Igakuised sissemaksed - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Igakuised sissemaksed

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Keegi võiks algajale lollile puust ja punasega selgeks teha, miks on mitmekordsed väiksed aktsiaostud kasulikumad kui ühekordne suur ost? Piinlik küll aga ei mõika.
  • Mina ka ei mõika. Kui, siis riski hajutamiseks - et ei osta korraga tipust, vaid eri hinnatasemetelt, aga mulle poleks see argument.
  • Hei,

    üldiselt soovitatakse väikeste ostude kaupa osta et hajutada jah riske. Näiteks aprill,mai,juuni. Oletame et ostad iga kord 10 000 krooni eest aktsiat X. Aprillis on aktsia hind 50 raha, mais 25 raha ja juunis 40. Sellisel juhul saad aprillis 200 aktsiat, mais 400 aktsiat ja juunis 250 aktsiat. Panustanud oled 30000 krooni. Portfelli väärtus on juuni lõpus 850 aktsiat*40raha=34000 raha. Kui oleksid alguses ostnud aktsiaid 30000 raha eest oleksid saanud 600 aktsiat mille väärtus oleks juuni lõpuks 600 aktsiat*40 raha=24000 raha. Ehk siis tegelikult oleksid saa 6000 miinuses. [Pluss väikeste aktsiaostude kasuks]. Hetkel pole siin arvutustes ära toodud teenustasusid. Mitmekordsete aktsiaostude puhul maksad iga ostu eest teenustasu, ühekordse puhul maksad ühe korra. [Pluss ühekordse aktsiaostu kasuks]. Arvestama pead ka sellega, et see mida mõeldakse *väikese* all. Kui tõesti on tegu ca paari tuhande krooniga siis pigem juba osta ühe korraga sest muidu on teenustasud väga suur protsent tehingust ja võimalikust kasumist. Kui aga sinu jaoks sõna väike hakkab summast üle 10000 krooni siis võid juba kaaluda mimtekordseid väikseid aktsiaoste.

    Lisaks - Kui sellised mitmekordsed aktsiaostud aitavad maandada ka riske, siis nende negatiivseks pooleks on et nad söövad ka kasumit. Võtame kuud aprill,mai,juuni. Aktsia hind on nendel ostukohtadel vastavalt 50, 80, 125. Investeerida on jällegi 10000 raha kuus. Esimese ostuga saad 250 aktsiat, teise ostuga saad 125 aktsiat ja kolmandaga 80 aktsiat. Perioodi lõpuks on sul 455 aktsiat väärtusega 56875 raha. Päris palju :) Nüüd aga vaatame kui oleksid ostnud kogu summa eest aprillis aktsiaid. Sa oleksid saanud 600 aktsiat mille väärtus oleks 75000 raha.

    Ehk siis mitmekordsed sissemaksed vähendavad riske ning ka võimalikku tulu. Ühekordne sissemakse on riskantsem potentsiaalne tulu on suurem. Palju sõltub ka sellest et mis on sinu jaoks *väike* aktsiaost.

    Pigem kasutaksin sellist regulaarset sissemaksete tegemist juhul kui tegu on mõne aktsiafondi (või ntx pensionifondiga), mis ongi mõeldud rahulikumaks tootluseks.

    Igaks juhuks võivad teised mind parandada-täiendada sest ka ise olen kõigest asjaarmastaja sellel alal.
  • Veel väike märkus: regulaarseid aktsiaoste kasutaksin juhul kui kogu turg selgelt langeb ning ühekordseid juhul kui on tajuda turu tõusutrendi
  • Kui turg selgelt langeb ei tuleks mitte ragulaarselt osta, vaid oodata. "Ka raha on positsioon" nagu klassikud ütlevad.
  • vastuargument Vanaemale: "ootamisel" pole ju teada, millal see põhi lõpuks käes on... :(
  • igakuised aktsiaostud on juba selles mõttes riskivabamad ja tootlikumad , et see näitab, et sa ei kauple, vaid akumuleerid raha. Suurem enamus kauplejatest teatavasti kaotab raha.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon