Mida teha (laenu)rahaga? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Mida teha (laenu)rahaga?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Palun aidake mõelda! Õnnestunud kinnisvaratehingu tulemusel on kontol raha ci 2 milj. Ka laenu on varem eluaseme ostmiseks/renoveerimiseks võetud samas suurusjärgus. Ilmselt aasta-kahe pärast on summa vajalik uue maja ehitamiseks, mis hakkaks (kui kinnisvaraturgu ja Eestit üldse ei tabaks must stsenaarium, kus üürikorterite järele nõudlus puudub või on rende rentaablus väga väike) tootma ka üüritulu. Seisan siin probleemi ees: kas maksta eluasemelaen tagasi (euribor+0,7 intress) ja 2 aasta pärast võtta uus laen (kuid kas siis enam sellistel tingimustel saab? ) või kasutada seda raha. Kuid kasutada kus? Aktsiatesse investeerimine näib väga riskantne, samuti kinnisvara. Ja inflatsioon teeb ju ka oma töö. Kohe ehitama hakata ka ei riskiks, kui majanduses tulevad ees raskemad ajad, võin seista lõhkise küna ees, nii et laenumaksete tasumiseks ei jätku raha ja üürimaja ka valmis ei ole.
  • mina paneksin fondidesse (kui kardad aktsiaid), mitte mingil juhul ei ostaks praegu kinnisvara. veel on vist võimalus maksta laen kuni põhiosani (see ju ei muutu nagu võib juhtuda intressi ja euriboriga) ära ning see ülejääk paigutada fondidesse.

    aga vaatame, mida minust targemad sulle soovitavad.
  • Oleneb mis tootlusega raha saab tööle panna, hetkel on tootlus ilmselt -2% aastas( dep. pangas miinus elamuaseme pros), mis võib veel süveneda lib. muutusel, see teeb -u 40 000 tuh. aastas. Inflatsioon on hetkel tõesti väga halb, mis aga ilmselt ei süvene, sest raha hind hakkas tõusma, need protsessid käivad väikse kui mitte suure inertsiga. Alles tasuks hoida raha siis kui tuleks deflatsioon, seda aga ilmselt ei paista. Raha kättesaadavus ei tohiks Eestis väheneda, ei ole enam nii suure riskiga koht, kui siin enne EU-ga liitumist. 2 aasta perspekt kaaluks tagasimaksu, 10 aasta perpektiiviga oleks börsil- ilmselt siseneks mõne aja pärast
  • Ma olen natukene kursis deipi probleemiga. Küsimus pole niivõrd aktsiad vs. fondid (enamikel juhtudel fond = diversifitseeritud aktsiaportfelli), vaid pisut üldisem... et kuidas tekkinud olukorras võimalikult optimaalselt käituda. Sain aru, et kui raha kusagil kasutada, peab riski olema rangelt piiratud (maksimaalse kahju kümmekond protsenti, no matter what), samas loodetav tootlus piisavalt atraktiivne, et see sebimist ära tasuks.

    Ise soovitasin esimese variandina koostada midagi investeerimishoiuse sarnast: 95% garanteeritud tootlusega instrumentidesse (riigi võlakirjad, mõne suurema panga hoius) ning ülejäänu näiteks optsioonidega spekuleerimiseks (piiratud, kuigi suur risk). Halvemal juhul on aasta pärast koos esialgne summa (inflatsioon võtab küll sellest oma), paremal juhul võib päris viisakalt võita.
  • Kui kohe laenu ära maksad, siis pead ju ikka tulevase üürimaja ehitamiseks raha koguma ja paigutama.
    Ma usun, et kõik pangad on väga nõus selle 2 MEEK peale sulle piisavalt konservatiivse portfelli koostama.
  • Kas reeglina ei ole nii, et pank tahab kinnisvara müümise korral raha tagasi?
  • Laenu tagatiseks on vist üks teine kinnisvaraobjekt... vms. Igatahes pank laenu tagasi ei nõua.
  • rakuc, kui pank on sulle kinnisvara soetamiseks laenu andnud, siis on seal panga hüpoteek peal ja sa ei saa ilma panga nõusolekuta tehinguid teha.
  • jah, ega tulevikku keegi näe. ilmselt maksaksin laenu tagasi, kui teaksin, et ka 2 aasta pärast on laenuturu olukord normaalne ja suht sama %-iga laenu saaksin. samas kõlab ahvatlevalt inflatsiooni tingimustes ikkagi see vaba raha töösse panna:) oh miks küll te ei soovita kinnisvarasse investeerida:) kui Eestisse mitte, siis ehk nt. Brüsselisse?
  • me lihtsalt ei tunne Brüsseli kinnisvaraturgu :) (vähemalt mina küll mitte). võid ju osta nt Krimmis kinnisvara - seal pidi olema varsti buumi oodata, aga kurat neid Ukraina seadusi teab. Ütlen ausalt, et ma pigem kardan selliseid ettevõtmisi kui aktsiaid. et selle kinnisvaraga möllata, peab ikka ühte-teist teadma ka, sest mul karvane tunne, et need seadused pole päris üksühesed igal pool. nt inglismaal on juba see ostu-müügi protseduur ise vist kuskil aasta pikkune + väga kallis protseduur kah veel(vabandan, kui võssa panen, lahmin praegu oma mälu järgi). Kui mul oleks see raha, paneks siiski fondidesse, sealt oluliselt lihtsam raha likviidseks muuta kui kuskil võõras kohas asuvat kinnisvara. aga no mis tean mina ilma majandushariduseta naine.
  • Tegijad läksid Ukrainasse kinnisvara ostma 3 aastat tagasi.
  • kiievisse vist rohkem, aga võib ju ka proovida nt mongooliat.
  • Juba ainuüksi see mõte : "viia oma raha kuhugi kaugele, muinasjuttudest tuntud maale, mongooliasse" kõlab jube hirmuäratavalt. Ei kui oleks teadmisi ja kogemust siis muidugi...lihtsalt naljakas...
  • deip
    oled kuulnud midagi sellest et mida suurem tootlus seda suurem risk?
    aktsiad ja kinnisvara on sulle riskantsed, samas deposiit sind ei rahulda
    pead kõigepealt kindlaks tegema oma riskitaluvuse - kui kaotama pole valmis siis suurt tulu sa sellelt rahalt ei saa
    2 aastat on muidugi päris lühike aeg nii et võid sattuda ka aktsiaturu -50% tootluse perioodi sisse aga võib-olla ka +50% tootlusesse

    miks sa arvad et sa ei saa 2 aasta pärast laenu euribor +0,7%?
    laenutingimusi mõjutab pigem euribor kui see rikimarginaal

    kui investeerimisest midagi tead siis tõesti soovitaks uurida investeerimishoiused aga mitte et seda toodet kasutada vaid kui oled meelepärase välja valinud pane ise 1,9 m deposiiti ja ülejäänud 100 000 eest ostad optsiooni sellele alusvarale millega on seotud ka pakutav investeerimishoius - siis on aasta pärast 2 m alles ja äkki tulu ka teeninud veel
  • Laenu 2 aasta pärast saada on ka ehk võimalik 0,6 -0,8 + EUR saada. Ainukene vahe tuleb marginaali osas. Euribor tõuseb ju ka sinu jaoks samamoodi kui mina võtan 2 aasta pärast laenu. 2 milli eest pakutakse sulle ehk mõistliku lahendust siinsamas LHV-s, Gildi, Lepiku juures.
  • to roope ankka: see ju oligi nali, teemaalgataja tahtis hirmsasti kinnisvarasse investeerida, soovitasin uut arenevat turgu :). kuigi see vahest polnudki nii kehv soovitus. kui mu eelmist kommi lugesid, siis soovitasin siiski fonde, kuna teemaalgataja pelgab aktsiariske. siin ju antud talle tegelikult asjalikku nõu küll.
  • Kas paigutades raha fondi saab täielikut välistada aktsiariske?
    Võibolla mõtlesid võlakirjafonde, sest need tunduvad hetkel eriti riskivabad.




Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon