Alkohol keelu alla ehk 1 - 1= 2 - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Alkohol keelu alla ehk 1 - 1= 2

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mõtlesin pikalt, kas see teemat teha või mitte. Igatahes, täna TV3 seitsmestes uudistes esinenud Toomas Vitsuti sõnad oli sõna otseses mõttes viimane tilk "veiniklaasi". Seega äratan selle mitmepealise lohe üles ning kutsun linnavõime õlleklaasi taha asja üle järele mõtlema - nii, nagu see ennevanasti ikka käis.

    Esimene kuu "kuiva seaduse" ajal on lõppenud ning statistika väidetavalt näitab, et alkoholi müük ei ole poodides vähenenud. Minuarust on kõik väga hästi, sest kaupmehed ei kaota. Rõõmustasin.

    Ok, see on mündi üks külg. Aga nagu selgus just mõni hetk tagasi TV3'e interviuust, on härrad KE esindajad linnavõimu juures minuarust hiilgavalt pädevad. Et kui piirang ei mõjunud, tuleb pudelikaela veel kitsamaks teha eks sõna sõnalt "seega tuleb ilmselt alkoholimüügi kellaaega veelgi muuta".

    Mu loogika ei olnud koolis just viis, kuid kuulge mehed. Mina isiklikult järeldan eelkõige seda, et kui keeld mõju ei avaldanud, siis ilmselt pole keelu rakendamine efektiivne. 1 - 1 = 0
  • Ära tuleks hoopis keelata, kui keelata, hoopis päevane müük ja lubada müüa ainult õhtul ja öösel :-)
  • Võimalus on ka keelata absoluutselt alkoholi müük esmaspäeva varahommikust kuni neljapäeva või reede õhtupoolikuni, muudel päevadel aga kasvõi ööpäev läbi. Pigem usun, et see võiks alkoholimüüki mõjutada. Sommidele võiks müüa alkoholi sealpool tollipiiri.
  • Kuna ilmselt on siinsed inimesed vähe vanemad, siis pakun julgelt välja teistsuguse keelu. Nimelt, juba enne keeldu, olin üsna veendunud, et selle mõju ei ole eriti suur. Teisalt soovitakse piirangutega saavutada inimeste seas sellist sotsiaalset efekti, mis tähendaks rahva tervise paranemist, liikluskultuuri paranemist jms. Aga... juba teatavasti vanale koerale enam uusi trikke ei õpeta.

    Seetõttu arvan, et alkoholi müüki tuleks piirata noorte seas. Ehk tuua selle ülempiir 21 elueani. Ok, olen nõus, et olen ka ise noor olnud ning esimesed napsud teinud üsna koolieas. Aga täna ütlen, et "EI HUVITA", sest asi pole noorte alkoholi tarbimises, vaid et mõned muud asjad on ikka päris pekkis nt. liiklus. Ning eks inimest tuleb ikka kasvatada siis, kui ta noor on. Üks müügikogust vähendav efekt oleks näiteks see, et kui Keskkooli vanemad jorsid on juba 18, saavad nad joogid ostetud ning alkohol jõuab nii ka nooremateni, 21 piirangu puhul mitte.

  • Alkoholi ostetakse vähem kui see on kallim.
  • See 21 eluaasta piirang on ieoloogiliselt ohtlik samm (kuigi kasiinode jms. puhul on see juba vaikselt sisse libistatud)
    - kas 20 aastane on siis täisealine ja teovõimeline või mitte?
    Kui me ütleme, et ei ole, peaks ka karistusseadustikus see fikseeritud olema, et ntx. 20 aastase röövli maksimumkaristus on väiksem.
    Kui on, siis mis pagana õigusega tuleb riik ütlema, et ta ei tohi viina juua.
    Mitte, et riigilt mingit süsteemi ning loogikat tasuks oodata...
  • Vägisi jääb mulje, et Kala+-il on Keskerakonnas head tutvused...:)

    Tõsisemalt rääkides tundub, et Keskerakond tahab oma viimastest vene valijatest ka lõpuks lahti saada, sest venelane ei ütle kunagi napsust ära. Iseasi muidugi see, et keskmisel Lasnamäe venelasel pole õrna aimugi, et Keskerakond alko müügi ära keelas ja pigem süüdistab selles Reformierakonda.
  • Vitsuti sõnavõtust jäi mulle mulje, et linnavalitsus ajab hoopis valesid eesmärke taga. Kas siis tõesti on võetud omaette eesmärgiks alkoholimüügi vähendamine? Tundub et jah.

    Kuid tegelikult peaks eesmärk siiski lasuma ju kaugemal. Olgu selleks siis alkoholijoobes juhtimine, kuritegevus või öine huligaanitsemine. Need on näitajad, mille trendide järgi tuleks teha otsuseid alkoholimüügi piiramise tulemuslikkuse kohta. Ja antud näitajate üle otsustamine on ühe kuulise katsetamise järel selgelt liiga ennatlik. Taolised muutused toimuvad pigem aastatega.

    Aga praegu on meetodist saanud omaette eesmärk.
  • Kui nüüd mõelda, siis tegelikult ongi alkoholi müük SUURENENUD piirangute tagajärjel. Tallinna marketites on küll müüginumbrid samad, aga mida me näeme igal õhtul Tabasalus ja Maardus poodide uste taga.

    Tõeliselt ebameeldiv viis Keskerakonnal tõelistelt probleemidelt ja sahkerdamistelt tähelepanu eemale hajutada.

    Mul on juba täiesti hirm, mis juhtub siis kui 10a pärast läheb see Keskerakonna supp juba täiega haisema ja normaalse majanduskasvu tingimustes peab Tallinna iga aasta maksma pea miljardi koolide remondile ja pea sama palju munitsipaalkorterite ehitusele.

  • Kesikutest polegi midagi paremat arvata, aga kuskilt kivi alt on välja roninud terve kari kisakõridest karsklasi kes kõik maailma hädad joomise kaela ajavad. Täielik hullumaja minu meelest! Näiteks liiklusõnnetused aetakse roolijoodikute kaela, samas statistiliselt on enamus rasketest liiklusõnnetustest põhjustatud kainete juhtide poolt või ei ole joomane pea otseselt üldse õnnetuse põhjuseks. Statistika aga ei huvita kedagi, sest rahvas vajab ju verd ja tsirkust.

    Millegi pärast tuuakse Eestis eeskujuks Skandinaaviat ja Soomet, selle asemel võiks vaadata hoopis normaalsemate riikide alkoholipoliitika poole nagu näiteks Saksamaa. Mina isiklikult näiteks ei pea Skandinaaviat mingiks unelmaks ja sellises pool-sotsialistlikus riigis elada ei tahaks. Eesti aga kahjuks just sinna poole teel on.

    Kui inimene rahulikult joob ja kedagi ei häiri, siis kelle asi see peaks olema peale tema enese. Püüdku parem roolijoodikuid ja avalikes kohtades kraaklejaid ja määraku viimastele näiteks kasvõi 15 päeva aresti. Korralikud inimesed võiks aga oma haige karskusepropagandaga rahule jätta. Aga ei, seda ei tehta, sest siis oleks vaja ka reaalselt tööd teha. Hoopis mõnusam on ju telekas lolli juttu suust välja ajada ja poliitilist kapitali koguda.
  • Minu meelest on juba praegune olukord täiesti masendav. Ei ole harvad olnud olukorrad, kus ma olen läinud otse pärast tööd toidupoodi, mõelnud, et võtaks täna õhtul ühe õlu, vaadanud kella, et ou fakk, 19:30, jooksnud alkoriiuli juurde, jooksnud sappa ja siis pärast uuesti poodi sisse toitu ostma. Absurditeater. Sageli ma ei jõua oma tööga valmis enne kella kaheksat, peaksin lõuna ajal lippama poodi alkoholi järele?

    Jah, Norras on alkoholimüük lubatud ca 2 tundi päevas or so ja poode on terve riigi peale kokku tühine hulk. Samas Saksamaal on õlu joomine lubatud alates vanusest 16. Go figure, kummal riigil siis suuremad probleemid on alkoholitarbimisega.
  • Norras on alkoholiga probleemid täitsa olemas. Nimelt ajavad kodus puskarit hoolega ega joomata ei jää.
  • Jah, Norra on minuaurust suht ekstreemne näide. Mäletan, et nö valel ajal reageerides oli saunaõlle saamine suht keeruline. Rämedad piirangud ning kõrged hinnad pitsitavad ka turiste, kuid niipalju kui mina erinevaid klubisid ja pubisid Norras külastanud olen, on nad seal kõik õhtuti viimseni silmini täis ning pooled juhud lõppevad suht raskete löömadega.
  • Norras kuulsin mitmeid kordi, et norrakad ei joo. Tõepoolest nad ei joo avalikult, ei sõida purjus peaga. Lihtne põhjus on selles, et trahvid on megasuured. Sattusin ka pubidesse, seal küll ei saa ütelda, et ei jooda. Alustatakse šampusest, siis tuleb viin ja viski ning peale juuakse õlut ka veel.
  • Minul on Norrast hoopis selline kogemus, et nädalavahetusel oli kogu linn maani täis, sellist asja pole ma Eestis kunagi näinud v.a. ehk jaanipäeval. Peale selle on seal tõesti väga levinud kodune puskariajamine mida Eestis näiteks eriti kuskil ei tehta. Pluss Taanist odava joogi sisse toomine, salasuitsu äri jne.

    Alkoholi hinna tõstmine ei aita, piirid on meil ju lahti ja hakatakse lihtsalt mujalt sisse tooma (kusjuures täiesti legaalselt). Tahaks juba seda nalja näha mis saab kui suitsupakk hakkab meil jaanuarist maksma 40, Lätis aga maksab 20 krooni. Kindlasti leidub ettevõtlike inimesi kes hakkavad täiesti seaduslikult hädalistele näiteks 30 krooniga müüma.
  • Võib-olla on mu seisukoht veidi erandlik, kuid tuginedes oma isiklikule elukogemusele, olen jätkuvalt veendunud, et toimuval alkoholimüügi piiramise kampaanial ei ole vähimatki ühist sooviga saavutada inimeste seas sellist sotsiaalset efekti, mis tähendaks rahva tervise paranemist, liikluskultuuri paranemist jms.

    Erki kirjutas, et Vitsuti sõnavõtust jäi talle mulje, et linnavalitsus ajab hoopis valesid eesmärke taga. "Kas siis tõesti on võetud omaette eesmärgiks alkoholimüügi vähendamine? Tundub et jah." Pole selles küsimuses Sinuga nõus, Erki!

    Eesmärgiks ei ole võetud alkoholimüügi vähendamine. Pole kunagi olnudki. Laiapõhjaliste poliitiliste kampaaniate eesmärgiks on alati olnud rahva tähelepanu kõrvalejuhtimine pseudoprobleemile (alkoholimüügi kellaaeg). Tegu on üsna õnnestunud sammuga, kuna puudutab valusalt, aga mitte tapvalt enamikku täisealisest elanikkonnast ning võimaldab KE! muudelt tegemistelt või tegematajätmistelt ilusasti tähelepanu ära juhtida. Well done!
  • adalbert, kusjuures kas mitte Tartus ei taha ka reform viia alkomüügipiirangu 23:00 peale? Sealt siis veel paar tundi allapoole ning ongi lausa Tallinnale ära tehtud...
    seega ühte erakonda asjas süüdistada polegi nagu päris õige, pigem on probleem laiem. vt Velikij kommentaari
  • muidex, kas olete märganud, et peale kella 8-t õhtul, on joodikuid tänavatel siiski vähem, seda enam poodides neid ringi jõlkumas??? ma pooldan seda lähenemist, et kella 9-st oleks alko keelatud ja kuni kella 10-ni hommikul, miks soodustada pea parandamist enne tööd hommikul vara???
  • Minu meelest pole asi niivõrd mitte alkoholis kui keelamises laiemalt. Näiteks oleks väga mõistlik ära keelata sõidukid mis on suutelised liikuma kiiremini kui 110 km/h - kiiremini meie teedel sõita ju nagunii ei tohi ja mõelge kui palju õnnetusi jääks olemata. Sama moodi võiks ära keelata ebatervislikud toiduained, rahval ju tervis halb ja ülekaaluliste inimeste arv tõuseb. Kindlasti pole vaja süüa näiteks rasvaseid grillvorste, söödagu parem kala.

    Minule isiklikult on selline riigi sekkumine inimeste eraellu ja otsustesse vastuvõetamatu. Ükskõik kui kaunilt põhjendused ei kõlaks. Murelikuks muudab mind hoopis inimeste pooldav suhtumine igasugustesse keeldudesse, silmad lähevad kohe särama kui saab kellelegi keerata ja oma ideid vägivaldselt peale suruda. Täna keelame joomise, homme suitsetamise, ülehomme eraldame teisitimõtlejad üldse ühiskonnast... Ja rahvas apoldeerib. Nagu kunagi aplodeeriti näiteks Stalinile, Hitlerile ja muudele rahva heaolu eest hoolitsevatele suure südamega juhtidele.
  • toetan wise-i mõtet (no alco til 21), sest USA-s see toimib ja minu kogemuste põhjal vägagi efektiivselt

    adalbert, olen ise ka mõelnud, et plommigu autod ära, kes rikub jääb lubadest ilma (aga eks see võtaks rohkelt ressurssi ning kokkuvõtteks oleks võibolla laupkokkupõrgete osakaalu tõus maanteedel vägagi drastiline).
  • Tõepoolest kallid kaaskannatajad, olukord on enam kui nutune ja problem vajab selget ja konkreetset lahendust. Mis see siis oleks? Kas anarhia kohaldamine oleks üks võtmetest? Isegi kui jah, siis on enam kui kindel, et sellist asja juhtuma ei hakka! Riigisüsteemi kui sellist ei lõhu.
    Mingid keelud ja normide piirangud on enam kui vajalikud. Vastasel juhul peaks iga vend end hambuni relvastama ja jõukamad mehed endale veel hunniku hambuni relvastatud vendasid juurde palkama. Aga see selleks.
    Alkomüügi piirang sedamoodi kõigile kodanikele peale panna, on nonsents! Jah, tõsi see on, et enamike vendade "kultuuritunne" ja sellele vastav käitumine jätab ikka soovida! Seetõttu pole ainuüksi alkoholi müügi piirangutest absoluutselt mitte mingit kasu. Riik peab tähelepanu pigem pöörama inimeste käitumise suunamisele ja sellega koos tugevdama operatiivvõimude rivisid ja karistuslaade. Sellisel juhul saaks inimeste mõttelaadi nii muuta, et oleks ühiskondlikult taunitav "tuksis" peaga lenksu taha ronida või lihtsalt linna peal kakerdada.
  • Kõikide nende kehtestatavate keeldude põhiprobleem Eestis on siiski see, et neid kehtestatakse ilma mingite konkreetsete uuringute või põhjendusteta. Ja kui selgub, et kruvi on tegelikult üle keeratud ja piirangutest pole mingit kasu ei ole kedagi, kes julgeks seda öelda sest:

    a) eestlane, eriti ametnik ei tunnista oma vigu
    b) pole sellist tegelast kes julgeks öelda, et lõdvendame seda mõttetut, mitte töötavat alko-keeldu, sest tegu on ju ALKO-keeluga

    ja nii need keelud järjest lisanduvad sest reality check'i ei tulegi kunagi
  • Huvitav millisteks kujunevad kohalike valimiste reklaamklipid? Ma kujutan möödunud riigikogu kampaania põhjal midagi sellist ette:

    Reformi klipp: Keskerakond piirab teie vabadust ja kahtleb teie mõtlemis- ja otsustusvõimes ning tahab teie eest ära otsustada millal alkoholi tohib osta.

    Vahele Liviko reklaamklipp.

    Keskerakonna klipp: Hoopis reformierakond tõstab aktsiis ja teeb alkoholi tarbimise teile võimatuks vms.





  • upser,
    aga millal võiks? Lähteülesanne: uneaeg 1-6, jõlkumine ütleme pidev 3-4 tundi. Milline oleks siis Sinu arvates siis SEE kellaaeg, mil joodikud võiksid vabalt mööda tänavaid jõlkuda? Muide, ma ei tee nalja.
  • Nendele, kes kiidavad Ameerika süsteemi, võin öelda, et Eestis oleks see puhas lollus. Sellise piirangu tõttu proovitakse enne 21. a saamist järgi kõik narkootikumid ja kellel siis veel tervis vastu peab, saab 21. sünnipäeval poest lõpuks ühe õlle ka osta. Õnneks pole siia veel jõudnud aine nimega metamfetamiin, mis Ameerikas ja Kanadas on juba suureks probleemiks kuna seda on väga lihtne ja odav valmistada ning toime kestab 5-6 tundi. Ja Norra on oma alkoholipoliitikaga jõudnud niikaugele, et kõige rohkem süstivaid narkomaane Euroopas elab Oslos. Vastukaaluks tohutule keelamislainele võin tuua näiteks Euroopa Liidu juhtmaa Belgia, mis meile muidu on suureks iidoliks. Muidugi keelamiste puhul tuuakse alati näiteid põhjamaadest, mitte teistest Euroopa riikidest. Belgias müüakse alkoholi ööpäev läbi, kange alkohol on poes kohati isegi odavam kui Eestis. Iga inimene võib kodus kasvatada enda tarbeks ühte kanepitaime ja omada 5 grammi kanepit, mis meil on juba metsikult suur kogus ning selle omanik kurjategija ja narkomaan. On ju selge, et inimene pole robot ja ka robotid lähevad mõnikord katki. Mingisugust lõõgastust vajavad kõik, ei pea see olema alkohol, kuid seda on selles külmas ja kõledas riigis tarbitud juba sadu aastaid ja seda kommet pole nii lihtne muuta. Keelata oskavad kõik, põhjustesse ja harjumustesse süvenemata. See, mis tuleks ära keelata, on lauslollus, mis metsikult vohab. Aga seda on juba tunduvalt raskem teha.
  • Täiendaks natuke wise-i mõtet. Et kui alkoholi müüa alates 21 eluaastast, siis samast vanusest võiks alata ka kohustuslik sõjaväeteenistus. Muidu tekib loll olukord, kus noor inimene on piisavalt vastutusvõimeline kandmaks relva ja vajadusel teiste pihta tuld avama, aga õlut osta ei tohi?!?

    Ahjaa, ja kuidas veel laste saamisega oleks? Minu arvates peaks selle samuti alla 21 ära keelama...
  • Ja peale sõjaväge kõrgemat haridust omandama, vahepeal paar pausiaastat ja tööturule 30 aastaselt.

  • Noh jah Tegemist siiski tallinna probleemiga ning ma näen siin Tallinna sisest võimuvõitlust. Tartus pole kunagi see probleemiks olnud, aga eks tartu üks joodikute linn ole ka.
  • Keskerakondlik propagandamasin tundub Tallinnas oma võidust uut julgust saavat. Lihtrahvas neelas alkoholipiirangu konksu väga hästi alla ja arvas, et tegelikult nii ongi, nagu Vitsut räägib ja toimub võitlus alkoholi kuritarvitamise vastu. Tõepoolest, hästi tehtud.

    Nüüd on võetud uus teema - paneme kasiinod kinni emakeelepäeval! No tule taevas appi, nagu ütleb meie peaminister, aga paistab, et pööblile jälle on leitud hea teema, mille kallal nämmutada.

    Ma küll ei tea, kes on see peaideoloog, kes neid nõkse seal välja mõtleb, kuid olen kindel, et ta oleks igas tõsiseltvõetavas PR-firmas ülihästi tasustatud tegija. Ideed ju maksavad!
  • Ei ütleks, et see mingi meeletu tasemega pr trikk keskil on. Valdav enamus näeb need trikid ikka ilusti läbi ja need, kes ei näe on viimsed kinniseotud silmadega keskerakonna valijad.

    Ajad on muutunud ja keskerakond ei ole oma ideedega enam kellegile usutav.
  • Ei taha järgnevaga õigustada alkokeeldu - isiklikult arvan, et põhjendatud oleks hoopis alkoreklaami mitte niivõrd müügi ära keelamine - kuid ega rahvas ka ümberringi päris normaalne ole.

    Sattusin täna 20 paiku Selveris kassajärjekorda. Vähemalt pooled inimesed sabas olid seal ainult eesmärgiga viimasel hetkel veel alkot osta. Ja mis siis juhtus, kui kell sai kaheksa ning terminalid enam alkot ei aktsepteerinud? Sabad kadusid sisuliselt hetkega! Alkojanus rahvas kõndis käed taskus minema, jättes kassalindid looka alkopudelite all. Nagu oleks tuled põlema pandud ja disko ära lõpetatud. Jääb mulje, et osade jaoks on viimasel müügihetkel pudeli õlle või viina kätte võitlemine omamoodi uus rahvussport.

    Minust mitte palju hiljem seisis sabas mingi tüüp, kes jäi peale kaheksat veel oma õlledega edasi seisma. Tundus juba pealtnäha tülinorija tüüp ning võimalik, et joobeski. Minu lahkumisel jäigi ta müüjale valjul häälel kuulutama, et Selver pangu enda kellad õigeks. Vehkis oma mobiiliga ja teatas, et tema kell käib satelliidi järgi ning õige kell on alles 19.59.
  • Kõige kurvam ongi asja juures see, et KE teeb, aga tavainimised peavad seda suppi sööma.

    Tavalised väiksepalgalised kassapidajad, kes pole veel tasuvamale tööle üle läinud, peavad päevast päeva kuulama seda sõimu alkoostjate käest.

    Lauri Viikna ei läinud vaatama oma karusselli peal kannatada saanuid. Savisaar ei läinud vaatama müüjat, kes vajas kiirabi abi, sest talle tuli inimene kallale alkoholi mittemüümise pärast. Need kaks juhtumit on võrdväärsed ja tavainimesed kannatavad sellepärast, et saviaugul on vaja ajakirjanduses lamenti lüüa.
  • Isiklik suhe selle keeluga nüüd - veits üle kuu aja kehtestamisest.

    Kodus oli joogipoolist rohkem ainult kuumal 80-ndate lõpul, kui igasugune hundijalavesi oma erinevates vormides oli talongide alusel. Alkoholi tarbimine on kasvanud augustis juuliga võrreldes umbes kaks korda. llmselt on see eesmärk kesikutel hästi täidetud (panna eestimaalsed end surnuks jooma).

    Kui 2. augusti õhtul kl 20 ja 21 vahel mulle poes alkoholi müümast keelduti, tekkis samuti soov võtta kärust pudel ja teha sellega veidi Kuulmanni. Ei, mitte müüjale, vaid neile, kes sellise keelu kehtestasid. Paraku olid nad kaugel ja ka kohus oleks mu tegevuse kindlasti raskekujuliseks huligaansuseks kvalifitseerinud. Seetõttu võtsin järgmisel hommikul suure auto, sõitsin poodi ja laadisin joodavat täis. Rõõmustas see, et ümberringi vaadetes polnud ma esimene ega viimane, kes nii käitus.
  • Mine tea, aga äkki mõni "lüpsjast president" tõepoolik arvab, et kui õhtul poest ei saa, siis ei joo? Mine lolle tea.

    Elementaarne keskkooli psühholoogia seevastu õpetab, et inimene on laisk. Õhtul ja öösel minnakse alko järele mitte, et joomist jätkata, vaid, et seda on saada. Kes see viitsib päeval kasti osta, kui alati saab õhtul juurde tuua - just täpselt niipalju kui vaja.
  • päevas on ohutu alkokogus u. 60ml viina ehk 2 klaasi veini ehk 0.6 liitrit 6llet.
    organismile pole vahet kas jood niipalju voi yldse mitte.
    loomulikult soltub kas oled mees voi naine, noor voi vana, joobes voi kaine :D

    pigem on väike alko isegi tervisele kasulik.
    ise vaatan et karsklased on alati haiged :)

    aga probleem ongi et kogu riigis tegeldakse miski jamaga - alkokeelamine, vabdusesambad, kalevipojad.. samal ajal kui aktuaalsemad probleemid kasvoi haldusreform ei j6ua kuhugi. tyypilised ärimehed-sebijad..
  • gezeri näitele lisaks.

    Eile õhtul, kui hakkasin Kuusalust kodupoole sõitma, tuli mõte kohalikust poest (Grossi toidukaubad) mõned õlled võtta. Teatavasti on seal alko müük keelatud alles 22:00st õhtul. Jõudsin poodi kell 21:45 ning avanes nii armas vaatepilt. Vanusest ja soost segunenud rahvasumm rebis tihedalt kassalindi taga. Sellel, kellelel vanust välja ei venitanud, tarvitses ainult üle poe hõigata, et "Tiit - Ants - Pets, tule osta mu pudel välja", ning noorsandil oli kerge vaevaga liitrine lauakas olemas. Keskmine vanus oli ca 18-20 ning neid oli seal tõepoolest üksjagu. Ostsin mõned heinekenid ning kuna nõudlus näis nii kõva, läksin inertsist kaasa ja ostsin igaksjuhuks ka nullseitsmese Jäägermeistri. Kuna minu asumine vabakaubanduspiirkonnas jõudis ka lähimate tuttavate kõrgvu, jõudsin reede õhtul veel nii mõnegi sõbra hapukurgi kõrvale seda va teravat pealinna tarnida.

    Ja nagu Velikij ütles, kodus oli joogipoolist rohkem ainult kuumal 80-ndate lõpul :)))
  • Tundub, et Eestis on alkohol justkui Giffeni kaup.
  • Mul selline lugu: tulin hilisõhtul autoga ühte teatud linna:) ja käimas oli politsei operatsioon. Mul lasti 5-6 km pikkusel lõigul puhuda 3-4 korda, mistõttu tekkis plaan, et koju jõudes võtan kiusu pärast paar õlut. Alkomüügi piirangutest polnud mul aimugi. Tanklas sain muidugi koheselt teada, et õlut ei müüda sel kellaajal. Sõitsin veel paari kohta, lootuses, et äkki keegi müüb (kiusust oli vahepeal saanud sportlik huvi) ja lõpuks juhatati mind linna piiril olevasse tanklasse, mis väidetavalt tohib alkoholi müüa. Tellisin siis kaks "Kulda" ja vaatasin rahulolevalt, kuidas müüja tagaruumi õlle järele läks:) Suur oli minu üllatus, kui ta kaks avatud "Kulda" letti lõi. Küsisin, et kas ta teeb nalja, ma olen ju roolis (auto oli ka aknast näha). Müüja ütles, et võib korgid peale tagasi panna. Ma muidugi ütlesin, et ei taha avatud õlut, aga tema ei tohtivat müüa muidu, kui ainult kohapeal joomiseks jne... aga kõik pidavat nii ostma, et ta teeb lahti ja paneb siis korgi peale tagasi. Soovitasin talle see üleliigne liigutus vahelt ära jätta, aga.... pidin siiski kahe korraks avatud pudeliga koju sõitma. On selge, et korraks avatud pudel hakkab lekkima... õnneks oli järgmine politseipatrull, kes mind puhuma pani suht mõistev, kui mu jalge vahel kaht õllepudelit nägi (pidin neid ju kuidagi püsti hoidma, et nad tühjaks ei jookseks). Vana küsis ainult - mis need on? Ma vastasin - õlled. Soovis head reisi ja kogu moos. Esimene "Kuld" oli veel enam-vähem, teise viskasin minema - ära oli lahtunud.
    Nüüd on mul kodus alati joogid olemas;) Pean aga ütlema, et tõepoolest - neid kulub tunduvalt rohkem kui enne.
  • vaat kuis folkloor tekib..
    savenkov ei olnud keski sponsor vä?
  • Klassikaline majandusteooria ei ole (veel hetkel) nõus lugema keskerakondlikus majandusruumis müüdavat alkoholi Giffeni kaubaks. Põhjuseks asjaolu, et vaatamata müügi ajalistele piirangutele pole valitsus veel õlle hinda tõstnud.
    Samuti on alko näol tegu (eriti kasvavate suitsetamispiirangute tingimustes) kaubaga, millele euroopa kultuuriruumis puudub asenduskaup (Hollandi kanepisuitsetajad saavad oma laksu varsti kätte koos üldiste suitsetamiskeeluga).
  • Ühest küljest on hilisel ajal alkomüügi piiramine kasutu üritus. Teisest küljest näitab see tunglemine, et rahvas on rohkem alko pärast arust ära kui oleks normaalne. Ja kui statistikat vaadata, siis oleks rahvale üsna tervislik alko tarbimist vähendada. Minu kogemused poes ütlevad, et rahvas ise sellest aru ei taha saada ning keelamisega ei saavuta suurt midagi. Siit aga küsimus - missuguste vahenditega oleks siis võimalik inimeste käitumist mõjutada, nii et nad sellega vabatahtlikult kaasa tuleksid? Ma ise pakuks välja alkoreklaami ära keelamise (sry, tundub, et keelamiseta läheks raskeks), kuid see näikse olevat pikaajalise mõjuga ning mõjutaks vist eelkõige pealetulevaid põlvkondi. Mida aga teha tänaste ülemäära napsutada armastavate (kuid veel mitte alkohoolikutena liigitatavate) kaaskodanikega?
  • Ei midagi. Rahva tarbimiseelistusi saab muuta ainult väga pikkade aastatega. Alkoholi täieliku keelustamise korral hakataks puskarit ajama, salaviina tootma jms.

    Probleem ongi, et mõned ei mõista, et inimeste tarbimist ei ole võimalik muuta lühiajaliste vahenditega.
  • Probleem on selles, et mõned ei mõista, et inimeste tarbimise muutmine ei ole vähimalgi määral alkoholimüügi kellaaegade teha, ega ka Tallinna linna juhtiva erakonna eesmärk. Kuni seda usutakse, vohab populism ja korruptsioon nõrkemiseni edasi.
  • nigu ma nädal aega tilkagi ei v6tnud kohe oli 39 palavik ja köha.
    põhjamaa kliima nõuab ikka ravimimyyki peale 20:00!
  • Tänane ÄP kirjutab (Läti kaalub öise viinamüügi keelu lõppu):
    --
    Eile möödus viis aastat Lätis kehtestatud alkoholi müügikeelust, mis lõpetas viinamüügi alates kella kümnest õhtul.
    Kui viie aasta eest registreeriti 2278 esmaalkohoolikut, siis mullu juba 3010.
    Samal ajal on hüppeliselt kasvanud ka alkoholi tarbimine.
    Mullu kasvas alkoholimüük veel 10% ja seda põrandaalust tootmist arvestamata.
    Alates viinakeelu kehtestamisest suletud on 80% öisele müügile spetsialiseerunud poode.
    --

    Nüüd peaks vist kõigile lõpuks selge olema, kui läbikukkunud üritus on alkoholi müügi piiramine (meie kultuuriruumis).
  • loen ja imestan, kas meil on kõik siin alkohoolikud? Probleeme ei lahendata paari või 5 aastaga, aga võitlema sellega peab! Mina pole ammugi karsklane, aga nii mõnigi õlle on tänu sellele piirangule võtmata jäänud ja pooldan seda jatkuvalt! Tuletage meelde aegu veel mõned aastad tagasi, tulid peaolt, bensukast läbi öösel ja veel mõned õlled koju kaasa, kas oli hea??? Alkoholism vohab meil, reklaam aina ilusam, sihtrühm noored, reklaamis kaunid popid neiud, elu on lahe, joo ja oledki popp. Minge õhtul poodi, kes ostavad? Ja kui keegi arvab, et tänu sellele ostetakse päeval rohkem varuks, ok! võibolla, aga suund alko piiramisele on õige! Minge ööklubidesse, ja mida näete, aina noorem seltskond, veel rohkem noori, aina rohkem purjekil, pidu ja pillerkaar! Ma tõstaks ka noorte vanusemäära ööklubides, näiteks 20 - le aastale!
    See on eesti tänane elu, kui jatkusuutlik see on???
  • upser, äkki on asi selles, et kõige rohkem alkoholi ostvad inimesed on kogu aeg sama vanad, aga sina jääd vanemaks? :)
  • eks me kõik jää vanemaks, kahjuks. Aga liigne liberalism ei ole kunagi kasulik, vaatame või pangandust ja laenamist!
  • Tõtt-öelda, ega need reaalsed piirangud mindki väga häiri, saan oma pudeli veini kätte niikuinii. Mind häirib rohkem see, et riik mängib täiskasvanud inimestele isakest ja võib dikteerida, millega, kuidas ja kuna ma ennast mürgitada tohin.

    Vähemalt ideeliselt olen ma täiesti teise äärmuse pooldaja - kõik droogid vabaks ja seaduslikuks, sealjuures kohustuslikuks korralikud kõrvalmõjude ja sõltuvuse informatsioon. Ma ei usu, et kokaiini tarbijaid sellest juurde tuleks, kui see kenasti rullitud paberis apteegist saada oleks. Hoopis organiseeritud kuritegevuse saaks kontrolli alla, sõltlastest parema pildi jne.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon