Tambiks veidi poliitikuid - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Tambiks veidi poliitikuid

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Esitan väite :

    "Reformierakond on täielikult tänaseks hüljanud Kallase, Kirsipuu ja Mereste paremlibertaanliku suuna."

    Näited, mis mind keema ajavad...

    a) ajutised signaalid dividendidele sotsiaalmaksuga maksustamisest;
    b) erainvestori maksundusliku ahistamise lõpetamise edasilükkamine aastasse 2009;
    c) absurdini küündiv eneseimetlus...
  • Sekundeerin. Lisaks liberaalidele on pildilt kadunud ka konservatiivid, Veskimägi teeb vahest veel piiksuvat häält, aga seda ilmselt rohkem kadedusest.
    Põhimõtteliselt võiks tänane koalitsioon ning opositsioon ühineda ja asutada natsionaal-sotsiaaldemokraatliku erakonna Mõnus Eesti. Alternatiivid täna puuduvad.
  • sakuska - ühinen konservatiivide kapsaaeda kivide lennutajatega. Keegi ei piiksu, kui eelarvedistsipliini uueks filosoofiaks on AC/DC "Highway to Hell."

    Mis aga konkreetsesse ministritesse puutub, siis tunnistan - kui praegune justiitsminister raadios rääkis igal laupäeval, luksusin ma vaimustusest. Praegu tema tegevust jälgides luksun ma täpselt vastupidise emotsiooni tulemusena. Kõõks!
  • Millegipärast on kahjuks nii jah, et kui asjapulgad seisavad kõrval, oskavad kritiseerida ja õpetada kyll, aga kui rooli taha pääsevad on kohe mök-mök
  • Mõni kuu tagasi oli just kellegi suht asjlik artikkel selle kohta et Reform on täielikult muutnud oma suunda ja valijaskonda. Liberaalide parteist on saanud parem-natsionalistlik partei. Endiste ettevõtjate ja kõrgepalgaliste asemel on valijaskonnaks nüüd rahvuslikult meelestatud palgatöölised. Alternatiivi puudumisel on esialgu suures osas säilinud ka vana valijaskond.
    Suundi on laiendatud eesmärgiga haarata laiemat valijate sihtgruppi.
  • mõmm, nii kurb kui see ka ei ole, siis kahjuks peab nõustuma.
    Kuigi algusest peale olen Reformi valinud. Samas aga eks järgmine variant on üldse mitte valida, sest ega IRL ei mängi samuti välja

    vat see on see, et Reform tahtis nö rahvaparteiks. Strateegiliselt ehk häälte mõistes on see kindlasti õige otsus. Majandusliberaalse suunitlusega parteil on isegi 20% häältest hea tulemus. Kahjuks tundus see neile ebapiisav
  • Kuulasin meie lugupeetud peaministri küsimuste-vastuste tundi KUKU-s. Lisaks kõigele muule oli tegelane veel korralikult nö "härga täis." Kas investorit peaks lohutama lause: "Kui te senimaani olete ebaõiglase maksustamise ära kannatanud, kannatate aasta veel. Kõik." Pärast Kallase lahkumist pole RE-l enam ideed. Hayek, Mises ja Friedman on ilmselt nimed, millest on kuulnud praeguses kontekstis vaid Mart Laar ning mõni tatti pritsiv põllumajandusromantik, kelle meelest peaks maksumaksja kinni maksma kogu selle ebaefektiivse tootmise, kui üks mats tahab kuskil maakitsusel piltlikult öeldes maisi kasvatada.

    Dividendide maksustamine sotsiaalmaksuga on aga hardcore evil sotsiaaldemokraatlik jama, mis paneb ettevõtluskeskkonnale põntsu. Metsa, jutt ju oli, et me ei hakka Rootsit mängima! Huvitav, kas keegi valitsuses üldse on, kes elementaarsetest majandusprotsessidest aru saab? Minumeelest viimane mees, kes matsu jagas, oli Sõerd.

    Ja kui keegi suudaks mulle seletada, mis meie justiitsministri tegevuse filosoofiline alus on, oleksin ka õnnelik. Teine küsimus on selles, kuidas saab üks minister olla nii ülbe? Mida tähendab sõna "minister" inglise keeles näiteks? Soovitaksin meie justiitsminisrtil otsida üles 80ndate ühest lõpu ajakirjast "Pikker" Priit Aimla (this guy by the way IS NOT funny anymore!) allegoorilis-humoorikat poliitilist satiiri "Söökla."
  • Mulle ka näib, et reform on muutunud üsna koonderakonnale sarnaseks. Omal ajal nimetati koonderakonda taanderakonnaks. Karumõmmi esimese kommentaariga 100% nõus.
  • Karumõmmi väited koos kommentaaridega::
    Reformierakond on täielikult tänaseks hüljanud Kallase, Kirsipuu ja Mereste paremlibertaanliku suuna."
    Näited, mis mind keema ajavad...
    a) ajutised signaalid dividendidele sotsiaalmaksuga maksustamisest -neid on ennegi olnud, see pole reformierakonna süü ja ilmselt reformierakonna valitsemise ajal sellist ohtu pole.
    b) erainvestori maksundusliku ahistamise lõpetamise edasilükkamine aastasse 2009 - nojah, aga see pole olukorra halvenemine vaid olukorra paranemise edasilükkumine.
    c) absurdini küündiv eneseimetlus... - seda on ka kogu aeg olnud, Kallasel mitte vähem kui teistel.

    Seega midagi nagu hullemaks ei lähe, vähemalt antud küsimuste osas.
  • Vanaema, ütle justiitsministri kohta ka midagi head ;-)

    a) Kui õigesti mäletan, siis neid piikse tegi suisa peaminister. Võin eksida ka. Minu hinnangul näitab see suhtumist, kus riigikassa kiirelt pappi täis korjamise nimel ohverdatakse "suurem pilt." Sellise mõtteviisi diagnoos on sotsiaaldemokraatia. Ja me kõik teame, et see on üks hullemaid vandesõnu nende jaoks, kes vähemalt kaks kursust majandust on õppinud (ja õpitust veidi ka aru saanud).

    b) Sorry, mind erainvestorina selline asi ei rahulda. Veeldi enam, kui juba asi peaaegu toimis. Major policy misplacement on niigi hetkel, kus soodustatakse tarbimist, mitte säästmist. Kui Sõerd ja isegi Vitsur saavad aru, et vaja on muutust nii laiemas suhtumises, kui erainvestorit selgelt ahistavas seadusandluses, ja end paremlibertaanidena defineerivad tegelased ei saa, siis on kuskil midagi veidi mäda, mis?

    c) Kallas ongi lihtsalt suurusjärgu võrra kõvem mees. Tal on üht-teist ette ka näidata. Kruuda ei ole Richard Branson ja meie peaminister... vabandage mind... ei ole issand jumal.
  • Justiitsministri kohta midagi head ei oska öelda. Aga optimistina lisaksin, et eks selliseid ministreid leiab enamusest eelmisest valitsustest ka, kelle kohta midagi head öelda ei oska, mitte tingimata küll justiitsministri kohalt.

    Punkti a osas lisaksin, et kui kristalselt aus olla, siis tegelikult on probleem olemas. St et väikese OÜ omanikuna/juhina saab endale maksta minimaalset palka (kui sedagi, Haigekassakaart võib ka täiendavalt palgatöölt tulla) ja sisuliselt palgatööst tuleneva tulu võtta välja dividendina, suurendades selle lihtsa nõksuga oma sissetulekut 33%. Pole ju nii paha? Eks ta vähe ebaõiglane ole nende suhtes, kel selline võimalus puudub. Mitte, et ma tahaks, et see kord muutuks - olen ise aastast 1997. sellist võimalust ära kasutanud. Ja nende aastate jooksul on ikka aeg-ajalt selle probleemi üles võtnud ja kiiresti on igasugused ettepanekud dividende sotsiaalmaksuga maksustada ka põhja lastud - nii et esialgu ma ei muretseks.
  • kes keelab mistahes inimesel teha oü? ma arvan et igal inimesel peaks olema oü! siis ta saaks aru raha väärtusest ja õpiks raha investeerima, sest saab kohe laksu kätte kui raha tarbimisse suunab..

    miks suurettev6tja voib saada tulu dividest aga väike mitte?
    mis vahe on palgatööl ja ettevõttlusel? ettevõtja peab ise oma rahavoogude eest hoolitsema,
    miks ta siis peab maksma sama palju makse kui palgatöötaja?
  • Minu meelest on see ka ajakirjanduslikult väga hea artikkel: muutmata tsitaadid algaallikatest, katse saada intervjuu asjaosaliselt lisakommentaarideks, kommentaar teiselt asjatundjalt. Kiitus Erik Arule!
  • Tegemist oli lihtsalt millegi nii ootamatuga et vääris kvaliteetsel tasemel artikli kirjutamist. Valuutakomitee (mitte)sobivust kommenteeris EKP juba aastal 2003, hajutamaks entusiastide lootusi et kohe pärast EL-iga liitumist võib euro kasutusele võtta. Tookord jäi see sõnum laiemale avalikkusele tähelepanuta.
    EKP sõnumi põhisisu on, et kui tahate majandust juhtida automaatpiloodil, siis on see põhimõtteliselt võimalik; küll ei ole aga põhimõtteliselt võimalik automaatpilooti ettekäändena kasutades eurot kasutusele võtta kui formaalsed kriteeriumid täitmata on. Automaatpiloodi kasutamine turbulentsi ajal on aga piloodi risk ...
    Majanduse jahtudes ei pruugi inflatsioonikriteeriumi täitmine Eestile olla probleem, iseküsimus on kuidas on selleks ajaks lood nende teiste kriteeriumite täitmisega ...
  • AMG eitab ju kõike ;))

    Seega no problemo, iseasi kuidas lood tegelikult on. Küsimus kes raha siis võttis kui AMG ei võtnud ega kulutanud seda temalt vist ei küsitud... teised pole ka öelnud, et rahale ligipääs oli ainult ühel isikul.
  • No kuulge, see on ju kõigile teada, millega kõiksugused noorpoliitikud ja MTÜd jne jne tegelevad. Kuna neile mingit palka enamasti ei maksta, siis on tegevuse eesmärgid enamasti:
    1) Kuskil välismaal mingitel "harivatel" üritustel käia.
    2) Korraldada erinevaid kõlavate nimetustega ehitud lõbusaid seltskondlikke olenguid.
    jne jne
    Tavaliselt on aktiivsemad tegelased hõivatud samaaegselt mitme erineva organisatsiooniga, et ikka rohkem ära teha.
  • võib ka väga vabalt olla, et AMG lükati tanki, ei maksa nüüd ühe artikli põhjal põhjapanevaid järeldusi teha
  • Et siis umbes nagu Lea Niinepuu pandi Eesti mafjosside poolt tanki ja ta "varastas 5 miljonit tööandja raha"?

    Kõlab ebausutavalt, kuna meie mafjossid peaks valdavalt tegevad olema kinnisvarasektoris ja mingid MTÜ-d peaks liiga väikesed kartulid neile olema.
  • Paluks kasutada lühendit OMG, sest AMG on Saksa autode tuuningfirma ja see kaubamärk on patenteeritud (http://www.mercedes-amg.com/)

    Disclaimer: Kui keegi omab infot, et tuuningfirma AMG on osutanud enne valimisi teenuseid ülalmainitud noorpoliitikule, siis võib mu kommentaari kustutada.
  • See summa on liiga väike, et selle eest Galojan tanki lükata.
  • Ka täheühend OMG on rahvusvaheliselt kasutuses (sh autonduses) olev kaubamärk (tegelikult isegi mitu)! Parem olgu ikka AMG, seal mingi väline seos ka taga - tuunitud autod ja tuunitud tüdrukud :)
  • ma suhtun sellesse artiklisse seetõttu reservatsiooniga, et seal oli välja toodud, et raha kulus a la riietele. Pigem oleks pidanud natuke sügavamalt uurima seda tema riigikogu valimiste kampaaniat ning kust see raha tuli. Selle kampaania eelarve võis vabalt olla pool milli ning raha tõesti pärineda EEList. Et a la saan riigikokku kraani juurde ning küll siis tagasi maksan, aga tutkit.
    Ning samas ega need teised tegelased, riivosinijärved, ka just väga eesrindlikud tegelased ei ole.
  • Kuhu see väidetav 600 000 tegelikult kulus, seda ei tea suurem osa inimesi enne, kui preili Galojan oma kena suukese lahti suvatseb teha ning korraliku lapse kombel kõik ausalt ära rääkida, mis sest rahast tegelikult sai.
    See rahakadumise jutt on nii segaseks aetud, et ei saagi nüüd aru, kes kui palju valetab.
    Eks kohtus, juhul kui see asi sinna üldse jõuabki, võib siis nö. tegelikku "sõda Leipzigi linna all" näha.
    Üks tees on see, et raha läks tõesti, nagu Aatom mainis, riigikogu valimise kampaania peale. Samas aga kui EE artiklisse süveneda, siis selgub, et tšikk hakkas raha laristama alles suvel vastu sügist, ehk siis üsna varsti peale seda, kui ta sinna EEL-i etteotsa pukki pandi.

  • Võimalik et ta maksis MTÜ arvelt oma valimiskampaania võlgasid? Mõned riided ja reisid ka sinna otsa ning 600tuhhi ongi läinud.
  • Vat ei tea jah. Võimalikud on variandid.
  • tsikk on olnud arendusjuht.. any bells?
  • Ma ootan huviga uurimise tulemusi, sest tean kindlast allikast, et ühte Tallinna ettevõttesse jättis pr. Galojan 200K, millest esimesed 50K läks läbi kinkekaartide, aga järgmised 150 otse MTÜ arvelt. Seega kui uurija on nii kõva mees, et vaatab panga väljavõtet, siis pole kahtlusalusel küll mitte halligi vabanduseks ütelda.
  • Minu meelest näitab se Galojani juhtum hoopis ilmekalt seda, et antud MTÜ-s puudus tõhus kontrollimehhanism. Üldse on see kõik nii absurdne - mingi tütarlaps saab lihtsalt kuskil laiaks lüüa ca 500-600K MTÜ raha ühe kuu jooksul. Mis seal siis mingeid limiite ei olnud pandud või? Et kui oleks arvel olnud näiteks 60 miljonit, siis oleks Galojan võinud selle ka sirgeks lüüa?

    Minu meelest ei maksa sel Sinijärvel küll süütut kannatajat mängida, oma süü kui lasti sellisetl asjadel läbi minna. Normaalsetes asutustes on limiidid paigas ja sellised asjad lihtsalt ei saa puht tehniliselt juhtuda.
  • Vahepeal kiidaks ka kedagi: http://www.postimees.ee/281007/esileht/siseuudised/292060.php

    Samas, see, et füüsilistel isikutel ei ole tulumaksuvabastust väärtpaberitega kauplemise pealt saadult tulu, on ikka jama ja Meikar oma heade, kuid sisuliselt mittemidagimuutvate ideedega teeb meele siiski ainult nukraks.
  • AnMaGa meenutab servast ühte vana head lugu mingist kaitseliidu raamatupidajast, kes mõned aastad tagasi pani kõrvale samuti 600k EEK. Tema põhjendus ei unune mul vist kunagi... "Soovisin läbi murda keskklassi..."

    Aga peab kõva tips olema, et mingi onu nimega Risto Kirsipuu teda suisa "esindab." Andke andeks, aga ma ei "esindaks" isegi oma naist mitte, kui ta virutatud rahaga Armani poodi käiks tühjaks ostmas. Muidugi esindaja onu (või tema nimekaim) näib googeldades ka mingi selline paremat sorti jope olevat...

    Suurpettur Risto Kirsipuu ja kadunud 20 mln
    http://www.aripaev.ee/1736/uud_uudidx_173620.html
  • EE: Mõnda aega töötas tütarlaps ka rikastele venelastele kuuluva, Jaan Tootsi juhitud transiidifirma Transgroup Invest arendusdirektorina.
    ?????
    lõpuniarenemata arendaja......mida venkud küll mõtlesid
  • Kusjuures Mõmmi viidatud artikkel on väga hästi tehtud. Põhjalikult teemat uuritud jne.
    Tänapäeval ei pea/ei tohi ajakirjanikud ühe teema peale nii palju energiat kulutada :(
    Üldse olid Soomanil head artiklid kunagi, kahjuks on ta nüüd viimasel ajal kinnisvarateemadel hakanud hullu panema..
  • Kusjuures üldse ei imesta, et Galojan võib kas enda isiku või oma tutvusringkonda kuuluvate inimeste näol mingil moel sellele petturile Kirsipuule mingil moel huvipakkuv või kasulik isik olla.
    Ja tolle tüübi ähvardavas stiilis tekst, kus ta lubab hakata kellelgi jäsemeid murdma, ajab ausalt öeldes küla kanad ka naerma.
    Aga noh, mingi väike huumorisoon peab ka artiklist läbi käima.

    See on nüüd muidugi puhas oletus, aga üks variant võib ka see olla, et kui mingine keskeas säga, kes madalat profiili hoides, on hakanud järsku nii agaralt ühe, aja jooksul üle poole miljoni eegu tuuri pannud tibina eest välja astuma, siis asi ei ole mitte päris õige.
    Ja välistatud ei ole ka üks võimalikest variantidest, et seesamane kirsipuu, või mis ta nimi ka oligi, plekib "teatud tingimustel" Galojani raisatud raha kas siis korraga või kindlate kuumaksete näol kinni.
    Mis see väljapetetud paarikümnest miljonist 600 000 siis ära maksta ole! Kirsipuu taolisele rikkurile nagu lumme k*sta juulikuus.





  • P.S. See kontidemurdmise jutt pärines siis Karum6mm-i viimases postituses üles pandud Äripäeva veebileheküljelt.
    Jäi ennist mainimata :)
  • Ma tean, mille kraesse ma selle AnMaGa loo kirjutan - vabakasvatuse! Ilmselt on ta juba sellest põlvkonnast, kus domineeris meile Rootsist ja mujalt sotsiaaldemokraatlikest paradiisidest siia imporditud kasvatusfilosoofia, mis lapsele ei luba piire panna ja põhjuse ja tagajärje seost urvaplaastri tuharatele aplikeerimise teel selgitada. Nüüd peab tips päris maailmas elama ja ei saa kuidagi aru, et ta ei saagi võtta seda, mida ta tahab, ilma, et sellest mingi suurem jama tuleks. Seega JÄLLE on kõiges süüdi sotsiaaldemokraadid.

    :-D
  • pole hullu, varsti on uued "ennast töestada tahtvad" ja "arenemisvõimelised" noorpoliitikud A-M asemel ja kõik algab jälle otsast peale.... ;)))))))
  • Minumeelest kui inimene noores eas liitub mingi erakonnaga, erakonna noortekoguga vms, siis ta sisuliselt näitabki kohe välja, et ta :

    - ei taha kunagi tööd teha;
    - tahab teiste kulul elada;
    - peab ennast mingil tasandil paremaks;
    - ei saa aru, kuidas majandus toimib (kes võtab riski, loob reaalseid töökohti ja kogu tema eksistentsi kinni maksab);
    - arvab, et see poliitshow, millest me EL-i ja Toompea tasandil lehest loeme ongi normaalne poliitika;
    - arvab, et ideoloogia on võimeline tulevikku ennustama;
    - arvab, et tema on õige teiste inimeste üle otsistama;
    - arvab, et TEMA on indiviid ja TEISED on pigem hajuv ja kollektiivne nähtus...

    Seega peaks sellised inimesed saatma pigem sõjaväkke ning öösiti neile makroökonoomikat õpetama.

    ;-)



  • Veel üks tegelane on tahtnud "keskklassi" läbi murda... Igal nädalal oma Villu või Galojan! :-D

    Sotsiaalkindlustusameti (SKA) endist peadirektori asetäitjat Indrek Kressat süüdistab riigiprokuratuur korduvas pistisevõtmises, kokku ligi 1,1 miljoni krooni ulatuses, teatas kohus. Prokuratuur süüdistab sotsiaalkindlustusameti endisi ametnikke pistise võtmises Sotsiaalkindlustusameti juhtidele maksis pistist ASi Medisoft töötaja.

    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=33306849-2a84-4229-a748-591fd4704d92





  • Kusjuures tekkis küll korra välgatus, et poliitikuks saamise eeldus peaks olema eksami läbimine. Mikro ja makroökonoomika eksami ja natuke rahandust peale.
  • Poliitikuid valivad valijad ja nad valivad omasuguseid.
  • Ma oleks skeptiline makro eksami osas. Mikro võiks olla kohustuslik, kuid makro puhul võiks puuduliku maailmatunnetuse korral tekkida mulje, et Eesti ongi mingi tõsiseltvõetav USA-mõõtu subjekt oma rahapoliitika, inflatsiooni ja töötusnäitajatega. Mis võiks asja veelgi hullemaks teha.
  • Täpselt sama mõttekäik Impendiumiga - mis tuleks vastuseks kui meie rahandusministri käest küsida midagi a la mis on M1 ja M2 või kas ja kuidas mõjutab fed-i intressilangus Euroopa ja täpsemalt Eesti majandust?
  • Kusjuures, härrased, üks inimeste liik on veel, kes vajaks kohustuslikku mikro- ja makroeksamit. Need on igasugused kunsti- ja muud intellektuaalid, kes leiavad, et neil on kuskilt tekkinud räige kompetents majandusteemadel sõna võtta. Tavaliselt ajavad nad mingit lahjendatud marksistlikku kisselli suust välja. Majandus oleks nagu teema, mille üle olekski nagu igal matsil õigus sõna võtta. Kui mina näiteks ütleks, et mulle meeldib mingi Kangro skulptuur või Navitrolla maal, sest ta kannab positiivset sõnumit, siis tambiks kunstiintellektuaal mind mutta ja teataks, et ÕIGE KUNST on see, kui kunstnik purki kakab (vanandust) ja selle punaseks võõpab. Samas majandusest jääb tal kompetentsi ülegi... Mingi pikajuukseline prill ikka aeg-ajalt kirjutab kolumne lehes... Ma mõtlen alati, et "Mees, mine kooli!"

    Aeg on aru saada, et valik on ebameeldivalt lihtne. Kas Adam Smith'i "nähtamatu" käsi või siis ebaefektiivselt jaotunud ressurssidega "solidaarsus" ja "heaolu" koos Stalini, salapolitsei ja Gulagiga.
  • jah, Velikijga nõus, see raamatumakro ei kehti kohe yldse eestis.
    ma imestan et pole olemas väikeriikide makroökonoomikat.. aga enivei koik opivad suurriikides ja kohalikel pole pointi asja syybida.
  • riq

    äkki peaks ka füüsika ja muud teadused väikeriikide seisukohast ümber vaatama ... a la gravitatsioon, Ohmi seadus jne. EV territooriumil ei kehti
  • Velikij point oli ikka see, et Eesti poliitikutel ei ole ka parima tahtmise korral sel määral hoobasid meie makromajanduse mõjutamiseks kui seda on suure majandusega riikides ja liig agar katse raamatuteadmisi rakendada ei pruugi hästi lõppeda
  • Eks seaduspärad ikka kehtivad, aga "müra" on nii palju, et seda on vahel raske märgatagi.
  • Väga palju hoobasid ei pruugi olla, aga kerge arusaam asjadest, mis juhtub, kui kas või näiteks majanduse aeglustumise taustal ametnike palku tõsta, võiks küll olla. Mingisugused mõjutusvahendid on sellegipoolest, EV-l ei pruugi olla küll ESP jaoks lülitit, et külg ees kurvi minna, aga käigukangi asukohta võiks ikka teada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon