Kas kinnisvara on kasulik omada? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kas kinnisvara on kasulik omada?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kas on kasulik omada panga abiga soetatud kinnisvara? Või on kasulikum elada üüripinnal ja muu raha investeerida kuhugi? Pole plaanis hakata oma elu siin antud vastuste järgi seadma, kuid lihtsalt teoreetiliselt huvitab, kuna mujal maailmas elatakse tihti üüripinnal kuigi suudetaks ka kinnisvara osta. Kas põhjus on ainult mobiilsuses või on veel midagi? Või on siiski eestlased targemad kui muu maailm ja ühel õigel mehel ikka peab kinnisvara olema, muidu pole täisväärtuslik ühiskonna liige? :)
  • Kõik sõltub sellest, et mis hinnaga sa omale kinnisvara soetasid. Kui kinnisvarabuumi tipphetkel, siis kindlasti tasuks maha müüa, kas või väikese hävinguga ning asuda elama üüripinnale, kui aga kinnisvara on soetatud buumi algstaadiumis, siis on rentaablim pangalt oma kinnisvara välja osta x perioodi jooksul.
  • Miks peaks buumi tipphetkel ostetud kinnisasja kindlasti maha müüma? Ja veel kahjumiga? Kui suudad laenumakseid tasuda, kui eluase meeldib ja piirkond samuti, siis ei näe küll põhjust müümiseks. Üürimisele tasuks mõelda siis, kui see ei tule laenukuludest oluliselt kallim või kui on mobiilne eluviis.
  • Minevikus tehtud otsused on tehtud minevikus. Hetkel on aga olukord selline:
    1. Oletame, et suudad kuus elamise eest maksta 8,000 krooni.
    2. Sellise kuumakse puhul oleks laenusumma 1,000,000 krooni (15 aastat ja 5,35%).
    3. Millise korteri saaks praegu osta 1,000,000 krooniga? :-))
    4. Üürimaksega 8,000 krooni kuus saaks aga vägagi mõnusa korteri, mille turuhind on ilmselt 2-3 mln krooni.
    5. Samuti võib üürikorteri puhul ära unustada igasugu remondi, kindlustuse jne kulud.
    Kokkuvõtteks, ma valiks head elamistingimused juba täna ja seega valiks üürikorteri.

    Ja kui raha peaks hakkama veel üle jääma, siis ei tormaks ka kohe hetkel korterit ostma. Investeerida võib ju ka mujale, kui ainult kinnisvarasse.
  • ega sa laenurahaga ostetud kinnisvara ikka ei oma, seda omab ju pank. praegu maha ei müüks varem ostetud kinnisvara, kuid hetkel valiks ilmselt juba üürikorteri ostmise asemel.
  • Kinnisvara omamine või mitte omamine on suuresti ka emotsionaalne küsimus. Võiksime ju ka sõita kõik jalgrattaga ja süüa osta vaid Säästumarketist, majanduslikult oleks see kindlasti mõistlik otsus ja kogu ülejääva raha saaks investeerida. Paljud samas on meist nõus selliseid "mõistlikke" otsuseid langetama? Minule tundub juba küsimuse püstitus vildakas: kas osta või kulutada 8000 krooni kuus üürimisele. Kui on vaid selline valik, siis oleks loomulikult mõistlik osta ja kasutada selleks võimalikult pikaajalist laenu võimalikult madala kuumaksega, pikendades laenu tagasimakset näiteks 30-nele aastale saaks ca 8000 kuumakse eest juba 1,5 millise korteri.

    Ise hetkel ei ostaks midagi, kuid pikemas perspektiivis on minu meelest suht mõttetu igaveseks ajaks üürnikuks jääda. Üksikule inimesele võib see olla sobiv, perele või siis lihtsalt konservatiivsemale inimesele aga kindlasti mitte. Mind isiklikult näiteks eriti ei vaimusta kolimine ja heal meelel elaks ühes ja samas kohas aastakümneid:-9
  • Mina isiklikult teeksin vahet kinnisvaral kui investeeringul ja kodul.
    Kodu tasub vast ikka osta, sest üürikorter jääb alati lihtsalt korteriks ja paraku ei saa kunagi koduks.
    Teiseks ei mõista sellist suhtumisl, et varem ostetud kinnisvara ma ei müüks, aga kui hiljuti tipust sai ostetud siis müüks. Teema ju sama mis aktsiate puhul. Kui aktsia on ülehinnatud siis tasub müüa olenemata sellest, millal ja mis hinnaga see soetatud on. Ei ole ju oluline mis toimunud on, vaid see, mis tulemas on (kui just maksude optimeerimisega tegemist pole).
  • Urmas24 näitele lisaks.

    Tänasel päeval saab 1,5 miljonit laenud kuumaksega 10 500 (intress 5,2) fikseeritud põhiosamaksena (3300 eeku kuus põhiosa).

    Seega reaalselt maksad 10 500 - 3300 = 7 200 eeku kuus intressi. Seega võid sa üürida 7200 eest ja ülejäänud 3300 eeki investeerida ja loota et suudad nendi aastatega ületada kinnisvarahinnatõusu protsentides.
    Küsimus kas osta või üürida peaks olema suuresti sõltuvuses laenu saamisest. 20 % omavastutus on juba pea minimaalne nõue pankadelt. Paljudel ei ole võtta varnast sissemaksuks 200-300 t EEKu.

    Positiivne on et reaalintress tänasel päeval on miinuses. nt augusti inflatsioon 5.7 - intress 5,2 (4,6 + 0,6) = -0,5 protsenti. Seega on hetkel veel pangalaen odav.

    Minu arvutatud intressid on näilikud ja pankadel võib olla see +/-
  • Üks täiendav tsitaat igipõlisesse vaidlusse kinnisvara kohta, osta või omada ehk miks on kasulik laenuga osta üürimise asemel:

    "Kui mina kunagi maha kärvan, on mul juba laenud makstud ning lastele jääb maja ja korter. Mida sina oma lastele jätad? Vana diivani ja 3 taburetti?
    (minu pangamakse on võrdne kodukoha korteriüüriga)"

    Huvitav, et keegi pole kunagi tõstatanud küsimus auto puhul, kas kohe välja osta, kapitali- või kasutusrentida? Igal meetodil on nii ilmselged plussid ja miinused, et suurt midagi pole vaielda. Summad aga ju samas suurusjärgus kinnisvaraga. Miks siis viimase puhul nii palju vaieldakse?
  • ehk ongi Velikij see vahe, et kinnisvara on igavene :)
    ma polegi nüüd lõplikult aru saanud, kas siis mägede majade eluaeg on 50 aastat või peavad nad veel 50 aastat vastu
    aastal 2011 peaks vist esimestel õnnelikel juubel käes olema eks siis näha saab mis saama hakkab
    lugesin mingist vanast luubist hiljuti, et aastaks 2040 peaks kõik mägede majad oma eluea lõpetanud olema ehk siis enam vähem selleks ajaks kui praegused 30 aastased laenud tagasi makstud saavad :)
    ja siis uuele ringile
  • 1) Elu on keerulisem kui mistahes õpetus elust.
    2) Elu on soovide ja võimaluste kompromiss.

    Üürimist võiks vaadelda kui eluasemeteenuse ostmist. Kui saad bargain hinnaga teenuse, näiteks 8000 eest saad elada 3-4 mio maksvas eluasemes, siis why not. Oleks lühinägelik hakata raha raiskama selle väljaostmise peale sellise hinnaga, nagu praegu küsitakse. Kuid pikemas perspektiivis kõiksugu mullistused kaovad, turg paneb asjad õigesse hinda, nii üürihinnad kui kinnisvara.
  • Isegi kui tänased paneelikad aastaks 2040 või 2050 oma hinge heidavad jääb maa ikkagi alles ;) seega järgmise eluaseme ehitamisel pole maa hinna jagu laenu võtta :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon