Eesti krooni devalveerimine - kas, millal, kuidas? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Eesti krooni devalveerimine - kas, millal, kuidas?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Igasugused mõttevabad inimesed, kes aina palka juurde nõuavad, las nad saavad seda ja las nad saavad ka tagajärje.
  • Ebareaalne on ka loota, et üldise palgatõusu tingimustes keegi otsustab madala palgaga edasi vireleda krooni päästmise nimel. Ühiskondliku leppe sihtasutusest pole ka nagu midagi kuulda - et teeks ühiskondlikku leppe madalate palkade säilitamiseks.

    Aga nende devalveerimisjuttude peale tuleb väike hirm juba peale - minu puhul väljendus see järelduses, et peaks uurima, mis tingimustel saaks pangalaenu varem tagasi maksta.
  • Tegelikult on see surve valuutakomitee süsteemile.Hr. Pajula küsibki kas me suudame selle süsteemiga elada,st. et kas me saame hakkama olukorras, kus hinnad tõusevad ja teatud seltskonnal pole raha tarbida? Kui me suudame siis peale survet hakkavad hinnad jälle langema jne. Moraalne häving tuleb suur ja rahulolematus maailma/valitsuse suhtes ka suur.
    Inimene on selline sotsiaalne kulgur, kes alati loodab et ta elab soodsas olustikus. Eetlane on harjunud sotsialistliku olustikuga ja mitte kapitalistlikuga. Kapitalislikus muutub loll orjaks ja siin ei ole midagi teha.

    Väga tore oleks kui me jääksime valuutakomitee süsteemi juurde ja ei devalveeriks krooni. Siis tekib olukord, kus järgmine aasta hinnad tõusevad tänu aktsiisidele ja riigisektori palkadele hüppeliselt(ehk metsakutsu). Kui täna tarbitakse vähem kinnisvara siis järgmisel aastal hakatakse vähem tarbima seda mida müüvad jaekauplused. Lõpuks kellelgi raha ei ole ja tekib olukord, kus kauplejad hakkavad hindu langetama, et midagi müüa ja tekib vastupidine olukord kus kõik hinnad langevad.

    Et sellist aega üle elada peab olema igatpidi tugev. Kas me oleme tugevad. Vale küsimus vist elles foorumis?
  • Kui palgad aina tõusevad, siis hinnad ei jäägi seisma.Mis mõte on palkade tõusul kui hinnad tõusevad ikka kiiremini?
    Naljakas on vaadata kuidas elekter ja vesi aina kallinevad.Ja teeniks need firmad siis vähe kasumit või kahjumit!
    Poliitikud on nii ................................. siin riigis!1111
  • Inimesed ei ole mõttetud, kui nad palka juurde küsivad -- nad on lihtsalt inimesed.
    Siililegi selge, et enamus Eesti poliitikuist ei taipa majandusest midagi (või sunnib populism neid selleks). Majanduslikult kasulikud otsused on enamasti ebapopulaarsed. See oleks poliitilise karjääri lõpp.

    Aga mina olen täiesti veendunud, et kroon devalveeritakse. Aga mitte praegu, kui majandus on OK, vaid siis, kui majandus põhjas (ehk siis 2 aasta pärast?). Eesti Panga tegelased ja poliitikud võivad seda eitada, kuid mida muud neil öelda ongi. Devalveerimine oleks mõttetu, kui see oleks ette teada.

    Mina hoian oma raha ca 99% ulatuses euros, kroonis hoian ainult lähiajal kuluvat raha.
  • Ma arvan, et krooni devalveerimise tõenäosus on 50%. Lähiajal see siiski ei juhtu ja suuremat devalveerimise riski näen Lätis. Kui latt juba läheb, siis võime siin näha teatud kohtades suuri järjekordi ja närvilist tunglemist. Krooni devalveerimine mõjuks hävitavalt eelkõige laenuvõtjatele (eluasemelaen on euro baasil), näiteks oled 3 miljonit võlgu ja siis juba 4 miljonit.

    Raha hoidmine eurodes on üks võimalus ennast kaitsta. Lisaks võiks siin foorumis välja käia ka võimalusi, kuidas devalveerimise peale mängides saab raha teenida. Pean silmas näiteks forward tehinguid. Selles vallas kahjuks praktiline kogemus puudub.
  • Ma arvan, et selle teema võiks kustutada (vähemalt sellise pealkirjaga). Praegu on inimesed niigi krooni pärast üsna mures (pidev devalveerimisjutt meedias), kuid ma ei näe praktiliselt mingit varianti, et krooni aasta jooksul devalveeritaks. Kui see üldse peaks teemaks tulema, siis peaks majandus ikka üsna uppis olema. Miks siis paanikat külvata?

    Täna saab kolmekuuliselt hoiuselt EEKi pealt ca. 1% kõrgemat intressi p.a. kui EURi pealt. Riski-tulu suhe mu meelest EEKi puhul ikka oluliselt parem.
  • Täpsustus: EEK 3-kuud depo on 0.5% kõrgemal.
  • Paneme pea liiva alla ja tõstame palka, proovime, kas jõuame hindadele järgi!
    Varsti võib mõni keskastme juht oma 1 kuu palgaga Londonis kvartalite kaupa kinnisvara ostma hakata.See vist ongi eestinokia.
  • Kui krooni tublisti devalveeritaks, siis oleks 90% eluasemelaenu võtjaist personaalses pankrotis - ärksamast ja paremini teenivast ja muidu tublimast elenikest 100% vihkaks Eesti riiki südame põhjast. Kes vähegi saab tõmbab uttu. Mis edasi?

    Teine asi, et peale devalveerimist oleks ka eekiga lõpp, kõik arveldused läheksid päevapealt eurodesse ja kõik diilid tehtaks nagu praegu laenud - ekvivalendiga, moe pärast eekis.
  • Ekspordi kasv olevat kahanenud 20% pealt 5% peale. Kui selline trend jätkub (ei näe põhjust, miks ei peaks jätkuma), siis on majandus kindlasti varsti uppis.
  • Tegelikult ei ole mitte palgad väikesed vaid hinnad ebanormaalselt kallid.Aga hindu ei langeta keegi ja palkadega on nagu on.
    Mina isiklikult astun mõttetult tõstetavate hindade vastu välja ja ei liputa oma saba kellegi ees!Ma vist ei ole päris üdini kannatliku eesti rahva tõgu.
  • to: rams. Mis hinnad siis kallid on? Too näiteid. Samuti huvitaks, kuidas aitab kaasa nende hindade langemisele krooni devalveerimine.
  • Rams, ma nüüd ei saagi täpselt aru, mille vastu või poolt Sa õieti võitled? Üldiselt on eesti majandus väga liberaalne ja avatud, tööjõuturg on lihtsalt üks selle osa, kus pealegi ametiühingud turutõrke tekitajana eriti tugevad ei ole.

    Palkade liigsuuruse või väiksuse panevad paika palgaläbirääkimised. Seadus ei käsi kellelgi palka tõsta lihtsalt niisama, seetõttu, et elu läheb ümberringi kallimaks. Samuti ei pea töövõtjana seetõttu palka juurde küsima.

    Kõrgete hindade vastu aitab suurepäraselt vähem tarbida ja rohkem investeerida. Vähenev tarbimine tõmbab kiiresti hinnad alla tagasi - muidugi seal, kus see on võimalik. Ja sektorites, kus see pole võimalik, pole mõtet tuuleveskitega võidelda.

    Sorry, aga mina tõesti ei näe praeguses olukorras krooni devalveerimise vajalikkust (ja me üldse ei räägi võimalikkusest).
  • Ei ole nôus kristjan.lepik soovitusega antud teema kustutamiseks. Mida see annaks? Lihtsalt seda, et ühtede poolt- ja teiste vastuargumendid läheksid kaduma? Mingit paanikat siitläbi küll külvata ei ônnestu. Vastupidi, vastuargumendid on ehk natukene paremad kui et "ei ole vôimalik" vms.




  • Soovitan ÄP-l selle teema kohta üks korralik graafikuga esikaane lugu teha ja vaatame siis kas juhtub midagi v mitte..
    kui selle teema pärast "massid" liikvele lähevad ja kõik pangast raha välja võtma jooksevad siis pole enam naljakas.
    Millised need vastuargumendid oleks muidu?
  • Kui massid raha jooksevad vôtma, siis mis seal ikka? Ju siis nii peab ja ju siis nii kaugel ollakse? Saaks ôhu puhtaks.
  • Üks môte veel. Ega devalveerimisest ju kôva häälega ei räägitagi. See juhtub äkki ja üleöö, selgitused ja heakskiitmised tulevad tagantjärele. Vastasel juhul muutuks kogu üritus oodatust natukene vähem efektiivsemaks.
  • Miskipärast rõhutatakse väga ootamatust, mõte on siin sees küll, aga vaatame tänast seisu. Eluasemelaenud eurodes ja kinnisvaraturg seisab... mis ootamatust siin vaja on? Olgu või kuu aega ette teada, ainult tühine % suudaks oma eurolaenu selle ajaga kaotada.
  • aga muidu Kristjaniga samal meelel, devalveerimine ei ole täna päevakajaline teema.
  • kurat, selline foorumi pealkiri ärritab tõsiselt. nõus kristjan.lepikuga, et see foorumi pealkiri tuleks ära muuta või teema kustutada. inimestele on negativismi niigi juba uksest ja aknast peale surutud, veel vähem oleks paanikat vaja.
  • abe,
    paneme siis kõik inimesed rahustite peale, kõik oleks väga positiivsed.
  • Võrdlus Soome lamaga. Sarnasused/erinevused:
    1) Soomes: 1980- aastate kiire majanduskasv, mis viis ülekuumenemiseni, sest hakati välismaalt massiliselt raha sisse laenama. Pankade laenuportfellid kasvasid ülikiiresti. Kinnisvara ja aktsiate hinnad tõusid laenuraha toel. Eestis on läinud samamoodi, ainult börsile pole väga hoogsalt laenuraha toodud.
    2) Soomes: tööstuse konkurentsivõime langus tugeva marga poliitika tõttu. Eestis takistab arengut tööjõupuudus, välisfirmad kolivad ära.
    3) Soomes: Nõukogude Liidu lagunemine, löök väliskaubandusele. Eesti suhted Venemaaga on peale pronkssõduri saagat halvenenud ja selle tulemusena peaks pihta saama eelkõige transiit.
    4) Soomet mõjutas ka paberitööstuse ületoodang maailmas.

    Soome mark devalveeriti.

    Parandage/täiendage.
  • side, kas on mingi hea põhjus negatiivne olla? kinnisvara turg seisab? ok, see on halb, aga mingis perspektiivis asi normaliseerub ja inimesed hakkavad uuesti kinnisvara ostma - ega me magamiskottides elada ei saa ju. teisalt ongi see kinnisvara buumi lõppemine hea, paneb rohkem innovatsioonile mõtlema.
  • Alvar ütleb, et devalveerimise tõenäosus on 50%. Sama moodi hindan mina tõenäosust, et ma uksest välja astudes näen türannosaurust! Noh - 50/50 - näen või ei näe! Tõenäosus 50%! Puhtjuhuslikult on "devalveerimise tõenäosuse" tuvastamise jaoks veidi adekvaatsemaid meetodeid kui Matti Nykaneni statistkika stiilis : fifty-sixty. Hr. Lepik pani nagu sellele diskussioonile punkti ära!

    Ja devalveerime ka 50%! Ilus ümmargune number, mis?

    Vist esimest korda LHV foorumit lugedes vahetasid mul siseorganid kohta (kops läks üle maksa) - 50% devalveerimine? Et siis nagu V I I S K Ü M M E N D protsenti? Äkki teeks 100%? Veel parem - 120%. Või veel parem - teeks uue pööblirevolutsiooni ja võtaks kapitalistidelt nende Bentley'd ja beibed ära? Ma teeks ettepaneku ikka paar korda Google'sse enne "devaluation" kirjutada, kui hakata kuskil avalikus foorumiruumis plõksima... Ja kui see pidi iroonia olema, siis... I didn't freakin' get it, ok?

    P.S. Endal varade seisukohalt EEK-riski lahti ei ole. Kohustuste koha pealt olen nagu iga teinegi - regulaarne laekumine EEK, laen EUR.
  • On Black Wednesday (September 16, 1992), Soros became immediately famous when he sold short more than $10 billion worth of pounds, profiting from the Bank of England's reluctance to either raise its interest rates to levels comparable to those of other European Exchange Rate Mechanism countries or to float its currency.

    Finally, the Bank of England was forced to withdraw the currency out of the European Exchange Rate Mechanism and to devalue the pound sterling, and Soros earned an estimated US$ 1.1 billion in the process. He was dubbed "the man who broke the Bank of England."

    The Times October 26, 1992, Monday quoted Soros as saying: "Our total position by Black Wednesday had to be worth almost $10 billion. We planned to sell more than that. In fact, when Norman Lamont said just before the devaluation that he would borrow nearly $15 billion to defend sterling, we were amused because that was about how much we wanted to sell."

    According to Steven Drobny,[9] Stanley Druckenmiller, who traded under Soros, originally saw the weakness in the pound. "Soros' contribution was pushing him to take a gigantic position," in accord with Druckenmiller's own research and instincts.

    In 1997, during the Asian financial crisis, then Malaysian Prime Minister Mahathir bin Mohamad accused Soros of using the wealth under his control to punish ASEAN for welcoming Myanmar as a member. Later, he called Soros a moron.[10] Thai nationals have called Soros "an economic war criminal" who "sucks the blood from the people".
  • Ei tohi ajada segi Valuutakomiteel baseeruvat ja Keskpangal baseeruvat süsteemi. Minu arust taandub küsimus sellele, millise osa ringlevast rahast Eesti Pank tagab oma varudega ja millise mitte. Sellele osale, mida ta tagab (näiteks: sularaha), on piisav ja kindel tagatis olemas. See osale, mida ta ei taga (kommertspankade poolt väljalaenamisega pööritatud-tekitatud raha isikute kontodel, mis on tagatud laenuvôtja (buumi eufoorias tôenäoliselt ülehinnatud) kinnisvaraga), ei ole tema, vaid kommertspankade probleem. Kui pangad satuvad raskustesse ("bank run"), siis on see poliitiline ja lobi küsimus, kuidas olukorrast välja tulla. Siis vôib küll kellegil osutuda kasulikuks oma raha/naha päästmiseks lasta kroon pôhja.
  • Olgugi, et devalveerimise risk on üpris väike, siis pikemas plaanis ja suurema kapitali korral hoiaks oma vaba raha ja investeerimiskontot ikkagi pidevalt EURis. Sellel on vähemalt 2 head eelist: nõrgenev USD ja (üliväikese tõenäosusega) EEK devalveerimine.

    Minu silmis puudub praegusel valitsusel (peaasjalikult PM tõttu) ulaldusväärsus ning adekvaatne protsessidele reageerimise ja plaanide eduka executimise võime. Kriisiolukordades üpris ebameeldivad omadused. PM on lasknud üsna mitmeid protsesse ülekäte ja liiga kaugele minna. Kuidas küla koerale, nii koer külale. Kui mul puudub usk valitsuse võimesse tagada stabiilsust ja usaldusväärsust, siis ma peaks see rumal olema kes EEK hoiab? Sama küsimus välisinvestorite poolelt esitatuna: kui valitsus piisavalt kaua ei näita üles positiivset algatus- ja teovõimet, siis miks peaks meie oma usku/reitinguid/ raha Eesti suhtes positiivsena hoidma?

    Aga LHV foorumi adminnid võiks mõistusele tulla ja üks kordki loobuda 0-modereerimise poliitikast ja kustutada esmaspäeva hommikul kohe see teema. Henno oleks kindlasti kriitilise pilguga läbule ja vaenuõhutamisel vaadanud. Respecti ja feimi Hennole, LHV foorumite viimasele delete-võimelisele moderaatorile ;)
  • *siis miks ma peaks see rumal olema kes EEK hoiab?
  • Ootaks ka äripäevas esikaanelugu pealkirjaga "investeerimisringkondades peetakse krooni kiiret 30-50% devalveerimist hädavajalikuks ja 50% tõenäoliseks" tõnis oja oleks paras poiss seda kirjutama. Lisaks sinna veel eufemisme. Kahju et inno tähismaa enam äripäeva ajakirjanik ei ole.
  • Jajaa, kinnisvaraturul alles nüüd positsioneerude lootvate isikute seisukohalt vaadates üks (või mitu) korralik(ku) bank run´i kuluks ära küll. Mida vähem likviidsust ja mida rohkem ebastabiilsust panganduses, seda halvem krediidikraanidele ja kinnisvaraturule. Huvid kes oleks huvitatud devalveerimispaanika levitamisest:
    1) Kinnisavraturul positsioneerumisvalmid suure ahakotiga onud
    2) Populistlikud opositsioonipoliitikud
    3) Rumalad ajakirjanikud
    4) ...
  • Parem oleks vist öelda: "kinnisvaraturul alles nüüd teadlikult positsioneeruda valinud isikute"
  • Kuna Eesti krooni ja Euro suhe on sätestatud seadusega, siis saab seda ka seadusega muuta. Kas kujutate ette, mis juhtub siis kui selline muudatus jõuab Riigikogusse esimesele lugemisele ja milline paanika on lahti enne kolmandat lugemist? Üleöö ei saa siin midagi juhtuda.
    Samas puudub täna ka igasugune vajadus krooni devalveerida, nii et ühtin Kristjan Lepiku palvega selline teema kustutada, vähemalt pealkiri kui selline.
    Ah jaa, Lätis pandi esimene devalveerimise paanika tekitaja vangi, nii et Rams -hakka ettevalmistusi tegema.
  • kristj: "Ega devalveerimisest ju kôva häälega ei räägitagi. See juhtub äkki ja üleöö, selgitused ja heakskiitmised tulevad tagantjärele."

    Üleöö, a la Soome style, ei juhtu midagi. Devalveerida saab ainult riigikogu, ja see võtab aega.
  • Devalveerimine soodustaks ainult ühte kategooria inimesi Eesti ühiskonnas:

    - Need, kes on laenanud EEK-ides

    Mitte ükski kategooria veel teeniks midagi. Näiteks Rootsis oli omal ajal võitjaks eksporditööstus, aga miks? Sellepärast et rootsi ametiühingud sisuliselt keelavad palkade langust. Ehk, kui ekspordisektor X polnud ameeriklastega konkurentsivõimeline, kuna rootsi ametiühingud olid välja kaubelnud liiga kõrged palgad, siis oli ainukene tee neid palku reaalselt vähendada devalveerimine. (Millegipärast ametiühingud ei luba 1% nominaalset palgalangust, aga ei saa aru mis tähendab 10% reaalset palgalangust.) Ja nii Rootsis oligi, palgad hüppasid boomiaegadel, tuli majanduslangus, ja ametiühingud keeldusid palkade vähenemisest. Tuli devalveerimine. Ja niiviisi ikka ja jälle.

    => Eestis oleksid võitjateks ainult need kes on võtnud EEK-laene...........(vabandan, aga)......äkki on neid piisavalt palju et antud teema ikka ja jälle üles kerkib meedias ja foorumites....

    Kui töötus oleks Eestis suur, ja kui palgalepingud olid jäigad tööandjatele, siis võiks tulevikus teoreetiliselt Eestis tekkida teine olukord. Aga nagu Eesti majandus praegu töötab, puudub igasugune devalveerimise loogika. Ettevõtjate probleem palkadega ei muutuks mitte midagi.

    Aga:
    ärme muretseme devalveerimisest ja inflatsioonist liiga palju. Vaatame mis rahapakkumisega juhtub, ja antud probleemid ei kesta kaua.
  • Õige - kõik vangi! Lisaks, kui juba hakkame vangi panema, võiks panna vangi:

    Börsikrahhi ennustajad. Börsitõusu ennustajad. Kinnisvarahindade tõusu ja languse ennustajad. Majanduskasvu suvalise suuruse prognoosijad. Savisaarlased. Savisaarlastega hirmutajad/antisavisaarlased. Erinevate poliitiliste sättumuste pooldajad ja vastased. Erinevate prognooside tegijad ja nendele oponeerijad.

    Vaatamata sellele, et ma isiklikult ei nõustu teema algataja nägemusega ja pean tema kirjutisi provotseerivateks, elame me siiski seni veel niipalju vabal maal, et võiks lasta inimestel oma võibolla rumalat, võibolla tarka arvamust välja ütelda. Üks pluralistliku demokraatia peamisi õigusi on inimese õigus olla loll, seda välja näidata (ja muuseas ka saada selle abil avalikku ametisse valitud). "Paanika külvajate" vangi panek on midagi nii jaburat, et mul pole sõnu. Kui "paanika külvamine" võiks tõesti süsteemi lõhkuda, siis on süsteem nii sitt, et vääribki kokku kukkumist.

    Ei ole vaja counterida sellega, et kogu ühiskondlike institutsioonide püsimine põhineb inimeste usul nendesse ja seega võiks selle usu väline murendamine olla kuidagi kriminaalne. Süsteemid kukuvad sellepärast, et nad on sitad, mitte seetõttu, et keegi Krahv Kurjam kusagil väljas aktiivselt murendab. Pigem on kriitika EEK usaldusväärsuse aadressil see all-out rünnak ramsi tõenäoliselt narko all kirjutet või lihtsalt ebareaalse kirjutise aadressil, mitte see kirjutis ise.

    Kui aga seda tühikargamist jätkata, siis mul on ettepanek minna näiteks ramsi koinimise asemel JRR Tolieni hauale kusema ja autori postuumset vangi panekut nõutama, kuna minu teada pole kunagi sellist kohta nagu Middle Earth olemas olnud ning ka muud autori väited ajaloo kohta ning peatse Sauroni tagasituleku kohta on selgelt valetamine ja paanika külvamine. Koguneme bussijaamas Laupäeval kell 4:30 hommikul.
  • suffiks
    Kui mõnikord lugeda et porgandid ennetab vähki, siis ok. Aga kui pidevalt, siis paneb mõtlema, et kas kirjutavad hoopis porgandimüüjad - eriti kui argumente on puudu. Sellega mina väidan, et need kes soovitavad Eestil devalveerimist ei ole suutnud argumenteerida kuidas devalveerimine aitaks. Olen nõus selles, et devalveerimisteema talub avalikku diskussiooni, aga ma imestan, kuivõrd vähe argumenteeritakse kuidas devalveerimine Eestis töötaks.
  • kas enne laenuralli algatamist mõeldakse kuhuni arutu laenuralli välja viib?

    Kui minu teema kustutamine hoiab ära paanika, siis olge lahked ja kustutage see.



  • to: stefan

    Minul üle keskmise savi teemast endast, minu perset torkis antud olukorras selle teema käsitlemise lubatavus ja väide, et selline (iseenesest argumenteerimata) "paanika külvamine" võiks mingil moel keelatud või karistatav olla. Mul savi, kas porgandimüüja valetab nii et suu suitseb või mitte. Valetagu kui tahab, see pole probleem. Probleem võrsub, kui kapsamüüjad selle asemel, et kapsast pushida või progandimüüjaid debunkida arvavad, et porgandimüüja tuleks vangi panna.
  • kõlan vist nagu kommunist aga..
    why the fuck peab palk madal olema ja kasum k6rge?
    minu teada on hetkel eestis raha tohhujaa ja inimesi huinjaa..

    devalveerida voiks miski 10%.
    see hirmutaks laneajad ära..
    ja euro kasutuselevotuks poleks vaja inflat kontrolli alla saada - lihtalt keegi enam eeku ei kasuta.
    ja noh, why the f meil eesti panka vaja on?
    kui devalvatsiooni puhul kaotaks rahvas, siis ilmselt on viise kuidas panna kaotajaks pangad.
    miks? sest imho on pangad, k.a. eesto pank ja valitsus selles syydi.
    id theres a will theres a way. but there is no will!

    PS! naeruväärne! lhv foorum kukukutab eesti krooni! momentum kukutas kinnisvaraturu, rams eesti krooni. krt olen heas seltskonnas, lähme jooma ja teeme kruudat? :D
  • Kõigepealt ma vabandan, et kohe siin spetsialistide teemas niimoodi kollanokana sõna võtan, kuid osade foorumiliikmete paanika näib teemaalgataja arvamuse tõttu, krooni senise/praeguse väärtuse kadumine, küll veidi ülepingutet olevat.
    Puhtalt ühe-kahe inimese arvamuse põhjal, et kroon tuleks lähiajal devalveerida, ei lasta ometigi kogu elu ja majandust ilutulestikuna vastu taevast.
    Kui seda oleks mingite "kõrgemate niiditõmbajate" endi huvides teha tahetud, siis see oleks juba ammu toime pandud.
    Mingi aja jooksul võib kroon oma väärtust kaotada küll, see on nüüd suhtkoht kindel.
    Aga et ta kohe kolinal toimub ja paari-kolme päeva või mõne nädala jooksul, on küll natuke kahtlane.



  • Taavi Veskimägi kirjutab "Postimehes" : Baltikumi majandusruumi käsitletakse ühtse tervikuna. Läti makromajanduslikke arenguid vaadates võib karta, et kui seal samamoodi edasi läheb, peame ennast ette valmistama olukorraks, kus Läti on siiski sunnitud latti devalveerima.
    Meie varuplaan võiks olla õigusliku aluse loomine, et võtta eurod kroonide kõrval kasutusele ametliku paralleelvaluutana Eesti rahasüsteemis. Juba 2009. aastast võiks saada tasuda kauba eest riigile makse, töötajatele palka, maksta kauplustes kroonide kõrval ka eurodes. Sisuliselt tähendaks see euro aktiivset kasutuselevõttu Eesti raharingluses.

    http://www.postimees.ee/151007/esileht/arvamus/289356.php
  • Rams, ära hakka siin midagi süütukest mängima ja vabandama. Asitõendeid, ehk seda foorumiteemat ei luba prokuratuur kunagi kustutada. Lähed vangi ja jutul lõpp. Pole välistatud ka surmanuhtlus.
  • Vahetage selle teema pealkiri. Esmaspäeva hommikul on muidu ÄP esikaanel sama tekst suurte rasvaste tähtedega ja teisipäeval kõigi päevalehtede esikaanel teema algataja pilt.
    rams. Lugesin mitu korda su postitused kuni 14/10/07 18:23 - ni läbi ja ausalt õeldes ei saa aru, kas devalveerima peab, kuna palgad on kõrged või madalad. Või süüdi on hoopis laenuralli.
    Kust sellised mustad mõtted? Stress? Savu?!
    Vaata mis maailmas toimub. Viska pilk peale S&P500 graafikule alates aastast 1945 (ajajärk peale II maailmasõda). Esmapilgul ütleks, et Mo-Mo. Krahh ukse ees. Võta näpust, läheb samas vaimus edasi. Juba indeksitel uued tipud või vanade tippude ligidal. Jõuluralli käib juba augusti lõpust. Septembris andis Ben&Co oma Show's ainult hoogu juurde.Tanki juhivad karud. Turuliste poolt kostuvad ainult kestvad ovatsioonid. Laenu probleemid on kiviaja probleemid.
    Ja sarnane jämm kestab aastast aastasse. Aeg ajalt käivad ka kerged korrektsioonid läbi, mida pahatihti krahhiks kukutakse nimetama. Kui kaugemale, kui paar kuud ei ulatu vaatama, siis ongi krahh.
    Tegelikult nimetaks graafikul neid tõuse ja langusi tsükkliteks tõusval trendil, mille tipud ja põhjad vormindab väga suur raha koos ahnuse ning hirmuga.
    Tulles tagasi Eesti juurde, olime hiljuti selle tsükli etapis, millele paneks nimeks ahnus. Kinnisvara äri oli juba iga mehe südame asi. Antud momendil oleme jõudnud tsükklisse, mida nimetatakse hirmuks. Ja hirmul on suured silmad.
    Alustaks laenurallist. Kinnisvara hinnad tõusid jah liiga rämedalt, kuid nüüd nad lihtsalt normaliseeruvad mõnda aega. Laias mastaabis pole siin mingit krahhi. Lihtsalt korrektsioon. Ja ühelt maalt, kuni oma õudus unenäost üles ärkad avastad, et taevas jälle sinine, linnud laulavad, kinnisvara hinnad kerkivad tasapisi, palgal ka justkui pole viga. Aasta pärast vaatad kinnisvara jälle kallim, kerged säästud ka tekkinud. Ja uneled sedasi aastast aastasse. Kuni üks päev avastad kõik ostavad- müüvad- vahetavad. Seedid veel aastakese. Hinnad tõusevad kiiremini, kui ei kunagi varem ja siis teed lõpuks selle julge sammu ning lähed ja võtad pangast laenu ja ostad ka omale korteri lootes see mõne aja pärast raske raha eest maha müüa. Kuid siis kerkivad taevasse jälle mustad pilved... Ja kõiges selles on süüdi naabrimees, EEK ja EW valitsus. Ei ole selles keegi süüdi. See on normaalne tsükkel majanduses üldse.
    Aga mis hindadesse ja palkadesse puutub, siis sellel teemal ei viitsi üldse pikalt peatuda. Alles saime EU liikmeks. Loomulik ju, et hinnad ja palgad ühtlustuvad. Pannes käsi südamele elame ju arengu riigis. Ja kuni EU taset käes pole, arengu ruumi on. Mida kiiremini (mõistuse piiris) Eesti järgi jõuab, seda rutem ka inflatsioon pidurdub. Ja ausalt õeldes, kui kogu maailmas inflatsioon kerkib(hinnad määrab raha, mitte ECB), aga Eestis oleks inflatsioon kontrolli all (hinnad ja palgad lohisevad tasapisi üldisele trendile järgi), jääksimegi banaani vabariigiks.
  • Eriti koom, ma just eile õhtul chatis rääkisin, et huvitav mõte oleks EUR lihtsalt julmalt kasutusele võtta n.ö. teiste (de facto esimese) valuutana. Taavi Veskimägi oleks justkui minu mõtteid lugenud :).
  • Pankur ja Hansapanga endine juht Indrek Neivelt leiab, et kõik märgid näitavad, et Eesti majandus peab edasiarenemiseks oluliselt oma struktuuri muutma.

    Me pidime ju järgmised viisteist aastat kiiresti kasvama, kirjutab Neivelt Eesti Päevalehes. "Praegu peaks piloot hoopis teatama: “Kinnitage rihmad, me läheneme hoovõturajale.” Mitte aga: “Kinnitage rihmad, me hakkame maanduma – ja loodetavasti pehmelt.” Poole aastaga ei ole majandus oluliselt muutunud. Muutunud on vaid lehtede pealkirjad majandusest. Need probleemid, millest praegu räägitakse, olid teada rohkem kui aasta tagasi," märkis ta.

    Neivelti sõnul pelgalt olemasolevate majandusharude ehk siis ka ettevõtete efektiivsust tõstes me oluliselt rikkamaks ei saa: "Muutuma peab Eesti majanduse struktuur. See tähendab: arenguks on vaja, et kiiresti kasvavates valdkondades tekiksid uued ettevõtted, mis suudaksid inimestele kõrgemat palka maksta."
    Praegu peame vaatama, kuidas valitsuse otsused aitavad kaasa meie majanduse struktuurimuudatustele, lisas pankur.
    http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=e23bb81d-43c5-4880-abd3-77ba6666899f&ref=rss
  • Rams, ootan jätkuvalt sinu vastuseid eelpool esitatud küsimustele:
    to: rams. Mis hinnad siis kallid on? Too näiteid. Samuti huvitaks, kuidas aitab kaasa nende hindade langemisele krooni devalveerimine.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon