Mida teeb täna ECB? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Mida teeb täna ECB?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mina kardan, et sindrid tõstavad. Trichet ütles veel augustis "strong vigilance." Ja olgem ausad - tema puhul on tegemist kahtlasest rahvusest tüübiga, kellele on oma ego ja selle usutavus palju tähtsam, kui mingi majanduse laiem väljavaade.... :-D
  • tõstmine oleks just kasulik "majanduse laiemale väljavaatele."
  • Pangabroileritele oleks see loomulikult õnnistuseks, kui intressid oleks madalad ja pidu kestaks igavesti. Aga vahepeal on inimestel ka realitychecki vaja.
  • Teen ettepaneku see teema "EURIBORI Tõus" alla tõsta
  • Oleksin valmis natuke raha panema selle peale, et jäetakse tõstmata.
  • ECB ei tõsta, samas kommentaarides öeldse sarnaselt fed-ile, et on vaja rohkem andmeid edasise otsustamiseks. fed seevastu teeb arvatavasti mingi kõksu varsti ära, lühiajaliselt see turgu toetab, aga mitte kauaks.
  • ozbot, ECB ei tõsta EURIBORI :-D

    Kristjan - toetan sind fedja osas.
  • Bloombergi poolt küsitletud 56-st analüütikust ootab veel ainult 12, et ECB määrasid 4.25% peale tõstaks. Seega konsensus on viimaste päevade jooksul kiiresti intressimäärade hoidmise juurde tulnud. Arvestades eilseid Euroopa Keskpanga sõnavõtte, pole see ka uudiseks. Mis Fedi puutub, siis arvan, et eilseid 'pending home sales'ide -12%list numbrit juulikuu kohta vaadatakse küll juba väga murelikult.
  • Islandi Keskpank igatahes jättis intressimäära muutmata - tasemele 13,3 protsenti. Sellega tahetakse alandada inflatsiooni mis augustis oli 3,4%.
  • Inglise Keskpank jättis intressimäära samuti muutmata tasemele 5,75%.
  • loogiline oleks, et ei tõsta, aga mul küsimus, miks mina pean inflatsiooni tõttu kinni maksma per..e kukkunud spekulantide:) ja laenuvõtjate kahjumid?
  • upser

    Sinu putid on samuti spekulatsioon, peaksid oma kolleegide spekulantide suhtes ikka sõbralikum olema :)
  • Inglased jätsid oma intressi muutmata, mis on, tõsi küll, ka ECB intressist kõrgem. Kas keegi on jälginud ennetavaid prognoose nende tegevusele? Oligi selge konsensus see, et intressitase jääb samaks?
  • Okei, see jutulõim oli mul nüüd küll uuendamata.
  • Kristjan, selle juhtumi nimi on vist Freudian slip :)
  • ma ei pea küll mingil juhul ECB-d jätiseks, olgu see siis veelkord rõhutatud. Pigem teistega võrreldes üheks enam-vähem süüdivaks kambaks keskpankade maastikul
  • Nõus, aga ühe teise suure grupeeringu kohta julgeks küll vist varsti seda j-tähega sõna kasutada.
  • Cool. Maailmas siiski on midagi enamat kui Bundesbank'i traditsioon, kes enne intressilangetamist pidi saksa majanduse täiega vee alla laskma.
  • jah, sedapuhku peaks piisama aktsiaturust.
  • Ma olen Euroopa suhtes bearish jah -

    1 - kõrge(mad) maksud, kallis oiro ja kõrgemad intressimäärad närivad end ilusti majandusse...
    2 - majandus aeglustub - märgid on selged
    3 - Euroopa on pärast finantskriise alati "nõrgim lüli" olnud
    4 - turgudele vist ka eurostokk enam ei meeldi
  • kristjan (lepik) - oot, mis teist gängi sa jätisteks tahad kutsuda? :-)
  • Ah on üks hasartmängurite kamp, aga ma igaks juhuks ei hakka nende nime nimetama, neil on veel võimalus tõestada, et võetud riskid on olnud õigustatud :)
  • kristjan (lepik) - ma vist olen ka äkki hasartmängur, sest ma ei taha kuidagi uskuda, et nn debt supercycle selle subprime jamaga seoses läbi saaks ning EM tõusutrend oma otsa leiaks :-(
  • Ma oleks pigem selles paadis, et paari aasta pärast vaadatakse tagasi ja mõeldakse: "Kuidas küll nad sellel olukorral tekkida lasid???" ja vaade on just selle debt supercycle suunas. Aga nagu öeldud, uus grupeeringu juht omab võimalust olukord ilusasti ära maandada. Kahtlemata huvitatavad ajad.
  • Ma olen nõus, et ühel päeval see debt supercycle lõppeb ja see saab olema oi-oi-oi kui kole.

    Samas siiski olen ise selles paadis, et keskpangad teevad väikse taas kord väikese laksu reflatsiooni ja seekord veel pääsetakse ehmatuse ja minimaalsete kaotustega. Seejärel aga kuskil keeratakse valuatsioonide mõistes ikka vind korralikult üle. Kes siis enne kuulnud on, et pulliturud enne otsa saavad, kui suhtarvud kosmosesse on kerkinud?
  • ma olen mõnevõrra skeptiline selliste analüüside peale, kus keegi eeldab mingi ralli lõppemist väga selge ülehinnatusega. Loomulikult on praegu üsna palju neid, kes tõmbavad paralleele 90-ndate lõpu või '87-ga ja arvavad, et "suur väikeinvestorite ralli" on seega veel ees (mnjah, ma ise muuseas ka ei välistaks seda).

    Äkki on väikeinvestorid seekord targemad ja/või USA's traditsioonilist aktsiaosakaalu lähiaastatel pensionipõlve lähenedes siiski vähendamas (seda teevad muuseas tõenäoliselt sealsete ettevõtete pensioniplaanid)? Äkki tegid turu tipu näiteks siin Baltikumis hoopis lugupeetud Poola fondihaldurid jms oma jaburate ostudega kunagi Q1 ja USA's hiinlased oma Blackstone ostuga? Elame-näeme seega.
  • Blackstone, in which China's first state overseas investment agency recently bought a $3 billion stake, will pay between $400 million and $500 million for the stake in the Chinese company [BlueStar], a source familiar with the deal told Reuters on Thursday.
    Kas hiinlased otse ei võiks oma maa firmasid osta......
  • kaldun arvama, et paljudel investoritel on raske tajuda ülehinnatust, kui P/E kerkib kosmosesse mitte aktsiahindade tõusu vaid kasumite vähenemise tõttu

  • Henno, good point! Mu meelest on ka tekkinud mull kasumites, seega P/E võib olla ajalooliselt väga madal, kuid kui E on õhku täis puhutud, siis on ka hindadel (P) kõvasti korrektsiooniks ruumi. Nii et 2008/2009 saavad väga huvitavad olema.
  • eks aktsiad ole pea samad kui kinnisvara, ühtedele näib hinnatõus olevat igavene, teised arvavad teadvat, et lõputu tõus ei saa kesta!
  • kristjan

    ma olen tegelikult mõõdukas optimist, aga kasumite muutuse trendi tasub jälgida

    ei ole näinud täpsemaid arvutusi-põhjendusi, aga olen kohanud korduvalt seisukohta, mille järgi 5% kasumite kasvu on piisav, et S&P500 aasta lõikes plussis hoida ... viimased 4 kvartalit (2006 Q3 - 2007 Q2) ongi trend olnud alla umbest tempos 12% - 10% - 8% - 7% (ei leia hetkel täpseid numbreid) ...
  • The comedian Mort Sahl is said to have joked that if the world were to end tomorrow, the New York Times headline would be: “World Ends! Women and Minorities Hit Hardest.”

    Praeguste kõrgete kasumimarginaalide püsivus on tõepoolest kahtlane, vähemalt ajalooliselt on need kõrgteasemetelt tagasi keskmiste juurde pööranud, kui kapitalism saab mahti parema tootlusega aladele rohkem kapitali suunata.
  • Üldse on Audi igav* auto :-D (* - kõik, mis jääb allapoole RS4st ja RS6st)

    Aga ma pakuks välja veel ühe stsenaariumi, millega ma siis ilmselt jälle oponeerin veidi endast targematega :-)

    Kui ma ajalukku vaatan, siis Fedja tsükli muutus on alati kaasa toonud mingi mõnusa hinnakasvu mingis mõnusas varaklassis. Nüüd vaatame seda, milline on olukord globaalselt. USA ja hetkel parempoolsete valitsustega Euroopa Sotsialistlile Vabariikide liit - olgem ausad, olukord pole hea. Samas Aasias püsib kõik päris ilusti seksikana. Seega Fedja alustab intresside langetamise tsüklit, ning arvestades seda, kus globaalne business cycle, omadega tiksub, kutsub sellega (otseselt või kaudselt) esile ilusa mulli tekkimise kuskil - no näiteks arenevate turgude (eriti Aasia) aktsiates. Kui te nüüd ütlete mulle seda, et aga 90ndatel arenevate turgude stokk feilas vaatamata Fedja intressilangetamisele, siis asi on praegu teisiti - arenevad turud ei ole enam vaid võimendusega mäng globaalsele kasvule, vaid me saame rääkida sisenõudlusest ja sellest, et võrreldes Aasia kriisiga on käidud pikk tee. Fundamentaalselt on asi lihtsalt väga palju rohkem paigas.

    Seega kasvavad mullid minumeelest likviiduse kasvul. Eeldame, et meil on hetkel tsükli keskpaigas toimuv aeglustumine, keskpangad (eriti Fedja) hakkavad rahakraani teistpidi jälle lahti keerama ning voila - mingis varaklassis peakski tekkima hullumeelsus. Alati on tekkinud. Valemist on minu meelest puudu ainult seksikas TEEMA, mille (väike)investorid täiega alla neelaks. Kui ma peaks hetkel rääkima võimalikest hullumeelsuse kandidaatidest, siis laulaksin sama laulu - Aasia, arenevad turud, loodusressursid (ka põllumajandus jms).

    We'll see :-)
  • Peeter teeb nagu ikka - esineb narratiiviga sellest, kuidas asjad on mõnda aega olnud, pidades seda siis millegipärast prognoosiks. Asjad mis töötavad, võivad tõeopoolest ka edasi töötada, näiteks põllumajanduslikud varad on hedge-fondide tasemel üsna nõrgalt esindatud (sellega peab keegi kuskil reaalset tööd ka tegema! võehh...). Aga selle sektori ettevõtted samas odavad ei tundu (vt MOO hinnataset).

    Mulle paraku on see va TWM endiselt seksikas küll ja ainult sellele "nüüd on kõik teistmoodi" ma ei loodaks.
  • Hmm, siiani on Aasia ja arenevad turud (viimased 9 aastat) päris kena kopika koju toonud neile, kes õigel ajal dot.com ralliga kaasa sõita ja õigel ajal maha hüpata ei suutnud.
    Siit küsimus Karumõmmile - miks mitte praegu jätkata panustamist Aasiale ja arenevatele turgudele? Isegi kui seal puhutakse hoolega mulli, siis enne pauku peaks tublisti raha koju ära tulema (eeldusel muidugi, et me oleme tsükli keskpaigas).
    Teine küsimus - mis seos oli Tai bahti devalveerimisel 10 aastat tagasi ja toonastel FED intressimängudel? Palun kirjuta see seos täpsemalt lahti, mina seda kahjuks ei näe.
  • kristjan - ma täiesti teadlikult kasutan seda "mõnda aega on olnud" mõtteviisi. Samas ma üritan ka siinkohal sellise mõtlemise tagamaid selgitada.

    Intresside langetamine on ajalooliselt loonud mulle. Küll aga on mullidel olnud alati olnud kaasas ka mingi "lugu." Ma lihtsalt pakun välja ühe võimaliku "loo" uue mulli sündimiseks. Arenevad turud.

    Enne aga ajaloost...

    82 oli Ladina-Ameerikas võlakriis. Fed hakkas langetama mais 82. Jaapanis hakati mulli puhuma.
    S&L kriis USAs 80ndate lõpus ja kulminatsioon 90ndal. Fed langetas intresse mais 89. Arenevatel turgudel hakkas mullitama.
    Mehhikos nn tekiila-kriis 94-95. Fed langetas juunis 95. USA large cap'id tegid hopsaasaa.
    Venemaa defaultis ja geeniused feilasid (LTCM) 98. Fed hakkas langetama augustis 98. Dot-com mull hakkas kasvama.
    Dot-com mull lõhkes. Fed hakkas langetama jaanuaris 2001. USA kinnisvara läks käest ära kalliks.

    Sub-prime'si tingitud krediidikriis, Fed hakkas langetama septembris 2007 ... ... ... ... ... .. .. .. . .. . . . .. . . . .. . . .. . . .

    ...ja nüüd arenevate turgude "loo" juurde

    Kui sa ütled, et see lugu on vana, siis jah - minu jaoks, sinu jaoks, Lepiku jaoks... ilmselt enamuse jaoks, kes päevad otsa ameti poolest nima ekraanis istuvad, on see vana lugu. Trikk on aga selles, et hullumeelsus algabki tavaliselt sealt, mis spetside jaoks on "vana lugu-" ehk siis fundamentaalselt täiesti ilusti põhjendatud story'st.

    ...jälle ajaloost

    60ntate lõpp - "nifty-fifty" bull run - ettevõtete tulemused olid tõesti head.
    70ndad - kuld - oli jah atraktiivne inflatsioonilses keskkonnas.
    Nikkei - olgem ausad, Jaapani majandus oli hea tervise juures ja jupp aega ka buuminud.
    Tehnoloogiamull (90ndad) - oli jah uus tehnoloogia ja hea idee. Nagu praegune aeg tõestanud on, saab sellega tõepoolest raha teha.

    Hiina, India ja arenev maailm - siiani on ralli olnud enamalt jaolt fundamentaalselt põhjendatud. Ega ma ju ei tea, kuid ÄKKI on see see story, mis inimesed nende aktaiate järele hulluma paneb. Mullide tekkimisel on nn taksojuhtidel oluline osa ja USA taksojuhid pole globaalsetele turgudele paigutama hakanudki veel...

    "Nüüd on kõik teistmoodi." Selle statemendi taga ma Aasia majanduste suhtes seisan jätkuvalt. ;-)

    Mul muidugi oleks hea meel, kui targad pakuksid välja veel varaklasse ja põhjendusi, kus siis seekord mullitama võiks hakata.
  • Velikij - ma küll ei jõudnud su postitust lugeda, aga vist üht-teist sinu poolt soovitut on kirjas ka. Fedja ja Tai bahti kohta mul hetkel seisukoht puudub. Väga lihtsustatult ütleks ma, et 98 oli järjekordne Greenspani PUT'i rakendumine. Ehk siis Greenspani PUT on maakeeli see, et "kohe kui finantsturgudel mõni õnnetus juhtub (tol korral aasia kriis, GKO default, LTCM) on Fedja platsis." Vanaonu Alanit enam pukis ei ole, kuid Bernake-poiss käitub sama skeemi järgi.
  • mitu korda ma pean seda juba ütlema : BERNANKE.
  • Õige, kristjan, Õige. Seoses sellega tahaksin anda välja hoiatuse : prügitoit mõjub halvasti teie ortograafilistele võimetele.

    Aga ma tean, mida sa tunned! :-D Arva, mitu korda ma olen pidanud muuhulgas investeerimisproffidele seletama, et "ei ole safe hEaven, on safe HAVEN...?"
  • USA taksojuhtidel on taskud jumala tühjad (negatiivsed säästud). Kui sa neile laenu annad, siis võib-olla investeerivad.

    Need, kes on oodanud Bernankelt samasugust käitumist nagu Greenspanilt on jäänud pika ninaga. Bernanke FED ei ole käitunud sama skeemi järgi. Ta on intresside samaks jätmisega hoidnud finantsturge pikemat aega rõhu all (ajalooliselt on intresside kergitamise ja kärpimise vaheks olnud pool aastat).
    Kas tänavu intressikärped tulevad on ebaselge. Kui FED karmistab laenude välja andmist või kui pangad kardavad laena välja anda, siis ei pruugi intresside kärpimisel olla majandust ergutavad mõju.
  • martk, sinu postitusi lugedes tekib alati soov konserve varuma ja punkrit ehitama hakata. Samas vaidlen jõuliselt vastu - kas oli "õnnetus finantssektoris?" Oli! Kas BernaNke tuli appi? Tuli! Loomulikult on praegu ports finantseliidi esindajaid, kes leiavad, et nö "surnud hobusele ei tohiks õhku sisse puhuda." See on antud kontekstis väga intellektuaalne seisukoht. Samas, kui Greenspan oleks pärast tehnoloogiamulli lõhkemist tahtnud kaasa minna väga intellektuaalsete seisukohtadega, oleks USA majandus paariks aastakümneks käpuli olnud.* Bernanke võib muidu selge silmavaatega habemik olla, kuid majanduse surutisse sattumisega ta riskida ei taha.

    * Üldiselt olen ma siiski austria-koolkonna pooldaja. ;-)
  • martk, ...ja veel.... USA taksojuhid pole aktsiaid endale pärast 2000-2002 saadud "kogemust" õieti avastanudki. Kui nüüd kinnisvaraga on kööga ja intressimäärad langevad, siis nad otsivad alternatiive. Püüa ikka mõelda ka väljaspool sellest kastist, et Võla Impeerium Kukub Septembris Kindlasti Kokku.
  • FED ei taha riskida ka dollari kadumisega. Mida rohkem maailmas dollarit kasutatakse, seda rohkem on võimalik inflatsiooni tekitamisega röövida.
  • Eee - see seisukohavõtt oli minu jaoks veidi liiga esoteeriline. Palun seleta. Inflatsiooni "tekitamisega?"

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon