Vasak- ja parempoolsus: iganenud käsitlus kaasaegsest maailmast?! - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Vasak- ja parempoolsus: iganenud käsitlus kaasaegsest maailmast?!

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kellel tunnike vaba aega,saab kuulata R.Langi ja M.Strandbergi vestlusi "Ööülikooli" sarjast. Arutletakse vasak- ja parempoolsuse teemadel postkapitalistlikus ühiskonnas. Muuhulgas väidab Strandberg,et kaasaegses maailmas polegi sellisele jaotusele kohta.Ta pakub välja,et otsuseid tuleks teha eelkõige terve mõistuse ja vaba tahte skaalal,mitte lähtudes parem- või vasakpoolsusest.Raske on temaga mitte nõustuda.

    http://www.ylikool.ee/mp3/OY2007_Rein_Lang_ja_Marek_Strandberg_Suveoised_vestlused.mp3
  • iksaktli!
    ja isegi see majandusteooria mille alusel khm firmadega spekuleerime on vananenud.
    sest sel ajal kui see välja mõeldi oli puudus toodetest, mitte inimestest või resurssidest.
    täna aga pyytakse myya vägisi asju mida pole vaja ning maavarad hakkavad loppema.
    energia kallineb. rahaga pole enam miskit teha, tehakse lollusi.
    inimene ei muutu, kyll aga keskond.

    minu arvates on poliitikute klass yldse m6ttetu - neid oli vaja kui enamus inimesi oli harimatu mass.
    tänapäeval on nad kui sinisverelised kes elavad teiste kulul ja pragmaatilist kasu neist pole..

    teine värk mis täna tuli k6rgelt alla vaadates jutuks oli et kes omab eesti panka? fed on eralõbu eksole..
    ehk ka raha olemus tuleks ymber vaadata..
  • Nii lolli teksti kui selles lingis pole ammu lugenud. Järjekordne inimene kaebab asjade üle mida väidab mitte vajavat.

    Ühes jutu osas teeb maha monopoli ja teises jutu osas väidab et peab eksisteerima ainult üks valik et kliendil oleks lihtsam. No praktiliselt juba artikli alguses oli asi selge et segast ajab kui unistas HD pilti näha niimoodi et ei peaks ei uut DVD mängijat ega telekatki ostma.
  • Vasak- ja parempoolsus ei ole iganenud käsitlus kaasaegsest maailmast. Vähemalt majanduse seisukohalt ei ole vasakpoolsusel mitte midagi toimivat ette näidata. :-D
  • Kas mitte meie põhjanaabrid pole suht vasakpoolsed ja neil tundub päris hästi minevat.
  • Majanduse seisukohast on vasakpoolsusel ja parempoolsusel umbes-tapselt samapalju ette naidata. On riike mis on edukad vasakpoolse valitsusega (Skandinaavia, UK, Saksamaa) kui ka neid kes on edukad parempoolse valitsusega (suur osa Ida-Euroopast, jallegi Saksamaa, Hispaania naiteks). Kusjuures, tihtipeale on sama riik olnud edukas nii parem- kui vasakpoolse valitsusega, voi enamgi veel, olnud ebaedukas molema valitsusega. Ehk siis, ei ole olemas korrelatsiooni riigi edukuse ja valitsuse positiooni vahel parem-vasak skaalal. Prantsusmaa, mille yle armastatakse Eestis ilkuda, on Eestist kordades rikkam ja yldiselt paremini toimiva elukorralduse ja kindlasti riigi-rahvuse pysimajaamise seisukohalt jatkusuutlikuma riikliku poliitikaga kui Eesti. Prantslaste omaparaks on nende poliitilised tavad (politics mitte policy), mida voiks ehk iseloomustada valjendiga "voimu nimel koigeks valmis." Oli juba J.Chirac ise tuntud selle poolest, et ta oli voimul nii parem- kui vasakpoolses valitsuses ja lopuks presidendina, vastavalt sellele kuidas muutusid valijate eelistused. Sellel koigel pole midagi pistmist majanduspoliitikaga, pigem voiks oelda, et riigi edukus ei soltu eriti sellest kuidas valitsuse enda poliitilisel skaalal maaratleb, mis minu arvates moneti kinnitab Strandbergi motet.
  • "Majanduse seisukohast on vasakpoolsusel ja parempoolsusel umbes-tapselt samapalju ette naidata."

    Vasakpoolsusel NSVL oma satelliitidega. Parempoolsusel USA, Lääne-Euroopa jne. End of story.

  • vasakpoolsusest rääkides igati asjakohane uudis ...

    Zimbabwe president Robert Mugabe keelas palkade tõstmise riigi loata, palku tõstnud ettevõtjad pistetakse türmi, vahendas France Presse.
    Lisaks võtab president kasutusele täiendavad meetmed maailma kõrgeima inflatsiooniga võitlemiseks. Lähema poole aasta jooksul külmutatakse kõik rendimaksed, koolide õppemaksud ja teenuste hinnad.
    Zimbabwe ajalehtedes trükiti ära korraldus kooskõlastada kõik palgatõusud kohalike sissetulekute ja hindade komisjonidega. Need komisjonid alluvad otse Mugabele. Zimbabwes inflatsioon ulatub mitmetuhande protsendini aastas.
    Ettevõtjaid, kes maksavad töötajatele varasemast kõrgemat palka, trahvitakse või pistetakse nad kuueks kuuks türmi. Korduvjuhtumitel tehakse mõlemat.
    Varem keelas Mugabe kaupade hindu tõsta. Selle eest on suur hulk ettevõtjaid juba vangi pandud.

  • heh,seal riigis istuvad varsti kõik sellisel juhul kinni,kui nad pole sealt juba jalga jõudnud lasta.
  • Kuule Karumõmm,
    üldiselt Su mõtted mulle meeldivad, aga praegu oled ühekülgne/äärmuslik. Kui me räägime vasak- ja parempoolsusest demokraatlikus turumajanduslikus ühiskonnas, siis vasakpoolsust N Liidu või Kampuchea näitel vast ikka kasutuks/mõttetuks/kuritegelikuks kuulutada ei saa. (See ei tähenda, et ise vasakpoolseid pooldaksin, pigem vastupidi. Aga rohkem tolerantsust, seltsimehed.)

  • see Mugabe paistab üks asjalik mees olevat...
  • Highlands - Z$165,000,000,000 - head soodsad majad ülikute rajoonides Harare servas kus mugabe ja sõbrad kindralid elavad. Neile on vahetuskurss USD-ga 1:15000 aga muu rahvas maksab ühe USD eest 300000 Z$ st. dollarimajaduses teenivad üks kõik mida ostes-müües kohe alguses 20 x kasumi, pole paha.......

    värskematel andmetel on inflatsioon u. 7600 %, alustati uute 200000 Z$ rahade trükkimist, kuidas lihtinimesed elavad seal, beats me

    Masendav, siit saab lugeda paremalpoolt menüüdest leida igapäeva elust lugusid stiilis: "A banana costs more than my house"

    sel kõigel pole õieti siiski vasak-parempoolsusega midagi pistmist, tegu on lihtsalt hullusega
  • Sorry, asjad on veel edevamad Mugabe sõprade jaoks kes ametlikule kursile ligi pääsevad, kui see õige on:

    "official rate is 250. [1 USD = 250 Z$] , tänaval 1 USD = 300000 Z$
    “Imagine the money you can make,” a merchant bank director explained. “Say you buy US$100 at the official rate – that costs you Z$25,000. Then you sell that US$100 on the streets and get Z$30m. With that Z$30m, at the official rate you can buy more than US$100,000"

    Teachers sell sex to buy food as Mugabe cronies get richer
  • mõtisklesin siin omaette ja leidsin ,et parim lahendus oleks ,kui see mugabe keelaks hoopis inflatsiooni ära. kõik eelnevad mured oleks hoobilt lahendatud ja helge elu jätkuks veel pikaks ajaks.
  • Vanaema - ma lihtsalt olen investeerimisalal töötanud varsti 10 aastat. See kujundab välja väga radikaalse mustvalge/digitaalse (1 ja 0) maailmapildi. Mõtle - positsioon kas on või ei ole, kasum või kahjum, õige või vale otsus, osta või müük, võimendusega või ilma jne :-) Kui miljonid tekivad ja kaovad sekunditega sinu enda silme ja sõrmede all, siis lihtsalt võime värve näha kaob - huumorimeel kaldub pöördumatult küünilis-iroonilis-sarkastilise musta- ja võllahuumori suunas ning vasakpoolsus tundub vastikult naiivne, destruktiivne ning enda sügavalt individualistliku ja egotsentrilise maailmatunnetuse kontekstis suisa karjuvalt ebaõiglane. :-)

    Ja turumajanduslikus ühiskonnas on vasakpoolsus - nojah... Mul on hea sõber prantslane (ilmselt paraku finantssektoris töötamise tõttu ka mustvalge maailmapildiga), kes ikka vahest valgustab sellest, kuidas sotsialistidel õnnestust nii I kui II MS ajal olla patsifistidest hädapätakad ning sõjad enda ja kogu rahva jaoks pehmelt öeldes untsu keerata. Rääkimata sellest, et 40 aastat pole Prantsusmaal keegi sisuliselt justkui tööd teinud ning absurdmaksudega peetakse ülal riigiaparaati, milles töötamine on teatud tasemest alates võrreldav regulaarse SPA külastamisega. Sotsiaalsüsteem on neil korda kaks sisuliselt pankrotis käinud ning mõtlev inimene tavaliselt oma elu selle riigiga siduda ei taha. Londoni City on sõna otseses mõttes triiki täis prantslasi, kes on kodumaal hariduse kätte saanud ning siis endale sügavalt vastumeelse süsteemi eest põgenenud. Enamasti leiab geniaalsete kvantmudelite tahant just prantsuse kõlaga nimed.

    Minu jaoks on vasakpoolsuse probleem selles, et ta on suunatud väärtuse ümberjagamisele - mitte selle loomisele. Vasakpoolsete programm ei ole oma üldfilosoofialt kunagi konstruktiivne, vaid destruktiivne, üritades mitte isenesest olla, vaid ainult vastanduda. Sotsiaaldemokraatide arusaam asjadest on veel õite hea - turumajanduslik kontekst loogu väärtust, mida nemad saaks siis ümber jagada. Ma armastan kontseptsioone nagu demokraatia, õiglus ja vabadus - vasakpoolsus pakub neist vaid sügavalt perverteeritud variante.
  • Muidu kõik õige, aga sa ajad prantslaste puhul segi põhjuse ja tagajärje. Mitte sotsialism pole põhjustanud kaotusi sõdades, vaid prantslaseks olek on põhjustanud sotsialismi. Kui ühe korsiklase tekitet ajutine pinnavirvendus 19. sajandi algul välja arvata, on prantslaseks olek alati tähendanud automaatset kaotust sõdades, kui jutt käib vähegi sarnase kaliibriga vastastest. See jääb ka edaspidi nii ja prantslased ise saavad väga häasti aru, et anno 2007 piirdub nende võime edukat sõda pidada kuni 60-pealise bantu hõimuga, kes pole veel püssirohtu kasutama õppinud. Ehk kui nõiteks mingil hetkel mõni flaamide radikaalsem liikumine või Liechtenstein otsustaks prantsusmaa ära vallutada, oleks neil suhteliselt kööga. Sellest ka ettenägelik otsus hankida endale tuumarelv. Et kui 400 flaami skinheadi ühelt poolt ja 14 Vaduzi militaar-geiklubi liiget värvikates univormides Pariisi peale marsivad, saab õigel hetkel ohu neutraliseerida.
  • prantslased lihtsalt m6tlevad "make love not war" ;)
  • mnjah ,nüüd ma saan lõpuks aru miks prantslastel võõrleegion on. kes see oma nahka ikka turule tahab viia.
  • Karumõmm, vasakpoolse mõtteviisi üks täiesti destruktiivne ja ümberjaotamisele suunatud näide on näiteks naiste ja meeste keskmise palga erinevus. Ja kuna need keskmised palgad on kenasti erinevad, siis üritatakse võtta vastu mitmeid administratiivseid regulatsioone ja piiranguid, et seda vahet vähendada. Miks aga palgad erinevad on, kas üldse selline statistiline võte õigustatud on, seda pole vaja hakata siin foorumis lahkama.
  • kuulasin siis selle Lang/Strandberg ööõlikoolo lõpuni.
    no Lang jälle näitas kui tühi ta on - Strandbergil olid palju p6nevamad m6tted.
    yldse mulle tundub et parempoolsuse toetajad raiuvad käibet6desid ja korrutavad sloganeid,
    ja et vasakpoolsust hakatakse rmastama / selleni j6utakse peale pikaldast m6ttetööd.

    see et roocis/jne peetakse yleval inimesi teiste kulul on t6esti jama, aga miks keegi ei kisa, et me poliitikuid ylal peame?
    ja kas t6esti see raha mida edukad eestis teenivad on ikka nende geniaalsuse vili? kuidas merko miljardeid teeb? kuidas kruuda? kuidas sõõrumaa? kas tyypiline edukas ärimees kes teenib kinnisvarast on väärt seda raha mis ta saab? voi tegeleb ta sisuliselt röövimisega, ala maa sihtotstarbe muutmine? turumajandus ei toimi kui seda moonutatakse - vasakpoolsete ymberjagamine pole nii hull kui monopolide ja kartellide teod.

    Strandbegil hea m6te - et inimeste alleshoidmise eest peab yhiskond ikka hoolitsema. ma arvan et yhiskond peab igale inimesele tagama ellujäämise - 20 ruutu dushiga ja toasoojaga. söögiks nuudlid ja hapupiim :D
    ja need kes end liigutada viitsivad, need siis elavad paremini :)

    miks mitte m6elda selle asemel et "ma pean loodreid yleval" oopis et "ma maksan et loodrid mind ei segaks". ja odavam on ju narkareid systida kui 2-5keek damaget lappida kuna narkar sai autost 200eek eest stuffi..

    ehk taas Strandbergi juurde - terve m6istus peaks lopuks ometi asendama populsimi ja loosungid, mida Lang eriti armastab. Muideks, selle nädala ekspressis on juttu et Lang peab otsustama vaga olulise asja, kas oportuniteedi alusel lopetatud kohtuasjad on avalikud.. korruptsiooni vastu voitlemine vol 2.
  • Olen samuti mõelnud,et inimkonna probleemid tulenevad sellest,et vint keeratakse liialt peale.Kasumisaamise eesmärgil ja isikuvabadustele viidates antakse seadusega võimalus ekspluateerida ja hävitada inimkonnale vajalik ökonišš.Kapitalistlikud suhted ning kasum olid ju ometi olemas ammu enne seda,kui hakati naftat pumpama.Ei tahetagi aru saada,et majandus on ökosüsteemi tuletis,mitte vastupidi.Hirmust kasumikaotuse ees kasutatakse vanu ja ebaefektiivseid tehnoloogiaid ega mõisteta,milliseid võimalusi annaksid ökoloogiliselt puhtad tehnoloogiad.Või kui mõistetakse,siis koputab hr.ahnus õlale ning hoiab meid ikkagi tagasi.
    Mis Langi väidetesse puutub,siis tuleb temagi ju järeldusele,et vasak- ja parempoolsus on oma käsitluses juba niivõrd segunenud,et selget sotti tihti asjast ei saagi.
  • Karumõmm,
    pidada leninlikku diktatuuri (mis oli sisuliselt teataval määral monarhia, samas väga sarnane paavsti-institutsioonile) vasakpoolseks on minu hinnangul auhinnaliselt rumal. Retoorika retoorikaks, annan väikese vihje - see maapoe taga räuskav jõmm ei ole tegelikult ninjamaster ega poksi maailmameister. End of story.
  • priitp,
    kuigi Lenin mõistis hukka pahempoolsuse lastehaiguse kommunismis, oleks leninliku diktatuuri pidamine parempoolseks või tsentristlikuks vist veelgi rumalam. Aga see vasak- ja parempoolsuse skaala näib üldse olevat välja mõeldud selleks, et oleks hõlpsam silte kleepida ehk, kui väga prostalt öelda, siis vastast s***ga loopida: muudkui võta ja viska! Sama sisutu on liigitamine progressiivseks ja tagurlikuks. Parem oleks selliseid iseloomustusi vältida ja rääkida reaalsetest asjadest.
  • Asja mõistmiseks tasuks pöörata pilk eesti poliitilisele kaardile. Suure üllatusega (kes pole mõelnud varem) avastate, et peaaegu kõik erakonnad positsioneerivad end asuvat tsentrist veidi paremal. Tõepoolest - selline käsitlus on 21. sajandil lootuseltult iganenud.
  • mpaberit,
    tõepoolest, ma ei saa ühtegi diktatuuri kuhugi kuuluvaks pidada "poolsuse" kontekstis.
  • priitp, ma võtan rumaluse auhinna justnimelt sinu käest heameelega vastu. See teeb mulle au. :-D

    On üks paks ja kohati isegi täitsa põnev vana raamat, kus sisaldub ka selline tabav tark point nagu "puud tuntakse viljadest." Kui nüüd Karl Marx/vasakpoolsus on puu, siis sellel puul on päris huvitavaid vilju nagu Gulag, Pol Pot, Castro jms ning põlvkondade viisi hävitatud inimsust. Ja sotsiaaldemokraatia - see, et punase mürgi lahus tunduvalt lahjem on, ei tähenda veel, et tegemist kehale ja hingele kasuliku kraamiga oleks. See Soome-Rootsi (roosamanna) fännamine pärineb ilmselt aastast 1986, kui mõtlemise tase oli selline, et neoonvärvi jope omanik oli juba kunn. See ei tee veel riigist paradiisi, kui pööblil kere täis ja külje alt soe on.

    ttrust - ma tahaks olla õel ja öelda, et palga määrab turg. Aga kuna ma õel ei ole, siis pean tunnistama, et sellel konkreetsel alal, kus mina töötan, pole ma täheldanud seda, et naistele vähem makstaks. Küll aga seda, et ala laiemalt vaadates on millegipärast naised rohkem paberimäärimise peal ja seda, et kui nad üksikumatel juhtudel ei ole paberimäärimise peal, siis on nad võrreldavatest meesolevustest (vanus, kogemus, haridustase) oma tegevuses mõõdetavalt edukamad. Aga see käib üle kupli, miks cum laude kooli lõpetanud noor daam pabereid määrib, samas kui keskpärasuse kunn raha reaalselt sisse toova loova tegevusega (keskpäraselt) tegeleb. :-D
  • Karum6mm, inimesi saab petta ja hävitada iga loosungi all. Kõik oleneb sellest kui palju valetada oskad.

    Sinu arvamus et vasakpoolsus on suunatud väärtuste ümberjagamisele mitte tekitamisele on see probleem et väärtusi näevad need kaks poolt erinevalt. Vasakpoolsed peavad inimesi suurimaks väärtuseks ja masside heaolu ongi väärtuse tekitamine isegi kui koguprodukt selle pärast väheneb.
  • John, massis võimendub lollus. Sellepärast mina eelistan massile indiviidi. Kuigi Lennon oli paras vasakidealist, siis tema laulus "Working Class Hero" illustreerib minu mõtet päris hästi.
  • John Doe, parempoolsed süüdistavad just vasakpoolseid materiaalsete väärtuste fetišeerimises (materialismi ja ajaloolise materialismi mõtles välja Marx) ning usus, et inimest ei ole tootmisvahendite arengu juurde peaaegu enam vajagi, need arenevad iseenesest.
    Rahvamasside heaolu kasvu ei ole vasakpoolsed leiutanud, see algas ikkagi juba varem.
    Tänapäeva vasakpoolsed mõistavad aga karmilt hukka tarbimisühiskonna, st olukorra, kus hüved ei ole kättesaadavad mitte üksnes koorekihile ja intelligentsile, vaid ka lihttöölisele ja koristajale. Masside heaolu koos koguprodukti vähenemisega viitaks aga nagu hoopis mingi vaimse rahulduse (krišnaiitlus? kanep?) otsimisele.
  • Karum6mm,
    aga palun :-)

    Kui vene inimene teeb kuuraketti 70 rublase palgaga, millest 60 rubla viib viinapoodi, kus viin maksab 4.12, mis riigile, mille monopol on viin, läheb maksma 12 kopikat, siis kus siin Karl Marx peitub? Vihjaks rohkem nagu üliparempoolsusele?


  • Loen ja aina imestan. Majandusteoreetiliselt on vasakpoolsuse, mille looja oli toepoolest Marx (vaga oluline majandusteooreetik), pohiline erinevus parampoolsest ehk klassikalisest teooriast selles, et vasakpoolse teooria kohaselt loob noudlus pakkumise ja parempoolse kohaselt pakkumine noudluse. Ehk on kysimus selles, kas tarbijate/valitususe kaes olev raha tekitab ettevotete poolt ka kauba/teenuse, mida siis valitsusele/tarbijatele maha myya, voi vastupidi kauba/teenuse tootmine loob lisavaartust mille arvel saavad inimesed rikkamaks ja kasutavad siis omakorda nende kaupade/teenuste ostmiseks. Praktikas noudluse tekitamise ja pakkumise tekkitamise instrumendiks muidugi maksud - korgemad maksud ettevottele genereerivad rohkem raha valitsusele/tarbijale, kes loovad selle labi taiendavat noudlust. Madalamad maksud ettevotlusele jalle stimuleerivad ettevotlust, ja genereerivad taiendavat vaartust ettevotte omalikele/tootajatele, kes suunavad selle uue lisavaartuse loomiseks. Tegemist on natuke muna/kana kysimusega. Oluline minu meelest on siin aga see et, kordan veelkord, ei ole yheselt toestatud kumb majandusmudel on edukam, kas noudluse stimuleerimine voi pakkumise stimuleerimine. Erinevate riikide arengus on erinevaid etappe, kus tootavad erinevad mudelid. Taiesti kohatu ja kergelt piinlik on minu meelest mingist Soome-Rootsi neoonjopest raakida. Vaadates statistikat on selge, et Soome ja Rootsi on olnud aastakymnete pikkuse sotsiaaldemokraatliku majandusmudeli rakendamisel aarmiselt edukad, tunduvalt edukamad kui mitmedki teised Euroopa riigid kus on kasutusel olnud teistsugused mudelid. Nii palju majandusteooriast.
    Teisne kysimus on inimese vaartustamine. On selge, et koik inimesed ei ole voimetelt, vajadustelt ja soovidelt sarnased. Sotsialistide tees on, et see osa yhiskonnast, kes ei ole endaga voimelised mingil elementaarsel tasemel toime tulema turumajanduse tingimustes, on seda voimelised tegema, kui neil on selleks tugi riigi poolt. Selle labi terveneb kogu yhiskond, kuna paraneb sotsiaal-majanduslik keskkond, mille labi voidavad kaudselt ka need, kes selle kinni maksavad (seda ka majanduslikult).
    Seega holmab sotsiaaldemokraatlik maailmapilt nii majandusteoreetilist pohjendust, toestust rakendatavuse kohta praktikas, kui ka vahest olulisimana, lootust inimeste arusaamisele, et solidaarsus teistega on kasulik ka neile endale.
    Aga ei, ikka ja jalle kuuleme minakeskseid heietusi, mille sisu yldjuhul keerleb rohkem voi vahem selle ymber, miks progressiivne tulumaks on paha.
    Mis puudutab kommunismi, siis on minu meelest teema pystitusest ("Arutletakse vasak- ja parempoolsuse teemadel postkapitalistlikus ühiskonnas") selge, et jutt ei kai sellest kumb on parem kas kommunism voi kapitalism vaid just nimelt erinevatest lahenemistest tanapaevases - postkapitalistlikus, maailmas. Prantsusmaa, mis oli muuses sisuliselt maailma absoluutne valitseja 16-17 sajandil ning oli ta ka ju I maailmasoja voitja, ja kust on, erinevalt Eestist, parit vaga oluline osa maailma intellektuaalsest parandist, jaab maailma moistes oluliseks riigiks soltumata Eesti isemotlejate ilkumisest ja soltumata sellest, et 0,00000X protsenti tema kodanikest, kes tootavad finantsvahenduses, on neile vastumeelse systeemi eest pogenenud Londonisse. Vaidan ka, kyll ainult oma kogemusele tuginedes, et keskmine prantslane teeb rohkem tood kui keskmine eestlane.
  • mäletan kuskil statistikast näinud olevat, et prantslaste töö produktiivsus on Euroopa mastaabis tegelikult üpriski kõrge, aga nad kipuvad seda tööd tõenäoliselt tegema suurema vastumeelsusega ja selle nimel, mis on "peale selle". Hea söök-jook, rohkem vaba aega, suhtlemine jms. Ja väga suures osas teevad maailmas (geniaalsemate?) quantide tööd ikka vene nimed, kui uskuda Derman'it.
  • Muuseas, kui keegi soovib ennast testida "vasak-parempoolsuse" skaalal, siis komistasin kunagi sellise testi otsa: http://politicalcompass.org/index.php
  • kristan - lõppude-lõpuks olid prantslased need, kes panid alguse feodaalkorra hävingule. Pööbel tappis kuninga. Halb. Juba selle eest neile miinus viis punkti. :-D Ja mis ma teha saan, kui minu prantslastest sõbrad on kõik Le Figaro lugejad, selle asemel, et Le Monde'i õelate feminatsidest ajakirjanike klassiviha kultiveerivaid "shedöövreid" lugeda.

    Mis geniaalseid quant'e puudutab, siis venelaste ja juutide (vist jka hindude) kõrvale olevat ilmunud prantslasi - aga mis mudelitest jutt, seda ma ei mäleta. Lihtsalt kuskilt pähe hakanud faktijupp, mis näitab, et konnade söömine vist aitab matemaatilistele oskustele kaasa :-)

    P.S. Tallinki Hotellis sai viimati 95 EEK eest päris suure kausitäie konnakoibi. Tastes just like chicken. Ülejäänud toidud andsid välja Kesk-Soome "peene" restorani taseme.
  • Karumõmm, kas sa viitsiksid tuua rahva harimiseks mõned näited:
    A. Demokraatlikud rahvusriigid, mille SKP per nase >15000$ ja mis on (põhiliselt) parempoolsed
    B. Demokraatlikud rahvusriigid, mille SKP per nase on >15000$ ja mis on (põhiliselt) vasakpoolsed
    Rahvusriikluse arvestamine on IMHO oluline sest immigratsiooni- ja rahvusriigid omavad paratamatult pisut erinevaid proriteete ja seda ei saa ükski majanduspoliitiline grupp ignoreerida.
    Kui sa arvad, et B gruppi kedagi ei kuulu, siis ütle selgelt välja, et vasakpoolsus tähendab automaatselt diktatuuri ja/või vaesust.
    Kui mõlemasse gruppi siiski mõned riigid kuuluvad, saame ehk pisut täpsemini hinnata nende (ja vastavate maailmavaadete) edukust minevikus, olevikus ja tulevikus.
  • Ega tööviljakust ei mõõdeta tundides vaid rahas, ehk siis, kui su töö eest ollakse nõus rohkem maksma, siis võid kõrge tööviljakuse säilitada ka 4-tunnise tööpäevaga.
  • Kaks nüanssi Euroopast.

    Flaami natsionalistide rünnaku ees ei värise Pariis. 400 flaami äärmuslase vastu pole vaja tuumarelva kasutada. Kuid sõida sada kilomeetrit Brüsselist välja ja räägi inimestega. Sõida veel sada või kaks, põhja poole, mõistagi. Räägi inimestega. Saad kiiresti aru, kes tegelikult flaami äärmuslasi kardavad ja miks Belgia riik hirmhea lahendus on, seda nii 19-ndal kui ka isegi 21. sajandil.

    Võid Brüsselist sõita eemale, aga võid ka mitte sõita. Soovitavalt mitte üle mitmesaja kilomeetri korraga. Vaata maal ringi, räägi inimestega. Kuluta veidi aega ja mõtle. Sõida teises suunas. Ühel hetkel taipad, et yllätys-yllätys, Teise Maaimasõja võidu Euroopas suutis endale põlistada üksainus riik ja see on Prantsusmaa (ülipeenelt, aga see-eest jätkusuutlikult, läbi ühiste struktuuride, ka EL-ks kutsutu). Nii juba 60 aastat ja enamgi veel. Respect, siiralt!
  • Lauris, kui meil oleks sel kevadel sotsid võimalule tulnud, kas siis oleks meie tänane SKP per nina nende teene või ?
  • Uskumatu aga Marx kirjutas Kommunistliku partei manifestis aastal 1845:
    All fixed, fast-frozen relations, with their train of ancient and venerable prejudices and opinions, are swept away, all new-formed ones become antiquated before they can ossify. All that is solid melts into air, all that is holy is profaned, and man is at last compelled to face with sober senses, his real conditions of life, and his relations with his kind.

    The need of a constantly expanding market for its products chases the bourgeoisie over the whole surface of the globe. It must nestle everywhere, settle everywhere, establish connexions everywhere.

    The bourgeoisie has through its exploitation of the world market given a cosmopolitan character to production and consumption in every country. To the great chagrin of Reactionists, it has drawn from under the feet of industry the national ground on which it stood. All old-established national industries have been destroyed or are daily being destroyed. They are dislodged by new industries, whose introduction becomes a life and death question for all civilised nations, by industries that no longer work up indigenous raw material, but raw material drawn from the remotest zones; industries whose products are consumed, not only at home, but in every quarter of the globe. In place of the old wants, satisfied by the productions of the country, we find new wants, requiring for their satisfaction the products of distant lands and climes. In place of the old local and national seclusion and self-sufficiency, we have intercourse in every direction, universal inter-dependence of nations. And as in material, so also in intellectual production. The intellectual creations of individual nations become common property. National one-sidedness and narrow-mindedness become more and more impossible, and from the numerous national and local literatures, there arises a world literature.

    The bourgeoisie, by the rapid improvement of all instruments of production, by the immensely facilitated means of communication, draws all, even the most barbarian. nations into civilisation. The cheap prices of its commodities are the heavy artillery with which it batters down all Chinese walls, with which it forces the barbarians' intensely obstinate hatred of foreigners to capitulate. It compels all nations, on pain of extinction, to adopt the bourgeois mode of production; it compels them to introduce what it calls civilisation into their midst, i.e., to become bourgeois themselves. In one word, it creates a world after its own image.
  • to: Velikij

    2 kõige suuremat naljanumbrit kogu WWII võitjate legendi juures ongi Prantsusmaa ja NSVL. Kui üleüldse keegi sõja võitis, siis ameeriklased. Nii sõjaliselt kui majanduslikult. Ülejäänud "liitlased" peamiselt rippusid erinevas vormis nabanööri kaudu nende küljes.

    Vaatamata 2 sõja (ja sealhulgas ka KOGU tööstusliku intellektuaalomandi) kaotamisele on sakslastel tänasel päeval Euroopa kõige arenenum majandus, suur kogus enesekontrolli ja -kriitikat nii riigijuhi kui ka rohujuure tasandil. Sama case Jaapani puhul. Kusjuures Jaapan pidi kõigele lisaks veel omaks võtma ka nende jaoks võõra süsteemi. Sellal kui eelmainitud kaotajatel on maailma parim tööstusautomaatika ja laiatarbe elektroonika on prantslastel tänu "võitmisele" maailma parimad veinid, streigid, vägivaldsed meeleavaldused, juustud ja suuruselt teine rahvuslik pettekujutelm inimkonna ajaloos, kohe peale venelasi. Vein ja juust seejuures on tingitud ajaloolisest inertsist ja ülearenenud hedonistlikest kalduvustest.

    Mõlema rahvuse pettekujutelm on, et kontrollitakse mängu, ollakse suur rahvas/mängur globaalses tähenduses. Mõlema riigi poliitiline juhtkond kasutab seda legendi ka edukalt ja näitab igal võimalikul ja võimatul juhul ka välja.

    Minu meelest pole isegi mitte küsimust, miks anglosaksid globaalset kontrollpakki omavad kuni selle hetkeni mil hiinlased asja üle võtavad - teised pretendendid kujutavad endale lihtsalt liiga palju ette, nende võimed on tugevas kontrastis nende ambitsioonide ja rahvusliku kuvandiga. Prantslased ja venelased peaks üldiselt tänama õnne, et anglosaksid enam teise valge mehe verd eriti valada ei taha.
  • pitsat2, ei arva. Aga kui me suudame enam-vähem sarnase arenguga riigid välja vaadata, siis alles saame hakata vaatama, kes neist on edukas tänu sotsialismile, kes vaatamata sotsialismile ja kes pole kunagi sotsialistlik olnudki.
  • suffiks, kas see oli mingi peen iroonia, mida ma ära ei taba?
  • Kaldun arvama, et prantslastel ei ole pettekujutelma, et kontrollitakse mängu, vaid neil on lihtsalt üliarenenud alaväärsuskompleks brittide ja neist tulenevalt, ameeriklaste ees. Prantslased ei ole minu teada Inglismaage peetud sõdadest mitte ühtegi võitnud. Lahing oma kultuuri- ja keeleruumi laiendamise ja kaudselt world domination üle, on pöördumatult kaotatud. Kuskilt on meelde jäänud, et prantsuse keelt esimese võõrkeelena õppivate inimeste hulk on vähenenud ja väheneb ka tulevikus enim võrreldes teisi keeli õppijate arvuga. Arusaadav, et sellises situatsioonis tekib alaväärsuskompleksist tingitud vastureaktsioon, mis antud juhul väljendubki prantslaste destruktiivses suhtumises kõigesse, mis on seostatav ingliskeelse kultuuriruumiga. Ei ole saladuseks ju, et ülbus, viha, ksenofoobia ja ignorants on tegelikult vastureaktsioon hirmule, mida tuntakse pealetungiva võõrapärase ees. Olgu selleks siis autosid süütav mosleminooruk Pariisi tänavatel, prantsuse keeles esitatud tellimuse ignoreerimine Antwerpenis või Tartu skinheadide rünnakud tumedanahaliste välisüliõpilaste vastu.
    Prantsuse rahva kollektiivne alaväärsuskompleks ei tähenda aga et "mõtlevad inimesed oma elu selle riigiga siduda ei taha." Analoogne, küll teistel põhjustel tekkinud aga vähemalt sama tugev alaväärsuskompleks on minu arvates ka näiteks saksa ja eesti rahval.
  • to: mykoloog

    Ma arvan, et sul on selle alaväärsuskompleksiga õigus.

    to: lauris71

    Kuna sinu hinge kriibib tavaliselt see, kui keegi Fedja suurust, ilu ja panust maailma ajaloos adekvaatselt ei hinda, siis ma oletan, et ka praegu käib küsimus eelkõige venemaa kohta? Ei, ei ole iroonia. Sõja võitsid USA, nende külje all oma survivali eest võitlev Suurbritannia ja Lend-Lease. Sõja kaotusele vaatamata tõusid uuesti ja veel paremini jalule Saksamaa ja Jaapan. Need on ka need jõud, kes täna otsustavad, mis on mis.

    Üks suuremaid tragöödiaid pärast sõja enda puhkemise fakti ja holokausti oli see, et Morgenthau oli kürb ning Roosevelt oli jäärapäine sakslastevihkaja ja Canarise pakutud diili vastu ei võtnud. Tõenäoliselt oleks pool Euroopat päästetud NSVL-i domineerimise alt ja äkki oleks isegi tänane vene identiteet midagi euroopalikumat kui jäägitu ВОВ/VOV idoliseerimine kui sisuliselt ainus positiivne identiteedi alus.
  • Üks oluline asi on Teil läbi vaidlemata: mida keegi üldse vasak- ja parempoolsuseks üldse peab? Mitte üldist mula vaid veidi konkreetsemalt, et kui tekib mingi ühiskondlik-poliitiline sündmus, siis kas see on parempoolne nähtus või vasakpoolne nähtus.
  • karumõmm, Tallinki restoranis polegi käinud, aga korralikult kasvatatud kana, kinnituseks kenasti "AOC" rõngas jalas, saab loomulikult kindla peale Bourg en Bresse kandis. Ja konnakoivad pole nendega võrreldes tuhkagi väärt!

    vt. menüü: http://www.georgesblanc.com/uk/navigation.htm, konnakoivad 24 EUR, kanakoib 25 EUR
    Iseenesest oli üpris tagasihoidlik restoran, aga julgeksin sealkandis ekslevale kananäljasele küll soovitada.
  • suffiks, defineeri ära, mida sa täpselt sõja (IIMS) võitmise all mõtled:
    Kui sa pead sillmas, kes tuli sõjast välja rikkama ja tugevamana, siis olen sinuga nõus.
    Kui pead silmas poliitilise mõjusfääri laiendamist, siis oli seis 50/50.
    Kui jutt on sellest, kes murdis vaenlase sõjalise selgroo, siis olid võitja Venemaa (Euroopa sõda) ning USA (Aasia sõda).
    Btw, soovitan mediteerida näiteks selle üle, kele käsutuses oleks (suure tõenäosusega) esimesena maailmas olnud tuumarelv ning ballistilised raketid, kui Saksamaa ei oleks end Stalingradi all auku kaevanud. Ja kui ulatuslik olnuks Saksamaa sõjaline abi Jaapanile peale Euroopa langemist.
    Ja btw, see, et Hitler oli jäärapäine venelastevihkaja päästis teise poole Euroopat Stalini-Hitleri diilist.
    Külm sõda on hoopis teine teema ja selle "võitsid" tõepoolest anglosaksid.
    Aga mis olnud, see olnud ja "võitjate" defineerimine ei aita meid kuidagi edasi vasakpoolsuse/parempoolsuse arutelus.
  • Ma saan aru, et "french bashing" on populaarne foorumisport (ka Prantsusmaal), aga viitsiks keegi seletada, mis siis tegelikult Prantsusmaa riigil ning majandusel häda on?
    IMHO on Prantsusmaa nii elukvaliteedilt kui majanduselt (vaadake kasvõi Prantsuse firmade hulka eri alade TOP-is) enam-vähem samal pulgal kõigi teiste arenenud tööstusmaadega. See, et tema mõjukus maaillmas ja Euroopas langeb peaks olema loomulik, arvestades rahvaarvu ning rikkuse dünaamikat - aga sama juhtub ka Inglismaa, USA jt. "vanade" tegijatega.
    Prantslaste eripära on võib-olla selle avalik ning emotsionaalne väljaelamine/väljaütlemine, aga taolisel käitumisel ei tohiks lasta enda jaoks fundamentaali varjutada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon