Ennustus: majanduslangus? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Ennustus: majanduslangus?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ennustaks siis midagi konkreetset ka.
    Millal eesti majandus miinusesse läheb.
    https://www.lhv.ee/forums/index.cfm?id=161772

    Ise pakun: 2008 I kv
  • ???
    Eelmise kvartali, aastatagusega? SKP? Jooksevkonto, kinnisvara jms on vist juba miinusega.
  • Mis miinusesse peab minema? SKP yoy kasvu number või? Üldiselt selline languse väga täpne ette ennustamine on huumoriväärtusega plõksimine, aga las siis olla vaba teema all.
  • Pakun, et Toivo pidas silmas I kvartalit ja SKP-d ehk siis Q1 2008 tuleb Eesti SKP jaoks negatiivne number.
    Samas ise pean näiteks näiteks 0,2% list langust küll rohkem statistiliseks. 2008 aasta esimene pool võib näidata tõsiselt ootustele mittevastavaid numbreid.
    Usun, et 2009 alguses on Eestis struktuurne tööpuudus tagasi. Majanduse suunamine poliitikute sõnavõttudega on naiivsus.
  • 2008 eelarve kasv võrreldes tänavusega on nominaalselt ca 25%. Kuidas selline number majanduslangusega kokku läheb?
  • lodu,
    läheb väga hästi. sest eeldan, et me räägime majanduse reaalkasvust, mitte nominaalkasvust. ehk mõte sama, mida olen siin varemgi öelnud - inflatsioon sööb reaalkasvu ära, aga riigieelarve kasvab, maksud laekuvad, aktsiisid ja admin reguleeritavad hinnad tõusevad.
  • Lodu,
    Sellele lisaks - eelarve tulude poole planeeritud kasv ei tähenda veel nende laekumist. Minu meelest töötab Rah. min.-s päris palju brain damaged inimesi. See oli vist eelmisel aastal kui juuli l6pus teatati v6idukalt, et kogu aastaks planeeritud tubakaaktsiis on kokku kogutud. Teisis6nu t2hendas see muidugi, et keegi, kellele tulude planeerimise eest palka makstakse, pani r2igelt rukki. Aga positiivne ju, et nii palju maksu laekus :)

    Ise ennustan, et 2008. aasta eelarve planeeritud tulud t2is ei tule. 2008. a. SKP kasvuks pakuks 2.5-3%, esimene negatiivse kasvuga y-o-y kvartal v6iks olla II.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon