelimise postituse kahte esimesse lausesse samuti fragment "kuri kahtlus".
    Samas on siiski enam-vähem kindel, et immateriaalse vara [elutarkuse know-how näol] ylekantimine siiski toimus.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon