Kust/kuidas leida väiksemaid/keskmisi ettevõtteid müügiks? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Kust/kuidas leida väiksemaid/keskmisi ettevõtteid müügiks?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Et milliseid kanaleid kasutades oleks võimalik leida/osta väiksemaid ja keskmisi ettevõtteid?
    Kas tõesti on ainus võimalus mõned üksikud ajalehekuulutused?

    Ette tänud,
    Six
  • Kas sa mõtled osta juba tegutsevat firmat või nn "riiulifirmat" ?

    Igaljuhul soovitan lugeda: http://www.aktiva.ee/168/Valmisfirma_ostmine.html?Session=0b53fc3b04e74f23bb71de7948d1a9be
  • Ütleme nii, et ettevõtte ostmine, müümine ja M&A tehingud on investeerimispanganduse teema. Näiteks Gildbankers või Suprema. Selle juures tehakse sulle nii turu analüüs, otsitakse sobivad ettevõtted välja vastavalt kriteeriumitele, lisafinantseerimise korral (LBO) nõustatakse korraldatakse võlakirjade emissioon vms.

    Võida ka iseseisvalt selle tee ette võtta. Olen sama teemaga iseseisvalt tegutsenud ja lugenud kõvasti kirjandust. Protsess on ise üsna lihtne ning seda toetab mõte, et kõik on müüdav. Müüdav, kuid ettevõte ei ole noteeritud börsil ning omanikuga tuleb isiklikult ühendust võtta. Selleks tuleb teha aga KÕVA eeltöö, kuid see ei erine väga palju börsil noteeritud ettevõttesse investeerimisest.
  • Kõige lihtsam on ilmselt osta firmasid, millel on käibevahendite puudus.Tavaliselt saab lisavahendite investeerimisel ka enamusosaluse kätte.Väga hästi toimivad ettevõtted on Eesti üldjuhul meeletult ülehinnatud.
    Üks võimalus on uurida väikefirma juhatajate/omanike vanust ja võibolla on võimalus, et inimene soovib rahulikumat elu (näiteks Väätsa Agro, Maaleht).
  • martinholdil on selles osas õigus, et inimesed kipuvad väga sageli arvama, et nende firma on meeletut kogust cashi väärt, sest nad on nii mitmeid aastaid sellesse panustanud. Samas aga üldiselt valuationit teha ei osata ja keskmisele väikefirma omanikule võib igasugu juttu rääkida.
  • lisaks eelnevatele tegeleb ka investment agency sarnase asjaga
  • Tänud vastuste eest, aga selles point ju ongi, et ei hakka ju käima toimivate ettevõtete omanike kannul, et kuule kas tahad müüa ja mis hind on. Minu teada on Eestis üle 30 000 toimiva ettevõtte - kas keegi tõesti ei taha nö lahkuda ärist (põhjuseid võib olla ju erinevaid).
    Kus ta peaks siis maha hüüdma, et kuulge ma nüüd tahan vabaneda osalusest või müüa.
    Supremad jne. - see kõik on suurte ettevõtete jaoks, keegi ei hakka seal tegelema mõne väiksema või keskmise firmaga. See on lihtsalt liiga kulukas selliste ettevõtete jaoks.

    Parimat ja endiselt info ootel,
    Six
  • Kuidas oled enda jaoks defineerinud "väikse või keskmise" ettevõtte?
  • Ma ka imestan, et selliste tehingute tarbeks infokanalit ei ole. Mingi hädine kuulutusteportaalgi ajaks asja ära.
  • teenustasud jämedalt % hinnast. seega ei tohiks olla reeglit, et supremad jne. tegelevad vaid SUURTE firmadega
  • Siin vist peeti silmas ikka päris väikesi ettevõtmisi. A la väikese juuksuritöökoja rajanud naine tahab mehega teise linna kolida ja müüks meelsasti toimiva äri koos paari töötajaga edasi. No ei lähe sellise asjaga Suprema jutule, aga tehing võiks ju kellegi jaoks vägagi asjalik olla, toimiva äri lõpetamine kuidagi maotu.
  • Jah, mis summadest me umbeski räägime?
  • oli ju selline portaal, alustas vähemalt piisava müraga, et minu teadvusesse jõudis.
    arvan, et paar aastat tagasi oli see, kas enam tegutseb või kas üldse jalgu alla sai, ei tea aga mõte on tänuväärne
  • mingi selline koht on, aga tundub muidugi suht nõrk
    http://www.rivalepartners.com/muudavad_ja_ostetavad.php
  • Alustame siis algusest:
    * Väike-ja keskmine ettevõte - alla 10 töötaja, käive kuni 10M, bilansimaht 5M
    * Ma usun et Supremast alla 100T arvet ei saa ühelgi juhul (kas nad siis teevad ostu/müügieelset analüüsi või ei/kas otsivad potensiaalseid kliente või ei). Suurusjärk on ikkagi õige.
    * Olen ise nii ostnud kui üritanud müüa kõne all olevaid asju, nii et räägin oma kogemusest. Olen jõudnud ka tehinguteni, aga seda kõike isiklike kontaktide ja tuttavate kaudu. Seda ei saa ju normaalseks pidada.(mul ei ole väga lai tutvusringkond).
    * Selliseid keskmiselt kobedaid ettevõtteid on sisuliselt terve linn täis, me räägime pisematest ja keskmistest poodidest, tööstustest , teenindusasutustest, kohvikutest jne...

    Võib-olla äriidee kellegi jaoks - väike - ja keskmiste ettevõtete börs/kuulutusteleht/webi keskkond, mis iganes.
  • Väikeettevõtted .... ma ei pea silmas mingite suurte kontsernide poolt loodud pisikesi tütarettevõtteid, et finantsasjades selgust luua, vaid täiesti iseseisvalt turusegmendis tegutsevaid firmakesi. Enamuse selliste väikeetevõtete käekäik ei sõltu ainult äriideest vaid konkreetsest isikust, kes seda ettevõtet veab. Lahkub ka see isik, kaob ettevõte. Kuidas sellisel turul aktsiaid müüa-osta? Sellist firmat ei oska enamasti ka universaalsed suprema-analüütikud hinnata, sest eelkõige peab teadma seda valdkonda ja situatsiooni kus see konkreetne firma tegutseb.
  • Kunagi oli selline väkeprotaal nimega EVKET, mille lühikirjelduseks oli "Äriettevõtete ja kapitali börs Internetis". Kunagi rääkisin nendega ning nende idee oligi luua selline börsiväline turg. Aga nagu näha, käima nad seda ei saanud. Mäletan, et neil oli seal isegi paar ettevõtet listis.

    Aga see on keemia. Häid ettevõtteid ei tule müügile ning saasta pole mõtet osta, saast on reeglina koormatud võlgadega jne. Halbade ettevõtete asemel on üks võimalus tegeleda ka pankrotis olevate ettevõtetega. Nende koha on avalikes teadaannetes samuti jooksev ingo olemas.

    Asja pole mõtet siiski keeruliseks ajada. Omaniku otsus on raha taga. Laiendan ühte Martinsoni kunagist mõtet, et tavaliselt alustatakse ettevõtet nii, et ühel osanikul on idee ja teisel mingisugune know-how. Idee omanik on ülimotiveeritud ning teine teeb tööd, kuid ilmselt mingi hetk motivatsioon langeb. Kui sellises olukorras ettevõte ellu jääb, on alles aktiivne osanik ning passiivne osanik. Ehk kui on tegu potentsiaali omava ettevõttega, jahi passiivset omanikku. Aga usun, et hea tulemuse taga on ikkagi korralik analüüs, personaalne lähenemine. Mingisse portaali ma küll ei usu, kui just seda OMX ei opereeri. Midagi sarnast nad pidid siiski keset suve avama!?
  • Lähenemine peab muidugi personaalne olema, need ei ole börsiettevõtted. Lihtsalt tänase päeva seisuga minu teada selline infokanal sisuliselt puudub.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon